Det er kun få dager igjen til nyttårsaften. Før jeg tar på meg danseskoene og drikker for å glemme, må jeg ha funnet sju norske romaner som jeg med god samvittighet kan nominere til Bokbloggerprisen 2015. Det blir vanskelig, for 2015 virker som et uår for norske romaner. En hyllest til solid middelmådighet, typ terningkast fire. Innlegg om bøkene jeg har lest kommer når jeg har rukket å lese nok til å fylle nominasjonskvoten min. Men for de som lurer, er det foreløpig disse tre romanene som har pallplassering på min stemmeseddel: Erlend Loe Slutten på verden slik vi kjenner den, Bjørn Vatne Slik skal vi velge våre ofre og Synnøve Macody Lund Personar du kanskje kjenner. De er ikke engang i nærheten av fireren.
Jeg føler at jeg tjener opp mange martyrpoeng ved frivillig å melde meg til tjeneste i den lite attraktive frontlinjen av litteraturens førstesortering, i stedet for å lese kvalitetssikrede og kjente bøker som har overlevd generasjoner. Derfor ønsker jeg bunnslammet av de norske romanene jeg har lest i år en brå og ubarmhjertig død senest i løpet av våren 2016. Da er jeg allerede godt i gang med svi av alle de surt oppsparte martyrpoengene mine på uhemmet fråtsing i klassikere.
Det er kort sagt på tide å gjenopplive lesesirkelen 1001 bøker. Siden jeg i mine år som lesesirkelgeneral ofte har oppført meg som en ekte general – satt andre folk i arbeid og deretter stukket av – tenkte jeg å innføre en mer fleksibel og demokratisk struktur. I 2016 blir det derfor ingen fast bok hver måned i lesesirkelen, men en kategori hver måned som deltakerne kan velge bøker fra selv. Da blir det litt mindre tvangstrøyete, og litt enklere å tilpasse lesingen etter egne bokhyller istedenfor mine. Ikke minst løser det problemet for de som har lyst til å delta, men dessverre har lest halvparten av lesesirkelbøkene allerede. De som ønsker forslag til bøker som er verdt å lese innenfor kategoriene, kan selvfølgelig få det fra både meg og andre.
De mest naturlige kategoriene er språk, periode og tematikk, men/og jeg vil gjerne ha forslag til hvilke kategorier vi kan bruke. Selv foreslår jeg Charles Dickens. Les 1001-listen nøye. Kommentarfeltet står til din disposisjon for brainstorming i stream of consciousness. Jeg oppdaterer innlegget og lesesirkelsiden underveis.
Kategorien for januar har jeg alt tenkt ut. Da er det flere enn meg som har forlest seg på norske bøker fra 2015, og trenger å starte det nye året med lystlesing og mestringsfølelse. Temaet i januar blir derfor: Finn en bok fra 1001-listen som du lenge har hatt veldig lyst til å lese, men som du av en eller annen grunn likevel aldri har lest. Det går an å lese flere bøker, for de som ønsker å virkelig ta for seg av både lyst og kryss når året først er nytt og ambisjonene skyhøye. Selv skal jeg lese De tre musketerer av Alexandre Dumas.
Hvem er med? Og hvem skal lese hva?
Herlig! Du skal ikke se bort i fra at jeg slenger meg med. Mest sannsynlig så deltar jeg i januar med «Moby Dick». 🙂
Moby Dick er et så spenstig valg under temaet selvvalgt lystlesing, at jeg bøyer meg i støvet og håper du blir med. Jeg skriver deg opp på listen, og så ser du hva du rekker 🙂
Hehe, takk skal du ha! Flott, gjør det! 🙂
Eg er med! Første bok ut blir Nathaniel Hawthornes «The Scarlet Letter.» Den har stått på leselista i årevis, men det er eit eller anna med den som gjer at den blir ikkje prioritert. Nå er det skrevet svart på kvitt både her, og for andre år på rad i klassikerutfordringa så 1. januar er det bare å hoppe!
Charles Dickens må vera ein kategori. Ifølge mi liste har mannen 10 romaner på lista, eg har bare to igjen av dei 10, men trenger eit spark bak for å bli ferdig med hvertfall dei to.
Når det gjelder øvrige kategorier tar eg litt inspirasjon frå klassikerutfordringa eg har meldt meg på, og foreslår eventyrklassiker, ein klassiker som har blitt forbudt for ein periode, og ein veldig lang klassiker (type meir enn 500 sider).
Så bra, Elida! Lesesirkelen blir ikke den samme uten trofaste stamgjester som deg. Jeg hadde The Scarlet Letter på pensum da jeg studerte, og elsket den uten forbehold. Den er så fengende og dramatisk og symboltung og rørende. Det er bare å glede seg!
Det stemmer at Dickens har ti romaner på listen, men akkurat her vurderer jeg å åpne lesesirkelen for alle femten – kryss eller ikke. Jeg kan for eksempel ikke skjønne at A Tale of Two Cities er med, mens The Pickwick Papers er utelatt. Jeg foreslår å sette av en hel egen måned til Dickens-nerding, hvor vi kan diskutere hvilke som egentlig er best av Dickens-romanene, og kanskje til og med kåre topp tre, fem eller ti. Jeg skal lese enten David Copperfield eller Nicholas Nickleby. Fra før har jeg lest fem av Dickens, hvorav fire er på listen.
En veldig lang klassiker er lett å få til, 1001-listen har mange av dem. Eventyrklassiker og forbudt klassiker er også mulig å få til, hvis vi klarer å lage en oversikt over hvilke bøker det gjelder. Men det lar seg nok gjøre med litt felles research.
Digger Dickens-nerding, ein månad med bare det høyres tipp topp ut!
Eg skal ta ei research-økt ein av dagene (noko må eg bruke fridagene på!) og skrive ned litt om dei kategoriane eg foreslo 🙂
Flott, Elida! Med en oversikt over hvilke bøker som hører hjemme hvor, blir det dessuten lettere å lage variasjon fra måned til måned 🙂
Elida: det er sikkert lurt å se på listene over Banned books fra USA.;-)
Det tenkte eg og, Silje! Spennande lister igrunnen for det er mykje rart ein blir forbudt for 😉
Jeg vil gjerne være med! Det blir «Det synger i gresset» av Doris Lessing som blir min første bok ut. Har blitt noe flinkere å lese bøker fra denne listen nå i år, men tenker jeg kan bli enda bedre så det er helt topp at du starter opp igjen, Line! 🙂
Glad for at du vil være med, Beathe 🙂 Lessing har jeg ikke lest ennå, men har store planer om det etter hvert. 1001-listen er den beste listen å lese fra, synes jeg, men vi trenger nok et felles påskudd for å prioritere den over alt annet som frister i forbifarten.
Å så herlig. Har savnet denne sirkelen. Jeg skal kikke i hyllene mine i romjula for å finne en bok jeg vil lese i januar. Muligens Døden i Venezia av Thomas Mann eller Den tredje mann av Graham Green. De er korte begge to, også. Får se..
Hm, kommentaren min forsvant.. Jeg synes det er herlig at du starter opp igjen, Har savnet denne sirkelen. Har to korte i januar som jeg vurderer å lese; Thomas Manns Døden i Venezia eller Graham Greenes Den tredje mann. Tror de er på 1001lista. skal sjekke for sikkerhets skyld.
Ellers: Veldig bra norske bøker du vil nominere, liker dem alle tre veldig godt, de henger høyt hos meg også, men det er flere om beinet. (Kvalvaag, Eikemo, – kanskje Ullmann når jeg får lest den, kanskje Kjærstad, kanskje Gabrielsen, kanskje Flammen og mørket hvis jeg liker den)
Godt å høre at det ikke bare er jeg som har savnet lesesirkelen. Månedene flyr, og jeg har hatt så mye annet å tenke på enn 1001-bøker, dessverre. Jeg pleier å like livet mens jeg leser dem, og lesesirkel er alltid morsomt. Mann og Greene er begge på listen, og du leser dem fort. Jeg liker det andre jeg har lest av Mann bedre enn Venedig, så jeg er spent på hva du synes. Greene har jeg ingenting å sammenlikne med, men har lest den også.
Jeg er fornøyd med mine topp tre romaner, og legger til Ingeborg Arvolas Neiden 1970, som jeg leser nå. Den anbefales! Eikemo og Koritzinsky skal også leses innen fristen, så dette kan bli veldig spennende.
Flatland glemte jeg visst å nevne av favorittene, den er bra.. Men Neiden skal jeg sjekke ut hvis jeg rekker det. Har allerede minst fem jeg må prioritere i jula, men det er jo noen dager på nyåret også. (kan hende rekker jeg dem alle før fristen, må lese Espedal før nytt år også, siden jeg har det som et av årets lesemål)
Ser Silje nevnte Frantzen og Hustvedt lenger ned her i lesesirkeløyemed- Ja, kan vi ikke ha en kategori med dem. De har jeg også i hylla her, ser jeg, akk så mye enda ulest.
Jeg hentet Flatland på biblioteket før jul, og rekker å lese den innen lånefristen hvis den kommer på kortlisten. Neiden er på kun 170 sider, så den er fort lest. Men det er som du sier, mange andre som må prioriteres også. Jeg gjør nok som i fjor, og venter med å nominere til siste dag for å få lest mest mulig.
Da lager jeg en egen kategori for Young Americans. Eller ung og ung – det holder at de fremdeles er i live 🙂 Franzen, Hustvedt, Eugenides, Irving, Robinson, Roth, Auster, Oates – det er mange å ta av både på listen og i hyllene mine.
Dette høres perfekt ut for starten av 2016:-) Jeg tror jeg begynner med en av de nyere titlene og da er det Frihet av Jonathan Franzen og Siri Hustvedt Det jeg elsket som har stått lengst i bokhyllen, men om lysten tar meg til en av de andre jeg har stående, så blir det noe annet.
Jeg mangler minst to romaner for å fylle opp romanklassen, men vil helst ha flere å velge mellom. Mine favoritter så langt er Redd barna og Slik skal vi velge våre ofre. Akkurat nå holder jeg på med et par bøker til i åpen klasse før resten blir viet til romanene. Det er jo ferie så håper på mye lesetid og leselyst. Øverst i romanbunken er Gulliksen sin Historie om ekteskap, og ellers håper jeg blant annet å få lest Kvalvaag Lev vel alle, Eikemo, Flatland, Hvite jenter synger ikke blues, Gøhril Gabrielsen sin Din alltid. Og så kom Linn Ullman i posten etter glemt avbestilling i bokklubben. Mest sannsynlig rekker jeg maks to av dem, men strategien er å begynne på flest mulig.
Jeg vet, jeg er veldig fornøyd:-) Jeg pleier å forsømme de nyere bøkene på listen, bare for å lure på hva jeg egentlig driver med hver gang jeg passerer bokhyllene mine og ser at de står der; Franzen, Hustvedt og alle de andre nålevende som alle snakker om. Jeg tror vi trenger en egen kategori neste år for det som er splitter nytt (relativt sett).
Romanlisten min er full nå, og jeg har oppdaget at det er straks mer interessant å lese romanene når de har hard konkurranse for å komme med på listen min. Jeg rekker ikke å fullføre så mye innen fristen, men skal starte på de jeg har tro på for å se hva jeg liker. Eikemo er med på ferie, og Emanuelsen venter i romjulsbunken i Oslo. Det blir ekstra spennende i år, tror jeg. Vi har bare et par uker igjen å lese på, men de fleste virker fremdeles åpne for å oppdage noe nytt i siste liten. Det kan gå alle veier.
Endelig! Men åpne kategorier har jeg utrolig dårlig erfaring med – jeg trenger stramme rammer! Det har blitt veldig få 1001 bøker i år (hva har jeg egentlig lest? Ny rekord når det kommer til norske bøker iallefall).
Forslag:
Afrika
Nobelprisvinnere
Nork/skandinavisk
Menn/kvinner du kunne ha ligget med hvis muligheten bød seg
Du kan få skreddersydde stramme rammer av meg, Monika! Jeg jobber jo i NAV og er kurset i sånt;) Hva trenger du – konkrete bøker? faste datoer? masing? Jeg leste tolv 1001-bøker i år, som jeg er fornøyd med siden alle ble lest før høsten. Hadde det ikke vært for all norsklesingen, ville jeg klart målet om 24. Det får bli i 2016.
Gode forslag! Alle er gjennomførbare, og jeg liker spesielt godt den siste. Her må det googles etter flashy forfatterportretter og spicy personligheter!
…og hva skal du lese i januar? Påmelding er bindende for deg! Ellers blir det pisk. Mvh Arbeidslederen
Jeg bruker vel lengre tid på å finne rett bok enn å lese den. Har ikke funnet noen gode kandidater enda blant de 400+ 1001-bøkene som ligger i hyllene. Liker ideene om egne Dickens og Atwood-måneder.
Hvis du ikke finner noe som passer, kan du eventuelt bare velge den boken som har ligget lengst. Eller den som ble utgitt først. Eller noe ulest Atwood. Selv om det blir egen Atwood-måned, skader det ikke å starte på toppen allerede i januar.
Det var mye enklere å velge når man kom seg hjem til bøkene sine igjen. Valget faller på George Orwell – Keep the Aspidistra flying.
Venter i spenning på de andre kategoriene. Godt nytt år, Line!
Godt nyttår til deg også, Monika! Kult å få inn en bok i januar som for meg er helt ukjent bortsett fra tittelen. Kategoriene fremover skal jeg prøve å få ferdig i løpet av kort tid, må bare fundere en uke til.
Ojojoj, dette liker jeg! Ja til Dickens som egen kategori! Jeg har nettopp kjøpt meg en nydelig utgave av Bleak House, så jeg står klar med den når det skulle være! Dickens-nerding høres fantastisk og perfekt ut. Helt etter mitt hjerte. Foreslår også noe i retning av type glemte kvinner, eventuelt begravde kvinner? Jeg føler også et uimotståelig sug mot klassikerne etter å ha slept meg gjennom nok en middelmådig (ikke nødvendigvis norsk) samtidsroman. Sukk.
Det er en aldeles strålende idé med å begynne med en klassiker man lenge har villet lese. Jeg har studert listen nøye, og sett meg ut et par titler jeg lenge har hatt i bokhyllen eller på kindlen. Både Ethan Frome av Edith Wharton og Nine Tailors av Dorothy Sayers er bøker jeg har tenkt å lese i MANGE år. De er heller ikke så lange, så det virker overkommelig for januar.
2016 blir et flott leseår! Jeg kjenner det på meg!
Skrik! Forsvant min nøye komponerte kommentar?
2016 blir det beste året! En egen Dickens-måned er akkurat det vi trenger. Jeg regner med at det blir i april-mai-juni, sånn at alle rekker å komme gjennom mursteinene uten å stresse. Bleak House sparer jeg på foreløpig; både den og The Pickwick Papers er bøker jeg gleder meg så mye til at jeg lar dem ligge til verden går meg imot. Da er briljante klassikere det eneste som duger. De kurerer alt!
Ja, vi må ha en egen kvinnekategori. Kvinnene er såpass underrepresentert på listen at de strengt tatt kan sies å være begravd (av menn) alle sammen. En mulighet er kvinner før 1900 eller 1950. Eventuelt en kvinnelig forfatter man aldri har hørt noe om før. Aberet er at vi da utelukker alle de kule damene som Atwood, Austen, Brontë, Woolf, Eliot osv. Spørsmålet er om vi kan leve med det?
Etter en tur i bokhandelen fant jeg ut av at det er nok Dickens for hele livet. Det er så absolutt en trøstende tanke! Jeg burde kanskje dundre på med en av mindre kjente Dickens-romanene, men Bleak House har jeg lengtet etter så lenge at jeg nesten ikke klarer lenger. Er vel helt ærlig litt bekymret for at den skal være for lang, men sånn går det ikke an å tenke. Den kan jo liksom ikke være noe annet enn fantastisk.
Ojoj, ja, dette var et vanskelig spørsmål. Jeg er usikker om vi kan leve med å utelukke de kuleste damene i verden. Samtidig vil det vel kanskje gi muligheter for å oppdage noen andre kule damer. Dette tror jeg vi jammen må sove på.
Jeg tviler på at Bleak House er for lang, da ville vi ha hørt om det for lenge siden. Jeg forventer sublim perfeksjon! Og er mer usikker på The Old Curiosity Shop, Martin Chuzzlewit og Hard Times. Akkurat med Dickens tror jeg at det er en grunn til at de mest kjente romanene er mest kjent. Enda en trøstende tanke er at Dickens kan gjenleses med ujevne mellomrom. Når jeg blir pensjonist, skal jeg lese Austen og Dickens for n’te gang og fryde meg over alt jeg ikke verdsatte da jeg var en ung og dum femogtredveåring.
Vi kan eventuelt ha én kategori for de vi VET er de kuleste damene i verden, og én for ukjente damer som fortjener en habil og up to date kulhetsvurdering.
Jeg er med, men litt usikker på bok enn så lenge. Tror det blir Great Expectations, The Bell Jar, Mansfield Park, fullføring av Monte Cristo eller no 🙂
Av norsk skal jeg lese Loe, Macody Lund, Gundersen og Lindgren -biografi. Er enig med Silje; Redd barna er god 🙂
Kos deg i jula, Line!
Jeg noterer alternativene dine, og så får du se hva du har mest lyst til når vi er ferdig med norskleksene 🙂 Dickens kan eventuelt spares til egen måned? Jeg er halvveis i Loe og Lindgren-biografien, og leste Gundersen i helgen. Mulig jeg rekker Redd barna i siste liten, det er jo ikke store boken. Takk, det samme, Silje! Spent på om du liker julegaven 🙂
Dickens kan vente. Kanskje det bli Atwood?
Håper du liker gaven 🙂
Åh, jeg er spent på gaven! Jeg heller mot at vi må ha en egen måned for Atwood også, siden hun har åtte bøker på listen.
Æsj, det var visst bare seks bøker. Men jeg vurderer det likevel.
Stort ja til egen Atwood – måned!
Og så er jeg superspent på gaven 😀
Jeg er med, og liker en mer åpen lesesirkel som gjør at jeg kan plukke mer fra egne hyller og kanskje kombinere med andre lesemål. Hipp hurra for doble og triple kryss.
Leser faktisk to 1001-bøker parallelt akkurat nå fordi jeg har innsett at lesemålene for 2015 utrolig nok kan gå i boks ALLE SAMMEN med litt ekstra innsats nå på slutten. Bare fire bøker jeg må gjennom og er halvveis i tre av dem. Det kommer neppe til å skje noen gang igjen, så fullt fokus på dette nå, på bekostning av norsk bokhøst. Men skal prøve å snike inn Macody Lund i romjula, og kanskje også Ullmann.
Hva jeg leser i januar må jeg tygge litt på først. Mulig jeg gjør som Beathe og leser ‘Det synger i gresset’. Skal ha et lesemål om Doris Lessing bøker i 2016, så denne passer godt inn der. Men jeg har flere andre alternativer også, kanskje greier jeg flere, kanskje blir det bare noe annet.
Angående forslag til kategorier: jeg føler det er min plikt å foreslå en science fiction og fantasy kategori. Det er jo faktisk en god del av dem på lista.
Støtter for øvrig både en kategori om de nyere bøkene på lista og egen Dickens måned. Og liker forslaget med begravede kvinner. Og hva med bedrøvede menn?
Ellers ønsker jeg deg en god jul med masse godt lesestoff!
Det måtte nesten bli sånn, siden jeg sliter med å delta med fastsatte bøker. Med åpen kategori kan jeg velge noe jeg har lyst til å lese der og da, og det blir lettere å henge med i min egen lesesirkel. Jeg satte meg ingen lesemål for 2015 og har dermed ingen konkrete mål å oppnå, bortsett fra flest mulig 1001-bøker og mest mulig norsk 2015 nå i høst. Det har fungert veldig bra, så jeg tviler på at jeg orker å lage meg mål for 2016 (føler meg som en avviker her).
Jeg setter deg opp med Doris Lessing inntil videre. Det er som sagt også mulig å lese flere bøker og kalle det lesesirkel, så lenge det er 1001-bøker lest i januar som man lenge har hatt lyst til å lese. Science fiction og fantasy skal bli! Jeg har vel bare lest Tolkien, men jeg har sett at det er en del å velge mellom. Kanskje du kan hjelpe til med å lage en oversikt over hvilke bøker det er? Kanskje kategorien kan slås sammen med Elidas forslag om eventyrklassikere. Med alle bøkene Thomas Hardy har med på listen, burde det være enkelt å finne nok bedrøvede menn:-)
Eg syns det er ein utmerka idé med fantasy, sci-fi og eventyr i ein kategori 🙂
Eventyr, fantasy og sci-fi måned høres veldig bra ut! *tommel opp*. Jeg har flere uleste kandidater i hylla, blant annet Asimov og LeGuin. Dette blir flott 🙂 . Jeg tror virkelig dette blir året der jeg får tatt en skikkelig rufs i hyllene mine.
Jeg planlegger også en skikkelig rufs i bokhyllene neste år. Jeg har ubegripelig mange uleste klassikere liggende, som jeg har mye mer lyst til å lese en vilkårlige nye bøker.
…og riktig god jul til deg også! Spent på om gaven faller i smak;-)
Skal få til å lage en oversikt, og ja – kan sikkert kombineres med Elidas eventyrklassikere.
Gaven var bra, Henry James er et sort hull i min allmenndannelse det er på tide å fylle. 1001-kryss på vei, men kanskje ikke i januarkategorien.
Og fikk Bleak House av Silje, så Dickens-runden er klar 🙂
Blir bra med oversikt, jeg tenkte at vi kunne ha det temaet i løpet av våren. Litt avhengig av hvor strengt du definerer rammene, har jeg en del bøker stående som kan passe inn i kategorien. Og takk, det samme! Jeg har bare lest The Portrait of a Lady, og burde få lest litt mer James selv. Han er en imponerende stilist, men jeg er usikker på hva jeg mener om karakterene hans. Derfor er jeg spent på din dom. Så fint at du også skal lese Bleak House, i tilfelle du og Marte er dundrende uenige om den 🙂
Yay, innom i full fart mens julevertskap er utenomhus, (tør ikke svare på kommentarer på egen blogg før det kan de se, og internett før 1.juledag, viste seg å være fy-fy (??)). Ihvertfall yay, til en lesesirkel med kjent og kjært konsept (åpne emner og kategorivalg -), plutselig ble terskelen litt mindre og med slike vide rammer kan jeg late som jeg er med hver eneste gang jeg leser ei 1001bok – som kommer til å bli OFTE i 2016. Er 5t inn, og stagnert, i Tales of Two Cities, så januarrunden kommer som bestilt.
Når det gjelder norskelesing, er jeg nettopp ferdig med Oterholm, og hun seiler rett opp i toppsjiktet, etter Tellemarck selvfølgelig, men i jevn kamp med Ullmann, Eikemo og Flatland. Deilig komplisert fortellerinstans, og mye tedrikking. Rangeringen av de 3 damene kommer til å ta fra meg nattesøvnen.
Betyr det at du feirer jul hos folk som ikke skjønner at bokbloggerens plikter gjelder 365 dager i året?? (De er vel ikke medlemmer av Kritikerlaget?) Bra du begeistres av konseptet, for heretter blir det gapestokk og sabotasje hver gang du hopper over en måned. 1001-bøker må leses annenhver uke, og bare da regnes det som godkjent deltakelse i lesesirkelen. Hvis du er flink, blir du æresmedlem innen mars:-) Men jeg skjønte ikke det med Two Cities – leter du etter påskudd til å fullføre eller avbryte? (Avbrytelse ist verboten!!)
Jeg har verken lest Tellemarck, Oterholm, Eikemo eller Flatland, og det er sikkert derfor jeg sover så godt om natten. Eikemo er neste ut, så får vi se om insomniaen melder seg etterpå. Men jeg liker ikke så godt det du sa om Tellemarck og Faldbakken. Jeg er litt engstelig for at Tellemarck er boken i mitt liv, og så oppdager jeg det ikke før jeg er 87 år og dør av infarkt femti sider inn i boken. Ellers: Tusen takk for smashing julegave! Helt i Nick Hornbys ånd og alt. Og for første gang har vi simultanåpnet på selveste julaften, og ikke fem-ti dager senere pga postgang frem og tilbake i kongeriket. Tenk det. Menneskeheten nærmer seg perfeksjon!
Jeg er med i januar og har lyst til å lese «House of Seven Gables av Nathaniel Hawthorne. Ellers foreslår jeg, til oktober, en skummel klassiker. Mange av dem på 1001- lista. Hva med en kategori for noveller også?
Og en barne- og ungdomsbok-klassiker kanskje,?
Fint med flere Hawthorne-lesere! En skummel klassiker er et kjempegodt forslag, og det er mange av dem, ja. Men jeg lurer på om vi ikke heller burde ha temaet i forbindelse med påsken, når lesere er på utkikk etter spennende bøker. Jeg tror det er for få barne- og ungdomsbøker til å ha det som egen kategori, men det går eventuelt an å inkludere alle voksenbøkene som er blitt tilpasset barn og ungdom opp gjennom årene. Da blir det ganske mange.
Count me in! Jeg har klart å pløye 19 stk 1001-bøker i 2015 aldeles på egenhånd, og har lagt lista til 20 (mot opprinnelig 15 i år) for 2016 – så sirkelen passer meg perfekt! Jeg har ingenting imot stram regi og tvangstrøye (det finnes kanskje en diagnose for slike som meg..?) men skal takle friere tøyler. Jeg har jo taklet meg selv i hele år… Er i 1001-seget, og den lista der er det alltid kjekt å plukke lesestoff fra. Jeg sliter med Dickens da… men kommer det en Dickens-måned så skal du se at min første HELE Dickens-bok blir lest. En gang må jo være den første… Som flere andre over her har jeg faktisk Graham Greene Den tredje mann i hylla. Kanskje dette var sparket jeg trengte. Jepp – dette blir bra!
Før du eventuelt lister opp hva jeg skal lese… Det blir Moby Dick av Herman Melville istedenfor Greene. Et lyttemarathon istedenfor å lese den i mursteinsformat. Storytel, en forlenget kroppsdel. Greene have to wait 🙂
Moby Dick er notert! Jeg har også tenkt at det er lydbokformatet som vil hjelpe meg med å komme gjennom hele, etter at jeg har avbrutt to ganger før… Men det blir i hvert fall ikke i januar, siden Moby Dick er en bok jeg gjerne skulle hatt overstått uten å måtte lese den selv. Good luck!
19 bøker er pent. Da klarer du sikkert 20 i år uten problemer. Jeg har mål om 24, same procedure as every year, og har et ekstra mål om å fullføre noen av de jeg har begynt på uten å lese ferdig. Bortsett fra Moby Dick, da. Men HVA er det jeg hører?? Går det an å slite med Dickens? Akkurat det tror jeg må være en diagnose, for det har jeg aldri hørt om før. Hvorfor? Hvordan kan man unngå å elske?! Dette må vi komme til bunns i. Ellers riktig godt nyttår, Marianne!
Lydbokversjonen av Moby er et must. Jeg har også prøvd å komme meg gjennom papirboka uten hell før i verden, men så har den ligget der og irritert meg. Min far var sjømann engang og har lest boka. Sannsynligvis den eneste klassikeren fra 1800-tallet fra den karen og han likte den godt. 2,5 time ut i boka syns jeg den er full av ord, ord, ord – men lydbokstemmen er behagelig, skuespilleren Anthony Heald, så kanskje du også kommer deg gjennom alle noenogtyve sidene…engang… Fant ut at den passet godt som januarbok.
Og – ja jeg sliter med Dickens. Han skriver for meg tungt og omstendelig og er også full av ord. Jeg lader opp på Moby Dick. Etter hvalen så kommer sannsynligvis Dickens til å føles som Hardy-guttene…håper jeg. Dickens-problemer og diagnose? Humm.. vel, hunden til min første sambo engang i hine hårde dager het Dickens. Han måtte vi ta livet av fordi han begynte å bite alt og alle. Så – diagnose? Kanskje det ligger i navnet? 😉 Godt nyttår til deg også, Line!
Åh, du Marianne… Nå har du lurt meg inn i Storytel og fått meg til å vurdere å tenke at kanskje et døgn med Moby Dick er noe jeg kan klare å komme gjennom i dette livet uten varige mén, og har lagret boken i bokhyllen min… Vik fra meg!! Men jeg har funnet min lydbokmann. Det er han som ikke er Anthony. William Hootkins. Han høres ut som en kjeltring, og det passer bra. Melville er jo en slags forbryter mot den redigerte litteratur. Kanskje vi burde anmelde hver vår lydbokversjon? Eventuelt til politiet?
Jeg tror forresten det var Hysj-Karin som i hine Moby Dick-dager beskrev den så treffende, men husker ikke hva hun skrev. *googler* Der var det, ja: http://karinleser.blogspot.no/2011/06/lydbok-moby-dick-av-herman-melville.html Som Karin sier: «Kall meg Ishmael eller kall meg verdens mest omstendige forteller. […] Jeg ble ferdig tilslutt, men tror kanskje Ishmael nok sikkert kunne ha fortsatt.» Haha! Det er spot on. Men skjønner hva du mener, det er en irriterende bok å ha avbrutt, jeg kjenner det gnisser i skjelettet.
Sant at Dickens også har mange ord. Men det er et forsonende trekk ved Dickens at så få av ordene hans handler om hvalfangst. Hvilke har du prøvd av Dickens? Ikke alt av ham er like greit å lese, selv om han er konge på haugen.
SKRIK!! Hva finner man ikke i slike gamle kommentarfelt, annet enn en innrømmelse fra Ingalill om at Moby Dick-krysset hennes bare er juks! Aiaiai. Nå blir hun nødt til å lese den sammen med deg i januar, Marianne, så fort hun har slitt seg gjennom Two Cities 🙂
Halleluja!
Beste nyheten på lenge, og perfekt for meg, gleder meg til å sniksamlese igjen. Nettopp ferdig med årets kvote (24), og kjente i grunn at jeg slet med å velge bøker på slutten, litt veiledning og økt tvang er akkurat det jeg trenger. Har for øyeblikket ingen bok å bidra med i januar, – hvis jeg skal være ærlig har jeg ikke LYST til å lese en eneste 1001bok akkurat nå, regner med at lesebatteriene er ladet til mars. Synes både skrekk, eventyr og sic-fi høres ut som strålende runder (sikkert fordi jeg utelukkende kommer til å lese (ny) fantasy og se Dr. Who i januar), men kommer forøvrig ikke på noe annet.
Hehe, jeg hadde glemt sniksamlesningen din. Men det virker jo som du klarer deg godt uten lesesirkel, med 24 leste. Jeg er litt fristet til å si at når andre bokbloggere oppnår mine lesemål, så er det snakk om en slags delegering av oppgaver. Du leser 1001 bøker, jeg leser alt annet enn 1001 bøker. Noe sånt. Likevel prøver jeg 24 i år igjen. En gang må det jo bli min tur. Angående tvang: Jeg ser til min store forskrekkelse at du ikke har lest Pride and Prejudice ennå. Kan den være noe?
Tja, må jo få lest Pride and Prejudice på et eller annet tidspunkt, men kan ikke med god samvittighet lese den i lystrunden. Jeg har et svært anstrengt forhold til Austen, etter at jeg som trettenåring satt på en øde øye tom for lesestoff og jobbet meg gjennom Emma. Kjedet meg så mye som jeg aldri har gjort verken før eller siden, og prøver å la være å reflektere over at det nok var meg, og ikke boka, det var noe galt med.
Vurderer Morrison eller Vonnegut nå i januar, men er ikke helt sikker. Vet at jeg helt sikkert har et eller annet i hylla jeg virkelig vil lese, men pakket nettopp ned alle bøkene mine i kasser og føler meg helt handikappet.
Artig at du sier det, for jeg holdt også på å kjede meg i hjel av Emma da jeg leste den som tenåring – riktignok ikke på en øde øy (er det sant, eller bare en treffende figure of speech?). Jeg har planer om gjenlesning av den en dag, på grunn av den dårlige opplevelsen. Pride and Prejudice klarte jeg derimot ikke å legge fra meg da jeg leste den i midten av tjueårene. Men du finner nok andre anledninger. Jeg har bare én Austen igjen nå, Mansfield Park, og føler meg litt som Askepott når hun bare har én nøtt igjen.
Morrison er nesten oppe hos Austen for meg, hvilke er alternativene blant de du ikke har lest? Og Vonnegut, ja. Jeg må få lest Slaktehus-5 i år. Skal du flytte, siden du har pakket ned alle bøkene? Det er jo nesten det verste ikke-fysiske handikappet man kan ha.
Beroligende at du sier det. Kanskje jeg bare har startet i feil ende, og på feil tidspunkt. Leste dog Northanger Abbey for et par år siden (tror det var sniksamlesing), og kjedet meg da også.
Jeg befant meg i hvertfall på en øy, om den egentlig kan kvalifisere som øde vet jeg ikke – men jeg kom meg ikke til land (og større bokhyller) for egen maskin, så øde nok for min smak. Det regnet så mye den sommeren at jeg også leste (nesten) hele Jack Londons forfatterskap to ganger. Med mye større glede.
Har nettopp flyttet, men ikke fått ut bøkene ennå. Har teknisk sett ikke plass til halvparten av bokhyllene en gang, alt for mange vinduer. Har litt panikk. Blir det Morrison hopper jeg helt tilbake til starten, og velger The Bluest Eyes. Men når jeg tenker meg om tror jeg at jeg aller helst vil lese Arthur & George av Julian Barnes, en slags Conan Doyle fanfic som jeg har lest deler av før, – helt min gate.
Det er vanskelig å si, men Emma var i hvert fall ikke riktig ende for meg. Northanger Abbey likte jeg bedre, men mer enkeltpartier enn helheten. Det ble litt for mye av de slitsomme karakterene, og litt for lite av Henry Tilney, som jeg fremdeles tenker på som mannen i mitt liv. Før Nick Hornby, til og med.
Jeg vil tro at de fleste av oss bokmennesker har hatt en sånn marerittaktig barndomsopplevelse av å befinne seg i et ødeland uten bøker, og av det lært oss at leveregel nummer én er å alltid ha med seg nok bøker. Helst overalt. Men med Jack London fikk du i det minste noen 1001-kryss i erstatning. Tenk hvis du var fanget sammen med tre bind av Fifty Shades!
Da skriver jeg deg opp med Arthur & George. Jeg mistet litt lysten på Barnes etter Ending-boka, men liker Doyle kjempegodt. *kognitiv dissonans* Apropos Morrison: Nå kom jeg på at jeg må lese ferdig Elskede i år. Et veldig fint og greit lesemål.
Dette har jeg hatt lyst til lenge! Kaster meg på og så får vi se hvordan det bærer:). I januar leser jeg Hobbiten – den har vært på vent lenge.
Hei – har ingen blogg, men vil gjerne være med på lesesirkelen 🙂 Fint med litt ekstra trykk på 1001-lesingen. I januar blir det Hobbiten.
Så gøy med nye deltakere – velkommen skal du være! Blogg er ikke et krav, det viktigste er jo å lese bøkene. Hobbiten er fin, den er hakket koseligere enn Ringenes herre.
Etter litt nøling: Eg er med. For fyrste gong faktisk, sjølv om eg har lest nokre 1001-bøker, også etter bokbloggoppstart. Friare rammer og reglar passar meg bra.
Både gjenlesing og lesing av eldre bøker står på planen for det nye leseåret – så i denne runden melder eg meg på med to bøker: ‘Stormfulle høyder’ som eg las fyrste gong i 15-16 årsalderen. No er eg 55 og er spent på om eg i det heile tatt kjenner igjen boka. Den andre boka eg skal gjenlese i nær framtid er Henning Mankells ‘Morder uten ansikt’.
Kjekt at du vil være med å lese! Det er mye bra på 1001-listen, og variert nok til at de fleste kan finne noe de liker. Mankell-boka husker jeg godt, selv om det er minst femten år siden jeg leste den. Jeg har fremdeles noen uleste Wallander-bøker liggende, og har lyst til å få lest dem i 2016. Mankell er blant mine krimfavoritter. Stormfulle høyder leste jeg også i min ungdom, og likte den ikke da. Sannsynligvis ville jeg fått mye mer ut av den i dag, når jeg er en smule klokere.
Så bra ,med selvvalgte bøker – da blir det lettere å delta, og jeg får endelig «mannet» meg opp til å lese alle de gamle, gode som jeg har hatt lyst til å lese så lenge! Jeg blir med i januar og leser Broen over Drina av Ivo Andric. Det blir to kryss i en jafs 🙂
Godt nytt leseår!
Godt nytt leseår til deg også! Ja, selvvalgte bøker måtte til på et tidspunkt. Ellers blir det for mange som enten har lest bøkene allerede, eller synes de ikke virker interessante nok. Dessuten er det fint å kunne gjøre det du sier, å lese alle de gode, gamle man har hatt lyst til å lese så lenge 🙂 Broen over Drina har jeg hørt mye bra om, men ikke lest.
Hipp hurra for lesesirkelens gjenoppstandelse! For meg er det perfekt med åpne kategorier, slik som denne! Jeg skal lese «A Short History of Tractors in Ukrainian» av Marina Lewycka 🙂 Hvis jeg tar meg sammen skal jeg klare å blogge om den også. Ett nyttårsmål er at bloggtørken må ta slutt! 🙂
Jeg har det samme målet om å blogge mer i år, så vi er visst flere som sliter med bloggtørke 🙂 Forhåpentligvis får vi lest mye bra også. Flott med flere moderne valg i januar, så får vi litt større bredde mellom alle klassikerne.
Jeg har lyst til å være med! I januar leser jeg «Trekkoppfuglen» av Haruki Murakami.
Så gøy med flere nye deltakere! Trekkoppfuglen er notert for januar.
Jeg har ombestemt meg med tanke på bok. Det blir On Beauty av Zadie Smith som jeg også skal lese i forbindelse med Bokhyllelesingen og «Bra damer» – målet mitt. Trippelkryss! 🙂
Ok, da skal jeg oppdatere listen! 🙂
Takk :-). Beklager virringen!
Det tar bare et par sekunder å oppdatere endringer, og skaper ingen problemer for meg 🙂
Og tenk; trippelkryss i januar!
Beste starten på det beste året!!
Hei! Eg er med! I januar skal eg lese Pesten av Albert Camus.
Hei Annette, og velkommen i lesesirkelen! Da har jeg satt deg opp med Camus.
Hei, her er innlegg om Den tredje mann: http://artemisiasverden.blogspot.no/2016/01/den-tredje-mann-av-graham-greene.html#more
Takk for lenke!