Lesesirkelen 1001 bøker: Kjærlighetens historie + endringer for 2014

The History of LoveÅrets siste lesesirkelbok er Nicole Krauss’ Kjærlighetens historie/The History of Love. Romanen ble utgitt i 2005, og er en av nykommerne på 1001-listen.

Forlaget om Kjærlighetens historie: I en nedslitt leilighet i New York prøver Leo Gursky å overleve litt til. Hver kveld banker han på radiatoren for at naboen over skal høre at han fortsatt lever. Men livet hans har ikke alltid vært slik. For seksti år siden bodde han hjemme i Polen, der han forelsket seg og skrev en bok. Kjæresten mistet han da hun flyktet til Amerika rett før krigen. Boken ble også borte. Men uten at han selv er klar over det, har den overlevd: Den har krysset hav, blitt overlevert mellom generasjoner, og forandret liv. Personene i Kjærlighetens historie er mennesker man blir glad i. Hver for seg sysler de med gåter som på bemerkelsesverdig vis er forbundet med hverandre. Nicole Krauss har skrevet en medrivende roman om mennesker som har blitt avkuttet fra sin fortid, og som på hver sin pussige, rørende måte forsøker å få livet til å henge sammen.

Slik deltar du i lesesirkelen: Når du har lagt ut innlegget ditt, lenker du til det i kommentarfeltet under sånn at alle kan finne det. Husk å lenke enten til dette innlegget eller denne siden når du skriver innlegg, sånn at leserne dine finner frem til de andre deltakerne i lesesirkelen. Hvis du har skrevet om Kjærlighetens historie tidligere, lenk gjerne til innlegget ditt her.

Endringer for 2014: Til sommeren er det tre år siden jeg startet lesesirkelen her på bloggen. En gang i måneden leser vi nøye utvalgte titler fra 1001-listen over bøker du må ha lest før du dør. Listen revideres hvert annet år av redaktører som for meg er ukjente, og som for alt jeg vet jobber på direkte ordre fra Vår Herre. Lesesirkelen er ikke så nøye på hvilken versjon av listen vi leser fra. Har boken vært inne på listen en eller annen gang, får man kryss. Og kryss vil vi ha, så mange som mulig før vi dør.

De som har vært med i lesesirkelen en stund har fått med seg at jeg sjelden rekker å delta selv, i alle fall ikke tidsnok. Men det er ikke bare jeg som ofte føler at lesesirkelhelgen kommer som julenissen på kjerringa. «Er det på søndag?» er reaksjonen mange kommer med når de oppdager hvor fort ukene går. Derfor har jeg valgt å endre på gjennomføringen av lesesirkelen fra og med januar 2014. Heretter trenger vi ikke å blogge om boken på en bestemt dag eller helg i måneden. Lesesirkelboken blir en slags månedens bok som du kan blogge om når som helst i løpet av måneden. De av dere som foretrekker å legge lesesirkelen til siste helg i måneden, kan selvfølgelig bare fortsette med det. I 2014 har dere stemt fram disse bøkene:

Januar: José Saramago – Kain

Februar: Patricia Highsmith – The Talented Mr. Ripley

Mars: John le Carré – The Spy Who Came in from the Cold

April: Cora Sandel – Alberte og Jakob

Mai: Erich Maria Remarque – Intet nytt fra vestfronten

Juni: Jane Austen – Mansfield Park

Juli: Arto Paasilinna – Harens år

August: Arundhati Roy – The God of Small Things

September: Michel Houellebecq – De grunnleggende bestanddeler

Oktober: Jung Chang – Ville svaner

November: Salman Rushdie – Midnight’s Children

Desember: Margaret Atwood – Alias Grace

Det begynner å bli fullt av kommentarer på lesesirkelsiden, så meld dere gjerne på i kommentarfeltet under dette innlegget istedet, for oversiktens del. Dere kan melde dere på hva dere vil, eller bare sniksamlese sammen med oss andre. Jeg er ganske fornøyd med bøkene vi skal lese i 2014. De fleste virker overkommelige, og opptil flere av dem virker direkte gode.

Fra og med 2014 blir avstemningen på fremtidige lesesirkelbøker også litt annerledes. Dere kan velge fra en liste på 12 bøker og stemme på alle dere har lyst til å lese. Litt utpå året kommer jeg til å velge den (eller de) som har fått flest og færrest stemmer, og erstatte dem med nye kandidater. Jeg har begynt med eldre bøker, og vil bevege meg fremover i tid etter hvert.

Ok, det ble mye informasjon og mange oppgaver på en gang. Kortversjonen:

1. Dere som har blogget om Kjærlighetens historie, nå eller tidligere, lenk til innlegget!

2. Dere som har vage eller konkrete planer om å lese noen av bøkene i 2014, hvilke?

3. Stem på dine favoritter for 2015!

4. Statusrapportering for 1001-listens mest lojale disipler: Hvor mange 1001-bøker har du lest så langt?

5. Hvilke bøker vil du gjerne at vi skal lese? Kom med konkrete tips, eller bare si om du foretrekker at vi leser ny eller gammel litteratur; fra bestemte land/språkområder, en type bøker eller tema, eller om det er noen forfattere vi ufortjent har oversett så langt i lesesirkelens historie.

6. Ha en kjempefin romjulshelg!

59 tanker om “Lesesirkelen 1001 bøker: Kjærlighetens historie + endringer for 2014”

  1. Takk, i like måte, Birthe! Jeg holder på med boken nå (i siste liten, som vanlig) og liker den også godt. For meg er dette den soleklart mest lettleste boken i årets lesesirkel, men også den jeg har minst å si om. Den er fengende og fin, og likevel har jeg ikke stort mer å si om den foreløpig.

   Jeg melder deg på alle bøkene, og så skal jeg forsøke å være tidlig ute med lesing og blogging neste år sånn at jeg rekker alle bøkene selv. Jeg kommer også til å legge ut denne typen innlegg tidlig i måneden, for å minne om lesesirkelen flere uker i forveien. Målet er å legge det opp sånn at vi får mer ut av å lese bøkene samtidig. Jeg håper det blir bra!

   1. At det ikke er så mye å si om boken har du rett i, Line, jeg innser at jeg har skrevet et ytterst kort innlegg en vanlig. Det er ikke fordi boken er dårlig, men det kommer av at det ville vært lett å røpe for mye av de kryssende historiene.

    Det blir spennende å se hvordan lesesirkelen blir med endringene, jeg tror det blir bra siden noen leser en bok raskere og kan da skrive om den umiddelbart.

   2. Jeg håper det vil fungere med endringene, og at det ikke vil oppleves som om innleggene kommer for spredt til at det lenger føles som en lesesirkel. Men jeg tror det gjør det mye lettere å delta, også for min egen del. Nå har jeg lest tre av lesesirkelbøkene på rad, uten å ha hatt tid til å blogge om dem. Heretter skal jeg lese månedens bok tidlig i måneden, og forhåpentligvis da rekke å skrive om alle bøkene tidsnok.

    Jeg er litt delt på om det er noe vits å skrive om Kjærlighetens historie, for som du sier, er det lett å røpe for mye om de kryssende historiene. Samtidig er boken såpass annerledes at jeg er usikker på om det gjør så mye å røpe fra handlingen, siden boken ikke er spesielt plottdrevet. Det er vel snarere tematikken, karakterene og språket som er viktig. Jeg skal se hva jeg rekker.

 1. 1. Kommer! Må bare finne de riktige ordene. Fantastisk bok i allefall!
  2. Jeg er med på alle unntatt Arto og Michel. Har lest de før, og de er gode. Tror det blir mange nye favoritter i 2014 også.
  3. Gjort! Glad det er lov til å krysse så mye man vil.
  4. Leste 11, og Murakami hadde jeg lest før. Så, alle?
  5. Alle som står ulest i hyllene mine? Er med på det meste, til og med bøker jeg har lest før.
  6. Takk det samme. Godt nyttår!

  Jeg tror strategien blir å begynne med boka først i måneden og så lese, så blogge når man er ferdig. Mindre stress tror jeg. Bra insj!

  1. Godt å høre, Monika! Initiativet er nok et must for kvinner som lever i tiden og forventer effektivitet (som L’Oréal sa det på nittitallet), ellers hoper det seg bare opp mot slutten av måneden og så blir det vanskelig for mange å delta, inkludert meg selv. Troen er sterk på at dette blir bra!

   Jeg melder deg på, og er like optimistisk som deg. Arto og Michel er blant de bøkene jeg gleder meg aller mest til å lese, sammen med Jane og Margaret. Men ang. punkt 4, hvor mange har du lest totalt fra 1001-listen? Godt nyttår til deg også!

   1. Jeg har akkurat formulert lesemålene mine for 2014, og skal visst delta på hele 4 lesesirkler. Her må det planlegges. Bjørg sin lesesirkel skal brukes til å få lest enda flere 1001-bøker. Jeg har snart rundet 150, så da er det kanskje mulighet for at jeg klarer å fullføre før jeg dør.

   2. Jeg er i gang med å skrive om mine lesemål for 2014, og regner Bjørgs initiativ til å lese fra bokhyllen som en kjærkommen anledning til å prioritere noen av de eldste uleste bøkene mine, enten de står på 1001-listen eller ikke. Jeg har bare lest 107 bøker fra 1001-listen så langt, men trøster meg med at jeg har lest ganske mange av de seige mursteinene. Og at jeg ennå har mange fine bøker til gode, ikke minst.

 2. Det høres ut som en fornuftig endring. Kanskje tar jeg steget fra slapp sniksamleser til dedikert lesesirkeldeltager neste år. Jeg har lest 6 av bøkene fra før av, og det er fristende å melde seg på de resterende – men av erfaring vet jeg at hopper av i 97% av tilfellene, så jeg tror jeg heller melder meg på når bøkene nærmer seg.

  Jeg har lest 138 1001bøker, og håper på å nå 140 før det nye året kommer. Må bare se ferdig de to siste sesongene av Breaking Bad først.

  Kos deg i resten av romjula!

  1. Takk, det samme! Hvilke bøker er det du har lest allerede? Guden for små ting og Midnattsbarn regner jeg med er blant dem. Bør vi glede oss eller grue oss? Det er ingen fare å melde seg av i siste liten, for jeg gjør det jo selv stadig vekk. Gjør det som passer best for deg. 140 er bra! Jeg leser ut Kjærlighetens historie i dag eller i morgen, og da har jeg 108. Målet var 120 for i år, så neste år må jeg skjerpe meg.

   1. Jeg har lest Guden for små ting og Midnattsbarn, ja. Gled dere til Midnattsbarn! Jeg gleder meg allerede til å lese innleggene deres om den. I tillegg har jeg lest Kain, Harens år og Ville svaner. Også har jeg blingsa, for jeg har slettes ikke lest De grunnleggende bestanddeler – bare et par andre bøker av Houellebecq.

    Ved nærmere ettertanke så ombestemmer jeg meg. Du kan melde meg på Alias Grace, Alberte og Jakob, De grunnleggende bestanddeler og Mansfield Park. Siden de er bøker jeg uansett har tenkt å lese i løpet av livet.

   2. Godt nyttår! Min tur til å være ordknapp på grunn av fyllesyke. Jeg gleder meg til Midnattsbarn, selv om jeg allerede nå tviler på at jeg kommer gjennom den tidsnok. Men det er verdt et forsøk. Du er herved påmeldt! Velkommen som offisiell deltaker.

 3. Det var fornuftige endringer. Eg er og til tider av dei som syns bloggedatoen kjem som julekvelden på kjerringa;-)

  1. Kjærlighetens historie er akkurat skrevet om. Ingen innertier, men språket i romanen var flott: http://www.serieavhengig.blogspot.no/2013/12/bok-kjrlighetens-historie.html

  2. Alle utenom Paasilinna vil eg vera med på foreløpig;-)

  3. Det er gjort!

  4. Eg har så langt lest 85 stykker, men eg skal leva til eg er hundre så eg har god tid:-)

  5. Eg er som regel med på alt, men heller veldig mot 1800-talet når eg vel bøker sjølv:-)

  Fortsatt god romjul og godt nyttår, Line!

  1. Haha, det gjør vi vel alle! I hvert fall vi som prøver å få med oss de fleste av eller alle bøkene. Jeg har som siste lesemål i 2013 å lese ferdig Kjærlighetens historie, og det får bli før jeg løper på fest i morgen. Jeg satser på at det blir innlegg og lesing av innlegg første nyttårsdag, med forbehold om alvorlig fyllesyke. Du er herved påmeldt neste år, og fant vel en del du likte blant alternativene mine for 2015? Foreløpig bare fra ditt århundre. Godt nyttår til deg også, Elida!

   1. Eg fant mykje eg likte, men det var faktisk 5 titler eg har lest av dei 12. Prøver som regel å få med meg dei fleste bøkene, samtidig som eg skulle ha lest alt anna og;-)

    Ha ein fin inngang til 2014!

   2. Imponerende! Jeg plukket ut en del alternativer som jeg har i bokhylla allerede, som jeg ikke har lest. Prøvde dessuten å finne en del bøker som er overkommelig lange, jeg er litt lei av mursteiner for tiden. I like måte, Elida!

 4. Var litt treg denne gangen. Leste boka tidlig i måneden, men oppdaget fort at jeg egentlig ikke hadde noe særlig å si om den. Fin bok, men var liksom ikke noe spesielt som engasjerte nok til å motivere skrivelysten. Uansett, et lite innlegg er lagt ut nå:
  http://elbakken.blogspot.no/2013/12/nicole-krauss-history-of-love.html

  Jeg skal være med på lesesirkel neste år også. Alt deres prat om 1001-kryss gjør at jeg begynner å få listemani jeg også. Men har ikke sjekket hvilke bøker som egentlig står på den lista, så vet foreløpig ikke hvor mange kryss jeg har selv (men har en utgave av boka i hylla, så kan vel strengt tatt bla meg frem til et tall.) Når det gjelder ønsker sier jeg ja til mer sci-fi og bidrar med langt slappere applaus for mer krim. Meld meg opp til alt for neste år også du, så kan det hende jeg gjemmer meg i et hjørne og later som ingenting noen måneder.

  1. Jeg har det på samme måte. Jeg likte boken, men har ingenting spesielt å si om den. Sånn var det egentlig også med The Hours, så det kan hende jeg slår sammen innleggene mine om dem, hvis jeg i det hele tatt kommer så langt som til å skrive noe om dem. Eller jeg kan bruke bøkene som et påskudd til å øve på å skrive kortere.

   Bra at du er med videre, Elisabeth! Da melder jeg deg på alle bøkene, så sier du bare fra hvis du ikke rekker alle. Eventuelt bare forbigår det i all stillhet. Du kan også sjekke listen min på bloggen for en komplett oversikt over alle bøkene som har vært med på listen. Jeg har to av utgavene i hylla, men mangler den nyeste versjonen. Jeg fant ut at det foreløpig holder å ha to av dem. Har du noen forslag til science fiction? Jeg har ikke oversikt over hvilke av bøkene som er science fiction, og tar gjerne imot tips! Det er ikke så mange krimbøker igjen på listen jeg ikke har lest, så det blir smått med det framover. Jeg synes dessuten vi skal ta en runde med forfattere/bøker ingen av oss har hørt om, for å sjekke om det er en grunn til det eller om vi virkelig har gått glipp av noe.

   1. En kjapp titt på lista forteller meg at jeg henger langt etter, og må ta meg sammen om jeg skal søke medlemsskap i den seriøse 1001-klubben. Ligger et sted mellom 40-50 tror jeg. Trøster meg med at dette er helt uten målrettet 1001-lesing.

    Det er en del sci-fi på lista, og mye av det jeg ikke har lest. H.G. Wells bøkene står allerede i hylla her, de har jeg strengt tatt planer om å lese i løpet av året. Av de andre er jeg mest nysgjerrig på Asimovs «I, Robot» og Philip K. Dicks «Do Androids dream of electrical Sheep?» Det er bøker jeg som tilhenger av fantastisk litteratur med skam og melde skulle ha lest for lenge siden. Det samme med Orwells «Animal Farm». Ellers ville jeg si at «1984» og «A brave new world» er åpenbare valg, begge disse har jeg allerede lest. Sistnevnte gjorde dypt inntrykk da jeg leste den på videregående, men var mer kritisk da jeg leste den om igjen i år.

   2. Tusen takk for tips, Elisabeth! Jeg tar dem med meg videre, og tenker at det nok er flere av de faste deltakerne som har lyst til å lese bøkene du nevner, enten de vanligvis leser science fiction eller ikke. Orwell er egentlig obligatorisk lesning for alle som kaller seg litteraturinteressert, så kanskje jeg tar med 1984 i nærmeste framtid. Den har jeg ikke lest ennå (shame on me), og det burde jeg jo! Wells er også et godt alternativ. Både Asimov og Dick har jeg sett anmeldt på blogg for ikke så lenge siden, men jeg husker ikke hva dommen var i farten.

    Jeg hadde ikke hatt så mange 1001-kryss hvis ikke det var for litteraturstudiene mine. Mange av bøkene har jeg hatt på pensum, spesielt de eldste. Du kommer fort inn i det, og heldigvis er det så mye bra å velge mellom at man ikke akkurat sliter med å finne noe som frister!

   3. Nå har jeg gått nøyere gjennom lista di og korrigerer meg selv. Ser at av de originale 1070 som står der har jeg lest 60. Lest bare én av dem som ble fjernet etter 2006 utgaven, og lest 2 av tilføyelsene fra 2008. Så da ligger totalen på 63 før jeg i år joiner klubben med bevisste 1001-lesere. Og har minst like mange stående ulest i hylla, så kombinasjonen 1001-lesemål og bokhylle-lesemål burde være plankekjøring. I hvert fall i teorien.

    Og oppdaget samtidig at Ursula K. Le Guins «The Dispossessed» er en av dem som kom med i 2008. Den har jeg lest og kan anbefale, også til lesere som ikke leser science fiction til vanlig. Le Guin er litterært god, og denne tror jeg er favoritten av dem jeg har lest av henne så langt.

   4. The Dispossessed har jeg aldri hørt om før, så den hadde jeg neppe klart å oppdage av meg selv. Takk! Litterært god høres bra ut, det er sannsynligvis derfor den er tatt med på listen. Både med krim, science fiction og fantasy virker det som om de vektlegger bøker som flere kan like enn de spesielt interesserte, og det er bra.

    De fleste som har begynt å lese mer systematisk fra 1001-listen har startet på ca 60, og det går overraskende fort å runde 100. Eier man bøkene allerede, er det enda lettere. Så langt har listen gitt meg et spark til å få lest mange forfattere jeg tidligere har utsatt: Murakami, Steinbeck, Blixen, Camus, Wolfe, Strindberg og Houellebecq. Jeg hadde alle sammen i hylla, men kom meg liksom aldri så langt uten systematisk innsats. I år har jeg en halvveis plan om McEwan, Fløgstad, Enquist og enten Roth eller Auster. Da får jeg ryddet i hylla samtidig, så det er en god plan!

 5. 1. Eg las denne for fleire år sidan og var sikker på at eg blogga om ho då, men eg klarer ikkje finne fysiske bevis på dette, så eg tar åpenbart feil. Sånn går det når ein stadig begynner på ting ein ikkje fullfører.

  2. Eg har konkrete og vage planer om å lese dei 1001-bøkene eg har i bokhylla mi i år. Det vil seie mai, juni, juli, august, oktober november og kanskje desember. April-boka er òg veldig fin, men den trur eg eg forleste meg på på Blindern. Men den gleder eg meg til å følgje frå sidelinja. Midnattsbarn har eg eigentleg tenkt å lese, når eg skal lese ei asiatisk bok, den har eg begynt på ein gong før. Så eg får sjå når eg les ho.

  3. Will do.

  4. Eg lager bare rot i lista på bloggen, men ifølgje appen som Elida tipsa meg om for ei stund sidan har eg lese 70 bøker. Det er på ingen måte imponerande, men ettersom eg går gjennom bokhylla mi, ser eg at eg har potensiale for å lese ganske mange fleire utan å gå ut av huset. Så sånn sett kan 2014 bli eit godt 1001-år.

  5. Tja… Eg er så ustabil som deltakar at eg ikkje ein gong har oversikt over kva vi har lese. Men sidan eg framleis får tilsendt ei bok frå Bokklubbenes Verdensbibliotek ein gong annnkvar månad, kan det vere kjekt å plukke frå den samlinga. Men eg blir med på dei bøkene eg har lyst til å lese, eg.

  6. Håper du har hatt ei fin romjul, du og! Tusen takk for mange fine stunder i 2013!

  1. Det blir veldig kjekt å ha deg med i lesesirkelen i år, Bjørg! Jeg melder deg på alle bøkene du nevner utenom desember, så kan du heller gi beskjed hvis du vil være med på den også.

   Jeg husker fra master at Arne Melberg omtalte Alberte og Jakob som hans norske favorittroman gjennom tidene, og etter det har jeg hatt store forventninger til den. Om jeg klarer å lese hele trilogien, er en annen sak. Hvis du blogger om Midnattsbarn tidligere enn november, kan du fremdeles være med i lesesirkelen. Det er bare en fordel for oss andre hvis du leser først, for da blir vi påminnet om at vi må begynne på boken tidsnok og gjør det forhåpentligvis også med glede etter å ha lest innlegget ditt.

   Jeg hadde lest i underkant av 70 1001-bøker da jeg begynte å lese mer systematisk fra listen i 2011, og nå har jeg snart lest 110. Det går ganske kjapt når man først setter i gang, siden 1001 bøker +++ tross alt er ufattelig mange bøker å velge mellom. Jeg tror jeg har nærmere 200 av dem stående ulest. Det er stor grad av overlapp mellom Verdensbiblioteket og 1001-listen, så det burde ikke være vanskelig å oppfylle ønsket ditt.

   Takk, det samme! Jeg ser fram til mange fine stunder i 2014 også.

   1. Så fint! Eg vil jo lese desse bøkene.

    Arne Melberg sin favoritt, altså? Eg synest Alberte og friheten, altså del 2 er langt betre enn Alberte og Jacob, og vil anbefale å lese heile trilogien. Dei er ganske lettlesne, når ein først kjem i gang. Alberte og friheten (og min Sandel-favoritt, Kranes konditori), kunne eg nok ha lese om igjen for lesesirkelen sin del. Men Alberte og Jakob, som eg har lese flest gonger, føler eg meg ferdig med.n

    Eg ser jo det at det er ganske stor overlapp mellom lista og bøker eg har i bokhylla fordi eg har tenkt å lese dei, generelt. Så viss eg bare blir ein meir strukturert og systematisk lesar, noko eg har forsetter om, trur eg eg fort kan komme ganske langt. Det er mykje på lista eg uansett har lyst til å lese.

   2. Jepp, Melberg var klar i sin tale, og han mente at Alberte-bøkene hadde forsvunnet i skyggen av både Hamsun og Undset. Jeg tar til meg anbefalingen din, og skal helt klart vurdere å lese hele trilogien hvis jeg først liker Alberte og Jakob. Jeg tenker at jeg uansett bør lese alle bøkene bare for å vite hva det er, sånn dannelsesmessig, og da er det like greit å lese alt sammenhengende. Jeg bare kjenner meg selv godt nok til å vite at jeg fort går lei av en historie, uansett hvor god den er. Et slags internettsyndrom, sannsynligvis.

    Jeg mener jo at det er så stor overvekt av bøker man i anstendighetens navn burde ha lest på 1001-listen, at den er verdt å følge. Det viktigste er at man beholder retningssansen, og ikke forviller seg inn i de rareste titlene på listen på bekostning av de gode. Den litterære kanon i et nøtteskall, det der.

 6. Først: Godt Nyttår! Takk for julegaven! Og krysser fingrene for at dere overlevde nyttårsfesten, så bilder på facebook der dere var usigelig vakre og sannsynligvis up to no good. Så man vet jo aldri hva nyttårsnatta bringer med seg. Hva gjør man egentlig klokka 12 i Oslo? Er det sånn Times Square der der alle styrter ut til Karl Johan og storskjerm? Eller putler man rundt i egen hage og bakgård som på bygda?

  2014 lista gjør meg glad. Fordi jeg har store planer om både midnattsbarn og bestanddelene (takk igjen), svært lettet over at jeg kan ventet helt til neste desember med førstenevnte. Jeg har også lest flere av dem og kan derfor ta flere pauser og likevel innbille meg at jeg er med på alt. Et godt år indeed!

  Tilsammen har jeg lest 159 fra 2006 lista, 155 fra 2008 lista, og 3 fra både 2010 og 2012, Hvor mange dette blir hvis alt konsolideres aner jeg ikke – men jeg liker å tro det blir godt over 200. Siden jeg aldri, ingen aldri, kommer til å telle, sier jeg like godt 255. Det er over 25%. Jeg vinner! (Hvis bare Rose-Marie holder seg unna kommentarfeltet.)

  Lurer litt på hvorfor vi bare skal lese Alberte og Jakob, hva med de 2 første? Tar jeg feil når jeg innbiller meg at dette er den siste? Det er forresten også den eneste jeg eier, men man kan da ikke lesesirkle trioslutter. Off for å google rekkefølger. Måtte årets første dag bli god!

  1. Ikkje for å svare for andre her, men i min bokklubbutgåve av Alberte-trilogien er det «Alberte og Jacob» først (utgitt 1926), så «Alberte og friheten» (utgitt 1931) og til slutt «Bare Alberte» (utgitt 1939). Rekner med at det då er første bok som er 1001-bok:-)

  2. Et veldig forsinket godt nyttår til deg også! Jeg håper at du ble like glad for gaven fra meg som jeg ble av å finne Knausgård under treet. Jeg tenkte at du kanskje hadde ombestemt deg i siste liten, og heller kjøpt en merkelig bok om Tommy Lee eller Tore på sporet. Heldigvis hadde du ikke det. Nyttårsaften overlevde jeg, men det var bare såvidt. Jeg leste kommentaren din utpå ettermiddagen første nyttårsdag, og ordene «usigelig vakre» var på ett tidspunkt det eneste som holdt liv i meg. Så takk for det, du reddende engel!

   Kl 12 på nyttårsaften i Oslo står man i en trang gang og leter etter skoene sine. Deretter går man ut i gaten og klemmer fremmede mennesker, mens man forsøker å få et glimt av fyrverkeriet mellom bygårdene, før man gir opp og tusler tilbake til Frøken Flinks varme husrom/hjerterom.

   Når har du tenkt å lese bestanddelene? Hvis du skal vente helt til desember (selv om lesesirkelmåneden er september), kan jeg låne boken av deg først? Så kan du få boken tilbake med mine kommentarer i margen. Rose-Marie har holdt seg unna kommentarfeltet så langt, så du vinner! Hun har nok lest 200 på ordentlig, uten å trikse med tallene som visse andre. Elida og Monika har rett (tre mot en), Alberte og Jakob er første bok. You lose, og må pent lese den.

   Elida: Takk for at du svarer når jeg er indisponert!
   Monika: Takk for enda en liste! De får man bare aldri nok av.

 7. Hei Line og godt nytt år! Jeg er svært dårlig til å skrive omtaler under press, så denne forandringen i «reglene» synes jeg var bra! Og for en liste da!

  Alt i alt har jeg lest 96 bøker på listen, 11 av dem bare i år. Det er jeg fornøyd med! På 2014-listen er det bare «Ville Svaner» jeg har lest fra før. Både Carre, Midnattsbarn, Paasilinna og Remarque frister meg. Skriv meg opp på dem 🙂

  1. Godt nyttår, Anne! Og så flott at du blir med på flere bøker i år! Jeg melder deg på. Det var nok på høy tid med en sånn endring i lesesirkelen, for det er egentlig bare tre av deltakerne som alltid klarer å bli ferdig tidsnok – Elida, Melusine og Monika. Jeg skal lese Kain neste uke, og da burde jeg være i rute for januar. Hvis ikke dette funker heller, blir det veldig pinlig for meg. 96 er bra, da haler du innpå meg. Jeg har en følelse av at 2014 blir et bra 1001-år!

 8. Hei Line,

  I år blir jeg helt sikkert med på Intet nytt fra Vestfronten i mai og Harens år i juli. Kanskje stiller jeg med Ville svaner, men da må jeg finne boken først kanskje jeg har sendt den på loppemarked…, men jeg får se hva jeg gjør.

  Gro 🙂

  1. Velkommen skal du være, Gro! Det er stor stas at flere av dere i komiteen blir med, så har vi ENDA mer å snakke om når vi møtes. Bare si fra hvis du finner Ville svaner, jeg har hørt at den er veldig god!

 9. Heisan og godt nyttår! Jeg melder meg opp på januar med Kain og februar med Mr. Ripley sålangt i lesesirkelen. Har klare målsetninger for flere 1001-bøker for 2014. Ifjor klarte jeg 16, hvor 12 var målet (selv om kun 6 var fra lesesirkelen..). Jeg ser ingen grunn til å fire på antallet for inneværende år. I år skal jeg imidlertid ikke melde meg opp på flere enn to-og-to omgangen i lesesirkelen. Ifjor kom studiene litt som julaften på kjerringa, så jeg må se litt hvordan året utvikler seg. Sålangt har jeg ihvertfall lest 58 1001-bøker (som jeg i det minste har kontrollen på). Tre av dem på lista di (The Spy, Harens år og Intet nytt for 2014) har jeg lest tidligere. Det er mulig jeg gjenleser The Spy og Intet nytt, for det er såå mange år siden. Harens år leste jeg ifjor, så da linker jeg bare til innlegget når måneden kommer. Kjekt du fortsetter med lesesirkelen. Jeg har fått mange gode (og enkelte underlige og sære) leseopplevelser fra den som jeg ikke ville vært foruten -)

  1. Godt nyttår, Marianne! Og velkommen tilbake i lesesirkelrekken! Lesesirkel muss sein. Det blir en fryd uten like, med så mange fine (og korte) bøker på listen. 16 er et svært godt resultat; med en så solid evne til måloppnåelse burde du jobbe i staten! Der tenker vi jo ikke på annet enn å oppnå merkelige mål, er det rart man drar med seg uvanene over på blogg? Jeg skjønner det med studiene, for jeg glemmer alltid hvor mye jeg leser som konsulent når jeg lager mål, og at manuslesing spiser opp mesteparten av lesetiden min. Da går det som det går. Penger tjenes mens bokhyllen fylles og ingenting leses. Apropos underlige og sære leseropplevelser: Jeg har nå funnet ut at tiden er moden til å fullføre The Monk. Denne gangen skal jeg lese på Kindle for bedre lesbarhet, og det tror jeg blir en akkurat passe forstyrrende avslutning på vinteren.

   1. hehe… lykke til med The Monk. Den er jo virkelig GOD. Flott vinterferielektyre, spør du meg! Penger tjenes mens bokhyllen fylles og pensum leses… er mer min variant… Jeg håper jeg får mikset studier og annen lesing noe bedre enn forrige halvår. Det kan kun bli bedre, kan man si… Nå har jeg ihvertfall lest «Kain» som start på lesesirkelen på nyåret. Fantastisk bra valg!!! Omtalen finner du her -)

    http://ebokhyllami.blogspot.no/2014/01/1001-boka-kain-av-jose-saramago.html

   2. The Monk er en strålende roman! Full av fres og moro. Og ennå har jeg jo ikke kommet til Satan&incest-delen av historien. Faen, så kul Lewis er! Jeg skal lese ferdig så fort jeg har vært riktig så flink til å gjøre unna alle mine andre plikter. Å balansere pensum med andre bøker er omtrent det samme som med manus og andre bøker. Man må jo lese det man skal, selvfølgelig, men man blir så lei hvis man aldri får tid til noe annet enn pliktlesing av tusenvis av sider man ikke engang har valgt selv. Ikke sant Kain er bra?? Jeg koser meg med den, og håper å få lest den ferdig i helgen. Beste lesesirkelbok på veldig lenge!

 10. Godt nytt år, Line! Jeg må delta litt på lesesirkelen i år også. Når skal det blogges om Kain? Dette er en fin anledning til å få lest Saramago, så jeg prøver meg… ellers vil jeg gjerne være med på Mansfield Park, Ville svaner, Midnattsbarn og Alias Grace. Så får vi se om jeg klarer å gjennomføre….

  1. Godt nyttår, Bente! Du blogger om Kain akkurat når du vil, men januar er utgangspunktet. Hvis du vil ha en frist, blir det 31. januar. Jeg melder deg på resten av bøkene også, og så ser du bare hva du rekker!

  1. Takk for lenke, Birthe! Jeg har ikke engang fått somlet meg til å lese ferdig boken ennå, men jeg vil tro at det ikke kommer som noen stor overraskelse for noen av dere. Selv om jeg altså liker den veldig godt. Ha en fortsatt god uke, du også!

 11. Leste ut Kain nå, men jeg får vente med å skrive om den- forhåpentligvis i morgen. Likte den ganske godt, selv om den egentlig ikke passet så godt for meg akkurat nå- men bevares, fornøyelig skrevet da. Ha en fin uke!

  1. Jeg likte de første kapitlene av Kain så godt at jeg måtte bestille Jesusevangeliet. En kort, dyp og morsom bok var akkurat det jeg trengte nå, og de slår som regel alltid an hos meg. Og så er jeg svak for intelligent blasfemi, det er et stort pluss. Ha en fortsatt fin uke, Anita!

 12. Det kom jammen et innlegg om «Kain» herfra også, rett før januar blei februar: http://boktanker.blogspot.no/2014/01/kain.html
  Ellers tror jeg du kan notere meg som deltaker på de fleste titlene i år, det er i alle fall målsettinga!

  Fant ingen lenke til mitt innlegg på Tartt-boka som blei lest i 2012, så her er den, hvis du vil legge den til: http://boktanker.blogspot.no/2011/06/den-langsomme-historien.html
  Og om Blixen: http://boktanker.blogspot.no/2011/08/et-dansk-afrika.html

  Ha en fortsatt fin leseuke!

  1. Takk for lenker, Hedda! Da melder jeg deg på alle bøkene i år, og så ser du selv hva du rekker. Og bare så det er sagt: Hvis du (eller andre) blogger om noen av lesesirkelbøkene en stund etter lesesirkelen, tips meg gjerne om innleggene, så lenker jeg. Jo flere meninger, desto bedre. Ha en god lesehelg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s