Bokbloggerprisen 2014 – kortlisten

Endelig er ventetiden over. 52 bokbloggere har nominert de norske bøkene fra 2014 de likte aller best innen kategoriene Årets roman og Åpen klasse. De tre bøkene som fikk flest poeng i de to kategoriene er samlet på en kortliste.

Det er nå konkurransen begynner for alvor. De seks bøkene på kortlisten skal samleses av bokbloggere i perioden 1. februar til 31. juli. Alle bøkene får hver sin måned, og alle som vil kan være med på samlesingen. Den endelige avstemningen starter 1. august, og da nullstiller vi poengene fra nominasjonsrunden. De bloggerne som har stemmerett i august, er de 52 bokbloggerne som nominerte minst én bok i januar.

Vi inviterer alle de kortlistede forfatterne til bokbad og prisutdeling under bokbloggertreffet i Oslo i september, og da avslører vi hvem de to heldige vinnerne er. Men hovedpremien er – i år som i fjor – å komme på kortlisten, og bli lest og omtalt av mange bokbloggere i løpet av det neste halvåret. Gratulerer så mye til de seks forfatterne!

Her er årets kortliste.

ÅRETS ROMAN

unnskyld

Ida Hegazi Høyer Unnskyld (Tiden Norsk Forlag)

Man må være to, sa du, og jeg skulle vært en bok, og jeg skulle vært uendelig. Jeg skulle stått i hylla di, eller ligget på bordet ditt, eller hvilt i hendene dine. Og du skulle bladd i meg, lest i meg, tegna kruseduller i margen min, små dyr og strekmennesker, lev vel og la stå. Jeg skulle ikke ønsket mer. Jeg skulle ikke ønsket lenger. Men at du ville tilgitt denne boka. De minste orda, og de aller største.

En ung kvinne møter en ung mann, de flytter sammen nærmest umiddelbart, fullstendig oppslukt av hverandre. Men etter kort tid kommer de første tegnene på at alt ikke er som det skal være. Hva vet de egentlig om hverandre, hvor mye vil de vite, og hvor går den faktiske grensen mellom sannhet og løgn, drøm og virkelighet?

Aina Basso

Aina Basso Finne ly (Samlaget)

Skogen syg meg inn i seg og lukkar seg rundt meg, slik han løynde meg då eg trong han, eit ly mot dei som jaga meg. Det kunne gått så gale, alt saman. Men det har gått godt i staden, og no er eg her.

Finnskogen, 1849. Hanna søkjer teneste hos ein enkemann med to søner. Karfolket på garden har ikkje mykje til overs for dei som er av reisande slekt, og Hanna må halde tett om kven ho er. Den yngste sonen får eit godt auge til henne, men odelsguten står i vegen for hans forsøk på å nærme seg. Fordommar, frykt og sjalusi gjer seg etterkvart gjeldande, og Hanna må ta stilling til kva tryggleiken er verdt om han går på kostnad av hennar eigen fridom. Finne ly er ei forteljing frå romanifolkets nære forhistorie, som også speglar vår tid.

kaldhol. det skulle vere sol, vi skulle reise til Lo dz. omsl

Marit Kaldhol det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódz (Samlaget)

To søstrer, Jenny og Solrun, veks opp saman med mamma og bestefar Olvar. Dei leikar på stranda og i skogen, byggjer hytte i det store tuntreet. Mamma les eventyret om Raudhette og ulven. Storesøster Solrun skulle alltid passe på Jenny. Ingen skulle gå seg vill. Mamma skulle vere der. Det skulle vere sol. Det som hender skulle ikkje hende. Jenny må vere sterk, ta ansvar, vise omsorg. Men kven skal ha omsorg for Jenny? Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódz er ein roman om eit nært og sårt søsterforhold, og om det å vere pårørande.

***

ÅPEN KLASSE

ida jackson

Ida Jackson Morfar, Hitler og jeg (Aschehoug)

Ida Jackson er barnebarnet til Per Pedersen Tjøstland – SS-mann, frontkjemper og redaktør for den nasjonalsosialistiske ukeavisen Germaneren. Hun fikk vite om morfarens bakgrunn ved en tilfeldighet. «Morfar, Hitler og jeg» handler om hvordan hun måtte se familien sin – og seg selv – i et helt nytt lys. Hun lar leseren bli med på en reise inn i det ideologiske universet til Germanske SS Norge, kanskje den mest ekstreme organisasjonen i norgeshistorien. Forfatteren bruker det personlige for å formidle norsk krigshistorie på en ny måte. Og hun bruker møtet med fortidens ekstremisme for å forstå ekstreme strømninger i dag.

de som ikke finnes

Simon Stranger De som ikke finnes (Cappelen Damm)

Overalt lever papirløse mennesker, de som ikke finnes. Samuel fra Ghana vet hva det vil si å ofre alt i håp om et nytt og bedre liv i Europa, da han flyktet til Gran Canaria. Den gangen forsøkte norske Emilie å hjelpe. Til slutt ble Samuel likevel funnet og tvangsreturnert. Det siste han fikk av Emilie, var en lapp med adressen hennes. Nå står han utenfor huset hennes i Bærum. Bak seg har han opplevelser ingen i dette landet vet noe om. Med den tredje og siste boka om Emilie har Simon Stranger skrevet en aktuell, medrivende og politisk ungdomsroman. De to første bøkene i trilogien, Barsakh (2009) og Verdensredderne (2012) er solgt til oversettelse i en rekke land, deriblant Brasil, Tyskland, Sør-Korea og Japan.

Vinternoveller

Ingvild H. Rishøi Vinternoveller (Gyldendal)

Ingvild H. Rishøis bøker kan ikke unngå å berøre leseren, og mer enn noen annen klarer hun å fremstille hvor skjørt og sårbart mennesket kan være, hvor uberegnelig hverdagen er. Novellene hennes er både bevegende og litterært kresne, og dypt innsiktsfulle i sitt blikk på menneskene. I Vinternoveller handler det om å være på rømmen med Valdresekspressen, om karaoke, kjøpesentre og snø, og om hvor vanskelig det kan være å få kjøpt seg en pute. Men først og fremst er Vinternoveller tre historier om kjærlighet. Om mennesker som vil godt, som gjør sitt beste, men som ikke alltid får det til.

***

I år som i fjor er det én mann og fem kvinner på kortlisten. I år som i fjor er det Cappelen Damm som stiller med mannen. Sjangrene i Åpen klasse ble i år dokumentar, ungdomsroman og novellesamling.

Da langlisten ble offentliggjort for to uker siden, nevnte jeg at det var veldig jevnt mellom bøkene på langlisten. Tredje- og fjerdeplassene i begge kategorier hadde like mange poeng, og det var flest antall førsteplasser som avgjorde hvilken bok som kom med på kortlisten. I kategorien Årets roman fikk Lars Mytting Svøm med dem som drukner 50 poeng; like mange poeng som tredjeplassen på kortlisten, men med færre førsteplasser.

I Åpen klasse var konkurransen enda jevnere. Tredjeplassen på kortlisten i Åpen klasse hadde 54 poeng. Det hadde også Lise Forfang Grimnes Kaoshjerte, men boken som gikk videre hadde flere førsteplasser. Eli Fossdal Vaage Hekla myter hadde hele seks førsteplasser og fikk 52 poeng, mens fjorårets kortlistede forfatter Siri Pettersen fikk 51 poeng med Råta. Veldig jevnt, og kjempegøy at debutantene Grimnes og Vaage markerte seg så sterkt.

Mer informasjon om bakgrunnen for prisen og reglene for nominasjon og avstemning finner du på Bokbloggerprisens hjemmeside.

Samlesingen av de kortlistede bøkene starter førstkommende søndag, og i år får komiteen hjelp av to utmerkede bloggere til å arrangere samlesingen. Tusen takk til Artemisias verden og Moshonista som stiller opp!

Samlesingsplan:

Jeg synes mine medbloggere har stemt frem en utmerket kortliste. Kaldhols roman er den eneste boken jeg har fullført foreløpig, og den fortjener både en plass på kortlisten og mange flere lesere. Jeg har lest halve Finne ly og en tredjedel av De som ikke finnes, og kan si det samme om dem. Ut fra det jeg har hørt om bøkene til Høyer, Jackson og Rishøi, spår jeg at det vil bli veldig vanskelig å velge hvem jeg skal stemme på når vi kommer til august. Her kan det gå alle veier. I mellomtiden gleder jeg meg stort til samlesing!

27 tanker om “Bokbloggerprisen 2014 – kortlisten”

 1. Føler meg svært synsk og flink. Bommet bare på Jackson versus Hekla, selv om jeg riktignok nevnte Morfar som dark horse. Svært fornøyd med at min forglemmelse av Kaldhol ikke fikk traumatiske følger, også lurer jeg på at Anita og jeg nå skal være hjelpende alver gjennom samlesingen – må vel bety at vi også får komite t-skjorter og får være med på julebordet?

  Har forøvrig lest bare 3 av bøkene. Mangler Jackson, Stranger og Basso. Har egentlig bare lyst til å lese Basso, ihvertfall har jeg lånt den på bib, uten at det trenger å bety noe. Jeg er en mester i å levere tilbake uleste bøker. Stranger høres alt for trist ut for meg og, Jackson for biografisk, ikke kan hun puttes inn i noen av bio-kategoriene eller – eller – se nå – forbrytelse og straff – nazisme – som håndi hanske – hvis vi nå kan kalle boka en biografi – den er jo strengt talt listet som sakprosa. Glad for å bli satt på Rishøi – hun er min favoritt på hele lista, så da kan jeg drive kraftig lobbyvirksomhet og valgkamp med god samvittighet.

  1. Synsk er du definitivt (nesten), men flink? Hah! Sett bort fra Kaldhol-fadesen din, tør jeg minne om at Vaage var to bittesmå poeng unna kortlisten? Og at det er to tredjedels sjanser for at hun ble danket ut av for-trist-for-deg-Stranger eller for-biografisk-for-deg-dark-horse-Jackson av *noen* med stemmerett? Jøye meg, hvilken graverende ansvarsfraskrivelse. Men jeg tilgir deg fordi ironien i feilgjettingen og stemmegivningen er så spektakulær.

   Basso er fin, Stranger er trist (apropos din forbrytelse og dertilhørende straff), Jackson har jeg ikke lest. Men biografier er da vitterlig sakprosa, så der har du bioboken din for både februar og april. Herre med bart, forbrytelse og straff – kryss, kryss. Jeg gleder meg til Rishøi. Uhemmet gråting er sånt jeg liker når det gjelder bøker.

   Klart dere får t-skjorter! Med nominasjonene deres påtrykt i (fettabsorberende) brysthøyde, tvangslesingsgenerallogo på ryggen, og standpunktene deres – yay or nay – til Vigdis Hjorths Et norsk hus trykket i illrødt på begge ermene. Vi har ikke noe eget julebord for komiteen, så det er klart at dere er selvskrevne gjester. Men vi har en slags juleavslutning, hvis det kunne passe? For deg, og kjæledyrets soppører.

   1. Høres ut som den perfekte t-skjorte. Jeg gleder meg og håper den kommer i flere lengder slik at den også kan brukes som kjole på alle fester, til alle sko og i ymse temperaturer – og at den leveres på døra i god tid før vårens første hestehov, også må jeg ydmykt be om at det ikke tas hensyn til å at Anita ikke var så begeistret for det norske huset – og yay-et trykkes på begge ermene. ÅÅ for en vår det skal bli.

    Du har forresten rett i at jeg er synskere enn jeg er flink. Bevisene florerer. Ikke vet jeg at biografi er sakprosa, ikke husker jeg å sette favorittbøker på nominasjonslista – og hadde jeg bare flyttet Hekla 2 plasser opp, ville hun vært på kort’n – og jeg hadde sluppet å bekymre meg om – for trist – for nazi. Slik går det når man prøver seg på taktikk, for selv om jeg stemte etter hjertet, kan det godt hende jeg hadde kjørt Hekla høyere opp, hadde jeg vært mindre sikker på at den skulle gå videre. Jeg gremmes hver kveld.

    Kjæledyrets soppører er forhåpentligvis, inntil videre, kurert!

   2. Godt å høre at Devildogs ører er friske, sånn at mor kan dra på julebord. T-skjorten kommer selvsagt med innebygd klimaanlegg som kan tilpasses årstidene, og ekstra gallalengde som enkelt kan rulles ut fra en dekorativ glidelås nederst. Nevnte jeg at den også har egne lommer for bøker og kindle? Men dere får den ikke før prisutdelingen. Ellers kommer dere bare til å sluntre unna samlesingen fordi dere er for opptatt med å utforske t-skjortens fjernkontroll.

    Jeg har – som jeg nevnte i høst – som regel rett. Men du skal ha kred for at du klarer å være så til de grader synsk på andres vegne, men uten å forutse dine egne bommerter. Kanskje du har fått mugg i spåkula?

 2. Jeg har lest tre av seks, det føler jeg er bra 🙂 Gleder meg til samlesning, i år skal jeg få vært med på det. Håper forresten at årets Cappelen Damm mann har anledning til å stille opp på begivenheten i september. Det er jo hyggelig hvis det er noen menn tilstede mener jeg, spesielt menn som er så godt likt blant 52 bokbloggere.

  1. Tre av seks er bra! Selv er jeg storfornøyd med en hel, en halv og en tredjedel, og gleder meg til resten. Og så puster jeg lettet ut over å slippe bøker jeg er skeptisk til i år. Jeg lover at vi skal gjøre alt vi kan for å skaffe mann fra Cappelen Damm til prisutdelingen i september. Ikke bare er vi 52 bokbloggere som liker boken hans godt, men vi er vel noe sånt som 50 kvinnelige bokbloggere som liker boken hans godt. Hvis ikke det er grunn god nok til å stille opp – ja, da har likestillingen gått for langt.

 3. Jeg har lest fire og påbegynt en, så her er det ingen unnskyldninger gode nok til å ikke komme seg gjennom alle innen august. I og med at de tre romanene var mine topp-tre-nominasjoner har jeg forsåvidt allerede bestemt meg for hvilken jeg skal stemme på, men samlesing kan forandre det. Det var ikke akkurat enkelt å rangere disse i utgangspunktet. Ellers hadde jeg en julegave jeg måtte bytte på Norli innen 15. januar, og jeg tok sjansen på Ida Jackson, den eneste jeg ikke enten har lest eller påbegynt her altså. Veldig fornøyd med denne listen, selv om jeg sikkert ikke kommer til å rekker over de på langlisten jeg ikke har lest nå. Og selv om jeg ofte setter meg mål om å delta i ulike lesesirkler og samlesinger, fungerer det ofte dårlig i praksis.

  Uprisen-nominasjonene bestod av bare menn, mens vi fortsetter tradisjonen med å la én mann få slippe til. Håper som Mari at han dukker opp og at han er smigret:-)

  1. Akk ja, disse andre prisene og deres påtrengende mannsdominans. Vi har vårt på det tørre. Om han ikke er smigret på forhånd, får vi da håpe at han likevel dukker opp i september og lar seg smigre over å være eneste mannlige norske forfatter fra 2014 som klarte å hamle opp med alle de skarpe damene.

   Ellers går jeg rundt og innbiller meg at jeg har full kontroll på kortlisten, uten å ha noen grunn til det. Alle dere andre har lest så mye mer enn meg, og min erfaring med å delta i ulike samlesinger og lesesirkler (inkludert de jeg arrangerer selv) er nok enda dårligere enn din. Og du er allerede over halvveis. Jeg har så vidt begynt. Men så har jeg heldigvis ingen ambisjoner om å lese mer enn Tiller og Kaoshjerte av bøkene på langlisten (uten deadline). Jeg er også fornøyd med listen, og så fornøyd at jeg ikke aner hva jeg kommer til å stemme på i august. Jeg har ingen favoritter foreløpig, og kommer neppe til å bestemme meg før jeg tar en generalprøve på prisutdelingen tidlig i august og kjenner etter hvilke bøker jeg har mest lyst til å rope ut som vinnere.

 4. Jeg er veldig fornøyd med kortlista i Åpen Klasse der jeg nominerte alle tre faktisk.:) Inga-Lill: Den er jo ganske biografisk den boka til Jackson, da den handler både om henne og bestefaren, og familien- og biografier er også sakprosa, btw- så du kan jo finne en kategori for nazister, eller en crossover, eller en kategori for besteforeldre? – eller kanskje Peder Tjøstland hadde bart? Herre med bart, du vet.;)
  Jeg synes også romanklassen er kjempefin, jeg likte alle tre bøkene her veldig godt.:) Og jeg kjenner jeg er veldig glad for at Aina Basso kom med, faktisk.:) Uten forkleinelse for de andre to, begge dyktige forfattere med veldig gode bøker..
  Og så får jeg tanker om den kvinnelige overrepresentasjon vi har i år som i fjor. Er det fordi vi blokbloggere er en majoritet av kvinner , og derfor leser mer av kvinnelige forfattere og kan anerkjenne deres dyktighet, og/eller kan gjenkjenne mer av oss selv i deres bøker? I andre priser har det vel vært og kanskje fortsatt delvis er overvekt av menn.. Kudos til oss som bringer inn det feminine element som et fossefall i morgengry!
  Selv om jeg synes det er flott med en mann på listen, og det kunne ha vært flere også, men Simon Stranger er absolutt en forfatter det er verdt å løfte frem!
  Og ellers tusen takk for tilliten! Å kunne bidra i gjennomføring av samlesingen er da bare gøy! Men T-skjorte og julebord som Inga-Lill foreslår høres ikke så dumt ut.. tigge, tigge;)

  1. Salige er de som tigger, for de skal få både t-skjorter og invitasjon til julebord. Eventuelt noe annet som er like gjevt. Men klart vi har tillit til dere! Du har lest hele kortlisten allerede og (heldigvis) likt alle bøkene, og leser/blogger mer på to måneder enn det jeg gjør på to år. Ingalill er i stand til å regjere m/hersketeknikker i minst fem kommentarfelt samtidig mens hun spiser kake, jogger i skauen og oppdrar hund med soppører. Dere er overkvalifiserte for jobben, begge to.

   Jeg skal ikke si noe skråsikkert om hvorfor vi stemmer frem så mange flere kvinner enn menn. Men jeg har merket meg at det er atskillig lettere å anbefale andre bokbloggere en diktsamling skrevet av en kvinne enn en mann. Hva det skyldes, vet jeg ikke. Men jeg tenker at det virker helt naturlig og riktig at så mange kvinnelige bokbloggere stemmer på så mange kvinnelige forfattere. Minst like naturlig og riktig som at en tilsvarende andel menn alltid stemmer på andre menn, kaller resultatet tilfeldig og viser til tekstens kvalitet.

   Når det er sagt, skulle jeg gjerne sett flere menn på listen, blant annet Lars Petter Sveen. Men Stranger skriver så vondt og godt om fattige mennesker at han er en fremragende representant for sitt kjønn. Ingen navlebeskuende hamsun-esque selvmedlidenhet i sikte.

   1. Tusen takk, tusen takk!
    Ang menn, ja, vi liker jo menn, så det er ikke det det står på, men når kvinner skriver de beste bøkene, så blir det vel bare sånn?

   2. Bjarte Breiteig var jo ganske nære å komme med, og det samme var Didrik Morits Hallstrøm, så mennene har vært der. Vi har bare ikke vært like flinke til å flokke oss rundt dem denne gangen 😉 Selv skulle jeg gjerne sett begge de to jeg nevnte på listene samt Sveen, som jeg har lyst til å lese.

   3. Visst liker vi menn! Men siden Myttings bok var mannen nærmest kortlisten, må jeg si meg fornøyd med bare én mann innafor. Jeg tviler fordomsfullt og sterkt på at svømme/drukne-boka er like god som de tre romanene vi endte opp med. Så får vi heller se om vi finner noen menn i 2015 vi kan flokke oss rundt.

   4. Jeg synes nå både Bjarte og Didrik var gode kandidater, som ble vurdert seriøst til nomineringsplass og jeg hadde dem i vannskorpa selv, men dog— Mytting er nok kjekkere enn boka er god, men man skal vel ikke vurdere etter kjekkhet, det blir jo veldig feil, i grunn. Vi får lese med godbriller neste år og lese flere bøker skrevet av menn også, og er de verdige nok så skal vi vel få dem frem i tide.:) Det handler vel mye om å lese i tide, til å rekke å flokke seg om gullbøkene og gullguttene.:)

   5. Tja, det hadde jo vært litt artig hvis bloggerne ble spurt om vi favoriserer bestselgere, og vi svarte «nei, nei, nei, vi er da mye mer opptatt av forfatternes kjekkhet!» Men det er selvsagt et poeng å ha noe pent å hvile øynene på under bokbadet. Godbrillene fungerer ikke bare til lesing. Noe jeg forgjeves var inne på i kommentarfeltet i november, da jeg etterlyste gode bøker skrevet av menn. Ja ja. Vi får ha det i mente i år, at flokking rundt gullgutter kan gi prisutdelingen en ekstra dimensjon.

 5. Dette ble en super kortliste selv om jeg hadde håpet at Hekla myter kom på listen. Men jeg ser jo at det var veldig jevnt og nesten tilfeldigheter som gjorde at den ikke kom med! Jeg har lest alle sammen, og stemt på fem av dem ( ikke verst uttelling det) Har i utgangspunktet bestemt meg for å lese alle om igjen for å være med på samlesingen. så får jeg se om det blir. Ida Jackson boken har jeg ikke skrevet om så da passer det jo fint å lese den en gang til før den blir skrevet om. Det blir veldig vanskelig å stemme frem en bok i hver kategori og utrolig spennende å se hvem som stikker av med prisen til slutt!

  1. Enig! Jeg skulle også gjerne sett Hekla myter videre til kortlisten. Men det var jo nære på, da, og det er ikke verst for en lyrikkdebutant å få hele seks førsteplasser i en såpass hard konkurranse. Så kult at du fikk med fem av de du stemte på, da skjønner jeg godt at du er fornøyd! Jeg stemte på Basso, Stranger og Kaldhol, og er glad de gikk videre. Jeg skal nok lese Kaldhol på nytt i forbindelse med samlesingen, for jeg hadde mye å si om boken da den ble lest, men kom meg aldri så langt som til å skrive om den. Foreløpig har jeg ingen favoritter, men det synes jeg bare er et kjekt utgangspunkt for samlesing.

 6. Eg har lest to av romanane, og har i dag lånt Vinternoveller, Finne ly og De som ikke finnes på biblioteket. Kjenner at eg er meir med dette året enn i fjor, eg skal hvertfall klare å lese alle på kortlista 🙂

  1. Det virker som vi er flere som er mer med i år enn i fjor, inkludert meg selv. Riktignok leste jeg fem av seks bøker i fjor, men jeg blogget bare om to av dem. I år har jeg en slags ambisjon om å være med på alle sammen. Hvilke av romanene har du lest?

   1. Eg har lest Unnskyld og Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz. Dei skal eg blogge om fortløpende, også skal eg lese resten av kortlista 🙂

 7. 1/6 er ikke så ille som førstegangsnominerer. Gleder meg til å lese resten, og kanskje skal jeg klare å skrive et ikke-samleinnlegg om ei norsk bok. Sukker litt oppgitt over hvor få som er tilgjengelig på ebokbib og stålsetter meg til lange bussturer til biblioteket. Men kanskje jeg klarer å raske med meg noen nye 2015 utgivelser også? Ingenting er så galt at det ikke er godt for noe 🙂

  1. Har du lest en av seks eller stemt på en av seks? Jeg tar det foreløpig litt med ro med 2015-bøkene, og blir helt svett over disse forlagene som aldri tar pause. Mulig jeg leser en og annen norskbok før sommeren, men ellers sparer jeg det meste til høsten. Nå er jeg i gang med den forsømte 1001-listen, og får snart årets tredje kryss. Etter alt det norske trenger jeg noen måneder med plott, eventyr og vidd. Apropos 1001, vet du om de reviderte listen i 2014?

   1. Jeg har bare lest en (Unnskyld), men den stemte jeg også på. Vi er like langt på jakten etter 1001-kryss, snart i mål med alias Grace (hvorfor det har tatt så langt tid er et godt spørsmål, boka er jo knaill) og i gang med Selma. Kom ingen oppdatering i 2014 (heldigvis), og ser ikke ut som det kommer noen i 2015 heller.

   2. Alias Grace står høyt på listen min i år, siden jeg ikke rakk den i fjor. Jeg skjønner som regel aldri hvorfor jeg venter så lenge med å lese Atwood når bøkene hennes slår det meste annet jeg leser. Takk og pris for at de hoppet over 2014 og 2015! Det sparer oss nok for en 10-20 ekstra bøker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s