Lesesirkel 1001 bøker – mai og juni

The Virgin SuicidesMai gikk veldig fort over, og til tross for iherdig lesing rakk jeg aldri å starte på lesesirkelboken min. Istedet har jeg hatt en Margaret Atwood- og Harry Potter-raptus, som endte med at jeg natt til mandag begikk forbrytelser mot litteraturen. Klokka tre på natta var jeg 350 sider inn i Harry Potter og Føniksordenen uten å være i nærheten av å kunne legge den fra meg for å sove. Så jeg bladde meg gjennom seks hundre sider for å finne ut hvordan det gikk til slutt. En uakseptabel ting å gjøre, selvfølgelig, men alternativet var å gå på jobb uten søvn og forgjeves spørre sjefen om ikke Harry Potter-lesing heretter kan inngå som en del av arbeidsoppgavene mine.

Jeg gremmes over den plutselige mangelen på impulskontroll. Nå har jeg brutt min minst tjue år gamle personlige rekord med å ikke sniklese slutten. Men de fire første Potter-bøkene har vært så enkle å legge fra seg og tidvis disiplinkrevende å fullføre, at jeg var uforberedt på at femteboka skulle være besettende allerede fra første kapittel. Ja, ja. Så snart jeg er ferdig med å lese alle de seks hundre sidene på den måten det er meningen at de skal leses, er jeg klar for to lesesirkelbøker på rappen.

Temaet for lesesirkelen i mai var å lese en 1001-bok skrevet av en nålevende amerikansk forfatter. Jeg skal lese Jomfrudød/The Virgin Suicides, debutromanen til Jeffrey Eugenides som utkom i 1993. Bokens første setning lover godt, om enn sterkt:

«Den morgenen det var den siste Lisbon-datterens tur til å begå selvmord – det var Mary denne gangen, og sovepiller, som Therese – visste de to førstehjelpsmennene meget vel hvor knivskuffen var, og gasskomfyren, og bjelken i kjelleren der man kunne gjøre fast et rep.»

Eugenides har skrevet tre bøker, og alle er på 1001-listen. Han vant Pulitzerprisen for andreboka Middlesex. The Marriage Plot leste jeg i 2012, og anbefaler den varmt til alle som har lurt på hvorfor litteraturvitere er så sære og kompliserte i smaken, og ikke leser underholdende bøker med plott istedet. Boken bør selvsagt også leses av litteraturvitere, enten de har sær og komplisert smak, eller ligger våken om natten og snikleser underholdende bøker med plott istedenfor Pulitzerprisvinnere.

Et annet tips er en annen Pulitzerprisvinner: Jennifer Egans A Visit From the Goon Squad. Ellers har jeg ikke full kontroll på hvilke av 1001-forfatterne som er amerikanske og fremdeles lever, men her er noen av navnene: Siri Hustvedt, Paul Auster, Don DeLillo, Philip Roth, Nicole Krauss, Thomas Pynchon, Tom Wolfe, Bret Easton Ellis, Donna Tartt, Joan Didion, Toni Morrison, John Irving, Chad Harbach, Philipp Meyer, Lorrie Moore, Jonathan Safran Foer, Jonathan Franzen, Lydia Davis, Annie Proulx, Junot Díaz, Alice Walker og James Ellroy. Jeg har lest Donna Tartt og Nicole Krauss, men verken The Secret History eller The History of Love overbeviste meg. Andre har derimot elsket bøkene, så de er nok verdt et forsøk.

Hvis du allerede har lest din amerikaner i mai, kan du avlegge rapport i kommentarfeltet. Hvis ikke, kan du bli med meg på forsinket mailesing i juni, pluss/minus juniboken. Temaet for juni er å lese en 1001-bok utgitt på 1800-tallet. På listen min gjelder det alle bøker fra nr 77 Castle Rackrent av Maria Edgeworth til nr 265 Some Experiences of an Irish R.M. av Somerville and Ross. Min liste inneholder alle 1800-tallsbøkene som har vært innom 1001-redaksjonens lunefulle fokus, så slipper du å tenke på om bøkene pr i dag er innafor eller utafor.

1800-tallet er århundret jeg liker best både i og utenfor 1001-listen, og jeg har ikke klart å bestemme meg for hvilken bok jeg skal lese denne gangen. Det står mellom Elizabeth Gaskell og Anne Brontë, eventuelt å fullføre en av mine påbegynte; Jude the Obscure av Thomas Hardy eller Tolstojs Anna Karenina. Alt frister. Austens Mansfield Park frister spesielt, men det er den eneste uleste Austen-boka jeg har igjen. Runder jeg Austens romaner uten å være mentalt og emosjonelt forberedt, kan det fort utløse en prematur førtiårskrise. Sånt bør man helst legge til januar, når livet uansett er umulig å forholde seg til. Jeg ser det an og bestemmer meg etter Eugenides’ døde jomfruer.

Du kan melde deg på juniboken i kommentarfeltet, og lenke til innlegget ditt samme sted. God sommer så lenge!

34 tanker om “Lesesirkel 1001 bøker – mai og juni”

 1. Jeg var en av de som vokste opp med Harry Potter og det var veldig veldig fint. Perfekt univers å dykke ned i for meg på den tida. Margareth Atwood er en forfatter jeg har til gode å lese noe av. Men det kommer.

  Jeg tror ikke jeg har linka til aprilboka mi. https://neverendingcircles.wordpress.com/2016/04/13/1001-lesesirkel-navnebroren/
  Den overbeviste meg dessverre ikke.

  I mai leste jeg Korrigeringer av Jonathan Franzen. https://neverendingcircles.wordpress.com/2016/06/03/1001-lesesirkel-korrigeringer/

  I motsetning til deg har jeg en del uleste Jane Austen bøker på lista, så i juni skal jeg lese «Sense and sensibility». God sommer til deg også 🙂

  1. Jeg er akkurat litt for gammel til å ha vokst opp med Harry Potter, men endelig skjønner jeg hva oppstyret handlet om. Margaret Atwood kan du bare glede deg til, hun skriver fantastiske bøker! Heldigvis har hun skrevet så mye at det er mange bøker å lese for de som liker henne. Jeg skal lese både Lahiri og Franzen etter hvert, men det blir ikke i år. Bokhøsten krever sitt! Jeg gleder meg til å høre hva du tenker om Sense and Sensibility. Jeg leste den for mange år siden, og tror jeg må vurdere å lese den på nytt snart. Austen skriver bøker jeg forandrer mening om mens jeg blir eldre, og kan trygt gjenleses med jevne mellomrom.

   1. Her er linken til anmeldelse av Sense and sensibilty: https://neverendingcircles.wordpress.com/2016/06/19/1001-lesesirkel-sense-and-sensibility/

    Tror kanskje jeg hadde hatt litt mer ut av å lese den på norsk, da jeg synes den engelske utgaven jeg hadde var litt vanskelig. Hang ikke alltid helt med på hvem som var hvem og hvilke forhold de hadde til hovedpersonene. Litt rart, ettersom jeg også leste «Stolthet og fordom» på engelsk – og det gikk kjempefint. Uansett, «Sense and sensibility» er ikke min yndlingsroman av Austen, men fortsatt en solid roman.

   2. Jeg husker at jeg slet en del med å lese Emma på engelsk, men at Pride and Prejudice var veldig lettlest. Det samme var Persuasion, da jeg leste den i fjor. Sense and Sensibility har jeg bare lest på norsk, og den gjorde ikke helt det store inntrykket på meg heller. Veldig mye bedre enn mye annet man kan lese av bøker, men ikke hennes beste.

 2. Lenge siden jeg har vært her å tittet innom, og jeg liker virkelig måten du har lagt opp 1001 bøker du må lese før du dør måned før måned, spennende! Jeg vil gjerne kaste meg over Juni utfordringen og vil lese Emma av Jane Austen. Liker Jane Austen, men denne Emma boken er en av de jeg har slitt å komme meg igjennom. Vet ikke hvorfor, men jeg har alltid startet noen ganger og så lagt den vekk. Håper å fullføre den iløpet av måneden. Harry Potter har ikke jeg lest ennå, men har allerede kjøpt inn noen av bøkene i serien og gleder meg til å starte opp på dem. Kos deg med bøkene! 🙂

  1. Takk, Isabella! Så hyggelig å ha deg med i lesesirkelen igjen 🙂 Jeg brukte også lang tid på Emma da jeg leste den for mange år siden, selv om jeg likte den. Men jeg fant ut etter hvert at jeg ikke kan lese Austen på norsk, det fungerer mye dårligere for meg enn å lese originalen. Uansett – ikke gi deg! Du klarer det nok, bare du tar deg tid til å lese den. Jeg tror du vil like Harry Potter, men det kan nok være greit å lese bøkene i en ferie, for sikkerhets skyld 🙂

 3. Harry Potter i mitt hjerte! Eg har nettopp høyrt ferdig Harry Potter #5, og det er ei bok som det umogleg å leggje frå seg. Eg har lest den eit par gonger før (det aner meg at det var din første gong?) og klarer å leggje den frå om eg må sidan eg veit kva som skjer. I mai las eg Siri Hustvedt: http://serieavhengig.blogspot.no/2016/06/1001-sirkel-det-jeg-elsket.html. I dag har eg lest ferdig Anne Brontës «Agnes Grey» og anmeldelse av den kjem i løpet av veka 🙂

  1. Stemmer, det er første gang jeg leser Harry Potter-bøkene. Femmeren ble enklere å forholde seg til etter at jeg lettet på trykket med sniklesing. Men etter en liten pause slukte jeg likevel hundre sider på sengen både i går og søndag kveld. God bok! Hustvedt står jeg over i denne omgang, og jeg endte opp med August Strindberg i stedet for Anne Brontë. Innlegg kommer sånn etter hvert 🙂

 4. Der var jeg ferdig blogget om mai-boka, Jennifer Egan’s «A visit from the goon squad». Kuleste boka jeg har lest i år, og den mest spesielle på veldig lang tid. Linken:

  http://ebokhyllami.blogspot.no/2016/06/1001-boka-visit-from-goon-squad-av.html

  Samtidig så jeg at jeg også har Emma av Jane Austen i bokhylla, så det får bli juniboka mi i sirkelen. Liker at du har hatt Atwood-kick! Ser fram til fyldig omtale og regner med at du tar hele trilogien når du først er igang. Jeg har The Blind Assassin på nattbordet nå. Atwood skuffer sjelden!

  1. Enig! Goon Squad er sjeldent kul og spesiell, og velfortjent inne på listen blant de nyeste bøkene. Hadde ikke TBR-bunken min nådd fra gulv til tak, ville jeg lest den på nytt umiddelbart – jeg ble påminnet om hvor godt jeg likte boken da jeg leste innlegget ditt.

   Mange som leste/leser Austen i juni, og jeg burde egentlig lest Mansfield Park og fått det overstått. Istedet ble det Strindberg, som er bra, men ikke like bra som Austen. Jeg er snart halvveis i MaddAddam nå, og skal se om jeg klarer å skrive om trilogien når jeg er ferdig. Men prestasjonsangsten lammer meg allerede. Det er uansett et godt tegn at jeg ikke er i nærheten av å være lei Atwood, og gleder meg til Surfacing i august. Jeg vurderer å gå videre til The Blind Assassin eller Alias Grace mens jeg er i gang – vi får se!

 5. Jeg er jo håpløs som alltid, men holder på med Purity av Jonathan Franzen, så det teller jo som mai-bok! Men jeg bruker alltid lang tid på Franzen, så tviler på at jeg blir ferdig med denne med det første. Kanskje jeg skulle finne en kortere amerikansk roman som jeg kan briefe med? Har siklet på Dept of Speculation av Jenny Offill, og begynte egentlig på den, men har stor tro på at jeg kommer gjennom denne i løpet av et par ukers tid.

  1800-tallet er også en favoritt hos undertegnede, og jeg kunne godt tenke meg å endelig bli ferdig med The Woman in White. Eventuelt Vanity Fair … Men den tipper jeg at jeg kommer til å bruke laaaang tid på. Eventuelt Keats sin So Bright and Delicate. Det føles nok mer overkommelig.

  Men jeg skal nok innrømme at jeg mest av alt fikk lyst til å lese Harry Potter igjen.

  1. Harry Potter er kjempegøy for tiden, men jeg tror likevel at jeg går for en pause før jeg gyver løs på 6 og 7. Man har da så meget at lese. Purity passer for så vidt inn i temaet for mai, men boken er for ny til å ha blitt vurdert for 1001-listen; kun Korrigeringer og Frihet er med foreløpig. Jenny Offill tror jeg heller ikke er med? I så fall er det en av de jeg ikke har merket meg ved. Et par ukers tid regner jeg for øvrig som ganske kort tid på en murstein. Det har jo ingen hensikt å haste seg gjennom gode bøker, særlig når man har evnen til å overse alt middels til dårlig.

   Fikk du lest The Woman in White? Jeg har den på Kindle, og håper den teller som lystlesing. Vanity Fair trengte jeg et halvt år på, men det var verdt det!

   1. Et øyeblikks utilregnelighet fikk meg til å glemme at det var 1001-listen og kun tenke tema! Jeg tar det til etterretning og skjerper meg herved. Og nei, jeg ble ikke ferdig med The Woman in White … :/ Men jeg begynte på Our Mutual Friend. HAHA! For den er jeg ikke enorm i det hele tatt, liksom.

    Jeg tror høsten blir tidenes lesehøst. Jeg kjenner det på meg!

   2. Jeg håper du har rett! Selv blir jeg ganske motløs av utsikten til fem måneder med norsk navlebeskuelse, transportetapper og null plott. Et forebyggende tiltak er å lese annenhver norsk, annenhver 1001 for å holde motet oppe. Jeg har også lyst på Dickens akkurat nå, men heller mer i retning David Copperfield og Bleak House. Hvordan er Our Mutual Friend? Bortsett fra diiiiiiiiiger.

   3. Jeg prøver å ikke tenke for mye på norsk navlebeskuelse. Den eneste som klarer norsk navlebeskuelse er Siri Hustvedt. Jeg må ha en liten norsk-pause og minne meg selv på at det faktisk finnes gode bøker der ute!

    Jeg har også Bleak House i hylla som skriker etter meg, SKRIKER! Men etter å ha lest et essay av Siri Hustvedt (der er hun igjen!) om Our Mutual Friend måtte jeg bare begynne på den. Ifølge Hustvedt gjør han så mye spennende med identitet og fortellerstemmer at det var ingen annen mulighet enn å bare «see for myself». Foreløpig skal jeg innrømme at den er litt forvirrende. Ikke en type straight-forward historie som Great Expectations eller lignende. Lurer fortsatt på hva plottet egentlig er, men er vel bare 7% inne i denne mursteinen. Skal holde deg oppdatert!

   4. Du aner ikke hvor misunnelig jeg er på deg nå, ulest Alias Grace eller ikke. For en drøm å kunne starte bokhøsten med å lese Dickens! Life as it should be. Den som i det minste kunne fordype seg i essayene til Hustvedt… Jeg har Livet, tanken, blikket liggende i en bunke et eller annet sted, mer begravd for hvert år. Og så må jeg flire av at den eneste som klarer norsk navlebeskuelse, er – amerikansk. Men i år skal jeg velge mitt norskpensum mye hardere enn tidligere år, og det er ikke snakk om å gi bøker en sjanse bare fordi Klassekampen liker. Vigdis Hjorth, for eksempel, det tror jeg blir bra. Men så var det Dickens, da. Huff. You win again!

 6. Å måtte tvangslese Harry Potter 1-4 høres rart ut, men tror jeg minnes at det var rundt femte boken jeg begynte å lese til langt på natt, stå opp tidligere enn jeg måtte for å lese og lange pauser i løpet av dagen. Det var den mest spennende eksamenstiden jeg har hatt:-) Jeg synes bok 4 var veldig gøy også, men det er liksom i bok 5 alvoret virkelig setter inn og den helhetlige historien tar form.

  Jeg blir med å lese mai-bok i juni og holder på med Nicole Krauss og Kjærlighetens historie. Juni-boken har jeg lest, The Pit and the Pendulum av Edgar Allen Poe. Tok en liten snarvei denne gang. Om tid og lyst strekker til leser jeg muligens en til Poe-novelle eller ser om jeg kan fullføre Northanger Abbey. Tror dog at Krauss og Havboka får holde av tvangslesing i juni.

  1. Jeg vil ikke si at jeg direkte tvangsleste Harry Potter 1-4. Det var mer sånn at jeg leste dem stykkevis og delt fordi jeg aldri følte meg nødt til å lese ferdig in one sitting, sånn som med den absurd tjukke femmeren. De siste dagene har jeg kost meg veldig med alle detaljene jeg ikke fikk med meg i sniklesingen, og har et par hundre sider igjen. Jeg liker spesielt godt det hun gjør med Slur og Nilus, og at karakterene begynner å få en helt annen dybde enn før. Og som du sier, er det nå alvoret begynner.

   Poe-kryss er notert! Og amen til kun to tvangslesingsbøker pr måned:-) Jeg er fremdeles på side 40 i Havboka (men har ikke prøvd å lese i den på noen uker).

 7. Smekk på fingrene for sniklesing av slutten! Og nå fikk jeg akutt lyst til å lese the Virgin Suicides igjen. Og Harry Potter. Siden blogging er så 2014, så kommer det en minioppdatering her. Portnoy’s Complaint var full av sex og jødisk skyldfølelse. Delvis morsom, men også litt for sutrete. Jeg har bestemt meg for å lese the Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde.

  1. Jeg lover, det skal aldri gjenta seg! Heretter holder jeg meg til sniklesing av maks de neste par sidene, det må være innafor. Og neste gang leser jeg The Virgin Suicides på engelsk, det er helt sikkert. Jeg har Middlesex på norsk, men blir nødt til å donere den til Fretex og heller skaffe meg ekte vare. Portnoy’s Complaint har jeg stående, men det er rart hvordan jødisk skyldfølelse og sutring brått gjør sex uinteressant. Dorian Gray er bra! Jeg likte den i hvert fall godt.

   1. Eh, igjen må jeg skyte inn om at nok en bok er fantastisk. Det begynner nesten å bli litt forutsigbart. Nemlig Middlesex! Altså, det var en sånn bok hvor jeg måtte holde igjen. Hadde lyst til å lese alt på en gang, samtidig som jeg ville at den skule være. Men jeg sleit litt med Marriage-boka. Kostelig om litteraturvitere, men sitter ikke igjen med så mye mer. (Nå tror jeg forresten at jeg roter til veldig mye i disse kommentarfeltene dine. Må hele tiden sjekke tre ulike tråder siden jeg svarer deg på tre ulike steder.)

   2. Middlesex er et bra tips, som jeg for så vidt kom med selv under innlegget mitt om Jomfrudød, til tross for at jeg ikke har lest boken. Men jeg har forstått det sånn på Eugenides-leserne at Middlesex er best. Klok av skade leser jeg den i original, og donerer min norske utgave til noen som ikke leser engelsk. Jeg elsket første del av The Marriage Plot, og ville hatt den som min absolutte favoritt hvis han ikke hadde rotet det til med den delen fra India. Det virket som om han prøvde å skrive to romaner på en gang, og det ødela ganske mye. Men første del husker jeg fremdeles godt, det er spot on om litteraturvitere!

 8. Jeg rekker ikke å bli ferdig med Dostojevskij. Den er noe tidkrevende, da den ikke fenger meg sånn kjempemye. Den er så omfangsrik , omstendelig, på en måte, Har lest 200 sider av bind 1. Jeg skal alle fall lese ferdig første bind, så får vi se. Har ikke bestemt meg for julibok, da det står mellom to: Vanære av Coetzee og En halv gul sol av C Adichie. Den siste er dobbelt så lang som den første, men den første kan jo ta like lang tid å lese. Hva vet jeg. vet du?

  1. Jeg leste Forbrytelse og straff i studietiden, og har hittil ikke følt meg kallet til å lese mer Dostojevskij. Der og da syntes jeg den var lett nok å lese, den var bare så veldig lang. Raskolnikov irriterte meg dessuten grenseløst, men ikke på den underholdende måten. Jeg er usikker på om jeg husker riktig, men jeg tror at den ble bedre etter hvert, fordi det ble mer spennende. Uansett er det sikkert greit med en pause! Jeg har satt deg opp med Adichies bok for juli. Tidsbruk er så individuelt med bøker, men jeg regner med å bruke kortere tid på Adichies bok enn Vanære, selv om den er dobbelt så lang.

 9. Harry Potter er fantastiske bøker😊Startet med høytlesning til ungene, men har siden lest alle for egen fornøyelse. Flott oversettelse men også veldig gine å lese på engelsk.
  Har endelig fått lest ferdig mai – boken: NewYork-trilogien av Paul Auster. Likte Brooklyn follies mye bedre må jeg si, men han skriver jo godt. Juni er jo allerede over, men jeg kommer etter med Agnes Grey av Anne Bronte

  1. Jeg har lest Harry Potter på norsk nå, men leser dem garantert på engelsk hvis det blir flere runder. Oversettelsene blir bedre uti serien, men jeg sliter fortsatt med at de fleste navnene er endret i norsk versjon. Auster er notert for mai! Han har jeg ikke lest ennå, men har trilogien stående i hylla. Bare si fra hva du endte opp med å lese i juni og juli når du er ferdig.

 10. Mai-boka er endelig ferdiglest. NewYork-trilogien av Paul Auster. Han skriver godt,men jeg likte Brooklyn follies mye bedre. Fortsatt på etterskudd starter jeg på juni-boken nå – Emma av Jane Austen. Juli-boken blir The grass is singing av Doris Lessing.

  1. Ingen fare med forsinkelse:) Jeg er endelig à jour med selve lesingen, og begynner på august-boken i dag. Men jeg må fremdeles skrive om både juni- og juli-boken … Ting Tar Tid!

   1. Long time no see!! Kan med dette kvittere ut juni og juli- bøkene. Emma av Austen var fornøyelig mens Lessings The grass is singing var fascinerende. Må lese mere av henne:). August er over, og Atwoods Blind assassin er lest på nytt. Hva er temaene for de neste månedene igjen?? Marit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s