Bokbloggerprisen 2013: Siste innspurt!

question-mark10Neste år skal norske bokbloggere for første gang kåre to forhåpentligvis verdige vinnere av Bokbloggerprisen 2013. De bøkene som kan nomineres og stemmes på må være utgitt på norsk for første gang i år. Hvilke kriterier vinnerne velges ut fra, er foreløpig ukjent. Det blir det opp til norske bokbloggere å avgjøre og begrunne. Jeg tipper at prosessen vil bli like overraskende og uforutsigbar som den vil være engasjerende og spennende.

Mer informasjon om prisen finner du i mitt innlegg fra mai i år. Men i korte trekk skal vi dele ut pris i to kategorier: Årets roman og Åpen klasse. Målet med prisen er todelt. Vi ønsker å rette fokus mot norsk samtidslitteratur, og har derfor valgt brede kategorier der alle typer norske bøker har en sjanse til å løftes fram og få oppmerksomhet. Samtidig ønsker vi at prisen skal øke bevisstheten blant norske bokbloggere om hva vi leser av norsk litteratur, og engasjere den bokbloggende delen av befolkningen til å lese norske bøker og diskutere dem.

I motsetning til profesjonelle kritikere har bokbloggere intet ansvar for å følge med på norsk samtidslitteratur. Vi trenger ikke å lese den, kritisere den, mene noe om den. Som bokblogger kan man la være å lese norsk samtidslitteratur overhodet, og heller lese alt mulig annet. Eller man kan lese bare norsk krim, fantasy eller ungdomslitteratur. Man kan være den første til å lese og anmelde nye norske bøker når de utgis, eller den siste til å anmelde dem ti år senere. Man kan overse de store norske forfatterne, og bare lese debutanter. Man kan overse debutantene, og bare lese bestselgerne. Man kan ha som målsetning å til enhver tid ha lest de nominerte til Nordisk råds litteraturpris. Man kan ha som målsetning å aldri lese en eneste bok av Dag Solstad, eller å ha lest hele forfatterskapet hans tre ganger. Som bokblogger kan man kort sagt lese akkurat det man vil, og overse resten.

Men hva velger norske bokbloggere å lese av splitter nye norske utgivelser i løpet av et år? Og hva mener vi om det vi leser? Jeg synes det er et interessant og ganske spesielt utgangspunkt for å dele ut en pris, for her kan virkelig alt skje. Her er det mange bloggere med ulik bakgrunn som skal stemme, og alle stemmer teller like mye. De som rakk å lese femti nye norske bøker i år, og de som knapt rakk én. De som har stålkontroll på norsk litteraturhistorie fra Edda til Knausgård, og de som sov seg gjennom norsktimene.

Jeg kan bare snakke for meg selv, men så langt har jeg fått veldig stort utbytte av målsetningen med prisen. Overraskende stort, faktisk. Jeg har aldri før lest så mange norske bøker så raskt etter utgivelsesdatoen, og jeg har aldri vært i nærheten av å være så godt oppdatert på hva som rører seg i norsk samtidslitteratur. Hvilke norske forlag som utgir hva, og hvilke norske forfattere som er heite eller teite. Min deltakelse på pressekonferanser, opplesninger, festivaler og lanseringer har vært upåklagelig, i tillegg til at jeg har fulgt mye nøyere med der årets norske bøker har blitt anmeldt og diskutert. Likevel, når jeg ser nærmere på hvilke av utgivelsene jeg har lest foreløpig og kan nominere hvis jeg vil, er utvalget ytterst tilfeldig og merkelig:

  1. Tårn Bernt Rougthvedt
  2. Politi Jo Nesbø
  3. Over det kinesiske hav Gaute Heivoll
  4. Rydde ut Helene Uri
  5. Urd Ruth Lillegraven
  6. En ung manns bekjennelser om kjærlighet Frode Saugestad
  7. Dagane grå Odd Eirik Færevåg
  8. Vareopptelling Erlend Loe
  9. Dagen vi drømte om Bjørn Arild Ersland
  10. Mamma, kone, slave Linda Klakken
  11. Å, høye dag Steinar Opstad

Seks potensielle kandidater i kategorien Årets roman. Fem i Åpen klasse. To krim. Fire diktsamlinger. En ungdomsroman. Null sakprosa. Tre skjønnlitterære debutanter. Noen tungvektere. Og et fullstendig fravær av systematisk lesning fra min side. Hvor er Roy Jacobsen? Tomas Espedal? Herbjørg Wassmo? Nicolai Houm? Og alle andre snakkiser jeg ikke kommer på i farten? Noen av dem står i hylla allerede. Men ytterst få av dem vil bli lest tidsnok til at jeg kan nominere dem.

Men det er nettopp det. Summen av påstått litterær kvalitet eller fin leseropplevelse, generell oppmerksomhet, forfatterens status, nominasjoner til andre priser og salgstall kan ofte ikke hamle opp med tilfeldighetene. De tilfeldighetene som avgjør hva man ender opp med å lese, med eller mot bedre vitende og andres påståelige anbefalinger.

Bloggere er som sagt ikke kritikere, og da synes jeg det er desto mer interessant å se hvilke bøker vi endte opp med å lese og like, basert på mer eller mindre tilfeldig valgte kriterier for lesing som vi kanskje ikke engang forstår oss på selv. Vi får det beste fra begge verdener eller faller mellom to stoler, alt etter som. Vinnerne av prisen kan virke som selvsagte valg, eller komme som en stor overraskelse. Det er umulig å si på forhånd.

Selv føler jeg sterkt at jeg faller mellom to stoler. Jeg vet at jeg sannsynligvis har lest noen av de beste norske bøkene fra 2013 allerede; noen av de få bøkene som vil overleve bokhøsten og kanskje gå inn i litteraturhistorien, der andre vil være glemt allerede i 2014. Samtidig vet jeg at det er mange bøker jeg burde ha tatt meg tid til å lese. Bøker jeg sikkert kunne og burde ha nominert til prisen, og som hadde fortjent å leses og nomineres av meg. Jeg klarer ikke å bestemme meg for om mangelen på mål, mening og strategi fra min side bør tolkes som et bevis på at jeg er totalt uansvarlig, eller bare befriende spontan og fleksibel. Ikke minst lurer jeg på hva jeg klarer å lese i siste liten i løpet av desember.

Hver bokblogger har lov til å nominere inntil syv bøker i begge kategorier, maks fjorten bøker til sammen. Hvilke av bøkene på listen over jeg kommer til å nominere, sier jeg ikke et knyst om foreløpig. Det er hemmelig valg for min del. Jeg kan nominere alle, hvis jeg vil. Men det vil jeg ikke. Halvparten, derimot, da begynner vi å nærme oss. Jeg skal dessuten vie hele desember til å lese bare norske bøker fra 2013. Jeg skal lese på spreng! Men hvilke kandidater har jeg i bokhyllen?

Årets roman:

  1. Hvis noen ser meg nå Benedicte Meyer Kroneberg
  2. Jeg er ikke redd for mørket Karine Nyborg
  3. Disse øyeblikk Herbjørg Wassmo
  4. Å holde pusten Agate Øksendal Kaupang
  5. Mitt liv var et hett bibliotek Kristian Klausen
  6. Fantombildet Aleksander Bergan
  7. De usynlige Roy Jacobsen
  8. Jeg kommer snart Selma Lønning Aarø
  9. Mørke grener Nikolaj Frobenius
  10. Blodtåke Thomas Enger

Åpen klasse:

  1. Hennes ansikt Kristin Berget (lyrikk)
  2. Teori om det eneste Nils Chr. Moe-Repstad (lyrikk)
  3. Her inne et sted Roskva Koritzinsky (noveller)
  4. Stedsans Lars Saabye Christensen (noveller)
  5. Nattevakt Synne Lea og Stian Hole (barn og ungdom)
  6. Når far treng meg Noralv Pedersen (sakprosa)
  7. Det stille mammaopprøret Laila Fresjarå Foldvik (sakprosa)
  8. Mysteriet mamma Trude Lorentzen (sakprosa)
  9. Språk og oppmerksomhet Toril Moi (sakprosa)
  10. Den beste sommeren Emilia og Monika Polbratek (sakprosa)
  11. Shoppingfri Irina Lee (sakprosa)
  12. Sannheten på bordet Niels Chr. Geelmuyden (sakprosa)

Hvis jeg ikke tar helt feil, kommer julenissen meg til unnsetning med et par kandidater til. De bøkene som er uthevet, er de jeg har liggende på soverommet. Det er der mine prioriterte bøker bor, mens resten av boksamlingen fryser i kulden i stua (sammen med Flaubert og Tolstoj).

Jeg kjenner at jeg gleder meg som en unge til første januar, når nominasjonene begynner å strømme inn. Etterpå blir det muligens longlist, garantert shortlist, samlesning, anmeldelser, diskusjoner og jeg vet ikke hva. Vi er over 150 norske bokbloggere, og derfor mange som kan være med å nominere og stemme. Halvparten av bloggerne aner jeg ikke hvem er engang. Men det er ingen grunn til å utsette til i morgen det man kan glede seg over i dag. Derfor spør jeg deg, bokblogger med stemmerett:

  • Hvor mange norske bøker har du lest i år?
  • Hvilke norske bøker skal du lese i desember?
  • Er det noen av bøkene på listen min du vil anbefale meg å prioritere? Eller legge nederst i bunken? Og hvilke har jeg gått glipp av?
  • Kanskje viktigst av alt: Har du noen vinnerfavoritter allerede nå?

Bokbloggerprisen har en egen side på Facebook du kan like. Den finner du her. Vi bokbloggere har drøye fire uker igjen på oss til å lese og diskutere før leken blir alvor.

Hva tenker du om det? Om prisen? Om bøkene du har lest? Er du a) entusiastisk, b) skeptisk, c) likegyldig, d) ambivalent, e) avventende, f) en blanding av alt, eller g) ingen av delene?

37 tanker om “Bokbloggerprisen 2013: Siste innspurt!”

  1. Jeg er entusiastisk og litt stresset. Det siste fordi jeg ikke synes jeg har god nok oversikt til å nominere bøker og tiden er knapp, men det er det vel egentlig umulig å få uansett. I tillegg er det alle disse valgene. Jeg får dårlig samvittighet for alle bøkene som sikkert hadde fortjent en nominasjon og kanskje til og med enda mer enn de jeg nominerer. Å, den elendige samvittigheten:-)

    Jeg har lest 3 bøker i beste roman-klassen og har planer om å lese Kroneberg og Jan Roar Leikvoll sin Songfuglen ihvertfall. Jeg lånte meg også noen på lydbok (Heivoll, Flatland og Enger), men det er jo CDer og den nye PCen min tar ikke det. Jaja, får nok ikke tid til det før jul uansett. I denne kategorien har jeg ikke oversikt og vet at jeg ikke har lest mange av årets beste bøker. Tror jeg må stole på dere andre bokbloggere. Når det gjelder Åpen klasse har jeg lest 10 bøker; 5 barnebøker og 5 ungdomsbøker og tror nok noen av disse absolutt er gode kandidater. Har flere ungdomsbøker til liggende, en barnebok og boken Er jeg fri nå? av Linn Stalsberg (sakprosa) som jeg akkurat fikk i gave, i tillegg til Urd av Ruth Lillegraven (veldig vanskelig å sammenligne sakprosa/lyrikk/barn/ungdom). Jeg har veldig lyst til å lese Odinsbarn av Siri Pettersen for jeg tror den kan være en kandidat blant ungdomsbøkene, men det er jo den tykkeste av alle bøkene jeg har på leselisten, så prioriteringene er harde og vanskelige:-) Poenget nå må jo være å virkelig prioritere de bøkene som man tror er gode nok til å nomineres og det er ikke nødvendigvis de korteste og enkleste. Det er ikke tid til noe koselesing nå;-) Jeg tror også jeg får ihvertfall en bok i julegave som er aktuell. Jeg gleder meg ellers veldig til langlister og kortlister og tror kanskje mitt eneste lesemål for neste år er å lese de nominerte til prisen.

    Jeg kan anbefale Å holde pusten av Agate Kaupang Øksendal, men har ikke lest noen av de andre på listen din. Roy Jacobsen skryter ihvertfall alle norsklærerne på skolen der jeg jobber som har lånt den uhemmet av. Dette må være årets bok sier de;-)

    Her kan du se bøkene jeg har lest om du vil: http://sa-rart.blogspot.no/p/bokbloggerprisen.html

    1. …og der var jeg endelig på nett igjen etter mye teknisk trøbbel. Jeg trøster meg med at det er få, om noen, som har god nok oversikt til å nominere med senkede skuldre og hvilepuls. Jeg tenker som så at jeg skal nominere bøker som jeg ikke vil skamme meg over å ha nominert dersom de vinner. Bort med den dårlige samvittigheten! Jeg synes vi skal lese det vi har lyst til, og ta det derfra. Så kan vi heller overlate resten av jobben til kritikerne.

      Leikvoll sin rekker jeg dessverre ikke, men Kroneberg er neste kvinne ut hos meg. Jeg skrev litt på anmeldelsen min av Heivolls roman i går, og ble da påminnet om hvor god den er. Den er en av mine sikreste nominasjoner i romanklassen. Jeg og Elin var på Kritikerlagets oppsummering av bokåret 2013, og de hadde vanskelig for å bli enige om hvilke romaner som var de beste i år. Det ligger jo en slags trøst i at de som har lest langt flere romaner enn oss ikke helt vet hvilke som var de beste. De kåringene jeg har sett så langt blant kritikerne, spriker i alle retninger.

      Jeg kommer ikke til å klare å fylle kvoten min i romanklassen, mens åpen klasse blir fylt til randen etter knallhard konkurranse. Tyngden kommer til å ligge på lyrikk, det er mange diktsamlinger som fortjener en nominasjon. Siri Pettersen har en god sjanse til å komme med på listen uten min hjelp, så den skal jeg heller vurdere å lese hvis den kommer med på shortlisten. Urd bør du lese! Jeg klarte ikke å legge den fra meg, og slukte den i løpet av en ettermiddag. Men så er jo jeg litt sær, da.

      Hele juleferien min skal vies til å sprenglese kandidater, men jeg håper selvfølgelig at det vil føles som koselesing likevel. Hvis ikke, bruker jeg det imot dem når jeg nominerer! Jeg er veldig spent på hvem som kommer med på listene, og gleder meg til å lese fra dem. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal lese alle bøkene på shortlisten ennå, for det kommer an på hvor fjernt de ligger fra det jeg er interessert i å lese. Bøker jeg på forhånd er sikker på ikke er noe for meg, skal jeg stå over, mens jeg skal sette av tid til resten.

      Jeg skal se om jeg rekker Øksendal, men Jacobsen ble jeg skeptisk til etter at Ingalill frarådet meg på det sterkeste å bruke tid på den. Hun mener at skryten er helt ufortjent. Men da blir jeg jo desto mer nysgjerrig på å se om jeg er enig med henne eller alle de som lovpriser boken.

      Takk for lenke! Det glemte jeg jo helt å be dere om å legge igjen. Det er godt at dere tenker når min hjerne svikter.

  2. Jeg er en blanding av alt og ingen av delene. Tror ikke jeg har lest mer enn 5 nye norske av året og føler vel at det ville vært kriminelt og nominere på så magert grunnlag. Entusiasmen kommer jeg til å bruke på Renberg – (fordi den er den eneste av de jeg har lest som er prisverdig) og på å avverge at Roy Jacobsen vinner. Seriøst ikke verd det. Hvis jeg noengang blir ferdig med Luminaries …. blir det Ravatn, jeg føler meg trukket mot den boka.

    1. Jeg liker strategien din. En vinner og en taper er alt man trenger, og det er ingenting kriminelt med det. Likevel håper jeg du rekker å lese Ravatn før du setter i gang med nordlandssabotasjen din, sånn at du kan fortelle meg om den er verdt tiden eller ikke. Som med Jacobsen. Han får ikke være med i kofferten, nemlig.

  3. Eg har lese ni norske bøker, og blant dei ni er det fem i den eine klassen og fire i den andre. Eg har til no ei bok eg veit eg kjem til å nominere av dei ni, fordi det er den einaste eg ser på som god nok til prisen. Kan røpe såpass at boka ligg innanfor «Åpen klasse». Det har blitt lite norske bøker, men eg har i alle fall greidd å lese fleire enn det eg plar. Trur ikkje det blir nokre norske bøker i desember dessverre, ikkje fordi eg ikkje har lyst, men fordi eg har så mange på lista over bøker eg har tenkt å lese. Blant anna har eg nettopp byrja på ei, i tillegg til at eg driv på med The Kite Runner som ein del av eit skuleprosjekt. Ei av Val McDermids bøker ligg på pulten klar for å bli lesen så snart eg er fedig med dei andre. Hadde eigentleg tenkt å komme meg gjennom ei bok av Dickens på engelsk i desember, så viss eg blir ferdig med bøkene som ligg og ventar blir det priroritert før den norske romanen. Men neste år kjem eg til å lese dei som blir nominert 😀 Spennande så sjå kva bøker som kjem på lista 😀

    1. Det høres ut som jeg har vært mye heldigere enn deg med bøkene jeg har valgt, for jeg kan nominere ca en tredjedel av de 14 bøkene jeg har lest hittil. Jeg skal nesten bare lese norsk i dagene frem til vi stenger for nominasjon ca 7. januar, og regner med å finne noen flere gode kandidater i bunken. Men hvis du har lest flere norske bøker enn du pleier, er mye av målet bak prisen oppnådd. At du bare har én bok å nominere er bedre enn å nominere alle du har lest, enten de fortjener det eller ikke. Og det er bedre enn ingenting. Så håper jeg at du finner flere norske bøker du liker neste år!

      God jul, Mai Lene!

  4. Jeg er litt entusiastisk og litt stresset fordi jeg ikke har tilgang på alle de nye nroske bøkene jeg ønsker å lese.. jeg kan kjøpe dem på e-bok med det er dumt når jeg har en del av dem liggende hjemme .. (jeg er jo fortsatt utenlands) Jg tenker å kjøpe et par ebøker, som De usynlige av Roy Jacobsen, og muligens En av oss av Åsne Seiersjad. Ellers må jeg få lest de papitbøkene jeg har her, men de er utenfor priskandidatens domene..
    Jeg har nok lst ganske mange før i år. og har et eget innlegg på det : http://artemisiasverden.blogspot.com.es/2013/10/bokbloggerprisen-2013-bker-lest.html

    8 romaner, 11 krim, 4 åpen klasse, 1 novelle

    Du har ikke Agnes Ravatn Fugletribunalet på lista di?
    Den anbefales sterkt. Og så ønsker jeg å lese den siste av Jan Roar Leikvoll.. det rekker jeg kanskje før året er omme. Og Wassmos Disse øyeblikk.. samt Damhaugs Sikre tegn på din død. Frobenius Mørke grener har jeg også lyst til å lese.:) sukk…..

      1. Hei Silje! Jeg har sjekket det, og mener at det funker bare til iPad, nettbrett o.l, ikke laptop..og mobil. Kan bare lese ebøker på laptopen, mobil er uansett alt for lite..

    1. Du verden, så lenge du er ute og reiser, Anita! Du har vel tenkt å komme hjem til slutt? Det med utvalg er kinkig når man er ute og reiser. Jeg slet med å velge hva som skulle få være med i kofferten denne gangen, og oppdaget til min store skuffelse at kofferten bare veide 15 kilo på flyplassen. Jeg kunne jo hatt med meg fem kilo bøker til!! Ravatn er ikke på listen min, for den har jeg ikke fått skaffet meg ennå. Jeg var litt usikker på om den var noe for meg, og om den var verdt å bruke tid på sammenliknet med en del andre bøker. Det er først de siste ukene jeg har fått den varmt anbefalt av folk. Leikvoll er jeg veldig klar for å lese, der skulle jeg visst få boken fra noen som hadde et eksemplar til overs. Frobenius var en av de som kunne ha blitt med på tur, så jeg skal se om jeg rekker ham første uken i januar. Jeg må bare si det, at jeg synes vi er noen flinke jenter.

      Takk for lenke – og riktig god jul!

      1. Ja, men jeg kommer hjem til Norge den 28.12, og starter da med å flytte inn i ny leilighet, og så begynne på jobb den 2.januar igjen. Etterhvert kommer jeg vel inn i en vanlig hverdagstralt igjen..
        Jeg har lest De Usynlige på ebok nå, og den likte jeg, Så tok mamma med Rydde ut av Helene Uri (ja jeg tenkte på deg da Line, husker din anmeldelse godt) til meg av de norske bøkene jeg ba henne velge en av da hun kom ned hit til kanariøya jul.. Jeg syns det går veldig trått med lesinga av den, men så har jeg så mye familie rundt meg nå at fokus er på andre steder en lesing også. men den er nok også litt treg..
        Rikig god jul til deg også.:)

      2. Jeg føler meg ganske sikker på at Jacobsen kommer med på longlisten, og skal vurdere å lese den da. Eller bare vente og se om den kommer med på shortlisten også. Uri tviler jeg mer på, siden det er så delte meninger om den. Jeg leste anmeldelsen din av Rydde ut, og så at vi tenkte mye av det samme. Den nådde ikke helt opp hos meg, selv om det var mye fint der.

        Da er du vel på vei tilbake til Norge nå? Velkommen hjem, Anita! Jeg håper globetrottingen din har vært en super opplevelse. Jeg begynner også på jobb igjen 2. januar, og gleder meg til det. Jeg er ikke skapt for lange ferier, merker jeg. Og så skal jeg begynne storopprydning etter jul; i boden, skap, bokhyller og roterommene mine. Jeg slipper heldigvis å flytte samtidig, for det er mer enn nok å gjøre bare med rydding, sortering og kasting.

      3. Jeg får ikke til å svare deg direkte på siste kommentar, så tar det her. Takk– jeg sitter på flyet hjem nå, norwegian har free wifi, kult. så lenge det varer. Tviler selv på Rydde ut. Men jeg anbefaler også Mørke grener. av Frobenius. Synes denne har fått alt for lite oppmerksomhet..Kanskje er genren litt sær for de fleste, hva vet jeg, men folk liker jo psykolgiske thrillere, gjør de ikke?
        Jacobsen, ja, mange liker den, vi får se…
        Jeg har i ale fall to-tre klare favoritter i romangenren, så får vi se på resten..

      4. Mørke grener er en anbefaling jeg umiddelbart tar til meg! Den ble nesten med meg på juleferie og er en bok jeg har lyst til å lese veldig snart. Jeg har verken lest eller hørt spesielt mye om den ennå, men det lille jeg har fått med meg virker svært lovende. Det er vanskelig for meg å si noe om hvorfor den ikke har fått så mye oppmerksomhet før jeg har lest den, og likevel stusser jeg over det. Det er så mange som etterlyser «annerledes krim», spenningsforfattere som virkelig kan skrive og thrillere med psykologisk dybde at man skulle tro at alle kastet seg over Frobenius. For sært er det neppe, det nekter jeg å tro.

      5. JA, ang Frobenius kan man bare lure.. Vg, Dagbladet og Morgenbladet ga den supre kritikker- en av dem skrev til og med at krimforfattere kan misunne Frobenius evne til å skrive slik han gjør– når det kommer til å skape ekkel stemning, uhygge, få det til å krype skikkelig under huden på en..
        Noen bloggere har sammenlignet denne med Unntaket av den danske Christian som jeg ikke husker etternavnet på akkurat nå her oppe i skyene med Norwegian.. jeg er ikke enig..kanskje litt. Men da kan man sammenligne med Gillian Flynns Flink Pike også.. Jeg synes Mørke Grener var mye bedre og mye mer spennende enn disse to.. Frobenius har klart å skrive en spennende thriller på færre sider, mindre daukjøtt, bedre stil….

      6. Jungersen? Jeg har ikke lest verken han eller Gillian Flynn, men har fått med meg at mange liker dem. Hvis Mørke grener er både bedre og mer spennende enn dem, må den absolutt leses i januar! Jeg må dessuten huske å sende den til min mor etterpå, for hun elsker sånne bøker. Mørke grener ble forresten trukket fram av flere på Kritikerlagets oppsummering av bokåret, så den hadde tydeligvis skilt seg ut fra mengden. Kanskje den får mer oppmerksomhet i 2014? Noen ganger tar det jo litt tid før ryktet sprer seg. Jeg gleder meg i alle fall til å lese, for det er så fryktelig lenge siden jeg leste noe spennende nå.

  5. Jeg har lest 9, tror jeg. Noen av dem var veldig gode og ligger godt an i forhold til min nominering, mens andre ikke svarte til forventningene. Jeg har en hel haug av 2013 bøker liggende så det blir fokuset fremover.

    1. Hvis du hadde lest ni bøker for ca tre uker siden, må du da nærme deg femten nå? Jeg har i alle fall fått inntrykk av at det har gått unna i det siste, og at du har lest mye bra. Jeg gleder meg til 9. januar! Longlist blir kjempegøy.

      God jul, Silje!

      1. Det er vel nærmere 12 bøker, og de tre siste (inkl Fugletribunalet som jeg leser nå) er knallgode. Jeg gleder meg masse til 9. januar og til longlist.

        Ønsker deg en flott jul, Line!

  6. 12 fordelt jevnt på de to kategoriene. Holder på med Wassmo nå og skal lese Skomsvolds diktsamling, og evntuelle julegaver. Stresser ikke da blir ikke lesing noe gøy og det må det jo være:-)

    Jeg hadde likt en omtale av Det stille mammaopprøret fra deg, hadde vært veldig interessant.

    Ellers blir det spennende, gleder meg til å nominere!

    1. Det stille mammaopprøret skal definitivt leses på nyåret og blogges iherdig om. Jeg har mange tanker om temaet, og er spent på hva Foldvik har å si. Takk for at du nevnte det, nå ble jeg ekstra motivert:-)

      Jeg har pr dags dato lest femten norske fra 2013, og har tre sikre nominasjoner i hver kategori. Nå har jeg gått inn i stresslesemodus, men de to siste bøkene jeg leste var sikre nominasjoner og da er det jo greit. For meg handler stresslesing uansett mest om å løsrive seg fra internett og stirring i veggen, og heller bruke tiden mer fornuftig. Håper du har en flott jul, Karin!

  7. Jeg har lest nøyaktig en norsk bok i år og den er ikke ny. Min plan for desember er å lese bøker fra land jeg ikke har lest noe fra tidligere. Det er fint at mange bokbloggere nå har fokus på norsk litteratur, for da slipper jeg å ha dårlig samvittighet fordi jeg ikke har det 😉

    1. Tror jeg velger å henge meg på denne logikken. I utgangspunktet hadde jeg en plan om å engasjere meg – men tida går så fort, og det er så mange bøker… Og det ektefølte engasjementet har latt vente på seg. Nå skal jeg tilbringe desember med Tove Jansson og Margaret Atwood, uten spor av dårlig samvittighet.

      Forøvrig har jeg lest to ferske norske i år. Og jeg har Urd og Litt trist matematikk liggende i hylla – hvis jeg skulle få lyrikkånden over meg.

    2. Tja, jeg synes uansett ikke det er noen grunn til å ha dårlig samvittighet fordi man ikke leser nye norske bøker. Det er tross alt bare en forsvinnende liten del av alt man kan velge mellom av bøker. Og mye av det er som sagt ferskvare, knapt nok interessant uken etter utgivelse. Jeg hadde nok ikke orket å lese så mye norsk i år hvis jeg ikke hadde funnet så mye jeg virkelig har hatt lyst til og likt å lese. Samt at jeg som del av komiteen bak prisen selvfølgelig føler et visst ansvar for å følge med og bidra til engasjement rundt prisen.

      Margaret Atwood trumfer det aller meste, i enhver sammenheng. Jeg trenger en pause fra henne til jeg har fått skrevet om The Handmaid’s Tale og Power Politics, men skal lese et par bøker til i 2014.

      Haruhi: Jeg får visst ikke sagt dette mange nok ganger, men les Urd! Hvilke to norske bøker har du lest i år, forresten?

      1. Jeg har lest Linn Strømsborgs Furuset og Frøydis Sollid Simonsens Hver morgen kryper jeg opp fra havet. Ikke spesielt minneverdige noen av dem.

        OG JEG HAR LEST URD!
        (I caps lock, fordi jeg ikke fant noen bedre måte å uttrykke entusiasmen min på en litt fyllesyk søndagsmorgen).

      2. HURRA!!! (For jeg håper at entusiasmen din betyr at du likte den, ikke bare at du har lest den.) Jeg har ikke lest noen av de andre du nevner, og de står heller ikke på listen min over bøker jeg skal nilese i siste liten. Her prioriteres det knallhardt, skal jeg si deg. Håper formen din er bedre i dag!

      3. Entusiasmen betyr at jeg har lest og likt, ja. Overgangen til caps lock skyldes delvis at boka var akkurat like bra som anmeldelsen din skulle tilsi, og delvis at jeg er positivt overasket over egen evne til å LIKE (og faktisk forstå) lyrikk. En veldig god leseropplevelse på tampen av året med andre ord.

      4. Godt å høre! Da håper jeg du husker å nominere den til Bokbloggerprisen? Den boken er en av mine få kjepphester i år, og jeg har veldig lyst til å se den gå videre til shortlist, nemlig. Jeg har etter hvert funnet en del diktsamlinger som treffer meg skikkelig, og blir stadig mindre overrasket over hvor godt jeg liker lyrikk. Det handler mest om å sile ut all lyrikken som ikke er noe for meg, og finne ut hva jeg liker. Som med romaner, egentlig. Og takk for gode ord om anmeldelsen min! Det er alltid veldig hyggelig å høre at jeg ikke har bommet totalt eller er en altfor sær leser.

  8. Jeg vil anbefale deg å ta fatt på Disse øyeblikk, den er kjempebra, og «Som avtalt med legen» Er så freidig å legge med listen min: http://tinesundal.blogspot.no/p/bokbloggerprisen-2013.html
    Jeg er nok i kategorien a, entusiastisk 🙂 Men så skal det ikke så mye til når det gjelder litteratur 🙂 Har ingen leseplaner for desember, uten dårlig samvittighet siden jeg har lest 40 norske utgivelser i år, så jeg har litt å velge i 🙂

    1. Takk for lenke! Jeg er imponert over dine 40 leste norske i år, og skal ha som mål å lese ca 30 neste år. I år klarte jeg 15 på et halvt år uten problemer, så det burde gå fint. Jeg venter litt med de store forfatterne, blant annet Wassmo, fordi jeg har lyst til å konsentrere meg om de litt mer ukjente navnene. Ut fra det jeg har hørt fra diverse lesere, er dessuten ikke Disse øyeblikk hennes beste roman, så det er mulig jeg leser noe annet av henne først.

      Jeg gleder meg til å høre hvilke bøker dere storlesere nominerer til prisen, dere som har så mye å velge mellom!

  9. Tusen takk for inspirasjonen, Line! Nå fikk jeg ut finger’n og fikk tatt en titt på hva jeg faktisk har lest i forbindelse med prisen, slikt blir det blogginnlegg av. Det ser ut til at jeg har havnet på 11 bøker så langt jeg også. Egentlig syntes jeg ikke det er så ille, det må være et greit grunnlag for nomineringen. Det er ikke alle bøkene som er verdig en nominasjon, men noen på listen min er det. Så får man stole på at vi ender opp med en spennende og variert liste vi alle leser fra og skriver om i løpet av 2014. Jeg gleder meg, veldig! Det er så flott at dere har dratt i gang en pris 🙂

    1. Takk for det, Mari! Det er gøy at dere er engasjerte dere også, ellers hadde jo hele poenget med prisen blitt borte. 11 bøker er et veldig godt grunnlag for nominasjon, og det viktigste må være at vi nominerer bøker vi har likt, ikke at vi har lest mest mulig bare for å gjøre det. Vi har tross alt mye annet å lese også. Jeg tror det artigste blir å se hvilke bøker vi ender opp med på longlist og shortlist, og håper i likhet med deg at listene blir variert og spennende. Og så spisser det seg nok til utover året, når alle har funnet sine favoritter. Så flott med eget innlegg! Jeg skal ta meg en runde og lese listene/innleggene deres i løpet av romjulen. God jul så lenge!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s