Lesesirkelen 1001 bøker har lest

Målet med lesesirkelen er å samlese titler hentet fra boken 1001 bøker du må lese før du dør. Listen har blitt redigert flere ganger, og en komplett oversikt over alle bøkene som har vært med på listen finner du her. Alle kan delta i lesesirkelen. Du trenger ikke å følge noen liste for å være med å lese, og du velger fritt hvilke bøker du vil være med på. Hver måned har sitt tema, og du kan blogge om bøkene når det passer deg i løpet av måneden.

Når du publiserer innlegget ditt, lenker du til denne siden. Da kan leserne dine finne oversikten over hvilke andre bloggere som har deltatt. Om du ikke rekker å lese ferdig boken tidsnok, kan du enten blogge om boken på bakgrunn av det du har rukket å lese, eller skrive innlegg på etterskudd. Alle bokomtalene nedenfor er hentet fra 1001 bøker du må lese før du dør med mindre andre kilder er oppgitt.

September 2016: Les en 1001-bok utgitt på 1960-tallet

 • Beathes bokhjerte – Sylvia Plath Glassklokken

August 2016: Les en 1001-bok av Margaret Atwood

Juli 2016: Les en 1001-bok fra Afrika

Juni 2016: Les en 1001-bok utgitt på 1800-tallet

Mai 2016: Les en 1001-bok skrevet av en nålevende amerikansk forfatter

April 2016: Les en 1001-bok skrevet av en kvinnelig forfatter du aldri har lest noe av og vet lite om

Mars 2016: Les en 1001-bok som virker skummel eller spennende (tenk påskekrim)

Februar 2016: Les en 1001-bok skrevet av en nobelprisvinner i litteratur

Januar 2016: Les en bok fra 1001-listen som du lenge har hatt veldig lyst til å lese

2015:

Doris Lessing – The Grass is Singing (desember)

James Joyce – A Portrait of the Artist as a Young Man (november)

Elizabeth Gaskell – Mary Barton (oktober)

Edith Wharton – The House of Mirth (september)

Fjodor Dostojevskij – Opptegnelser fra et kjellerdyp (august)

Franz Kafka – Slottet (juli)

Daphne du Maurier – Rebecca (juni)

Charlotte Brontë – Villette (mai)

Nathaniel Hawthorne – The House of the Seven Gables (april)

***

Charles Dickens – Oliver Twist

oliver-twist-bookOliver Twist er både en pikaresk-fortelling, et melodrama og en eventyrromanse hvor hittebarnet viser seg å være av adelig opprinnelse. Samtidig er den en av de første romanene med et barn som hovedperson, skjønt i motsetning til Dickens’ senere barnefigurer forblir Oliver i førpuberteten og påvirkes ikke av de traumene han gjennomgår. Olivers merkelige tomhet er avgjørende for Dickens’ mange hensikter med ham. Han kan forbli det passive offeret for arbeidsanstaltens institusjonaliserte vold – selv den berømte scenen der han ber om mer velling er ikke et stykke selvhevdelse, men et resultat av loddtrekning. Han kan holde seg ufordervet da han slår seg sammen med Fagins forbryterbande (i motsetning til ‘the Artful Dodger’), slik at han kan formes på nytt som middelklassebarn av sin redningsmann, herr Brownlow.

Selma Lagerlöf – Gösta Berlings saga

göstaberlingssagaSelv om Gösta Berlings saga ble skrevet idet den moderne tid grydde, er romanen gjennomsyret av lokale skildringer og legender fra det karrige og tynt befolkede Värmland. Den representerer dermed en tilbakevending til tradisjonell historiefortelling om praktfulle gods, vakre kvinner, galante menn og usedvanlige, romantiske eventyr. […] Ønsket om å fange inn en forgangen gullalder blir kontrastert med interessen for hukommelsens og virkelighetens natur. Romanen er skrevet i en gammeldags, allegorisk og lett maniert stil. Begynnelsen, hvor hovedpersonens sinnstilstand og avhengighet av flasken blir beskrevet, foregriper imidlertid den moderne roman med den intense fremhevelsen av menneskesinnets psyke.

Jane Austen – Persuasion

PersuasionOvertalelse var den siste boken Jane Austen fullførte før hun døde, og handler om nye sjanser og ekte kjærlighets triumf over sosiale hindringer, snobberi og andre menneskers egoisme. Anne Elliot er 27 år, og har gått glipp av sin mulighet til å oppleve kjærlighet fordi hun lot seg overtale til å bryte forlovelsen hun inngikk med Kaptein Wentworth da hun var nitten. Han dukker opp igjen i livet hennes på et tidspunkt da hun er eldre og bedre i stand til å dømme for seg selv. Romanen beskriver med stor intensitet hvordan Anne gradvis oppdager at Wentworth på nytt forelsker seg i henne, mens han er forpliktet til Louisa Musgrove, en ung kvinne som ikke engang lar seg overtale til å ta fornuftige hensyn.

Margaret Atwood – Alias Grace

Alias graceAlias Grace er en lyrisk, historisk roman. Den bygger på historien om tjenestepiken Grace Marks, en av Canadas mest kjente kvinnelige forbrytere. Grace forteller sin historie med levende, bitter stemme, fra barndommen i Irland via livet i underklassen i kolonitidens viktorianske Canada til hun blir dømt for å ha myrdet arbeidsgiveren i 1843, da hun var 16 år. Romanen fortelles gjennom dr. Simon Jordan. Han er spesialist på sinnslidelser og engasjeres av en gruppe reformatorer og spiritister som forsøker å få den unge kvinnen benådet. […] Som alltid tar Atwood med sosiale og feministiske kommentarer; her tar hun opp forholdet mellom kjønn og vold i et historisk undertrykt samfunn.

Salman Rushdie – Midnattsbarn

midnight's childrenMidnattsbarn blir fortalt av Saleem Sinai, som ble født ved midnatt 15. august 1947, det øyeblikket da India ble skapt. Saleems liv levendegjør dermed den unge nasjonen. Men i stedet for å la romanen eller hovedpersonen få stå som representanter for landet, utforsker Rushdie de kompliserte fantasiene og fiaskoene den nasjonalistiske myten fører til. […] Denne mesterlige romanen, som hypnotiserer leseren med sine fantasidimensjoner, sin humor, sine svimlende ordspill og sin hjerteskjærende patos, er en spennende blanding av magisk realisme og politisk virkelighet. Den er Rushdies inderlig følte hyllest til landet hvor han ble født.

Jung Chang – Ville svaner

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI Ville svaner forteller Jung Chang hvordan det gikk med tre generasjoner kvinner i familien hennes gjennom Kinas politiske stormer på 1900-tallet. Bestemoren hadde snørte føtter, i henhold til gammel kinesisk skikk. Hun var en keisers konkubine. Moren kjempet under Maos revolusjon, inntil hun i likhet med Changs far fikk en fremtredende posisjon i kommunistpartiet, men ble angitt under Kulturrevolusjonen. Chang selv ble født som kommunist og fulgte Mao begeistret inntil tvilen oppsto på grunn av hans brutale politiske utskeielser og de destruktive utrenskningene som knuste millioner av uskyldige kinesere, blant dem foreldrene hennes. […] Det er en avslørende bok, og leserne må stadig minne seg selv om at det er en faktabok de leser, og ikke et fiksjonsverk. Innimellom er det en fryktelig tanke.

Michel Houellebecq – De grunnleggende bestanddeler

De grunnleggende bestanddelerBokens hovedpersoner, brødrene Michel og Bruno, er skilt fra hverandre helt til de er middelaldrende. Michel er en glitrende, men følelsesmessig isolert vitenskapsmann, Bruno er en håpløs libertiner. Sex er bokens stridsskueplass. Michel klarer ikke å inngå seksuelle forhold og avviser sin vakre barndomskjæreste Annabelles hengivenhet, mens Brunos eskapader på New Age-pregede ferieleirer og partnerbytteklubber, samt nå og da som blotter, gir en komisk bakgrunn for Houellebecqs avhandling om kjønnsaktens kortvarige utopi og usselhet. Det biologiske imperativets overordnede rolle fører til en serie konklusjoner om menn og kvinner. Kvinner er selvoppofrende påminnelser om dødeligheten, mens menn er dømt til å følge kjertlenes tilskyndelser. Dette er ingen sørgesang over menneskeheten – Houellebecq kan knapt vente til han ser oss borte.

Arundhati Roy – The God of Small Things

Guden for små tingHandlingen, som foregår i Kerala i 1960-årene, følger Ammus familie gjennom både vanlige og tragiske hendelser. Mest minneverdig er konsentrasjonen om hennes ‘toeggede tvillinger’ Estha og Rahel. Da en engelsk slektning som er på besøk drukner ved en ulykke, får det avgjørende innvirkning på deres unge liv. Romanen fortelles i ikke-lineær tid gjennom et puslespill av livlige møter og skildringer […] Arundhati Roys prosa er utpreget rytmisk og lyrisk, og helhetsvirkningen er enestående i all sin sensualitet. Romanens politiske innhold dreier seg om ‘hvem man bør elske, og hvor mye’. Roys fantasirike overskridelser er ikke først og fremst ment å sjokkere, men snarere å bevege leseren […] Boken er en utfordring for andre som har forsøkt å fortelle oss hva kjærlighet egentlig er.

Arto Paasilinna – Harens år

Harens årVatanen og hans fotograf er ute på oppdrag ett eller annet sted i Finlands dype skoger. Plutselig hopper en liten hare ut i veien foran bilen. Vatanen går ut av bilen for å se hvordan det har gått. Han finner haren, som merkelig nok bare er lettere skadet og i samme øyeblikk tar han den store avgjørelsen om å vende ryggen til hele sitt borgerlige liv. Fotografen gir snart opp å vente. Vatanen og haren vandrer rett inn i ødemarken. Dette er opptakten til et fullstendig sinnsykt eventyr, som bl.a. innbefatter en overarbeidet bulldozerfører som går amok, en skogbrann, en blodtørstig bjørn – og Hannikainen, som har brukt år av sitt liv på å bevise at den finske president Kekkonen i virkeligheten ble erstattet av en dobbeltgjenger i 1968. (Aschehoug)

Jane Austen – Mansfield Park

Mansfield ParkMansfield Park er en av Austens mer nøkterne romaner. Den tar opp hennes typiske temaer: ekteskap, penger og skikker. Den forteller den velkjente historien om en ung kvinne, Fanny Price, og hennes jakt på den rette ektemannen. Fanny er den arketypiske fattige slektningen. Hun blir «reddet» fra sin store, fattige familie og oppdratt hjemme hos en tante på sir Thomas Bertrams herresete Mansfield Park. Fanny er i praksis foreldreløs og utenforstående. Hun blir vekselvis tolerert og utnyttet, og hun blir ydmyket på det verste av sin andre tante, den onde fru Norris. Med unntak av den varme, prinsippfaste Edmund er fetterne og kusinene grunne karakterer som forsøker å tiltrekke seg oppmerksomheten til besøkende fornemme folk, for eksempel den utsvevende familien Crawford, med katastrofale følger. Fanny legger derimot mer vekt på dyd enn på last, og hennes helstøpthet blir jevnt og sikkert avdekket, selv om leserne av og til har ment at den konvensjonelle kvinneligheten hennes har vært frastøtende.

Deltakere:

Erich Maria Remarque – Intet nytt fra vestfronten

untitledEpigrafen til Intet nytt fra Vestfronten erklærer at hensikten med boken verken er å komme med en anklage eller en bekjennelse, men med en skildring av en generasjon – også de overlevende – som ble ødelagt av krigen. Men denne epigrafen, som er svært enkel og klar, fungerer ikke som noen advarsel, ikke engang som et stykke selvforsvar. Uansett hvor stillferdig den er, erklærer den i én eneste setning at det som følger, er en historie om ødeleggelse.

I Weimar-republikkens polariserte, politiske diskusjoner var ikke første verdenskrig et tema, men en prøvesten for alt annet. Hvordan man oppfattet krigen, dens opprinnelse, gjennomføringen av den, kapitulasjonen og nederlaget, var nøkkelen til å forstå fortiden og også hvor levelig eller ødelagt fremtiden kunne bli. I denne tolkningskonteksten var ikke pasifismen i romanen tilfredsstillende for ytterpunktene på den kritiske skalaen i mellomkrigstidens Tyskland, hverken til venstre eller høyre. Men Remarques tekst går hverken inn for pasifismen eller argumenterer for den – pasifismen beskrives bare som en forferdet reaksjon på den organiserte nedslaktingens daglige effektivitet. Det er denne rolige, sikre og likevel utforskende demonstrasjonen av krigens totale umenneskelighet som gjør Intet nytt fra Vestfronten til en så storslagen antikrigsroman.

Deltakere:

Cora Sandel – Alberte og Jakob

Alberte og JakobDet første bindet i Cora Sandels Alberte-trilogi er blitt hyllet som et mesterverk av kvinnefrigjøringsbevegelsen. Romanen foregår i Tromsø og konsentrerer seg om Alberte, en pike i en middelklassefamilie som er havnet i økonomiske vanskeligheter. Hun får ikke gå på skole og heller ikke reise sørover til det muntre selskapslivet i Kristiania – hun har ikke annet å gjøre enn å tørke støv, stoppe strømper og gå i kjedelige selskaper. Romanen trenger inn i den kvelende tomheten i Albertes liv, hennes håp og frykt, hennes hemmelige lengsler og indre opprør. Beretningen rammes inn av manende beskrivelser av de intense kontrastene mellom årstidene i Nord-Norge. Den begynner i det konstante vintermørket da Albertes verden skrumper inn til hennes eget hus. Når dagene blir lengre, dukker det opp rike, unge mennesker i byen. Hennes verden utvides og fylles med selskaper og utflukter. Alberte er imidlertid fanget i følelsen av å være utiltrekkende og sosialt utilstrekkelig. Hun står utenfor nesten alle sosiale evenementer som observatør, ute av stand til å handle. Når dagene blir kortere igjen, er Alberte like mye fange.

Deltakere:

John le Carré – The Spy Who Came in from the Cold

John le CarréRomanen foregår stort sett i den kalde krigens Tyskland og handler om bedrag på alle nivåer. Lamas leder en britisk operasjon fra Berlin og er forferdet over at den østtyske etterretningen klarer å ta agentene hans til fange. Han blir dobbeltagent for å forvirre østtyskerne ved å fortelle at etterretningssjefen deres er betalt av britene. Bokens kvalitet skyldes delvis Le Carrés evne til å formidle spionens subbete og lite glamorøse verden, samtidig som han opprettholder en fabelaktig følelse av spenning og intriger. Her er spionasje et forseggjort, komplisert spill for å overliste motstanderen. Hva som er virkelig og hva som er konstruert fantasi, er uklart. Lamas oppdager at han også er en brikke i et større spill.

Deltakere:

Patricia Highsmith – The Talented Mr. Ripley

HighsmithPå oppdrag fra Herbert Greenleaf reiser Tom Ripley til Italia på 1950-tallet, og Toms oppgave er å overtale Herberts sønn, Dickie, til å vende tilbake til USA. Dette oppdraget kommer i annen rekke da Tom treffer Dickie og hans venninne Marge, som holder til i den idylliske landsbyen Mongibello. I begynnelsen er Tom et forfriskende bekjentskap for Dickie og Marge. Men de to går etter hvert lei av å ha Tom i nærheten hele tiden. Det hele utvikler seg til et intrikat trekantdrama. I de gruoppvekkende begivenhetene som rulles opp, tvinges Ripley til å bruke all sin kløkt og ondskap for å holde hodet over vann. Den talentfulle Mr. Ripley er en bok som både sjokkerer og gleder leseren. Tom Ripley er en person du ikke kan la være å føle sympati for. Tross hans amoralske og hensynsløse handlinger lykkes Highsmith i fremstille ham som en sympatisk livskunstner, en person du ikke kan la være å beundre – på godt og ondt. (Bokkilden)

José Saramago Kain

Saramago_KainJosé Saramago (1922-2010) fikk sitt store gjennombrudd med Klosterkrønike. Hans arbeider er oversatt til over 40 språk, og han fikk Nobels litteraturpris i 1998. Saramago døde 18. juni 2010. Han var nettopp ferdig med det som skulle bli hans siste bok: Kain. I Kain kan man si Saramago følger opp tråden fra både Klosterkrønike og Jesusevangeliet. Han gir oss sitt høyst personlige syn på Bibelens historier. De fleste kjenner historien om Kain som slo i hjel sin bror Abel. Det er Kain som dreper sin bror, men hvem har egentlig skylden i at Kain ble en morder? Selv om det er bibelske fortellinger som er temaet, er dette langt fra noen teologisk avhandling eller essay. Det er en tettpakket roman, historiefortelling på sitt beste, som først får deg til å smile, deretter tenke. Kain er en betydningsfull roman fra en av verdens virkelig store forfattere – og en verdig avslutning på et fantastisk forfatterskap. (Fra Cappelen Damm)

Deltakere:

Nicole Krauss – The History of Love

nicole kraussI en nedslitt leilighet i New York prøver Leo Gursky å overleve litt til. Hver kveld banker han på radiatoren for at naboen over skal høre at han fortsatt lever. Men livet hans har ikke alltid vært slik. For seksti år siden bodde han hjemme i Polen, der han forelsket seg og skrev en bok. Kjæresten mistet han da hun flyktet til Amerika rett før krigen. Boken ble også borte. Men uten at han selv er klar over det, har den overlevd: Den har krysset hav, blitt overlevert mellom generasjoner, og forandret liv. Personene i Kjærlighetens historie er mennesker man blir glad i. Hver for seg sysler de med gåter som på bemerkelsesverdig vis er forbundet med hverandre. Nicole Krauss har skrevet en medrivende roman om mennesker som har blitt avkuttet fra sin fortid, og som på hver sin pussige, rørende måte forsøker å få livet til å henge sammen. (Baksideteksten på den norske utgaven)

Deltakere:

Michael Cunningham – The Hours

The HoursThe Hours er en bok om tre kvinner: Clarissa Vaughan, Laura Brown og Virginia Woolf. De tre kvinnenes liv og historier veves sammen til et finmasket nett av levd liv og følelser. Karakteristisk for boka er det poetiske språket. Det er lett og yndefullt og har, akkurat som selve historien, flere lag. (Baksideteksten på den norske oversettelsen)

Clarissa Vaughan er middelaldrende, lesbisk og bor i dagens New York. Hun kalles til og med «Mrs. Dalloway» av Richard, en kjent, homofil lyriker som hun har hatt et seksuelt tvetydig vennskap med. Los Angeles-husmoren Laura Brown leser Mrs. Dalloway og andre romaner for å gjøre morsrollen i forstedene i slutten av 1940-årene lettere å bære, og hun sjokkeres over sitt lesbiske begjær. Og en fiktiv Virginia Woolf ergrer seg over sin roman Mrs. Dalloway. Mens Clarissa forbereder en fest for å feire at Richard har fått en høythengende litteraturpris, forsøker Laura å gå opp i sin unge sønn, og Woolf kjemper for å holde sykdommen fra livet og fullføre verket. (Fra 1001-bokens omtale)

Deltakere:

Margaret Atwood – The Handmaid’s Tale

margaret atwoodMargaret Atwood skaper en dystopisk fremtid hvor befolkningen er blitt truende ufruktbar og kvinnene er redusert til forplantningsmaskiner. Patriarkatet antar et nytt, ekstremt aspekt – det undertrykker i bevaringens og beskyttelsens navn, og volden utføres ved hjelp av eierspråk og fysisk avgrensning. I dette marerittsamfunnet får ikke kvinner ha arbeid eller penger, og de blir fordelt på forskjellige klasser: de dydige, barnløse Hustruene, Marthaene som er hushjelper, og de forplantningsdyktige Tjenerinnene, som overlater avkommet til Hustruene. Hovedpersonen Offred skildrer sin nåværende situasjon med klinisk opptatthet av kroppen, som nå bare er et forplantningsredskap. Kontrasten er de rørende glimtene fra hennes tidligere liv, med minner om sensuell kjærlighet til familien hun har mistet. Prosaen er iskaldt malende. Leseren får følelsen av at alle tidligere, fysiske gleder i livet er redusert til mekaniske handlinger, noe som fremhever begjærets verdi kraftig. Gjennom denne fantasiverdenen viser Atwood ikke først og fremst seksuell undertrykkelse på det mest ekstreme, men snarere seksualiteten som utslettet fra den begjærende kroppen, noe som er like brutalt som seksuell vold.

Deltakere:

Lev Tolstoj – Krig og fred

War-and-PeaceLev Tolstojs Krig og fred blir i likhet med James Joyces Ulysses altfor ofte lest som en slags tålmodighetsprøve eller et innvielsesritual, bare for å bli enten oppgitt på halvveien eller utstilt som et trofé i bokhyllen og aldri tatt frem mer. Romanen er svært lang, men lønner rikelig den oppmerksomme leser. Straks man trer inn i Tolstojs Russland, vil man ikke forlate det igjen. I så måte blir tekstens lengde en fordel, rett og slett fordi det er mer å lese. Romanen bygger hovedsakelig på medlemmene av de to fremtredende familiene Bolkonskij og Rostov. Gjennom disse familienes individuelle historier skildres Russland på randen av en apokalyptisk konflikt med Napoleon Bonapartes Frankrike. Ingen forfatter overgår Tolstoj i den episke visjonens omfang – den favner stemningen i hele byer, armeer i bevegelse og de bange anelsene som rammer et helt samfunn. De gjensidige båndene mellom det personlige og det politiske, det intime og det episke gjennomgås på mesterlig vis. Den som skal lese Krig og fred, må ikke velge en forkortet utgave. Ødelegger man den fullstendige utgavens enhet, undergraver man hele leseopplevelsen.

Deltakere:

Harper Lee – To Kill A Mockingbird

Lee-Harper-To-Kill-a-Mockingbird-Harper Lees Pulitzer-prisroman foregår i depresjonstidens Alabama og fletter sammen historien om en ung pike som blir voksen, og et dystrere drama om rasismens røtter og følger. Boken sonderer hvordan det gode og det onde kan eksistere sammen i ett eneste samfunn eller individ. Hovedpersonen Scout blir oppdratt sammen med broren Jem av faren Atticus Finch, som er enkemann og en kjent advokat. Faren snakker til dem som kompetente samtalepartnere og oppmuntrer dem til å bruke empati og filosofi, i stedet for å la seg rive med av den overtroen som skyldes uvitenhet. Atticus følger sin overbevisning da det blir reist en falsk tiltale for voldtekt mot Tom Robinson, en av byens svarte innbyggere. Atticus går med på å forsvare ham og forbereder seg på byens forsøk på å skremme ham til å overlate klienten til lynsjemobben. Imens spiller barna ut sitt eget miniatyrdrama om fordommer og overtro omkring den lokale legenden Boo Radley, som har stengt seg inne i sin brors hus. Spekulasjonene går høyt, ut fra de voksnes umenneskeliggjøring. Scouts moralske oppdragelse går i to retninger: Hun må motstå fristelsen til å begå overgrep mot andre ut fra ubegrunnede negative oppfatninger, og hun må innse behovet for å holde ut når disse verdiene blir undergravet, slik det uunngåelig skjer, noen ganger med vold.

Deltakere:

John Kennedy Toole – A Confederacy of Dunces

a-confederacy-of-dunces1Et usannsynlig geni står i sentrum for John Kennedy Tooles groteskt komiske roman utgitt i 1980. Den korpulente Ignatius J. Reilly er en mann med enorm appetitt og usedvanlig kunnskap. Han bestreber seg på å tilbringe tiden med eteorgier på soveværelset mens han kommer med svulstig skrål og noterer ned grubleriene sine på en rotete haug av skriveblokker. Omstendighetenes uheldige vending tvinger ham imidlertid til å driste seg ut i arbeidets verden. Han trekkes inn i en serie misforståelser og uhell mens han kjemper for å hanskes med det moderne livs redsler. Rundt ham kretser tåpene, de eksentriske innbyggerne i underklassens strålende skildrede New Orleans. En atmosfære av forfall føyer en skjærende tone til komedien, og vi får foruroligende glimt inn i hykleriet og diskrimineringen som ligger på lur bak byens flirende karnevalsmaske. A Confederacy of Dunces ble utgitt elleve år etter at John Kennedy Toole begikk selvmord, og ble en bestselger. Den er en tidløs, morsom roman med høyt tempo.

Deltakere:

Virginia Woolf – To the Lighthouse

to_the_lighthouseTil fyret er Virginia Woolfs mest selvbiografiske roman. Her fremstiller hun sine foreldre Julia og Leslie Stephen gjennom de fiktive personene herr og fru Ramsey. Romanen er bygget opp rundt to dager, med ti år imellom. I første del, «Vinduet», skildres familien Ramsey og et utvalg gjester en dag på den øya i Hebridene hvor de har sommerhuset sitt. Bokens sentrale del, «Tiden går», er et eksperiment i modernistisk fortellekunst hvor Woolf tar inn i romanen fremstillingsformer som er hentet fra den nye filmkunsten. Fru Ramsey dør, og verdenskrigen griper inn og splintrer historien og opplevelsene. I siste del, «Fyret», fullfører kunstneren Lily Briscoe sitt maleri av fru Ramsey – tidligere har ikke kunstneren fått tak på «visjonen» av henne. Herr Ramsey og hans to yngste barn, James og Cam, kommer frem til fyret etter den reisen som blir planlagt i romanens aller første ord. Boken er en slags spøkelseshistorie hvor Woolf gransker dødens virkning; hun fremstiller den indirekte, slik at den gir gjenklang gjennom hele beretningen. Det er en inngående utforskning av tiden og hukommelsen, av viktoriatidens maskuline og feminine konvensjoner og av forholdet mellom kunsten og det den forsøker å fange inn.

Deltakere:

August Strindberg – Det røde rommet

det røde rommetDet røde rommet blir ofte beskrevet som den første moderne svenske roman. Ved å kombinere Zolas naturalisme med Dickens’ samfunnskritikk gir Strindberg nytt liv til en stivnet, konvensjonell tradisjon. Romanens helt, den unge idealisten Arvid Falk, sier opp sin stilling i statsadministrasjonen i avsky over den fordervelsen han ser overalt i systemet. Han ønsker å bli forfatter og slutter seg til en gruppe kunstnerbohemer, men kjemper for å befri seg fra sine egne snerpete, puritanske tilbøyeligheter. Oppmerksomheten rettes mot mennesket i et samfunn, noen ganger på bekostning av dybdekarakteristikken. Men mange av bipersonene er minneverdige på en eksentrisk, dickensk måte – slik som snekkeren som truer med å ta tilbake arbeiderklassens tapte senger fra velstående middelklassefruer som tilbyr ham almisser.

Deltakere:

Jane Austen – Northanger Abbey

northanger abbeyHeltinnen i Northanger Abbey, Catherine Morland, lengter etter den type eventyr som hun ivrig sluker fra populære gotiske romaner. Selv skal hun gjøre sin debut i selskapslivet i Bath, i en tid hvor de sosiale reglene er så rigide at en tvetydig hilsen eller en fuktig ettermiddag kan skape like mye engstelse og frykt som en blodflekket dolk eller en innesperret guvernante kan i en av favorittbøkene hennes. I Bath møter hun Henry Tilney og forelsker seg umiddelbart, som hun tenker at en ekte heltinne skal. Henry er en opprører mot stive konvensjoner og er derfor en perfekt match, men kanskje heller for bokens ironiske forteller enn Catherine selv. Catherine blir kontinuerlig forhindret i sin jakt på mørke eventyr, like mye av Austens ertende fortellermessige hindringer som den åpenbare mangelen på fangehull og onde herrer. Catherine må etter hvert ta plass i en verden hvor målestokkene ikke er skapt av fantasifulle romaner, hvor ondene ikke er bloddråper i hemmelige kammere eller mishandlede og bortgjemte fruer i klostere, men snarere rigide klassestrukturer og samfunnets smålighet. Northanger Abbey ble utgitt i 1818, men ble skrevet før de andre Austen-romanene. Her er Austens vidd mindre subtilt enn i hennes senere bøker, noe som gjør det til en frydefull bok.

Deltakere:

Friedrich Dürrenmatt – Dommeren og hans bøddel

the judge and his hangmanHer spinner Dürrenmatt en spenningsfylt fortelling om mord i en avsidesliggende del av Sveits. Ordene maler et illevarslende, spennende baktyppe for fortellingen om politifullmektig Bärlach, som etterforsker mordet på sin politikollega Schmied. Bärlach er en eldre, døende mann, men hans etterforskningsevner har ennå ikke latt seg dominere av hans fysiske skrøpelighet. Han overlater det meste av detektivarbeidet til sin kollega Tschanz. Sammen kaster de seg ut i en opprivende etterforskning (Bärlach er hjernen, Tschanz har musklene). Det er imidlertid svært få spor – en patron i veikanten ved siden av bilen hvor Schmied ble myrdet, iført selskapsklær, og et notat, en «G», i offerets dagbok den kvelden da han ble drept. Dette siste sporet fører Bärlach og Tschanz hjem til den kalde, mystiske og lynende intelligente Gastmann. Romanen tar opp temaet moderne detektivarbeid på en måte som langt fra stiller det i bakgrunnen i forhold til den mystiske handlingen. Kritikken av politiets metoder er uløselig knyttet både til handlingen og til den like viktige studien av menneskelig ufullkommenhet.

Deltakere:

Irène Némirovsky – Storm i juni

Storm i juniDenne boken er en litterær sensasjon: I mer enn 60 år lå manuskriptet til Irène Némirovsky, en av 1930-årenes mest anerkjente franske forfattere, godt gjemt i en koffert. Først i 2004 ble det funnet og utgitt, og ble straks en enorm suksess. Den første delen handler om den omfattende flukten fra besettelsestruede Paris i 1940. Vi følger flere velstående og fremtredende familiers strabaser, sammen med deres tjenestefolk. Historien utfolder seg som en fargerik familie- og slektskrønike, parallelt med en rørende skildring av ulike menneskeskjebner og deres felles redsler. Andre del av boken beskriver livet i en mindre fransk landsby i det nå okkuperte Frankrike. Her er det enkeltpersonene og deres tanker om egen livssituasjon som står i fokus. Da tyskerne inntok Paris i 1940, flyttet jødiske Némirovsky og mannen med to små døtre til en liten landsby i det tyskokkuperte området. Det var her hun begynte med arbeidet på Storm i juni. Hun ble arrestert i 1942 og sendt til Auschwitz, der hun døde innen året var omme.

Deltakere:

Haruki Murakami – Kafka på stranden

Kafka på strandenKafka på stranden kan kanskje kalles et stykke psykoanalytisk magisk realisme. Kafka Tamura er en 15 år gammel gutt. Som en Ødipus-profeti har faren fortalt ham at han kommer til å drepe sin far og ligge med moren og søsteren. Kafka flykter fra faren for å unnslippe spådommen, men ironisk nok også for å lete etter moren, som tok med seg søsteren og forlot ham da han var barn. En parallellhistorie om en naiv, eldre sjel ved navn Nakata hjemsøker Kafkas verden. Kafka og Nakata møtes aldri, men deres veier gjennom livet er uløselig knyttet sammen. Romanen tar opp forholdet mellom livets begivenheter og tidens folder, forbindelser mellom spøkelser og musikk, tilgivelsens helbredende effekt, drøm og virkelighet, vold, kjærlighet, erindring og tap. Vi får se en verden av uforklarlige hendelser hvor menneskene kommuniserer med katter og hunder, og hvor fisk faller fra himmelen. Med sin fint avstemte prosa og sans for detaljer får Murakami tonene i et kaotisk, surrealistisk univers til å harmonisere med zen-aktig meditering. Kafka på stranden forsøker å komme overens med den moderne verden ved å flette sammen Østens og Vestens tenkning på en måte som tar opp og forsterker våre holdninger til tidens, livets og dødens mysterier.

Deltakere:

M. G. Lewis – The Monk: A Romance

the monkLewis’ The Monk (1796) er en ekstravagant og muligens unødig dyster gotisk roman. Den skapte strid da den utkom, og den er rystende og nifs den dag i dag. Munken i tittelen heter Ambrosio og blir beundret for sin fromhet. Men leseren oppdager at Ambrosio egentlig er den ondeste og mest hyklerske representanten for den katolske kirken som tenkes kan. Forbrytelsene hans er først forholdsvis beskjedne, men blir raskt trappet opp til de dystreste og mest blasfemiske gjerninger som er mulige. Til tross for et innviklet handlingsforløp beveger romanen seg i høyt tempo, og historien flyter lett. I siste instans er det en historie om hvordan uskylden blir fullstendig knust, uten noe dempende, reddende budskap som kan gjøre det grufulle lettere. The Monk både fascinerer og ryster leserne den dag i dag, og få moderne forfattere kan konkurrere med det groteske i Lewis’ visjon.

Deltakere:

Ann Radcliffe – The Mysteries of Udolpho

The Mysteries of Udolpho er en helt vesentlig gotisk roman som fortsatt er en klassiker. Den forteller historien om Emily St. Aubert, som blir holdt fanget av sin onde vokter Montoni på dennes storslagne, gotiske slott Udolpho. Emilys liv på Udolpho domineres av skrekk og spenning mens hun kjemper mot Montonis svikefulle planer og sitt eget psykologiske sammenbrudd. Det er noe drømmeaktig over fortellingen, noe som gjenspeiler Emilys forvirring og redsel og gir tyngde til den psykologiske kampen hun må igjennom for å overleve marerittet. Radcliffes personer er varierte og godt tegnede, men det hun virkelig lykkes med, er å skape en sympatisk og sterk heltinne. The Mysteries of Udolpho byr ikke bare på de overnaturlige redslene som skapes av fantasien: Det virkelig grufulle som Emily står overfor, er menneskenaturens mørke side, en sterkere redsel enn noe tankene kan mane frem.

Deltakere:

John Galsworthy – Forsyte-sagaen

Forsyte-sagaen er krøniken om tre generasjoner av slekten Forsyte og et monument over edwardianerne. Den er skarpt ironisk og sterkt engasjert i Englands tilstand fra 1880-årene til 1920-årene (selv om den megetsigende nok ble trukket fra markedet under første verdenskrig). Verket er samtidig Galsworthys undersøkelse av den forstyrrelsen skjønnheten medfører i menns liv. Skjønnhet er et mottiltak mot og en tilskyndelse til den trangen til å eie som utgjør kjernen i Forsyte-familiens historie. Forsyte-sagaen ble mottatt av henførte lesere som en tvers igjennom engelsk bok. Dens visjon av det stammeinstinktet og av de ville horders mylder som er rotfestet i en respektabel middelklassefamilies hverdagsliv, holder spenningen og den dramatiske konflikten i Galsworthys beretning oppe – familien Forsyte oppviser en nesten frastøtende velstand, en gjengivelse av samfunnet i miniatyr.

Deltakere:

Toni Morrison – Elskede

Elskede er blitt en innflytelsesrik kraft for å uttrykke den dype gruen over slaveriarven i amerikansk kultur. Romanens fraværende sentrum er følgene av handlingene til Sethe, en mor som heller dreper sitt barn enn å føre det tilbake til slaveriet hun nettopp har rømt fra. Da fortellingen begynner, bor Sethe og det gjenlevende barnet hennes i huset hvor forbrytelsen skjedde, og som nå hjemsøkes av det døde barnets sultne sorg. Da Paul D. dukker opp – han delte Sethes traumatiske opplevelse av slaveriet på farmen med det ironiske navnet «Sweet Home» – later spøkelset til å bli manet bort, men det dukker opp igjen i form av den kvinnen det ville ha blitt hvis det hadde fått leve. Romanen ble tiljublet av kritikerne fordi den i en egnet form minnes slaveriets umenneskelige vold. Morrison tyr hverken til sentimentalitet eller identifisering, noe som gjør Elskede til en av de sterkeste og mest rystende bøkene i 1900-tallets USA.

Deltakere:

John Steinbeck – Vredens druer

Romanen handler om familien Joad, som mister gården sin i Oklahoma og setter kursen vestover med drømmer om et bedre liv i California. Mens reisen går sin gang, og både de og tusenvis av andre «Okier» strømmer vestover langs riksvei 66, forteller de hverandre historier om urett og fryder seg over den overfloden som ligger foran dem. Men det de finner i California, er utbytting, grådighet, dårlig lønn, sult og død. Dette er fremfor alt en politisk roman. Både nederlagene, sølen, sulten og mishandlingen rommer en politisk anklage, en fordømmelse av uretten (og av de makthaverne som skaper den) og en rettferdiggjørelse av den vanlige mann som reagerer med stillferdig vrede og verdig stoisisme. Ingen annen forfatter har skildret den katastrofale tiden rundt den store depresjonen i 1930-årene med samme lidenskap og politiske engasjement. Som John Steinbecks mesterverk ble bokens plass i kanonen over stor amerikansk litteratur bekreftet av Pulitzer-prisen i 1940 (samme år som filmatiseringen) og Nobels litteraturpris i 1962.

Deltakere:

Donna Tartt – Den hemmelige historien

Richard Papen skildrer hendelsene som om de fortsatt pågår, mens han i virkeligheten minnes ting som skjedde for lenge siden. Han legger de utilfredsstillende tenårene i Plano, California bak seg og begynner ved det eksklusive Hampden College i Vermont. Han fengsles av en gruppe på fem rike, verdensfjerne studenter i klassiske fag og den lettbevegelige veilederen Julian Morrow. Gradvis vikles han inn i klikken. Han får vite at gruppen har forsøkt å iverksette et bakkanal – følgene av det kulminerer i den enes død. Resten av romanen følger den langsomme splintringen av gruppens vennskapsbånd under presset fra frykt, anger og kvalmende egeninnsikt. Den hemmelige historien er en studie av ødeleggelse, av liv som ruineres for all fremtid av tenåringshybris. Tartts melankolske mordmysterium er et underlig sammensurium – for åndsaristokratene er boken kvalitetssøppel, men fortellingen beholder sitt grep helt til siste side og enda lenger.

Deltakere:

Lev Tolstoj – Anna Karenina

Mange hevder at Anna Karenina er verdens største roman. Enten det er tilfelle eller ikke, er boken et av de beste eksemplene på 1800-tallets psykologiske roman. Tolstoj analyserer motivene bak personenes handlinger, men uten å avsi noen moralsk dom. Den opprørske Anna Karenina gir etter for den flott utseende, unge offiseren grev Vronskijs tiltrekningskraft og går ut fra sitt kjærlighetsløse ekteskap for å kaste seg ut i et glødende og i siste instans dødsdømt kjærlighetseventyr. Dermed ofrer hun barnet sitt og utsetter seg for den høyere russiske sosietetens fordømmelse. Annas tragiske historie er flettet sammen med den kontrasterende fortellingen om Konstantin Levins kur til og ekteskap med Kitty Sjtsjerbatskaja. Romanen er verdifull på grunn av både de historiske og de psykologiske sidene. Enda så lang den er, trekker Anna Karenina leserne inn i en verden som er åndeløst levende og altoppslukende i sin realisme.

Deltakere:

Irvine Welsh – Trainspotting

Welshs debutroman ble filmatisert i 1996, samtidig med en renessanse for britisk popkultur. Skildringen av en gruppe dopmisbrukere i Leith bidro til å fremstille det moderne Storbritannia som et kult, lettpirrelig land som på en eller annen måte var både hedonistisk og berusende kreativt. Nesten hele originalberetningen er skrevet på Edinburgh-dialekt. I begynnelsen kan dette være et problem for en ikke-skotsk leser, men nærheten som oppstår til fortellernes muntlig pregede vidd, gir mer enn lønn for strevet. Med usikker kronologi beskrives scenene fra forskjellige personers synsvinkel, noe som skarpt avslører deres ofte fiendtlige forhold både til hverandre og til verden ellers. Men det er tonen i boken som virkelig fanger leserens oppmerksomhet. Fraværet av enhver moraliserende forfatterstemme gjør tekstens indre univers så naturlig at hovedpersonenes umiddelbare behov – for heroin, sex eller penger – blir den eneste logiske drivkraften. Boken er til tider rystende (antallet hiv/aids-dødsfall er stort), men mye er likevel morsomt. Den svarte humoren, sammen med den underforståtte kritikken av skotsk ungdoms mangel på moralske og sosiale begreper i Storbritannia etter Thatcher, har sikret Welshs roman både folkelig suksess og kultstatus.

Deltakere:

Wilkie Collins – The Moonstone

The Moonstone blir ofte betraktet som den første – og av enkelte som den største – engelske kriminalromanen. Den handler om tyveriet av en uvurderlig diamant, men fra dette utgangspunktet tar den opp hele juvelens historie, fra dens opprinnelige funksjon som utsmykning av en hinduistisk gud, via en serie røverier, helt til den dukker opp igjen som en bryllupsgave på 1800-tallet og straks blir stjålet igjen. Et av romanens påfallende trekk er at den fortelles i første person fra en rekke ulike ståsteder, noe som gjør mysteriet enda mer ugjennomsiktig, fordi det ikke alltid er klart hvilken redegjørelse leseren kan stole på. Bakgrunnsscenene er levende, og romanen har en handlingskraft som holder leseren trollbundet fra start til slutt.

Deltakere:

Victor Hugo – Ringeren i Notre Dame

Victor Hugos Ringeren i Notre Dame er en historisk roman i tradisjonen etter Sir Walter Scotts Ivanhoe. Den byr på et sterkt bilde av livet i 1400-tallets Paris, en by som syder av adelige festligheter, groteske fyllefester, mobbopptøyer og offentlige henrettelser. Alt sammen skjer rundt Notre Dame-katedralen. Quasimodos skjebne besegles da moren etterlater ham på trappen til Notre Dame ved fødselen. Han adopteres av den høytstående geistlige Claude Frollo og blir ringer i klokketårnet, slik at den groteske, pukkelryggede skikkelsen blir skjult for parisernes speidende øyne. Frollo fortæres av forbudt begjær etter den vakre sigøynerpiken Esmeralda, som danser på plassen foran katedralen. Han overtaler Quasimodo til å kidnappe henne, men forsøkene blir forpurret av kaptein Phoebus i kongens bueskytterkorps, som også faller for Esmeralda. Da alle de tre mennene er under hennes fortryllelse, følger en dramatisk fortelling om kjærlighet og svik.

Deltakere:

Stella Gibbons – Cold Comfort Farm

Cold Comfort Farm (1932) er en ustyrtelig morsom roman og det desidert mest berømte av Stella Gibbons’ tallrike verker. Skyteskivene for den bitende satiren spenner fra Austens sosiale intriger til Hardys melodramatiske undergangsstemning og Lawrences overmodne romantikk. Romanen forteller historien om Flora Poste, en ung selskapsløvinne fra London som etter foreldrenes død konfronteres med en gren av familien som lenge har vært fremmed for henne, nemlig Starkadder-grenen. Boken befolkes av et overflødighetshorn av fantastiske skikkelser, fra den bh-samlende fru Smiling til den trettende herr Mybug, foruten det strålende menasjeriet Cold Comfort Farm selv utgjør. Flora går i gang med å forvandle dem, en etter en, og de scenene som disse ulike prosessene fører til, er uten unntak vidunderlige.

Deltakere:

Charles Dickens – Store forventninger

Pip ser seg tilbake fra en eller annen uspesifisert og konturløs fremtid. Han minnes barndommen, da han bodde med sin heftige søster og hennes vennlige mann, som var smed, i et sumpområde langs Themsen, og han tenker på de skjebnesvangre følgene av møtet med den rømte straffangen Magwitch ved foreldrenes grav. Da Pip senere mottar en mystisk pengearv, går han ut fra at den ikke kan skrive seg fra andre enn den mumifiserte frøken Havisham, som ble bevart for all ettertid i det øyeblikket hun slo opp. Store forventninger fungerer på mange nivåer: som politisk eventyr om «skitne penger», som granskning av hukommelse og skrivekunst, og som en foruroligende gjengivelse av identitetens manglende stabilitet. Romanen regnes som et av høydepunktene i Dickens’ forfatterskap.

Deltakere:

Tom Wolfe – Forfengelighetens fyrverkeri

Forfengelighetens fyrverkeri er en ambisiøs murstein og en grusom kjennelse over utvekstene av Wall Street-kapitalismen i 1980-årene. Sherman McCoy er en rik, fremadstormende aksjemegler i New Yorks børsmiljø. Han havner i en bilulykke i South Bronx, da elskerinnen hans, Maria Ruskin, kjører over en ung, svart mann, Henry Lamb, som dør av skadene. Romanen følger den en gang så mektige Shermans fall og hele serien av kapitalinteresser som bidrar til hans offentlige vanære, anklagen mot ham og rettssaken. Selv om enkelte går seirende ut av hendelsene, finnes det ingen moralske vinnere. Wolfe har nådd sitt mål – å skape en 1900-talls-konkurrent til Dickens’ og Thackerays viktorianske kioskveltere.

Omtale hentet fra 1001-boken.

Deltakere:

Väinö Linna – Ukjent soldat

Linnas roman er en dyster, knudrete skildring av et finsk maskingeværkompani som er fanget i et dødsdømt forsøk på å motstå angrepet fra Stalins stridsvogner og infanteri under vinterkrigen i Finland i 1941. Blodige lik, gjennomborende kuler, opprivende skyttergravskamper, summariske henrettelser, mobbende overklasseoffiserer og korte pauser med kvinnfolk og drikk sprenger myten om ærbar krigføring til himmels. Det grove språket og arbeiderklassesoldatenes ofte feige, uforskammede og skrekkslagne oppførsel ble skydd av finske politikere, kritikere og patrioter som var mer vant til krigsskildringer som ikke stilte spørsmål. Dessuten hadde Linna den frekkhet å spørre hvorfor finnene i det hele tatt førte denne krigen sammen med nazistene. Omtale hentet fra 1001-boken.

Deltakere:

Alexandre Dumas – Greven av Monte Christo

Sjømannen Edmond Dantès blir satt i fengsel på grunn av falske anklager om forræderi. Han blir plassert i det beryktede fengselet Château d’If. Han frykter at livet hans er over, men etter mange år i fangenskap klarer han å flykte. Han finner en skatt på klippeøya Monte Christo, og nå gjenoppstår Edmond som den velstående Greven av Monte Christo. Tiden er inne for å hevne seg på de som fikk ham uskyldig fengslet. Alexandre Dumas d.e. er mest kjent for sine tallrike romaner og eventyr som har gjort ham til den mest leste franske forfatteren i verden. Mange av hans romaner, som Greven av Monte Cristo og De tre musketerer, ble først trykket som føljetonger, et fransk fenomen som senere ble vanlig i resten av verden.

Kilder: Bokkilden og Wikipedia

Deltakere:

Knut Hamsun – Sult

«Det var i den tid jeg gik omkring og sultet i Kristiania, denne forunderlige by som ingen forlater før han har fåt mærker av den…»

Sult utkom første gang i 1890. Det skulle bli Knut Hamsun gjennombruddsbok og et verk som samtidig innebar noe nytt i norsk litteratur. Hamsun skildrer både den fysiske sult og den psykiske pine hos den navnløse hovedpersonen på en måte som gjør at leseren vanskelig glemmer ham. Sult er en klassiker i moderne diktning som har bevart sin fascinasjonskraft også i dag.

Omtale fra Gyldendal.

Deltakere:

Karen Blixen – Den afrikanske farm

Den afrikanske farm er en av de mest fascinerende bøker i nordisk erindringsdiktning. Den kom ut første gang i 1937 og har senere, høyst fortjent, funnet og vunnet lesere over hele den vestlige verden.

Årene på farmen i Kenya sto alltid for Karen Blixen som de rikeste i hennes liv. Hun elsket naturen i Afrika, hun var betatt av dyreverdenen der og utviklet en eiendommelig kontakt med den innfødte befolkningen, som hun etter hvert ble leder, lærer, lege og dommer for. Og det var her hun møtte den mannen hun kom til å elske, Denys Finch-Hatton. Den afrikanske farm er en besettende og klok historie om en kvinnes sterke følelser for et kontinent og mannen hun elsker. Boken dannet grunnlaget for Sydney Pollacks suksessfilm Mitt Afrika (1985), med Meryl Streep og Robert Redford i hovedrollene.

Omtalen er hentet fra Gyldendal. Boken er nevnt på 2006-listen og i den norske utgaven fra 2008.

Deltakere:

Louis de Berniéres – Señor Vivo and the Coca Lord

Dionisio Vivo, a young South American lecturer in philosophy, is puzzled by the hideously mutilated corpses that keep turning up outside his front door.

To his friend, Ramon, one of the few honest policemen in town, the message is all too clear: Dionisio’s letters to the press, exposing the drug barons, must stop; and although Dionisio manages to escape the hit-men sent to get him, he soon realizes that others are more vulnerable, and his love for them leads him to take a colossal revenge.

Señor Vivo and the Coca Lord er kun nevnt på den engelske 2006-listen, og er andre roman i en trilogi fra et fiktivt land i Sør-Amerika. De andre bøkene i trilogien er The War of Don Emmanuel’s Nether Parts og The Troublesome Offspring of Cardinal Guzman.

Deltakere:

Raymond Chandler – Den lange søvnen

Den lange søvnen er en amerikansk detektivroman skrevet av Raymond Chandler. Boken ble første gang utgitt i USA i 1939 og ble oversatt til norsk i 1954. Det er den første romanen detektiven Philip Marlowe opptrer i. Den er ansett for å være Chandlers beste arbeid, og som en av bøkene som skapte den hardkokte kriminallitteraturen. Historien er kjent for å være kompleks og vanskelig å følge, der mange karakterer lurer hverandre. Tittelen er en forskjønnende omskriving (eufemisme) av ‘død’. Den referer til en grubling i boken om «å sove den lange søvnen», og er ikke beskrivende for handlingen.

Informasjon om boken er hentet fra wikipedia. Den lange søvnen finnes på alle versjoner av listen.

Deltakere:

Marguerite Duras – Elskeren

Årets mest omdiskuterte og leste roman i Frankrike i 1984 og hedret med Goncourt-prisen, Frankrikes gjeveste litterære utmerkelse. Elskeren er Marguerite Duras’ (1914-1996) mest kjente roman. Den er en intim bekjennelse nær smertegrensen, en naken avsløring av kjærlighetens mange avskygninger. Den navnløse fortelleren er en aldrende forfatter, som ser tilbake på sin oppvekst i Indokina. Etter alle årene gjenopplever hun sitt første møte med kjærligheten: Hun er femten år, skolepike og europeer på et fremmed kontinent. Han er en ung, styrtrik kineser. De møtes på en ferge over Mekong-elven, og hun blir hans elskerinne. Dette skaper skandale i kolonien. I skyggene hviskes det om barneprostitusjon, og hun støtes ut av det gode selskap. Hennes kjærlighet er dømt på forhånd.

Informasjon om boken er hentet fra baksideteksten på Bokklubbenes utgave. Elskeren finnes på alle versjoner av listen.

Deltakere:

102 tanker om “Lesesirkelen 1001 bøker har lest”

 1. Jeg lurte et øyeblikk på om jeg måtte hoppe av «elskeren» fordi jeg har vært treig med å bestille den, men jeg bekymret meg unødvendig, for vi hadde en kopi i hyllen på jobben!

  «Den lange søvnen» går det derimot ikke an å få tak i på norsk (med mindre du tør å vise deg frem på biblioteket). Men jeg fant en Kindleutgave – «The Big Sleep» – som jeg går ut i fra at er den samme boken. Stemmer det er jeg klar for å lese den også.

  1. The Big Sleep er den samme boken, ja! Jeg kjøpte min pocketutgave på salg for mange år siden, og det var nok da de solgte ut de siste norske eksemplarene. Så flott at du har fått tak i og er med på begge bøkene! Jeg går og venter på pakke fra antikvariatet med Nadine Gordimers bok. De hadde den ikke på biblioteket hjemme, så jeg ble pent nødt til å kjøpe den. Satser på at den er verdt det:-)

 2. Ikke dumt, da skal jeg kjøpe «The Big Sleep» snart . Kanskje blir det den første boken jeg leser i ferien.

  «The Conservationist» kjøpte jeg fra bookdepository. Fant du en norsk utgave? Jeg er veldig spent på boken. Mamma roser Gordimer opp i skyene, og av den grunn har jeg lenge vært nysgjerrig på hennes forfatterskap. Jeg aner dog ikke om mamma har lest akkurat denne. Jeg syns den virker både interessant og lovende – håper det stemmer =)

  1. Jeg fant et eksemplar på norsk fra 1976, da jeg ikke tok sjansen på at jeg ville bli ferdig tidsnok hvis jeg kjøpte den på engelsk. Jeg har bare lest noveller av Gordimer tidligere, men ikke nok til å danne meg et ordentlig inntrykk av stilen hennes. Så jeg håper at din mor har rett:-)

 3. Jeg vil gjerne være med på lesesirkelen.
  Jeg har bestilt Elskeren og Den lange søvnen (så langt), men vil gjerne være med på alle bøkene 🙂

 4. Hei! Jeg heiv meg med på blogging om Elskeren i dag! Har ikke meldt meg på før, fordi jeg var usikker på om jeg rakk det, men så at jeg hadde tid i dag, så dermed ble det et lite blogginnlegg fra meg også. Tror jeg er med på The Big Sleep, har nemlig lest den allerede i år.

  1. Så gøy at du også ble med! Da har jeg lagt til lenke til bloggen din sammen med de andre samleserne. Gleder meg til å se hva du synes om boken; jeg må bare skrive ferdig min egen omtale før jeg tør å lese andres!

 5. Jeg blir med på Chandler og forhåpentligvis Louis de Berniéres ( har ferie på den tiden, så jeg vet ikke om jeg når det). Veldig kjekt å lese bøker sammen 🙂 da får jeg lest noen som jeg egentlig ikke hadde plankagt å lese.

 6. ja, nå hadde jeg tenkt å skrive planlagt, men denne tastaturdysleksien er ikke så enkel å hanskes med 😉

  1. Det er kjempegøy å lese sammen, selv når man ikke engang liker boken:-) Flott at du er med på (forhåpentligvis) to bøker. Jeg oppdaterer oversikten, og så satser vi på at du får tid til begge!

 7. Jeg tror jeg blir med både vivo&cocalorden, (med forbehold om tid osv)
  og kanskje den ukjente soldaten, de andre på lista har jeg lest.

  Muligens har jeg vært bort den ukjente soldat. long ago, men ga den opp
  , nå i modnere visere versjon kommer jeg kanskje gjennom.

  1. Jøss, har du lest så mange av dem? Jeg er imponert. Gøy at du blir med på Señor Vivo, jeg tror du vil like den! Ukjent soldat er jeg litt lunken til selv. Det er en grunn til at den er blitt stående i hylla i årevis.

 8. Næ… jeg har ikke fått med meg denne lesesirkelen. Så moro! Kan jeg bli med? På Louis de Berniéres – Señor Vivo and the Coca Lord`?

 9. Heisann, dette virket artig. Er det slik at jeg bare gir beskjed til deg med link til anmeldelsen når jeg har skrevet den da? Men først.. må jeg få tak i boka.. *kremt*

  1. Ja, du kan godt sende link etter at du har skrevet innlegget. Men det beste er å sende lenke til bloggen din på forhånd, for da kan andre finne den gjennom listen over påmeldte. Bare si fra når du har fått tak i boken, så kan jeg lenke til bloggen din i oversikten!

 10. Blixen er avsluttet, jeg regner med å være med på de andre bøkene også. har lest Sult to ganger, men det er definitivt ei bok som tåler å leses flere ganger.

  1. Så flott at du blir med på Sult+++! Da fører jeg deg opp på alle bøkene, og så ser du bare hva du rekker. Jeg fikk ikke blogget om Blixen på søndag på grunn av savnet katt, men jeg gleder meg til å lese ditt innlegg om boken og skal få skrevet innlegg selv etter hvert.

 11. Som eg hadde gløymt å skrive på mandagsinnlegget så er eg faktisk ferdig med «Sult»! Høyrte den på lydbok og det var ein interessant opplevelse:-) Meir om det seinare i månaden:-)

  1. Selvfølgelig, det er bare hyggelig med flere deltakere! Neste bok er Ukjent soldat, som vi skal lese til siste søndag i november. Jeg setter deg opp på listen over påmeldte.

  1. Supert! Hvis du ikke har blogg, kan du skrive hva du mener om boken i kommentarfeltet under mitt innlegg. Og så følger du bare lenken til andres innlegg hvis du vil være med å diskutere.

  1. Supert, Elida! Jeg har satt av helgen til å lese innleggene deres, og gleder meg. Nå har jeg jo både lest bok og blogget selv, og er klar til å se hva dere andre syntes.

   1. Jeg ble ferdig med Oliver Twist i dag!! Fantastisk bok, fantastisk lydbok, verdt hver eneste time. Og god påske til deg også, noen uker på etterskudd;-)

 12. Da har jeg lest og lyttet til The House of the Seven Gables på hhv ebok og Storytel. Dessverre kom jeg ikke gjennom hele boka, til tross for innsats fra flere kanter. Hvorfor, ja det finner du (i samlebokomtale)blogginnlegget mitt nedenfor. Det ble en tålmodighetstest mellom boka og meg, men til tross for at jeg er blitt mye bedre enn førr-i-verden så vant boka… -)

  http://ebokhyllami.blogspot.no/2015/04/samlebokomtale-april-i-fart.html#comment-form

 13. Heisann, er det slutt på lesesirkelen? Nå, etter ekstreme mengder pensumlesing fikk jeg lyst til å ta for meg 1001-listen igjen 🙂 Det har vært interessant og spennende med denne samlesingen.

  1. Hei Birthe! Det blir lesesirkel igjen fra januar, om enn i litt andre former enn før. Jeg føler meg også veldig klar for å fortsette 1001-lesingen nå. Jeg kom så godt i gang i vår og leste mye bra, men så startet bokhøsten og dermed falt jeg av lasset. Håper du vil være med på å finne gode 1001-temaer for 2016!

  1. Takk for lenke! Jeg er egentlig ikke så overrasket over at de (for oss) ukjente 1001-damene leverer, ettersom det kvinnelige 1001-nåløyet er så lite sammenliknet med mannfolkenes sjanser til å havne på listen. Hvis vi tar en blind date-runde til, spørs det bare om vi må satse på damene enda en gang (for suksess), eller åpne for menn også for å sjekke om de holder mål.

   1. Ja, flere som mener det visstnok. Leste nettopp blogginnleggene deres fra en lesesirkel for noen år siden…linket in Moshonistas blogginnlegg om Bevareren. Frantzen er derimot ikke tunglest.:) Men man må kanskje venne seg til stilen der også, noe som går ganske fort.

   2. Artig når hundgamle innlegg får en renessanse. Jeg måtte lese Moshonistas innlegg om Bevareren på nytt på grunn av det hun skrev om Lillehammer og Kjærstad, og humrer over poenget hennes. Hvis vi alltid hadde skrevet om leseropplevelser i stream of consciousness på den måten, ville vi neppe hatt noen lesere:-)

  1. Bedre sent enn aldri, spesielt når det gjelder Persuasion! Den er min Austen-favoritt etter Pride and Prejudice. Jeg setter deg opp som fullført i juni, så fullførte du til og med med god margin 🙂

  1. Jeg har hatt lyst til å lese En halv gul sol helt siden jeg så Adichie på Litteraturhuset for noen år siden. FOR ei dame! Hun gjorde så sterkt inntrykk på meg at jeg nesten ble forelsket i henne. Jeg tviler ikke på at boken er god, og det blir interessant å lese om Biafra-krigen. Jeg har også funnet ut at det er lurt å begynne på lesesirkelboken tidlig i måneden for å slippe stress, og starter på min Atwood i dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s