Mitt litterære 2013

Jada, jeg vet at det ennå er en måned igjen av 2012 og litt tidlig å tenke på hva jeg skal lese neste år. Men jeg trenger en pause fra eksamenslesing, og da er ingenting mer givende enn å legge fremtidige planer for frivillig tvangslesing av skjønnlitteratur. Dessuten var jeg tidligere ute i fjor; 27. november la jeg ut planene for 2012. Hvordan det har gått med årets lesemål trenger jeg ikke å spandere på meg et eget innlegg for å si noe om. Det gikk til helvete, mer eller mindre strake veien fra januar. Paradoksalt nok kan jeg fortsatt klare årets sakprosamål ved å lese pensumlitteraturen fra perm til perm. Men jeg foretrekker altså å lage nye planer istedet, planer som jeg heller ikke denne gangen vil klare å gjennomføre.

Jeg har lyst til å ydmyke meg selv ved å sitere fjorårets innlegg, og vise hvilken innstilling jeg hadde til målene for 2012: «Jeg har hatt vanskeligheter med å gjøre målene konkrete uten at de blir helt urealistiske.» Hahahahaha!! Herregud. Jeg trodde med andre ord i fullt alvor at det å lese tolv diktsamlinger, tre mursteiner av Charles Dickens og kjøpe kun to bøker pr måned ikke var «helt urealistisk». Jeg lar med vilje være å lenke til innlegget. Hvis du vil se mine andre «konkrete og realistiske» planer for 2012, får du lete deg frem til dem på egenhånd.

Men jeg har lært et og annet av mine tidligere fadeser, og kan gjerne dele noen innsikter med dere andre listefrelste. Bokbloggere er jo generelt fryktelig glad i å lage lister over bøker, og fundere på hva vi har lyst til å lese i dag, i morgen, i juleferien, neste år og en vakker dag. Likevel er det mange som ikke ønsker å stresse med å sette seg mål for hva de vil lese i fremtiden, fordi det kan gjøre lesing til et ork og en plikt. Det er fornuftig tenkt, og jeg har bare én innvending til det: Hvis du ikke setter deg mål, har du heller ingen anledning til å mislykkes. Og det å mislykkes er mye av poenget med å sette seg mål. I hvert fall når du med viten og vilje setter deg mål som det burde være innlysende at du aldri kommer til å klare å gjennomføre. Ord for dagen.

Jeg begynner etter hvert å få en ærverdig tradisjon for å mislykkes her på bloggen min. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at det å mislykkes med lesemål er et av bloggens defining characteristics. Personlig liker jeg å mislykkes med lesemålene mine. Det betyr bare at optimismen fremdeles er større enn selvinnsikten, og at jeg etter å ha levd med meg selv i 32 år fortsatt er i stand til å overraske meg selv i hverdagen. Derfor ser jeg ingen grunn til å moderere meg i lesemålene for 2013, til tross for at erfaringene fra 2011 og 2012 tilsier at det er et håpløst prosjekt. Dessuten gir målene en slags indikasjon på hva som kommer på bloggen min neste år, så helt bortkastet er det uansett ikke. Målene gir i alle fall en indikasjon på hva jeg ikke kommer til å blogge om. Tegneserieromaner, for eksempel. Og fantasy (med ett unntak). Ellers tror jeg at målene mine dekker bortimot hele litteraturhistorien.

1. Off the Shelf

For tredje år på rad har jeg som mål å lese mer fra egne bokhyller, og mindre fra postkassen. Jeg stiller meg helt uforstående til at dette målet så langt har vist seg å være det vanskeligste målet å få til. Boksamlingen min er nå så stor at den kan konkurrere med en liten bokhandel, og utvalget er mye bedre, spør du meg. Men det er åpenbart noe helt uimotståelig med splitter nye bøker som fortsatt lukter trykksverte og lite miljøvennlig papir. I 2011 var målet å lese de eldste uleste bøkene mine. Det gikk dårlig. I år var målet å lese flest mulig bøker kjøpt før 2010. Det gikk – tro det eller ei – enda dårligere. I 2013 er målet helt enkelt å lese flest mulig bøker anskaffet innen 31.12.12. Det kan ikke slå feil, eller hur?

2. 1001 bøker

Å lese bøker fra 1001-listen har vært en uventet stor suksess i år. Så langt har jeg lest 15 titler, og kan i beste fall klare tre til i år. Godt er det, for hvis jeg skal klare å lese meg gjennom listen uten å tøye forventet levealder urealistisk langt, må jeg lese ca to bøker fra listen hver eneste måned til jeg er i åttiårene. Og noen av bøkene vil jeg trenge et helt år på å komme gjennom. Målet for neste år blir derfor å lese minimum to 1001-bøker hver måned. En kjapp gjennomgang av beholdningen i bokhyllen viser at jeg har ca 150 av bøkene allerede, så det burde gå greit å kombinere 1001-målet med off the shelf-målet. I teorien, selvsagt. Men hvis jeg klarer å lese alle lesesirkelbøkene neste år, er jeg halvveis, og neste års lesesirkelbøker er betraktelig kortere enn årets utvalg av tungleste mursteiner. Fingers crossed.

3. Kvantitet

Jeg gir meg ikke, en gang skal jeg klare 52 bøker på ett år. Jeg klarte det tross alt stadig vekk da jeg studerte litteratur. Men så lenge jeg jobber som konsulent og studerer ved siden av, er det vanskelig å få tid til å lese 52 bøker i tillegg til alt annet jeg må lese. Derfor blir målet for neste år enten å lese 52 bøker eller å lese til sammen 20 000 sider. Da kan jeg telle med alt jeg leser, også det jeg ikke blogger om, og kanskje bli modig nok til å gå løs på noen av mursteinene i hylla. Bra plan.

4. Forfattermål: Margaret Atwood

Margaret Atwood er en av mine aller største favorittforfattere, og det går altfor lang tid mellom hver gang jeg leser noe av henne. Jeg har mange av bøkene hennes, og planen er å lese dem også. The Handmaid’s Tale, romanen hun er mest kjent for, er lesesirkelbok i oktober. Jeg leser forfatterskapet kronologisk og er kommet til Surfacing, som tilfeldigvis også er 1001-bok. Andre aktuelle bøker er novellesamlingen Dancing Girls og diktsamlingen The Journals of Susanna Moodie. Det får holde på et år. Bøkene er korte, men sannsynligvis desto mer komplekse. Atwood skriver aldri overfladisk og enkelt, og det er derfor jeg elsker henne.

5. Forfattermål: Lev Tolstoj

Jeg begynte på Anna Karenina i år, og tok en pause etter å ha lest en fjerdedel. Det var ikke innholdet som gjorde at jeg la boken fra meg, for jeg likte den godt. Men det passet bare ikke så godt å lese den på sommeren. Neste år skal jeg lese den ferdig, og det får bli et vinterprosjekt. I september skal vi lese Krig og fred i lesesirkelen, så da lar jeg like gjerne Tolstoj være et eget lesemål neste år. Hvis det ikke blir overdose Tolstoj av to mursteiner og jeg fortsatt kunne tenke meg å lese mer, har jeg også Ivan Iljitsj’ død liggende klar. Alle tre står på 1001-listen, selvfølgelig. Jeg er lur som en rev.

6. Fullføre!

Jeg har en utpreget monogam holdning til bøker, og foretrekker å lese dem i tur og orden. Hvis jeg ufrivillig må avbryte en bok halvveis uti, blir jeg gretten og irritert. På grunn av lesesirkelen min har jeg måttet begynne på en rekke bøker jeg aldri har hatt tid til å avslutte, og det må jeg gjøre noe med før jeg glemmer alt jeg har lest. Bøkene i bunken av dårlig samvittighet er Thomas Mann Buddenbrooks, Toni Morrison Elskede, Donna Tartt The Secret History, Victor Hugo The Hunchback of Notre-Dame, Herman Melville Moby-Dick og Ann Radcliffe The Mysteries of Udolpho. Her er jeg optimistisk etter nylig å ha fullført Karen Blixens Den afrikanske farm, og tatt opp tråden igjen i Buddenbrooks. Både den og Elskede får være med på juleferie. The Secret History har derimot ødelagt nok ferier for i år. Jeg planlegger også å lese ferdig Ringenes herre, etter å ha utsatt Atter en konge i årevis nå. Jeg vet det er å banne i kirken, men jeg foretrekker Tolkien på film. Ja, og så skal jeg ikke begynne på flere bøker enn jeg klarer å fullføre. Eh.

7. Lese forfattere jeg burde ha lest for lenge siden

Listen over forfattere jeg aldri har lest noe av, som jeg burde ha lest noe av, er så omfattende at jeg begynner å lure på hva jeg egentlig leste da jeg studerte litteraturvitenskap. Her er det kjente navn i fleng: Cora Sandel, Ian McEwan, Amalie Skram, Graham Greene, Salman Rushdie, Per Olov Enquist, Agnar Mykle, Kurt Vonnegut, Sofi Oksanen, Aksel Sandemose, Philip Roth, Paul Auster, Stig Sæterbakken, Bjørnstjerne Bjørnson, Carl Frode Tiller, Dag Solstad, Per Petterson, Haruki Murakami, Jonathan Franzen, Cormac McCarthy, Siri Hustvedt, Gunnar Staalesen, Tarjei Vesaas, Knut Faldbakken, Kjartan Fløgstad, Lars Saabye Christensen, Olav Duun, Beate Grimsrud, Ragnar Hovland og Torborg Nedreaas. Og da har jeg bare tatt med forfattere jeg allerede eier bøker av. Ok, så har jeg lest noen noveller her og der av forfatterne, men ikke nok til egentlig å vite hvordan de skriver. Hvor skal jeg begynne? Jeg klarer selvfølgelig ikke alt på ett år, men tre av dem må være et minimum. Jeg tror jeg starter med de norske. Mange lesere havner på bloggen min etter å ha søkt på norsk litteratur, og da tar jeg det som en indirekte oppfordring til å skrive mer om det.

8. Lese bøker anbefalt av andre bloggere

Hvis man har et stramt bokbudsjett og foretrekker ryddige bokhyller, bør man ALDRI lese bokblogger. Man bør i hvert fall ikke bli kjent med bokbloggere, for de liker ofte å gi bort bøker i tillegg til å komme med gode anbefalinger på løpende bånd. Bunken min over bøker andre bokbloggere har anbefalt vokser seg stadig større. De jeg har fått i gave er prioritert, og alle bøker på ønskelisten overser jeg i denne omgang. Carl Frode Tillers Innsirkling fikk jeg av Ingalill, og hvis jeg ikke snart leser Joseph Hellers Catch 22 kommer hun til å slutte å leke med meg. Av Karin har jeg fått Fred Uhlmanns Forsoningen, og av Silje fikk jeg Gail Carrigers Soulless til jul i fjor. Og Bokelskerinnen hadde med seg John Brandons A Million Heavens fra bokmesse i USA. Det er bare toppen av isfjellet, men et sted må man starte.

Det burde være innlysende for noen og enhver at jeg har minst tre mål for mye. Jeg ser det til og med selv. Likevel publiserer jeg planen ubekymret istedenfor å finne slettetasten. Så da ligger alt til rette for at jeg kan mislykkes med et og annet lesemål i 2013 også. Same procedure as every year.

Hvilke leseplaner har dere andre for 2013? Lenk gjerne til deres egne mål i kommentarfeltet hvis dere skal skrive innlegg om dem. Og bare for moro skyld spør jeg de ærligste av dere hvilket mål dere tror jeg vil slite mest med å oppnå? Og så kan de snilleste, mest barmhjertige av dere gjerne si noen støttende ord om hvilket dere tror jeg ligger best an til å klare. Til de med det skarpeste falkeblikket: Hvilket mål er det som mangler i år? Dere skal få et hint: Blunkesmilefjes.

Husk å få med dere den litterære adventskalenderen på Mellom linjene og Elidas give away! I dag kan du vinne Anna Karenina. Ha en flott førjulstid så lenge!

62 tanker om “Mitt litterære 2013”

 1. «Hvis du ikke setter deg mål, har du heller ingen anledning til å mislykkes. Og det å mislykkes er mye av poenget med å sette seg mål. I hvert fall når du med viten og vilje setter deg mål som det burde være innlysende at du aldri kommer til å klare å gjennomføre. Ord for dagen.» Var det til meg? Eg skal bruke desember på å vurdere om eg skal ta det inn over meg og sette meg nokre mål, likevel.

  Eg har sånn halvvegs tenkt at eg skal vere med på lesesirkelen din, dei månadane eg har bøkene i bokhylla mi, så den kombinasjonen av 1001- og off the shelf- lesing, trur eg kan komme på mi liste og. Eg har i alle fall Röda rummet, To Kill a Mockingbird , Til fyret og Krig og fred ståande ulesne i bokhylla mi (blant mange andre titlar). Eg kjenner meg veldig godt igjen i det du skriv om å ha off the shelf-lesing som mål, forresten. Eg klarer det heller aldri. Det kjem jo alltid så mykje nytt og spennande i posten, i løpet av året. Men etter å ha rydda i bokhyllene mine i det siste, ser eg jo at eg har mykje gammalt og spennande i hyllene mine, og.

  1. Nei, jeg tenkte faktisk ikke på deg! Med en baby/kenguru i huset regner jeg med du har nok å tenke på allerede. Men en del bokbloggere skrev innlegg i fjor om at de ikke orket lesemål siden de opplevde at det bare ble styr av det. Eller man kan velge seg et passe oppnåelig mål som inspirerer istedenfor å stresse. For meg funker ikke det. Da blir det for lite lesing og for mye internett.

   Når det er sagt, er det veldig gøy hvis du blir med på noen av lesesirkelbøkene. Det er jo ikke hvilke som helst bøker vi skal lese, heller. Og hvis man først skal lese klassikere, er det mye morsommere å lese dem sammen med andre. Jeg har nå klart å hjernevaske meg selv til å fokusere utelukkende på bokhyllene mine og glemme at jeg har en endeløs ønskeliste. Klarer jeg å huske det i 2013 også, er jeg godt på vei. Jeg har mye gammelt, og veldig mye spennende. Jeg gleder meg allerede.

 2. Jeg skal skrive på et slikt innlegg de neste dagene 🙂 Har alt satt meg noen lesemål, blant annet å lese mer fra hyllene her hjemme! Et annet lesemål er rett og slett å ikke planlegge så mye hva jeg skal lese. Også vil jeg lese enda flere klassikere og 1001 bøker. Hadde 12 som mål i år, og kom ikke helt i mål der.

  1. Jeg skulle ønske at jeg hadde hatt som mål å lese tolv 1001-bøker i år, for da kunne jeg ha klappet meg selv på skulderen akkurat nå. Siden jeg aldri holder meg til noen plan om hva jeg skal lese, trenger jeg ikke å ha det som noe eget mål: det ordner seg helt av seg selv. Vi er mange som skal bruke 2013 på å lese fra egne hyller, muligens i en kollektiv bakrus etter de siste årenes shoppingbonanza. To år med shopping først, deretter ett år for å vurdere fangsten. Det kan bli spennende.

 3. He-he … Du pirker borti mange vondter her – både egne og andres, for å si det sånn. I fjor turte jeg ikke å lage noen leseplan, men har lest slik jeg har lystet og nesten fullstendig etter lystmetoden. Jeg vil ikke gå så langt som deg til å konkludere med at jeg har mislyktes i år, men det er f.eks. et tankekors at jeg som elsker Hamsun ikke har lest August-triologien enda. Bare for å nevne en nærliggende ting.

  Jeg fikk i alle fall lyst til å lage meg en ny leseplan etter å ha lest dine planer, og kommer tilbake til deg dette etter hvert i løpet av desember. Om du så ikke får tid til Catch 22, så få i alle fall med deg «Forsoningen»! Ikke bare er den tynn-tynn (les: overkommelig så det holder), men den er en liten litteraturperle! Genanse og verdighet av Dag Solstad er også en bok jeg tror du vil like! Og så tenker jeg at noen av Per Olov Enquists bøker virkelig er et bekjentskap verdt!

  I mellomtiden: lykke til med å realisere dine mål for 2013! Det gjelder å prioritere det viktigste av det viktige!

  1. Takk for det, Rose-Marie! Jeg gleder meg til å høre hvilke mål du kommer frem til, for du leser jo som en helt allerede. Jeg foreslår at du leser August-trilogien først, du som elsker Hamsun. Deretter kan du skrive så glitrende og varmt om bøkene at jeg helt glemmer at jeg ikke liker Hamsun, og kaster meg over dem umiddelbart. Da gjør du oss begge en tjeneste.

   Jeg tenkte å lese Forsoningen allerede i februar, etter Némirovskys Storm i juni. Jeg har lenge hatt lyst til bare å lese bøker fra andre verdenskrig en måned, så da benytter jeg anledningen når lesesirkelen har stemt frem Némirovsky. Genanse og verdighet er meget aktuell for prioritering, fordi den er så kort. Jeg fikk et råd for mange år siden om å starte med de korte bøkene i samlingen hvis jeg hadde for mye å lese. Det rådet har jeg endelig tenkt å følge. Da får man lest masse, masse, og føler seg effektiv og skikkelig kul. Det kan jeg trenge med så mange tusensiders bøker på vent.

   1. Eg skal og velga dei tynnaste bøkene først. Eg har eit par Don DeLillo-bøker frå biblioteket, og dei vart nøye valgt ut på grunnlag av størrelsen;-)

   2. Har Don DeLillo skrevet korte bøker? Jeg har Underverden, og den er så diger at jeg føler meg fysisk truet bare av å se på den. Jeg har hørt at innholdet er like massivt, så den skal få stå urørt noen år til.

 4. Jeg har begynt å tenke på mål for neste år. Men først må jeg bli ferdig med årets, ligger litt tynt an med 5 sakprosa og har strøket med glans på målet om å ikke eie mer enn 500 uleste bøker. Et av målene blir definitivt å delta i lesesirkelen din 🙂

  1. Hurra!! Jeg hadde blitt skikkelig lei meg hvis selveste æresmedlemmet i lesesirkelen hadde gitt seg etter imponerende innsats i 2012. Jeg eier garantert mer enn 500 uleste bøker, så da får jeg bare være glad for at jeg aldri har hatt det som mål.

 5. Flotte mål. Line! I 2012 har eg ikkje mislukkas totalt; eg kjem nok til totalt 30 off the shelf-bøker, eg har foreløpig 13 1001 kryss, og 8 Christie-bøker. Men i kategorien fantasy, Man Booker Prize og nobelprisvinnere har eg lang veg å gå. Og Dickens-målet vil eg ikkje nemne her ein gong!

  Eg meiner det er viktig med mål i livet, men det er og viktig å kunne akseptere at det gjekk ikkje vegen denne gongen. Du skriv ikkje kor mange off the shelf-bøker du har lest i 2012?

  Eg er og optimistisk med off the shelf. Blant anna har eg ca 20 uleste Christie-bøker i hyllene + mykje anna. Eg har ikkje 150 1001-bøker (eg er veldig imponert og forstår ikkje korleis du har plass!), men eg fant godt 30 1001-bøker i hylla mi (og litt i mor og lillesøsters). Begynner der ved neste års begynnelse.

  Eg har skrevet mine mål, men venter med publisering, og gler meg til blanke ark og nytt leseår. Så kjekt me skal få det!

  1. Takk, takk! 30 off the shelf… Jeg er grønn av misunnelse. Jeg leste bare fem i 2012. I 2011 leste jeg også bare fem av de aller eldste, men ca ti andre bøker som hadde stått i noen år. Derfor er det på tide å skjerpe seg nå. Jeg har plass til mange bøker fordi jeg har relativt stor leilighet med mye hylleplass og ikke samler på noe annet enn bøker. Det hjelper nok også at jeg har to katter istedenfor to barn, for jeg har inntrykk av at unger (med tilbehør) krever atskillig større plass.

   Jeg gleder meg til å lese dine mål, Elida, så jeg håper du ikke venter så altfor lenge med å legge dem ut. Ta hensyn til de nysgjerrige leserne dine, da vel. Og ja, det skal bli kjempegøy! 2013 blir det beste året hittil, garantert.

   1. Jeg gjorde en opptelling for moro skyld og fant ut at jeg hadde lest 41 av 1001 bøkene. Jeg eier 115 stykker, samt 12 av tilleggene. Nok å lese på med andre ord. Tror jeg skal lage en egen hylle med bøker jeg skal lese til neste år, og fylle den med endel 1001 bøker. Kjøpte nylig Skam og Midnattsbarn uten at jeg tenkte på at dette var 1001 bøker.

   2. Jeg hadde håpet å runde 100 i år, men ligger på 96. Med eksamenslesing rekker jeg neppe fire bøker på en måned, så det får bli i januar i stedet. Jeg skal også lage en sånn hylle og nifokusere på den; sette på skylappene og prøve å innbille meg at det er de eneste bøkene som finnes i verden. Så får vi se om selvhypnose og god logistikk fungerer.

   3. Siden eg har nysgjerrige lesere blir måla publisert i løpet av veka, travelt opptatt mandag og tysdag, men onsdag høyres ut som ein bra dag:-) Korleis er ditt forhold til biblioteket, Line? Eg drar eit par kilo fram og tilbake til tider;-) Fem stykker, og med 150 uleste? Du burde ikkje få lov til å kjøpe bøker det neste året, og kun lese frå hyllene! 😉

   4. Så bra, jeg gleder meg til å lese! Mitt forhold til biblioteket er ikkeeksisterende, dessverre. Jeg har ikke lånekort engang, selv om jeg har en filial av Deichmanske rett i nærheten. Bookcrossing er det nærmeste jeg kommer, men der har jeg vært desto flinkere til å kvitte meg med bøker. Og så har jeg tatt med meg noen av 1001-bøkene derfra på ubestemt tid, som jeg kan sende videre når de er lest. Enig i at jeg ikke burde få lov til å kjøpe bøker neste år, men hvem skal stoppe meg? Kattepusene? Dessuten blir det neppe så mange kjøp. Det blir vel heller leseeksemplarer, tenker jeg. Greit det, for da leser jeg noen nye bøker også. Det må bare ikke bli for mange av dem.

 6. Først: YAY ATWOOD! Gleder meg til omtalene dine allerede. Har popcorn og notatbok klar til lesesirkelen skal lese the Handmaid’s Tale, og til Kafka på stranden; endelig skal jeg finne ut hva jeg synes om Murakami!

  «Og det å mislykkes er mye av poenget med å sette seg mål. I hvert fall når du med viten og vilje setter deg mål som det burde være innlysende at du aldri kommer til å klare å gjennomføre.»

  Word! Virkelig. Dette er et av hovedprinsippene i livet mitt; ikke bare i bøkenes verden. Jeg er sykt god på å mislykkes (og merkelig stolt av forsøkene mine). Sitter å fundere på mission impossible 2 for tiden jeg også. Har bare funnet ut at jeg skal lese bibelen (!) og kanskje løpe halvmaraton i april (mer bokrelatert enn det høres ut, må jo lese alle disse superbarfotbøkene først). Jeg vurderer også ha ha Atwood som et mål, eller delmål: men siden det minsker sjansen for at jeg får lest noe mer av dama drastisk, tror jeg at jeg står over.

  1. Hehe, hvis du ennå ikke har funnet ut hva du synes om Murakami, tipper jeg at du ikke liker ham noe særlig. Eller kanskje du rett og slett bare er likegyldig? The Handmaid’s Tale synes jeg forresten at du skal bli med å lese selv. Nemlig. Min tidligere Atwood-erfaring lover meg at den holder ca samme nivå som Elskede, og vi vet jo begge hva vi mener om den.

   Jo, ha Atwood som eget mål! Det funket på både Selma og Sigrid, sant? Du trenger dessuten ikke å vente særlig lenge på et inderlig misjonsblogginnlegg om Atwood fra min side. Riktignok om en diktsamling, men det kan likevel dytte deg i riktig retning. Du er den eneste leseren jeg har som faktisk følger anbefalingene mine, så her insisterer jeg. Les Atwood! Lady Oracle er et bra sted å starte.

   Bibelen? Det må jeg si. Jeg har vært inne på tanken selv, men sparer på den til jeg havner alene på en øde øy med bare en bok til rådighet og et desperat behov for å bli sprengkristen på 1-2-3. Jogging er selvfølgelig bokrelatert; Moshonista har hjernevasket meg til å ta det som en selvfølge. Hun blir nok fryktelig glad når hun leser dette i morgen tidlig. Endelig en leser som har sett halvmaratonlyset!

   1. Jeg vurderer om jeg skal ha Selma og/eller Sigrid og/eller Knut som mål for neste år. Eventuelt Kristin Lavransdatter eller Ulysses eller ? (tips til lange klassikere på 1001 mottas med takk!). Må i allefall få lest litt flere nordiske klassikere. Kan vel også sette opp mål på å eie 1000 bøker i 2014…

    Og både Atwood og Murakami er bra (men jeg var ikke så fan av Kafka så den skal jeg ikke lese på nytt i januar)!

   2. Jeg heier på Selma og Sigrid! Knut er jeg ikke spesielt glad i, selv om jeg likte Markens grøde. Kristin Lavransdatter er en fantastisk roman, så den anbefaler jeg lett. Ulysses er blant mine eldste dårlige samvittigheter, og skal få et eget mål når den tid kommer, men først vil jeg lese Odysseen. Jeg har en del av de norske titlene på 1001-listen, så jeg hadde en baktanke med å ta med Per Petterson, Tarjei Vesaas, Dag Solstad og Kjartan Fløgstad som eventuelle mål for neste år. Jeg kommer ikke på noen gode mursteiner fra 1001 på stående fot, men jeg skal tenke på det.

   3. The Handmaid’s Tale er den eneste Atwooden jeg har lest. Må, bør og skal få lest mer. Derav halvplanen om lesemål. Hvorvidt lesemålene faktisk funket på Selma og Sigrid vet jeg ikke. En lest av hver så langt – som jo helt ærlig er mindre enn jeg har lest av mange andre forfattere i år. Og kanskje mindre enn jeg hadde lest uten lesemålene. Jeg noterer Lady Oracel i min fiktive notatbok (og bruker min fiktive lønn på å kjøpe den), regner med at jeg kommer til å få lest den ved neste misjonssomtale.

    Og, ja. Bibelen. Med ikke bare en, men to, teologer som foreldre begynner det å bli flaut å ikke kunne svare på bibelspørsmål på pubquiz. Så, mest derfor, men også av et par litt mindre nerdete grunner skal jeg gjøre et forsøk.

    Monika: Ja!! Sigrid! Selma!

   4. Skjønner! Da kan du gi oss andre ekspertuttalelser i kommentarfeltet når vi har blogget om Handmaid. Men nå er du for streng med deg selv. Du har ikke lest én bok av Sigrid, du har lest Kristin Lavransdatter! Tre bøker, jo! Dessuten trenger man pause etter å ha lest Selma, Sigrid eller Margaret. Man kan ikke spise alt godteriet på en gang.

    Jeg skal lese Bibelen på engelsk, og har allerede kjøpt den på salg (selvfølgelig). Når jeg leser Bibelen på norsk får jeg følelsen av at jeg spionerer på nakne mennesker. Når jeg leser på engelsk føles det som å lese eventyr. Du kommer vel til å blogge om prosjektet? Misjonsblogge, that is?

 7. Tok meg den frihet å referere deg på bloggen min idag. «Hvis du ikke setter deg mål, har du heller ingen anledning til å mislykkes. Og det å mislykkes er mye av poenget med å sette seg mål.» Yess! Nemlig! Og jeg går på med friskt mot. Intet mål er for lite til å mislykkes med, har jeg erfart. Jeg skulle lese bok 1 i Historien om Norge i 2012. EI HISTORIEBOK!!! Har ennå ikke funnet frem boka fra hylla… Tviler sterkt på om den rykker fram i lesekøen nå nei. Er nesten ferdig med å sette lesemål for 2013, og de blir litt mer konkrete enn for 2012, selv om jeg ikke har direkte forfattermål å skilte med. Off-the-shelf ja… *kremt* Den dårlige samvittigheten lyser til og med i mørket.. Det kan kun bli bedre, og jeg er en evig optimist for nok et år! Det kom jo bare 19 nye bøker inn dørene i november… Jadda… Lesemålene har fått plass som egen fane på bloggen min, i håp om at jeg får dem midt i panna hver gang jeg logger meg på. Det er håp i hengende snøre… Og så har jeg vært på 2 julebord ila helgen, så jeg kommer vel til å være indisponert til langt utover i uka kjenner jeg. Desember er en hard nøtt å knekke…

  1. Kult med sitat, nå føler jeg meg som Oscar Wilde, storleverandør av ironiske aforismer. «Intet mål er for lite til å mislykkes med». Amen! Jeg har for eksempel som mål for dagen å lese 50 sider kulturkunnskap. Et lite mål, men sjansene for å mislykkes er overveldende. Her er det imidlertid læreboken som må ta skylden, for den er så full av platte selvfølgeligheter at den kveler all faglig nysgjerrighet.

   19 nye bøker? Du verden. Hvilken kjøpekraft! Novembers bokhøydepunkt for min del var Bokklubbens høstfest, der jeg fikk med meg hjem 7 av årets hovedbøker. Men utover det var jeg for en gangs skyld meget flink i november. I desember overlater jeg alt til julenissen. Det er forresten lurt å gi lesemålene en egen plass på bloggen. De er en god påminnelse og en unik mulighet til å skjemme seg ut offentlig. Men det er også svært tilfredsstillende å krysse av punkter underveis. Og av en eller annen merkelig grunn er disse sidene fryktelig populære blant leserne mine. Go figure.

   1. Ingenting er som en skikkelig offentlig uthenging på nivå med gapestokken fra 1700-tallet. Til spott og spe skal lesemålene mine stå til evig tid (eller til jeg finner det for godt å endre dem). Det å være så tidlig ute med lesemål for neste år gjør at jeg satser på folk glemmer etterhvert. Når jeg så når målet om 50 leste bøker i 2013 så er det ingen som husker at målet egentlig var 80!? Jeg setter derfor alle mine penger på at alle andre er like flinke å putte hodet i sanden som meg selv. Det har også noe med å kaste stein å gjøre. Jeg føler på hele kroppen at jeg er i veldig godt og likesinnet selskap her, med mindre noen er så pinglete å sette målene sine så lavt for neste år at de faktisk er i stand til å nå dem allerede i januar.
    Jeg skal også lese meg opp på forklaringssiden. Det å ha en saftig god forklaring på hvorfor lesemål ikke nås kan være godt å ha en vintersdag! I det minste for meg selv! Jeg kjøper nemlig glatt forklaringen din på de manglende 50 siders kulturkunnskap pr. dag! Er det din feil at læreboka er gørrkjedelig kanskje? Nope! Bær ditt manglende oppnådde lesemål med hevet hode!
    De 19 bøkene mine var bare et hendig uhell! Eh..

   2. Ikke vær så sikker på at folk glemmer målene dine i løpet av året, for jeg har oppdaget at leserne mine har elefanthukommelse. Det er ikke uvanlig å få påminnelser som «men skulle ikke du lese…?», «hvordan gikk det med…?», «har du glemt at…?», osv. Heldigvis har de sine egne skap fulle av skjeletter, så jeg lar meg heller smigre av hvor godt de følger med på hvordan det står til med mine. Men pinglete mål er bare dumt. Da kunne jeg like gjerne ha satt meg mål som: Neste år skal jeg lese fem krimbøker, to kjærlighetsromaner, fire klassikere og starte på ti romaner som jeg ikke fullfører. Tilpasser man kartet for mye etter terrenget, er det ikke lenger snakk om målsetninger, og da er det heller ikke noe moro. Gode målsetninger er de hvor jeg har en lat og bedagelig vår, kjenner at jeg grøsser i juli og skjønner at høsten blir travel, og kaldsvetter panisk i oktober. Da har det vært et godt leseår.

 8. Er det virkelig ingen som reagerer på det ennå er nesten 30 dager igjen til 2012. Det er lenge. Så lenge at jeg fremdeles har en sjanse på de 87 bøkene jeg mangler for å nå målet. 2 diktsamlinger. 11 1001 bøker og nesten 20stk Connelly skal fortæres på disse 30 dagene. Det er ingen tvil om jeg vinner i å mislykkes, men det kommer jeg ikke til å skryte av før det JANUAR 2013. For hvis man nå overoptimistisk setter opp lister for å mislykkes – (der er vi tydligvis kindred tvillingsjeler), er det viktig å være blind for egen mislykking helt til siste sekund. Selv om man med 87 hengende over hodet likevel bare leser en i november. Jeg har trua. Gjorde nettopp ferdig Franzen nr.2 og den burde forgylles og henges som taklampe – så fantastisk var den. Corrections er en blek, skjelvende skygge i sammenlikning.

  Jeg tror forresten du greier ALT i 2013. Alle punkter. Skulle bare mangle med denne tjuvstarten. Ja til Atwood. Nei til Murakami. Det er egenltig umulig å vite hva man mener om Murakami. Jeg var lenge ambivalent – helt til jeg så sizen på IQboka. Da havnet han i NEIkategorien sammen med HeimdalCalifornia duden, som jeg aldri husker hva heter – og forsåvidt Knausgård – som jeg kommer til å frikjenne så snart jeg kommer over seksern på lydbok.

  Men det punket jeg er overbevist om at du virkelig klarer og kommer til å starte med akkurat nå, er Tiller.
  (du kan jo ikke være en sånn som ikke leser og blogger om julegavene sine??)

  1. Nå står jo du i en særstilling her, i og med at lesemålene dine var dømt til å mislykkes i publiseringsøyeblikket. Du hadde aldri en sjanse. Bortsett fra med diktsamlingene da. Jeg er faktisk sjokkert over at du klarte å gå et helt år uten å lese en eneste diktsamling. I 2013 bør du bruke omvendt psykologi og ha som mål å ikke lese et eneste dikt. Så kan du heller ramse opp antall ganger du forbryter deg mot den regelen.

   Er Franzen så bra, altså? Din fristerinne. Nå sliter jeg hardt med dilemmaet intens Franzen-tiltrekning og at jeg har feil bok i hylla. Jeg får gå i dine fotspor og starte med den bleke skyggen. Men det blir neppe i 2013, for da ser det ut til at jeg skal lese alt annet enn Franzen.

   Din fjolle, dette er da ingen tjuvstart! Alt som leses i desember skal redde stumpene av det havarerte leseåret 2012, og jeg begynner med blanke ark kl 08.00 den 01.01.13 med å lese første side Murakami. Årets første dag skal innledes med en fin blanding av japansk ambivalens og helnorsk fyllesyke. Og selvfølgelig klarer jeg alle punkter! Skulle bare mangle, egentlig.

   Tiller blir ikke lest i år, men han ligger godt an i 2013. For selvfølgelig kan jeg ikke være en sånn som ikke leser og blogger om julegavene mine. 2012 var bare en glipp. Du kan derfor trygt kjøpe bokjulegave til meg i år også!

 9. Optimisme større enn selvinnsikt høres flott ut og mye bedre enn det motsatte. Jeg er optimist på andres vegne også og tror du klarer å gjennomføre målene dine til tross for at 2 1001-bøker i måneden høres spenstig ut. Jeg synes personlig det er vanskelig å fullføre bøker jeg har lagt vekk, spesielt når det plutselig blir mange av dem. Jeg kan nesten poste fjorårets liste på nytt igjen siden jeg ikke har klart å fullføre så mange av målene mine, men så har jeg for lenge siden begynt å skissere neste års mål. Et av årets mål blir ihvertfall å ikke melde meg på så mange bøker som skal leses til konkrete tidspunkt. Nå har jeg nettopp blitt med i en lesesirkel så da blir det enda flere, så jeg er spesielt nødt til å roe ned på antall bøker i bokbloggturneen. Jeg har kjøpt tre av bøkene (Atwood, Austen og Woolf) for neste års lesesirkel hos deg så satser på å få lest de siden de kan puttes under flere mål. Det var lurt å ha en liste over forfattere man ikke har lest, men burde ha lest istedenfor å plukke ut fem som skal leses som jeg gjorde. Kun en og en halv har blitt lest til nå.

  1. Godt å høre at du er sterk i troen på mine vegne! To 1001-bøker pr måned er faktisk det målet jeg føler meg tryggest på å klare, tro det eller ei. Mange av bøkene er korte, og virker utrolig fengende. At jeg ikke klarte målet i år handler vel helst om at jeg begynte på for mange lange og tungleste 1001-bøker som jeg ikke klarte å fullføre i denne omgang. Jeg synes også det er fryktelig vanskelig å fullføre bøker jeg har lagt vekk, men bare hvis det skyldtes at jeg ikke likte dem. På listen min over ufullførte bøker har jeg flere som fenger veldig, bl.a. Buddenbrooks og Elskede. Da er det intet problem å fortsette der jeg slapp sist.

   Med unntak av lesesirkelbøkene skal jeg ikke ha noen frister på noen bøker neste år. Til gjengjeld skal jeg prøve å være ute i god tid med alle lesesirkelbøkene, sånn at jeg slipper skippertak. Jeg håper du får tid til å være med på Atwood, Austen og Woolf! Alle bøkene er jo så korte, og sannsynligvis mye bedre enn The Secret History. Jeg planlegger å skrive motivasjonsinnlegg før hver lesesirkelbok (hvis jeg klarer), og begynner man en måned før lesesirkeldatoen, er det lettere å gjennomføre i tide uten at det blir masete. Vi får satse på at det blir stor suksess!

 10. Før jeg begynte å lese bokblogger visste jeg ikke at det var noe som fantes lesemål, jeg! Og nå begynner de allerede å dukke opp både her og der, og vi er, som Ingalill så riktig påpeker, nesten 4 uker fra 2013. Imponerende innsats! For øyeblikket har jeg ingen andre lesemål enn å være med på 1001-lesesirkelen din. Det blir en ny erfaring som jeg gleder meg til. Og jo, jeg har også lyst til å lese flere bøker på tysk, som jeg studerte for mange år siden. Jeg har gjort noen forsøk i år og det fungerte aldeles utmerket. Ellers er ønskelisten på Amazon og huskelisten på biblioteksiden min full av bøker så jeg tror ikke jeg går tom for lesestoff i år heller.

  Punktene du har satt opp ser lovende ut. Alle punkter du har satt opp leder i bunn og grunn ut i punkt 1 «off the shelves», så jeg tror at du har gode muligheter for å få suksess med dette punktet i 2013. For å få enda større fortgang her kan du jo sette opp en avstemming (à la 1001-avstemningen) annenhver måned hvor vi andre kan stemme over hvilken bok DU bør lese. Når jeg ser Krig og Fred på leselisten din blir jeg veldig bekymret for målet ditt om færre avbrutte lesninger. Jeg har lest den og og kommer ikke til å lese den igjen, for å si det sånn. Sammenlignet med denne boka fremstår Anna Karenina som en kioskroman 🙂

  Og hvor ble det av punktet om å ikke kjøpe bøker i 2013? Eller plan B – anskaffe lånekort? Har jeg avslørt deg nå 🙂

  1. Endelig!!! Ah, du er dagens mest observante leser, altså. Jeg er som Dostojevskijs Raskolnikov og lengter inderlig etter å bli avslørt. Punktet om bokkjøp er borte fordi jeg aldri har kjøpt så mange bøker som jeg har gjort de to årene jeg har hatt som mål å begrense meg. Og fordi jeg for tiden får mange flere leseeksemplarer enn jeg kjøper bøker selv, og da er målet egentlig ikke så relevant lenger. Med fokus på off the shelf er det like ille med lånekort på biblioteket. Da blir jeg bare så forvirret over utvalget at jeg ikke klarer å lese noe som helst. Nei, off the shelf er det mest fornuftige jeg kan gjøre, og jeg har vært enda fornuftigere ved å kamuflere målene 2-8 som noe annet enn off the shelf, når det egentlig er åtte variasjoner over samme mål. Godt sett!

   Jeg liker ideen med avstemning over hva jeg skal lese veldig godt. Først må jeg bare få Poll Daddy til å fungere igjen, for den har plutselig streiket. Krig og fred bekymrer meg ikke så mye, siden det er mange som har avbrutt den før meg i historien. Det er et mindre pinlig mål å mislykkes med enn å la korte lille Tiller ligge i ulestbunken et år til.

   Jeg har hatt urealistiske lesemål helt siden jeg var bitteliten, så for meg har uoppnåelige bloggmål vært en gylden anledning til å komme ut av skapet og bli kjent med likesinnede. Hvis du først skal sette deg mål, er jeg veldig begeistret over prioriteringene dine! Tysk litteratur og lesesirkel er det beste stedet du kan starte:-)

   1. Så synd at litteraturen ikke akkurat flommer over av handlekraftige menn med behov for bekjennelser. Eller er det jeg som har funnet bøkene om «feil» menn? Det er nettopp språket til Knausgård som fanger meg slik, men både i litteraturen og i det virkelige livet er alt best i små posjoner. Også husarbeid 🙂

   2. De handlekraftige unge mennene er nok for opptatt av å leve til å ha særlig tid til å skrive sine bekjennelser. Men de tafatte unge mennene kunne nå likevel ha skrevet om noen andre enn seg selv. Noen som har et liv, for eksempel, og ikke bare sitter og skriver hele tiden. Eller gjør husarbeid 🙂

   1. Skal du lese Knausgård? Da skal jeg følge nøye med, for Knausgård er upløyd mark for min del. Hvis lesemål fungerer begrensende istedenfor berikende, har man enten feil innstilling eller feil mål. Lesemål i seg selv er aldri dumt! Her snakker jeg ut fra religiøs overbevisning (og solid empiri).

   2. Jeg har sakte men sikkert fått opparbeidet meg motivasjon i høst til å sette i gang med nr 3 og 4 i Knausgård-rekka. Jeg liker Knausgård veldig godt, ja kanskje er Min Kamp 1 den beste boka jeg har lest i år (!). Åkke som pådro meg en (litteratur) -overdose i sommer. Både i bøkenes verden og i virkeligheten kan det fort bli slitsomt med unge, tafatte menn som ønsker å bekjenne både det ene og det andre.

   3. Såpass. Jeg leste bare de første 20-30 sidene av Min kamp 1 og det fristet ikke å fortsette. Han skriver fantastisk, men bekjennelser fra tafatte unge menn er kanskje det jeg har minst sansen for i litteraturen. Da gjør jeg heller husarbeid. Jeg foretrekker helt klart handlekraftige unge menn. Bekjennelsene deres er mye artigere.

 11. Jeg overbeviste meg selv om at jeg ikke ville ha lesemål for 2012, men tror de må stables på beina igjen for 2013. Litt fordi jeg føler for å piske meg selv til litt mer strukturert lesing i året som kommer, og litt fordi du får meg til å innse at jeg trenger trene på å mislykkes offentlig.
  Hva målene skal være, får jeg begynne tygge på i dag etter at høstens tredje og siste eksamen er levert, men har i hvert fall bestemt meg for å slenge meg med på lesesirkel for 2013. Mange på lista jeg har planer om å lese uansett, og for meg funker ingenting bedre enn en deadline. (Eksamen i dag betyr for eksempel tomme skittentøyskurver og rent kjøkken. Funker som bare det.)

  1. Det er faktisk overraskende gøy å mislykkes offentlig – hvis man selv tar initiativet til det, vel å merke. De første månedene jeg hadde mål på bloggen trodde jeg i fullt alvor at noen kom til å bruke det imot meg hvis jeg ikke gjennomførte. Man kan trygt si at jeg hadde behov for en realitetsorientering der. Og godt er det, for jeg trenger også å piskes til strukturert lesing. Private lesemål er for lette å skulke, og hvis jeg skal stole på lystprinsippet og innfallsmetoden kommer jeg til å gå glipp av alle de gode bøkene.

   Ja, bli med i lesesirkelen! Den trenger nytt blod og friske øyne. Jeg er godt fornøyd med utvalget for 2013, og ikke minst at jeg har samtlige titler i hyllen allerede. Haha, det høres kjent ut med strøkent hjem før eksamen. Hvis det ikke hadde vært for deadlines, ville jeg aldri ha husket å vaske filteret i ventilatoren.

   1. Har hatt litterære nyttårsforsetter offentlig én gang tidligere, og kom vel i mål med omtrent halvparten. Sa meg godt fornøyd med det. Er veldig klar for lesesirkel, var flere av bøkene der jeg har lyst til å lese, men tror det kommer til å begynne litt trått. Har Kafka på stranden i bokhylla, men er veeeeeldig skeptisk til Murakami. Skal prøve likevel.
    Du inspirerte meg for øvrig til å være tidlig ute i år: http://elbakken.blogspot.no/2012/12/litterre-nyttarsforsetter-2013.html

   2. Jeg er også veldig skeptisk til Murakami og har litt blandede følelser til at det blir første bok ut i 2013. Det forundrer meg ikke om jeg bruker så lang tid på den boken at jeg mislykkes med resten av årets mål bare på grunn av den. Men jeg forsøker likevel. Jeg legger ut et innlegg senere i måneden hvor man kan melde seg på de lesesirkelbøkene man vil, så da kan du bare se hva som passer. Og takk for lenke! Morsomt at flere følger etter.

 12. Jeg har i det minste klart ett av målene dine for deg. Snart. Holder på med min tredje Dickens-mustein for året og regner med å fullføre før måneden er omme. Så kan vi ignorere at mitt mål var åtte Dickens-bøker og heller fokusere på at ditt mål til slutt ble mitt mål, noe som betyr at du ikke trenger å tenke på det målet selv lenger. Det er fikset. Diktsamlingene kan jeg ikke hjelpe deg med, selv om jeg lenge har hatt lyst til å lese The Rime of the Ancient Mariner.

  I 2013 er det ikke aktuelt å mislykkes.

  1: Flest mulig Off the Shelf er ikke problematisk for deg, da «flest mulig» kan tolkes i enhver retning som passer deg på slutten av året.
  2: To 1001-bøker hver måned er ikke noe problem da du ikke har presisert at de må fullføres før året er omme. Det er bare å begynne på to hver måned.
  3: 52 bøker på et år er enkelt, du må bare fortelle deg selv det. Med unntak av de mursteinene du må lese, les korte bøker. Det finnes en haug med gode, korte bøker og vi (les: bokbloggerne) kan hjelpe deg med å finne frem til dem. Så slår du to fluer i en smekk også (jf. 8). Les P.G. Wodehouse, da kommer du garantert i mål!
  4: Øh, jeg har ikke klart å komme meg gjennom en bok av Atwood enda, men du klarer det sikkert. Er jeg ikke en flink motivator?
  5: Anna Karenina er lettlest, den blir du raskt ferdig med bare du har tid til å konsentrere deg om den. Krig og Fred SKAL du lese, det er ikke mer å si om den saken.
  6: Du skrev ikke hvor mange ufullførte bøker du skal fullføre, du bare listet opp eksempler på bøker du ikke har fullført. Med andre ord, les ferdig minimum en av dem, så kan du anse målet for nådd. Men prøv gjerne på noen flere… Tolkien er best i bokform. Leste nettopp Hobbiten for første gang på mange år, den var enda bedre enn jeg kunne huske.
  7: Jeg har av en eller annen merkelig grunn havnet på nordiskstudier og må lese en del nordisk litteratur til våren. Du kan være med å takle noen av de norske sammen med meg. Ian McEwan bør du lese, men begynn med On Chesil Beach eller The Cement Garden!
  8: Denne har jeg vel allerede dekket, eller hva? Uansett, det går ikke an å mislykkes med det målet…

  1. Liker labbens problemløsninger!

   Off the shelf kan vel også tolkes som bøker du har i bokhylla. Om du satt boka der i går eller for 5 år siden må da vel ikke spille noen rolle? Enda et problem løst!

   1. Off the shelf betyr KUN bøker man allerede har i bokhyllen. Derfor teller ikke bøker man skaffer seg etter at man har satt seg målet. Om boken har stått der i to eller ti år, spiller ingen rolle. Men jeg prøver å innføre en tiårsgrense likevel. Hvis jeg begynner å følge den regelen, vil jeg endelig få lest blant annet Odysseen og Ulysses. Det frister.

  2. Grattis med Dickens-mål! Jeg er veldig glad for at noen klarte målet når jeg selv ikke fikk det til – tusen takk for det. Tre Dickens på ett år er meget bra, uansett hva målet var på forhånd. Jeg er godt fornøyd med at jeg endelig fikk lest Store forventninger.

   Jo, du er en glimrende motivator! Og så skjønner jeg at jeg har formulert meg for vagt uten å mene det. Men det finnes ingen lov uten forskrifter til hvordan den skal tolkes, så her er noen presiseringer:

   1. Du har på en måte rett, men samtidig ikke. Jeg vil ikke si på forhånd at jeg skal lese 14, 18 eller 22 off the shelf, for det kommer an på hvor mange bøker jeg leser totalt. Men ender jeg opp med bare 8 leste off the shelf, kan det ikke tolkes som «flest mulig». Jeg må i det minste klare å overbevise meg selv her, og aller helst vil jeg la meg imponere. Vanskeligere enn det høres ut!
   2. Jo, de må fullføres før året er omme! To bøker skal KRYSSES AV PÅ LISTEN pr måned. Se dessuten siste setning i mål 6.
   3. Jeg har garantert nok korte bøker til bare å sette en 200-siders grense et helt år, men jeg er egentlig mer fristet til å tenke antall sider og heller lese lange bøker. Det jeg burde huske, er å legge inn noen lettere bøker i programmet av og til. Tips fra dere andre vil jeg ikke ha!!! Da kjøper jeg bare enda flere bøker, og klarer ikke å oppfylle noen av punktene (bortsett fra dette da).
   4. Jeg tror du har prøvd deg på Atwoods tyngste, eller? Oryx and Crake og Handmaid? Prøv Lady Oracle istedet! Fire korte bøker av Atwood på et år er bare en bagatell. Dette punktet er det jeg gleder meg mest til, så jeg tror det skal gå veldig bra.
   5. Jeg syntes Anna Karenina var tung. Tung, men underholdende. Jeg tror det var noe med oversettelsen av dialogen som var knotete. Men jo, Krig og fred SKAL jeg lese, det har du helt rett i. DU OGSÅ! Men vi må begynne i god tid.
   6. Jeg skal fullføre ALLE mine ufullførte bøker, og jeg ramset opp alle jeg har liggende pr i dag. På nyttårsaften kan det være færre eller flere, ikke godt å si. Her er jeg helt ærlig på bokelskere og alle er oppført under bøker jeg leser for tiden. Ideelt sett skal jeg ned i en eller to bøker om gangen, maks tre. Nå har jeg tolv. Altfor mye. Her kan jeg komme til å overraske stort. Husk: Jeg leste ferdig Gordimers Bevareren. Og jeg har nettopp lest 30 sider Buddenbrooks.
   7. Nordiskstudier? Men du liker jo ikke norsk litteratur! Eller? Jeg blir gjerne med og leser sammen med deg til våren, for jeg har store mengde norske bøker liggende ulest fordi jeg aldri rakk å studere nordisk. Vet du hva du skal lese? Er det gammelt eller nytt? Ian McEwan skal jeg få ryddet plass til, og det blir en av de jeg har allerede: On Chesil Beach eller Atonement.
   8. Her kan jeg mislykkes stort, for jeg har fått veldig mange bøker fra andre bloggere. I tillegg til de jeg nevner har jeg fått en hel eske fra Bokelskerinnen, flere fra Ingalill, to fra Elida og to fra Beate blogger om bøker. Og jo! En av deg også – Philippe Claudel Brodecks rapport. Strengt tatt bookcrossing-bok, men den må leses likevel. Jeg får si meg fornøyd hvis jeg klarer en bok pr blogger. Og glemme alt dere har anbefalt i tillegg…

   Men ok da, vi sier det likevel sånn at det ikke er aktuelt å mislykkes i 2013!

   1. Haha, du gjør det ikke enkelt for deg selv. Jeg tror ikke jeg når ditt nivå før tidligst 2016. Du må nesten nå 52 bøker i året for å fullføre hele listen din. Men det klarer du jo!

    Ja, jeg har rotet meg borti nordisk. Det er forsåvidt ikke helt riktig at jeg ikke liker norsk litteratur, jeg har rett og slett ikke lest så mye norsk litteratur. Jeg håper jeg kommer til å elske norsk litteratur, men jeg vet ikke før jeg prøver. Det er dog ikke litteraturen som gjør at jeg tar nordisk, det er språkfagene jeg tror jeg vil ha mest bruk for.

   2. Nei, enkelt skal det ikke være, det er helt sikkert. Haha! Selvfølgelig har du rett, jeg klarer jo ikke dette uten å lese 52 bøker. Vi får se hva jeg får til. Men du pleier jo å ha skikkelig ambisiøse mål? Hvis 2013 blir et unntak, er du nok tilbake i vanlig modus igjen til 2014. Da skal vi jo lese Mannen uten egenskaper. Grøss.

    Nordisk er sikkert et interessant fag å ta, men mye å lese. Jeg er litt ambivalent til norsk litteratur, og foretrekker den eldre litteraturen. Der er det sikkert noe du kan like, men den nyere litteraturen er ganske trasig. Jeg håper du legger ut en oversikt over hva du skal lese! Så kan vi synkronisere kalenderne. Bare husk å vis nåde, siden du leser tre ganger så fort som meg.

 13. Morsomt skrevet som alltid, Line, og jeg synes du både har fine og interessante mål for neste år! Jeg gleder meg til å følge med på 1001 – bøkene og lesesirkelen (og hurra for dine15 leste i år!) og har planer om å ha litt mer fokus på den lista selv også – men jeg er så elendig på samlesinger, så jeg vil ikke love at jeg henger meg på lesesirkelen hver måned, Ellers så gleder jeg meg veldig til å høre hva du synes om Tjenerinnens beretning av Atwood – den er en av mine favoritter 🙂

  1. Takk, Silje! Jeg har selvfølgelig kommet på enda et par mål siden sist, men de får ikke være med i innlegget. Jeg kommer sikkert til å angre senere på at jeg sa det, men neste år tror jeg faktisk at jeg vil klare å nå opptil flere av målene. Ikke fordi de er så vage, men fordi de er så morsomme 🙂 Atwood blir et skikkelig høydepunkt! Det har vist seg at jeg også er elendig på samlesinger, så ikke la det stoppe deg, hehe. Trikset er å starte på boken tidsnok, tror jeg. Hvilket minner meg på at jeg må begynne på The Monk i morgen.

  1. Ja, ikke sant? 🙂 Og wow til deg som har lest nesten alt av Atwood! Jeg må skjerpe meg der, akkurat nå føles livet for kort til å lese noe som er dårligere. Veldig hyggelig å høre at det er flere enn meg som har henne som nobelprisfavoritt. Så spennende med planer for 2013, og så har jeg ikke lest bloggen din før! Det må jeg gjøre noe med.

 14. Mine:

  Read more than 50 books
  Complete Line’s 1001 books 2013 challenge
  Read at least 5 non-fiction books
  Read something by Henry James, Selma Lagerlöf, Thomas Hardy, Knut Hamsun, Henry Green, Sigrid Undset and Nancy Mitford
  Continue working my way around the globe in books (37 so far)
  Lifelong goals: cross off as many 1001 books you must read before you die (10%!) and Nobel Prize winners
  Own more than 1000 books (no more holding back! current number is 895)

  Enkelt 😉

  1. Åh! Tenk at du gikk for det siste målet! Kred til deg, Monika, du er tøff (og har store bokhyller, håper jeg). Og hurra for lesesirkelmål! Nancy Mitford har jeg også lyst til å lese etter å ha sett henne varmt anbefalt av Karin. Lagerlöf og Undset er blant favorittene mine; Hamsun, Hardy og James not so much. Akkurat nå gleder jeg meg mer til 1. januar enn til julaften. 2013 blir bare det beste året så langt, jeg føler det på meg!

   1. Et annet mål er jo å vinne i lotto/oppdage en ukjent onkel i Amerika sånn at jeg får meg større leilighet. Kjenner meg selv så godt at jeg vet at plassmangel ikke er noen hindring. Må jo samle til biblioteket mitt. Er spent på de forfatterne, de har jo stått i bokhylla i en evighet nå. Ja, neste år blir det beste!

   2. Jeg har dessverre stor nok leilighet, og det er egentlig ingenting å ønske seg. Bøker jeg leter etter forsvinner hele tiden i mengden og jeg klarer ikke å finne noe lenger. Det verste er at jeg heller ikke vet hvordan jeg skal organisere bøkene for å få bedre orden. Det er for mange av dem, og for få av meg. Jeg føler meg overveldet og apatisk. Men likevel lykkelig. Jeg har tross alt fryktelig mange bøker! Hurra!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s