Lesesirkelen 1001 bøker: Saramago, Highsmith og le Carré

John le CarréDe tre første lesesirkelmånedene i 2014 har gått relativt ubemerket hen her på bloggen. Jeg har vært travelt opptatt med bloggirrelevante aktiviteter i månedsvis, og beklager den stemoderlige behandlingen lesesirkelen har fått så langt i det nye året. Men dere blir kanskje litt mindre sint og skuffet over meg hvis dere får vite at jeg for tiden bruker masse tid på å rydde i boden, vaske rundt og fjerne absurde mengder kattehår fra alle flater i leiligheten, mens dere slapper av og mesker dere med god litteratur. Det er synd på meg, er det jeg prøver å si.

Men! Jeg er på bedringens vei. Jeg har satt av påsken til å komme à jour med lesesirkelbøkene, noe som burde være en smal sak siden alle bøkene jeg skal lese er smale saker. Jeg har lest halvannen bok, og har to og en halv igjen. Det burde gå fint. Innlegg kommer fortløpende om det jeg håper er strålende gode bøker.

Noen av deltakerne har allerede blogget om årets første bøker og lagt igjen lenker på ulike steder her på bloggen. Jeg har samlet opp alle lenker jeg har fått, og de finner du her. Dere som ikke har tipset meg om lenker fordi dere har klødd dere i hodet over hvor dere i så fall skulle gjøre det, kan slå dere løs i kommentarfeltet nå.

De tre bøkene vi har lest til nå:

José Saramago Kain

Patricia Highsmith The Talented Mr Ripley

John le Carré The Spy Who Came in from the Cold

De tre neste bøkene vi skal lese:

Cora Sandel Alberte og Jakob

Erich Maria Remarque Intet nytt fra vestfronten

Jane Austen Mansfield Park

Jeg har skrevet om José Saramagos Kain, men innlegget er så langt at du sannsynligvis ikke bør lese det. Les heller boken! Jeg likte den veldig godt, og fikk lyst til å lese mer Saramago. Kanskje fikk jeg også lyst til å lese mer i Bibelen, men det må jeg eventuelt komme tilbake til.

Highsmiths Mr Ripley har jeg lest 100 sider av, blitt begeistret for, men trengt en pause fra fordi skriftstørrelsen i min utgave er uforenlig med sliten kveldslesing etter sene arbeidsdager. Den er størrelse knøttliten på grensen til usynlig, migrenefremkallende, og nå MÅ forlagene snart slutte å presse inn mest mulig tekst på færrest mulig sider. Planen min for neste uke er å kjøpe et forstørrelsesglass og lese ferdig boken i helgen.

Ellers gleder jeg meg mest til de lesesirkelbøkene som i skrivende stund er lengst unna. Alberte og Jakob skal jeg nok alltids komme meg gjennom. Jeg håper på det beste mens jeg forbereder meg på det verste. Austen blir derimot årets høydepunkt på denne kanten av sommeren, det er jeg sikker på. Jeg måtte stå over fjorårets Jane Austen-bok Northanger Abbey, og det nekter jeg å gjøre i år.

Intet nytt fra vestfronten er et beleilig aktuelt bidrag i årets lesesirkel, når hundreårsjubileet for utbruddet av første verdenskrig markeres. Gyldendal utgir boken på nytt i år, i anledning jubileet, og det passer jo bra for lesesirkelen. Jeg snakket forresten litteratur med en kollega av meg i går/natt, og han erklærte bestemt at boken er den beste han har lest. Så sterk lesning var det da han var en ung mann på videregående, at han umiddelbart og ugjenkallelig ble pasifist og valgte siviltjeneste foran militærtjeneste. Nå er han 35 år, fremdeles pasifist og svært glad i boken. Og så driver folk fremdeles og lurer på om litteratur kan forandre et menneske? Meget spesielt.

Oversikten over alle bøkene vi skal lese fremover i lesesirkelen, finner du her. Der ligger også komplette lister over alle påmeldte deltakere pr bok, og en oversikt over de tre første bøkene vi skal lese i 2015. Det ligger an til å bli en skikkelig klassiker-bonanza, helt etter mitt hjerte.

Nå: Tilbake til rundvasken.

Ha en fortsatt fin søndag!

13 tanker om “Lesesirkelen 1001 bøker: Saramago, Highsmith og le Carré”

  1. Takk, det samme! Jo, jeg burde få mye bedre tid fremover, og jeg gleder meg egentlig til å lese alle bøkene. Det er enklere å henge med når bøkene frister og ikke er avskrekkende lange. Glemt dere har jeg definitivt ikke! Jeg skal ta meg en runde snart og lese meg opp på hva dere har skrevet om bøkene så langt.

  1. Takk for lenker, Monika! Jeg stusset over hvorfor jeg ikke fikk noen lenker av deg, du som pleier å lese rubbel og bit i lesesirkelen. Fanene øverst ble kanskje mest brukt før, av de tidlige deltakerne? Jeg har fremdeles ikke bestemt meg for om jeg skal kjøre månedlige innlegg fremover, sånn som før, med påminnelse første dag i måneden og alt, eller om jeg skal bruke Facebook-siden til bloggen istedet. Mulig jeg klarer å presse ut et innlegg om Cora Sandel senere i dag, hvis jeg ikke bruker opp all vårinspirasjon på jobb.

   1. Hadde jeg visst, så hadde du fått de for lenge siden. Du trenger jo ikke å gjøre all verden ut av det, bare en liten påminnelse om månedens bok og vennligst skryt her tror jeg holder. Er lettere å holde oversikten over hvem som deltar, selv om jeg tror jeg har de fleste på theoldreaderblogglista mi.

   2. Hvis det er en trøst, har jeg ikke hatt tid til å følge med på lesesirkelen før nå. Men de andre deltakerne har etterlyst lenker, så jeg skal gjøre det lettere å følge med heretter. Jeg prøver å ikke lage for interne innlegg om lesesirkelen, siden 90% av leserne mine ikke har blogg selv, og jeg vil skrive innlegg som de også kan ha interesse av å lese. Heldigvis har jeg bedre tid nå til å få orden på sakene!

 1. Hmm, jeg tror jeg skal lese Vestfronten også. Se det du, hvor inspirasjonen sprer seg i alle leirer. Så får jeg heller late som om årets tre første måneder ikke eksisterte. Mansfield Park har jeg lest. Snart er jeg like flink som Monika!

  1. Det synes jeg du skal. Vestfronten er kort, mest sannsynlig glitrende og du trenger kryss. Inspirasjonen tar nesten helt overhånd for tiden, jeg leste til og med på bussen på vei til jobb i dag. I hele dag har jeg dessuten vurdert seriøst å lese hele Alberte-trilogien fra og med søndag (når jeg er ferdig med Ripley). Jøye meg. Og skal jeg snike inn en av disse korte, gratis klassikerne fra Ordflyt på søndag eller noe. Krysskrysskryss! Det må være våren. Snart er jeg like flink som deg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s