Bokhøst!

Høsten er den tiden på året jeg liker aller best. Det er tilfeldigvis også da alle de nye bøkene blir født. Jeg har vært en lat blogger i år (som i fjor), men får til gjengjeld lest mye mer enn før. Jeg har oppdaget hvor uendelig tilfredsstillende det er å lese side etter side med andres gjennomtenkte og elegante setninger, heller enn å sitte i timevis og forsøke å lage dem selv.

Mitt ekstremt frustrerte møte (eller brutale frontkollisjon, om du vil) med Roy Jacobsens De usynlige i sommer har dessuten hatt den gunstige bivirkningen at jeg for tiden liker alt jeg leser. Jeg lar klokelig være å anmelde noe på bloggen før den effekten har gitt seg. Inntil videre nyter jeg fraværet av frustrasjon ved å lese mange gode setninger jeg aldri kunne ha skrevet selv, og har en umettelig trang til å lese sånne setninger hele tiden. Et brukbart utgangspunkt for bokhøsten.

Og bra er det, for bokhøsten kan man ikke tøyse vekk! Her skal det rapporteres. Lover jeg, og henviser vennligst til min instagram-konto. Det er i form av bilder + bildetekst at de fleste rapportene vil avlegges. Selvinnsikt, kalles det, når man nesten ikke har blogget de siste 700+ dagene. Men instagram er generelt en god måte å finne ut hva jeg leser når bloggen ligger brakk. Eventuelt hva jeg driver med når jeg ikke leser. Bilder av hva kattene mine driver med får du med på kjøpet.

Jeg er full av bokhøstentusiasme og sprudler over av nysgjerrighet på hvilke bøker som kommer til en bokhylle nær meg snart, snart. I fjor var jeg på ni av forlagenes høstpressekonferanser, og avla rapport fra seks av dem, som du finner her. Jeg fikk lest overraskende mange av bøkene jeg plukket ut i fjor, og leste bredt nok til at jeg i år vil være mindre famlende, mer bloggstrategisk. Man er gudskjelov sin egen redaktør. Og redaktøren har bestemt at jeg skal på pressekonferansene til hele ti forlag de neste ukene: Flamme, Tiden, Vigmostad og Bjørke, Samlaget, Aschehoug, Kolon, Oktober, Gyldendal, Pax og Spartacus. Cappelen Damm har ikke pressekonferanse i år. Det er jo bare sært. Hvordan skal jeg da finne ut hva de utgir?

Hovedfokuset mitt blir i år som i fjor norsk skjønnlitteratur. I fjor var målet å sette meg inn i hva norske forfattere skriver for å kunne nominere noen til Bokbloggerprisen, og få en generell oversikt over what’s hot and what’s not. I år skal jeg på Tudor-aktig vis gjøre mitt for at Bokbloggerprisen 2014, tronen og eneveldet går til den aller sterkeste. Silingen blir hard på hva jeg plukker ut fra pressekonferansene, og bedømmingen på bloggen blir nok betraktelig strengere enn før.

Resten av bokhøsten blir også travel. Jeg skal fortsette å intervjue forfattere på bloggen, og håper i mitt overmot å få tid til ca fire intervjuer. Jeg går for de unge lovende med interessante forfatterskap av overkommelig størrelse, som lever i denne verden og ikke en isolert litterær galakse. Variasjonen får heller bli sjangermessig.

Vi skal ha bokbloggertreff under Oslo bokfestival for tredje år på rad, denne gang med utdeling av Bokbloggerprisen 2013 og bokbad med shortlistede forfattere. Hvis alt går etter planen, kommer Agnes Ravatn, Herbjørg Wassmo, Siri Pettersen, Ruth Lillegraven og Lisa Aisato for å snakke med oss. Gyldendal hadde ikke plass til oss i år, men Aschehoug har lovet oss eksil.

Bloggen Har du lest? arrangerer i år som i fjor samlesing av bøkene som er nominert til Bookerprisen. I oktober var jeg i London for å høre de shortlistede forfatterne lese og diskutere, og turen skal forhåpentligvis gjentas i år. Men i år skal jeg møte forberedt, og ha lest noen av bøkene på shortlisten. Samlesingen hos Har du lest? begynner 1. september med Siri Hustvedts The Blazing World. Verdt å få med seg!

På tvers av alle trender og nye bøker ligger det an til å bli en svært interessant og variert lesesirkelhøst med de 1001 bøkene. Alle bøkene er relativt nye etter bibelsk tidsregning, og med brukbar geografisk spredning; India, Frankrike, Kina og Canada. Fra og med august skal vi lese:

 • Arundhati Roy Guden for små ting
 • Michel Houellebecq De grunnleggende bestanddeler
 • Jung Chang Ville svaner
 • Salman Rushdie Midnattsbarn
 • Margaret Atwood Alias Grace

Sterk liste! Jeg regner Houellebecq, Rushdie og Atwood som mine sikkerstikk, det kan bare ikke bli feil. Litt 1001-nerding: Jeg ligger for tiden godt an i min nedtelling mot døden. Jeg har lest 12 av årets 24 1001-bøker, og har forbløffende nok lest åtte av de siste ti lesesirkelbøkene. Det er pent!

Men aller først: Pressekonferanser! De starter i morgen, og jeg gleder meg. Jeg har en tentativ plan om å få med meg alle og rapportere fra alle. Det eneste problemet er at de fleste starter kl 10 om morgenen. Det blir hardt for en som nettopp har kjøpt seg en seng så fantastisk at den allerede er blitt den ene tingen jeg tar med meg hvis huset brenner. Jeg forlater den ikke før jeg må, og pressekonferanser er tross alt valgfritt. Det blir ekstra hardt fordi jeg vanligvis begynner på jobb kl 12-ish. Sist jeg dukket opp på jobb tidlig på morgenen, fikk sjefen min sjokk over å se meg.

Sjefen: (mistenksomt) Hva gjør du her?

Meg: Jeg jobber her.

Sjefen: På denne tiden av døgnet?!

Meg: Eh … ja?

Sjefen: ?

Meg: Okei da, jeg fikk ikke sove.

Sjefen: Aha. Og så kom du hit i stedet? Ja, det var jo pent gjort av deg.

Det var i 2010. Med andre ord: Hvis det blir total bloggstillhet fra meg de neste par ukene, vet du hva som har skjedd. Årsaken er sannsynligvis Ikea-relatert, og ikke et tegn på at jeg synes den norske bokhøsten i år virker eksepsjonelt dårlig.

God bokhøst!

7 kommentarer til “Bokhøst!”

 1. Denne redaktøren er eitrande forbannet og ytterst indignert over den misforståtte logikk i å avholde pressekonferanser på dagtid. Tror ikke forlagene at redaktører flest har jobber utenom? Øyner ikke forlagsfolk muligheten for deilig overtidsbetaling og ekstra lange ferier ved å holde nevnte konferanser på kveldstid?

  Jeg eeeeeeeeeeeer så misunnelig!

  1. Sant nok! De har neppe fått med seg at et stort antall bokbloggredaktører får pengene sine fra arbeidsgivere som nok er lite lystne på å la de ansatte henge rundt på forlagshus midt i arbeidstiden. Dessverre er høstmøtene på kveldstid sjelden et godt alternativ. Der blir som regel de gode bøkene vraket til fordel for Lucinda Riley og hennes rosa venninner. Det er ikke rart at det går åt skogen!

 2. Er også misunnelig på alt dere som bor i Oslo får med dere. Får se om jeg kan komme meg på et og annet forlagsmøte her i Bergen. Jeg gleder meg til å lese om pressekonferansene her hos deg og krysser fingrene for at den IKEA-sengen ikke er SÅ god i lengden!

  Jeg har det egentlig motsatt av deg for tiden og liker lite av det jeg leser spesielt godt. Det er godt mulig det er ammetåken som gjør at det ikke er bare bare å trenge seg inn hos meg for tiden, men jeg blogger så smått om noen av bøkene likevel siden jeg ikke er så klok;-)

  Kom meg aldri til å lese Jacobsen-boken, og fikk ikke akkurat mer motivasjon etter innlegget ditt som bekreftet litt av fordommene jeg hadde. Jeg får stemme i den kategorien der jeg har lest alle bøkene (selv om det er nesten umulig) og begynne å planlegge hva som skal leses denne bokhøsten med tanke på neste års nominasjoner.

  1. Beklager sent svar! Det skyldes heldigvis travelhet mer enn sengen, selv om jeg ble svært ubeleilig syk midt i bokhøsten. At det går an. Men flere innlegg kommer! Jeg har funnet mange lovende bøker så langt, og tror vi skal klare å finne noen å nominere til prisen i år også.

   Nå vet jeg ikke hva du har lest i det siste, men jeg synes generelt at bøker bør være gode nok til å trenge gjennom ammetåken. Hvis du ikke liker det du leser, kan det like gjerne være bøkene det er noe i veien med. Å være streng mot litteraturen er ikke så dumt.

   Jeg hadde to mål med Jacobsen-innlegget mitt: Å balansere kritikken av boken i riktig retning, og sørge for at færrest mulig nye lesere kaster bort tid på den. Les heller årets nye bøker!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s