Lesesirkel 1001 bøker – februar

BelovedJeg er svært fornøyd med å ha lest ferdig lesesirkelboken min for januar, De tre musketerer, og i tillegg ha blogget om den FØR sommerferien. Men så ser jeg at jeg med unntak av i fjor pleier å ha sterk deltakelse i lesesirkelen i januar. Det er statistikken for de elleve andre månedene som ødelegger ryktet mitt som seriøs og dedikert lesesirkelgeneral.

Temaet for lesesirkelen i februar har vært å lese en 1001-bok skrevet av en forfatter som har vunnet Nobelprisen i litteratur. Monika har laget en oversikt over hvilke 1001-bøker det gjelder, og den ligger under kommentar 163 på denne siden. Det burde være mange nok bøker å velge mellom til at alle er passe fornøyd.

Valget mitt falt på Elskede av Toni Morrison. Jeg leste halve boken høsten 2012, og har den foreløpig som en av mine topp tre favoritter gjennom tidene. Forklaringen på hvorfor den har blitt liggende halvlest så lenge, kom jeg for så vidt med i 2012: «Jeg gruer meg allerede til Elskede er lest ferdig. Hva i alle dager leser man etter en slik roman?»

For å svare meg selv tre år senere: «Da leser man neste bok i lesesirkelen.»

Men om den typen pragmatisme ikke var min stil for tre år siden, tok jeg det igjen med grundighet. Ifølge hukommelsen min skrev jeg noen få linjer om den halvleste Elskede i 2012, og belaget meg på at jeg deretter hadde utsatt resten av jobben til – etterpå. Men så brøt jeg bokbloggerens første bud (#1: Rot aldri rundt i eget arkiv og se hvor dårlig arbeid du har gjort tidligere), og oppdaget at «de få linjene» jeg husket, egentlig består av hele 1554 ord (ikke tegn – ORD) sammensatt på en tilfredsstillende måte i dette praktfulle innlegget.*

Så til frokost i dag leste jeg innlegget mitt om Elskede med stor interesse (for å si det rett ut: som om jeg aldri hadde lest det før) og lærte mye nytt og spennende om både romanen, oversettelsen og min egen tolkning.** Jeg har ingenting mer å tilføye, og anser meg selv som ferdigblogget om årets februarbok hele tre år på forskudd. Det er ny personlig rekord. Noen bedre?

*Bokbloggerens bud #2 er at foreldelsesfristen for beskjedenhet på egne vegne er tre år etter publiseringsdato.

**Er det bare meg, eller skrev jeg mye bedre før?

Rapport om din februarlesing kan avlegges i kommentarfeltet. Oversikten over hva de andre deltakerne har lest i februar, finner du her. En oversikt over temaene i lesesirkelen fremover, finner du her. Husk at det viktigste ikke er å delta, men å lese ferdig hele boken. HELE boken.

24 tanker om “Lesesirkel 1001 bøker – februar”

 1. Humpff til dine siste to ord, her jeg sitter og sliter med Shikasta på tredje uka (ikke året…ennå, mind you). Jeg alternerer mellom å mislike boka intenst (sålangt har jeg lest fantasyversjonen av Det Gamle Testamentet) og hylle genialiteten og den brutale treffsikkerheten som Lessing utviser. Hadde jeg ikke lest boka på Kindle ville den ha havnet i femte veggen flere ganger allerede, men nå liker jeg lesebrettet mitt og det er utelukkende til fordel for Shikasta/Lessing. Jeg håper det varer, ellers kan det bli ei dyr lesesirkelbok.. Jeg har lest Morrison The Bluest Eyes. Fantastisk. Og det var din gamle Elskede som satte Morrison på leselista mi dengang. For det skal du ha takk. Så skal jeg heller sparke meg selv i foten når det gjelder februarvalget. Shikasta har allerede gått på bekostning av både biosirkelen og andre bøker denne måneden. Jeg gir ikke opp… 22% inn i boka…

  1. Men – skulle ikke du lese Saramago i februar? Det må da være mye lettere enn Lessing-boken fra helvete (høres det ut som). Det er i hvert fall ikke bra hvis både leselyst og Kindle må dø for at du skal gjennomføre. Men jeg er ikke overrasket, for jeg har alltid mistenkt Lessing for å ha det i seg å skrive seigt, tungt og trått – om enn genialt i oppoverbakkene. Jeg har forresten ikke gitt opp The Mysteries of Udolpho ennå, og er på 18%. Jeg har regnet ut at hvis jeg leser ca 1% i året, vil jeg nesten klare å fullføre den før jeg dør. Men det kommer litt an på hvor mye Moby Dick reduserer levetiden min. Bare hyggelig angående Toni Morrison. Fløyelsprosaen hennes er mitt lys i 1001-mørket.

   1. HAHA! Kjøper 1% i året, men det vil ikke få meg gjennom boka før jeg dør.. Noe er bedre ulest, tenker jeg – og tenker da helst på Moby Dick. Den har allerede redusert egen levealder betraktelig (eller, kanskje minnet meg om hvordan det er å være periodisk hjernedød?) og Shikasta er nr 2 på lista. Mistenker likevel, at om jeg måtte velge ei av dem før jeg dør så blir det Shikasta – tross alt. Moby skylder jeg på internasjonal holdning til norsk hvalfangst… Når det gjelder Udolpho? Jeg ble dengang ferdig med 1/4 – no more! Ever! Ferdig spist, ferdig omtalt. Og her er Shikasta – ferdig skrevet, uansett om jeg fullfører senere eller ei. Noe har jeg da lært av deg -)

    http://ebokhyllami.blogspot.ca/2016/03/1001-boka-shikasta-av-doris-lessing.html

   2. Takk for lenke! Det er en egen kunst å skrive om bøker man ennå ikke har lest, og har fordelen av å være 100% spoiler free. Eh. I den grad Moby Dick og Shikasta inneholder noe som kan spoiles. Eller om de bare er spoilere av livsgnist og optimisme. Udolpho er ikke så verst, egentlig, hvis man ser bort fra all griningen til Emily. Romanen kunne selvsagt ha vært kuttet ca 90%, men den inneholder i hvert fall et slags plott, eller vage konturer av det. Skal se om jeg ikke rekker å lese et par prosenter av den i påsken, for å få opp selvtilliten.

  1. Takk, det samme! Jeg har vært skeptisk til García Márquez etter Beretningen om et varslet mord, men er nå villig til å gi ham en ny sjanse. Elskede anbefales på det sterkeste. Fantastisk roman!

 2. Jeg fikk aldri begynt på februarboken, men undrer meg på om ikke Fluenes herre kan passe også under neste runde. Hvis ikke kjøpte jeg meg noen nye bøker på kollegatur til Amsterdam i februar, blant annet The New York Trilogy av Paul Auster, i en mye finere og mer lesevennlig utgave enn den lille pocketen jeg hadde og ga bort til jul, og den passer ihvertfall.

  Jeg husker godt innlegget ditt om Elskede, men har ikke helt latt meg overbevise enda, selv om det var både overbevisende og godt skrevet. Jeg husker jeg så den filmen da den kom og at den var utrolig forvirrende og noe helt annet enn vi forventet. Skal gå inn igjen å se på innlegget ditt for boken høres jo egentlig annerledes og interessant ut.

  1. Definisjonen av spenning er såpass vid at Fluenes herre sikkert passer i mars også. Så lenge du holder deg langt unna Shikasta, burde det gå bra:-) Selv går jeg for noen av de bøkene jeg med noenlunde sikkerhet vet er spennende nok til at sidene flyr uten særlig innsats. Målet mitt er å lese fire 1001-bøker i mars, sånn at selvtilliten er på topp når jeg skal i gang med en eller annen murstein.

   Uten å ha sett filmversjonen av Elskede, tviler jeg på at den kan yte boken rettferdighet. Selv om historien er sterk, er det Morrisons språk og beskrivelser som gjør den så fantastisk. Og så er jeg usikker på om det er mulig å fremstille Elskede som spøkelse i en film uten at det blir rart. Jeg vil tro at også romanen kan virke forvirrende, i alle fall hvis man leser den raskt uten å tolke underveis.

 3. Flink du er som var ferdig med innlegget allerede i 2012! Det må jo være rekord på alle måter. Jeg leste ut Disgrace av Coetzee på en dag, men har ikke skrivd om den eller de 14 andre bøkene jeg har lest i januar/februar. Får se hva jeg plukker ut til mars, hvis jeg tør så blir det nok noe gotisk skrekk. Noen anbefalinger?

  1. Det ble the Adventures of Sherlock Holmes. Kanskje jeg også får dytta inn Parfyme av Patrick Süskind før måneden er omme.

   1. Ypperlig valg! Jeg leste Adventures i påsken for et par år siden og angret ikke et sekund. Parfymen likte jeg ikke så godt, men den var helt ok.

  2. Flink er bare forbokstaven. Synsk kaller man sånt – snåsamannsynsk! Jeg både jubler og gråter over å ha lest ferdig Elskede. Men klarte å finne kjøpeknappen på internettet gjennom alle tårene, og har fått både Jazz og The Bluest Eye levert på døra i tilfelle abstinenser. Jeg skriver deg opp som ferdig med Coetzee, og så får du heller mase på meg hvis jeg glemmer å oppdatere eventuelle lenker. Eneste boken jeg kan anbefale av gotisk skrekk er The Monk, og den har du allerede lest. Men du kan prøve deg på Fantomas? Noe gammel massemordergreie? tegneserie? fra Frankrike. Kan være bra, ass.

   1. Jeg begynte med Jazz i fjor, men holdt på med A Brief History of 7 Killings samtidig, så fikk ingenting ut av det og begge er lagt i hylla igjen. Morrison krever all sin konsentrasjon!

    Eventyrene til Sherlock var ikke det beste jeg har lest – noen ble litt for enkle. Parfyme får jeg spare til en annen gang. Og Fantomas skal legges straks i ønskelista mi. Har fortsatt ikke fått skrevet om hverken Coetzee eller Doyle, mistenker at det begynner å nærme seg samleinnlegg (skrekk og gru).

    Jeg har faktisk bestemt meg for bøker i både april og mai; the House/Manor of Ulloa av Emilia Pardo Bazan og American Pastoral av Philip Roth. Er skuffet hvor lite geografisk spredning det er på de kvinnelige 1001-forfatterne.

   2. Jeg holdt på å ramle inn i Toni Morrison-avhengighet etter Elskede, men nå har jeg bikket over i Margaret Atwood istedet. Jeg prøver å finne ut hvem av dem som er aller best, men spørsmålet føles underlig blasfemisk. Men du har rett i at Morrison krever all sin konsentrasjon. Jeg vurderer binge reading av hennes kortere bøker etter hvert.

    Jeg har vært så treg med bloggingen i år at jeg er lykkelig for hvert innlegg jeg fullfører. Skjønt det gikk lekende lett å skrive om Bunner Sisters i dag, så kanskje jeg klarer mer enn ett innlegg i måneden fremover… Uansett er det viktigste å få lest bøkene, ikke å skrive om dem. Men samleinnlegg funker når man er trengt opp i et hjørne. Bøkene for april og mai er notert, noe forsinket. Og jeg er i grunnen skuffet over det meste med de kvinnelige 1001-forfatterne, med tanke på hvor patetisk få det er av dem. Hva med f.eks. Sofi Oksanen?

 4. Februar ble ikke en måned for 1001-bøker, knapt for bøker i det hele tatt for min del, så får komme sterkere tilbake i mars. Litt usikker på hvilken retning jeg skal velge. Det blir enten skrekk i form av Frankenstein eller lignenede, eller så blir det krim så klassisk som du får det i Sherlock Holmes. Jeg har uansett to andre pliktløp som skal leses først.

  For øvrig en veldig god omtale av ‘Elskede’. Leste og likte boka på tampen av fjoråret, men hadde store problemer med å skrive om den på en måte som kunne yte boka rettferdighet. Synes du lykkes langt bedre enn meg med det.

  1. Tusen takk! Jeg tviler på at det er mulig å skrive om Elskede og yte boken rettferdighet, så det viktigste er kanskje å få flere til å lese og oppleve den selv.

   Jeg skriver deg opp med Frankenstein i mars, og så sier du bare fra hva du rekker. Jeg vurderer selv Frankenstein, siden jeg har lest (og likt) Sherlock Holmes-bøkene, og Shelley allerede ligger klar på Kindlen. Men så har jeg rotet meg inn i Denis Diderot og Thomas Hardy på vei dit, og må vikle meg ut av dem først. Ingen av dem er spennende i påskekrim-forstand, men gode på hver sin måte.

 5. Litt forsinket har jeg fortært Beloved (Elskede) av Morrison. Fin anmeldelse du har skrevet – til en sterk fortelling i et poetisk språk!! Moro å lese på engelsk. Ellers i mars prøver jeg meg på Casino Royale av Ian Fleming .)

   1. Hmm – dette går ikke fort… Casino Royale er ferdiglest – en helt ok opplevelse å lese James Bond, men blir nok en stund til jeg tar neste. For april velger jeg meg Virginia Woolfs To the Lighthouse på engelsk. Om det ikke er helt innertier ifht kategorien, så har jeg i allefall ikke lest noe av henne før…

   2. Jeg leste From Russia with Love på videregående, og har aldri blitt fristet til å lese mer av Fleming. Det var tørt og kjedelig sammenliknet med filmene. Men siden Casino Royale er den eneste på 1001-listen, skal jeg gi den en sjanse en dag og se om jeg liker Fleming bedre med alderen. Virginia Woolf er et kjempegodt valg når du ikke har lest noe av henne før. To the Lighthouse er blant hennes mer barmhjertige bøker, sånn overfor leseren. Men jeg leste den norske oversettelsen, og vet ikke hvordan den er i original.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s