Bokbloggerprisen er her!

Jeg er så heldig å være medlem av komiteen bak bokbloggertreffet i Oslo, som ble arrangert for første gang i fjor høst og skal bli en årlig tradisjon. Mye skjer når så flinke og bra damer som Silje, Elin, Gro, Lise og Rose-Marie møtes for å arrangere komiteens forsinkede julebord en mørk og stormfull januarkveld. Blant annet oppstår strålende ideer som at norske bokbloggere bør ha sin egen litteraturpris. Som sagt så gjort. Du kan allerede begynne å lage en liste over årets norske favorittbøker, for neste år kommer vi til å trenge din stemme til Bokbloggerprisen!

Vi i komiteen har vært innom mange muligheter og alternativer – foreslått, diskutert, kverulert og flisespikket (de to siste var det selvfølgelig jeg som stod for) – men landet til slutt på at vi ønsker å ha en pris som inspirerer til lesing av norsk litteratur. Vi har valgt bort utenlandsk litteratur fordi vi mener at den allerede får svært mye oppmerksomhet fra bokbloggere, ofte på bekostning av norsk litteratur. Og i motsetning til de aller fleste utenlandske forfattere, leser mange norske forfattere det vi bokbloggere skriver om bøkene deres. Det synes vi i komiteen er et veldig spennende utgangspunkt for å dele ut en pris.

Målet med prisen er todelt: Vi ønsker å rette fokus mot norsk samtidslitteratur, og har derfor valgt brede kategorier der alle typer norske bøker har en sjanse til å løftes fram og få oppmerksomhet. Samtidig ønsker vi at prisen skal øke bevisstheten blant norske bokbloggere om hva vi leser av norsk litteratur, og engasjere den bokbloggende delen av befolkningen til å lese norske bøker og diskutere dem.

Vi har laget to kategorier. Årets norske roman (inkl. krim) og Åpen klasse (lyrikk, dokumentar, noveller, bøker for barn og ungdom osv). Vi har delt inn kategoriene slik at konkurransen skal bli noenlunde rettferdig sjangermessig, sånn at ikke romanene helt slår i hjel de andre sjangrene allerede på startstreken.

Bokbloggerprisen skal deles ut hvert år under bokbloggertreffet. Prisen skal være demokratisk og uavhengig, og har ikke som mål å gå andre litteraturpriser i næringen. De bøkene som kan nomineres og stemmes fram må være skrevet av norske forfattere og utgitt på norsk for første gang året før. Bokbloggerprisen 2014 skal med andre ord deles ut til bøker som utgis i 2013. Derfor har vi i komiteen valgt å gå ut med dette lenge før det skal stemmes, slik at alle bokbloggere har muligheten til å notere seg hvilke norske bøker dere leser og liker i løpet av 2013.

Når vi i god bokbloggtradisjon gjør opp status over leseåret ved årets slutt, håper vi at alle bokbloggere vil være med og nominere deres norske favoritter og dermed hjelpe oss til å snekre sammen en shortlist med de bøkene som har fått flest stemmer. Deretter skal vi i komiteen legge opp til en frivillig samlesning av titlene på shortlist, der alle som har mulighet og lyst kan lese noen av (eller alle) bøkene som norske bokbloggere likte aller best i året som gikk. Da har vi over et halvt år på oss til i ro og mak å finne ut hvem vi vil gi vår endelige stemme.

Hvem kan stemme? Alle norske bokbloggere. En bokblogg defineres her som en bokrelatert blogg der det skrives jevnlig om andres bøker. Vi kommer tilbake med flere detaljer om hvem som kan stemme (og hvordan) når det nærmer seg, men meningen med kriteriene er å få med så mange norske bokbloggere som overhodet mulig, og forhindre at folk som egentlig ikke blogger om bøker skal snike seg til å stemme likevel. Det skal være en bokbloggerpris i ordets rette forstand.

For min egen del blir dette en kjærkommen anledning til å rydde tid i programmet til lesingen av flere aktuelle norske bøker, noe som alltid blir sørgelig nedprioritert her i gården. En rask gjennomgang av hvilke bøker jeg har lest i de tre årene jeg har blogget, viser at jeg som regel leser eldre bøker fremfor nye bøker, utenlandske bøker fremfor norske bøker. Jeg kommer til å bruke prisen som en unnskyldning til endelig å få lest mer ny, norsk litteratur.

Jeg håper dessuten at prisen kan bidra til å skape diskusjoner i Blogglandia. Når norsk samtidslitteratur nevnes i kommentarfeltet mitt, er det ofte med et negativt fortegn; at den mangler humor, er besatt av nære relasjoner, har navlebeskuende hovedpersoner, mangler gode historier og i bunn og grunn er fryktelig lite spennende.

Jeg innrømmer gladelig at jeg har en del fordommer mot norsk samtidslitteratur, og at den derfor ofte blir valgt bort til fordel for mer spennende saker. Samtidig er det en av grunnene til at jeg nå har lyst til å lese flere norske bøker. Enten oppdager jeg nye favoritter som jeg ellers aldri ville ha lest på grunn av fordommer, eller så får jeg fordommene mine bekreftet og anledning til å skrive syrlig og grettent om det. En vinn-vinn-situasjon på alle måter.

Vi kommer tilbake med mer informasjon etter hvert. I mellomtiden håper vi selvfølgelig at dere blir like entusiastiske over prisen som vi i komiteen er. Apropos entusiasme: En stor takk til litteraturprisekspert Clementine som har hjulpet komiteen med mange verdifulle innspill underveis.

Vi gleder oss!

38 tanker om “Bokbloggerprisen er her!”

  1. Hurra!! Så morsomt at dere er like entusiastiske som oss! Jeg tror at dette blir supergøy, og så blir det jo så mange gode tips å finne blant andre bloggere. Fine greier!

 1. Så spennande og interessant! Som deg, Line, les eg altfor lite norsk litteratur og veldig lite nyere litteratur. Tror eg skal rydde i kalenderen og finne nokon norske bøker innimellom;-)

  1. Ikke sant? Vi er jo ganske klassiske av oss begge to, men det er ikke det dummeste utgangspunktet å ha når man leser norsk samtidslitteratur. Norske forfattere burde strengt tatt ha lest sine klassikere, de også – og lært av dem. Artig at du også vil være med å lese mer norsk, Elida!

  1. På vegne av komiteen: Takk for det! Jeg håper så mange som mulig har lyst til å være med på dette, og gleder meg også til å få oversikt over årets bøker. Akkurat nå kommer jeg bare på fjorårets bøker. Vi planlegger forresten å opprette en egen liste over norske bøker som utgis i 2013, for å gjøre det enkelt å skaffe seg oversikt. Det kommer vi tilbake til når listen er klar.

   1. Dette er helt supert! Jeg måtte jo inn å se hvor mange bøker jeg hadde lest i år som var skrevet av norske forfattere og 15 av 38 bøker var av norske forfattere,ikke helt ille,men et forbedringspotensiale er det så absolutt. Dette blir en grei måte å få litt mer fokus på gode norske bøker, så all ære til dere som får dette i gang.

   2. Såpass! Ja, da har du lest mer norsk allerede nå enn det jeg rekker på et helt år. Jeg er ikke så verst til å lese norsk, sånn egentlig, men jeg leser bøkene sjelden det året de utgis. De mest aktuelle norske bøkene i min hylle ble utgitt i 2012. Men jo, jeg tror vi kan lykkes med å få mer fokus på gode norske bøker når så mange bloggere vil være med å lese! Og så håper jeg at vi får til en fin spredning på bøkene, sånn at ikke alle leser det samme.

 2. Super idé! Jeg gleder meg til å følge dette videre 🙂 Jeg leser ikke så mye aktuell norsk litteratur, så dette være til inspirasjon for statistikken!

  1. Supert at så mange av dere er entusiastiske! Jeg er i fyr og flamme selv, og tenker at det endelig skal bli orden på min egen norskstatistikk. Vi skal lage en liste over alt som utgis i 2013 sånn at det blir enkelt å finne bøker man har lyst til å lese. Jeg kjenner at jeg gleder meg til å hive meg rundt 🙂

 3. Hurra for dere inspirerende og kreative bloggere – tommelen opp for nok et flott tiltak!

  Koser meg bare mer og mer med bokblogging – er så glad dette spennende og interessante universet : ))

  1. Og hurra for dere som vil være med på dette!! Det er tross alt dere til sammen som bestemmer om ideen er god eller ikke;-) Bokblogging er flott, og ikke minst veldig engasjerende når alle hiver seg rundt samtidig!

 4. Yay, gratulerte meg selv først med at jeg leser mye norsk, men kom på at det var mest gammelt norsk, så her er det stort forbedringspotensiale. Er det noe kriterie hvor mange norske 2013 bøker man må ha lest for å få lov til å nominere? Jeg mener hvis alle leser 2 eller 3, så må jo de bli de beste og by default nominert. Skal komiteen plukke ut et utvalg? Skal vi samlese? See, dette er akkurat hva jeg trenger for å sprite opp leselysten enda et par hakk. Når begynner vi?

  1. Jepp, jeg er også sånn (selv om du leser tre ganger så mye norsk som meg). De norske bøkene som ligger øverst i min bunke er Faldbakken, Torgrim Eggen og fjorårets vinnere av ymse priser. Pluss Tiller og Hjorth, sef. Gammelt alt i hop. Nei, det blir ingen kriterier for antall bøker man må ha lest for å nominere. Vi vil komme med en øvre begrensning på antall nominasjoner pr blogger, men man kan også velge å nominere bare én. Sånn sett vil jo de som leser mest, ha flest å nominere. Komiteen skal styre så lite som mulig, er planen. Leselysten bobler over her også, jeg føler meg helt uovervinnelig, og vi begynner NUH! Bare å dra til biblioteket og begynne å plukke med seg det nyeste av det nye:-)

 5. Hurra! Da jeg leste dette i går, både her og på andre blogger, ble jeg veldig glad! Jeg håper vi klarer å få fokus på noen av de mindre kjente forfatterne. Forøvrig er jeg ikke helt stå i samtidslitteraturen selv, så det blir et spark i baken! Yeah! Utrolig bra – masse kred til deg og de andre i komiteen!

  1. Så godt å høre, Karin – og tusen takk! Jeg har også veldig lyst til å finne fram til noen av de forfatterne som ikke får så mye oppmerksomhet ellers. Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal ha et ekstra fokus på selv, men tror det blir lyrikk. Det beste er at jeg endelig har fått en unnskyldning til å prioritere samtidslitteraturen!

 6. Gleder meg også! Jeg er ikke spesielt flink til å lese norske bøker så i likhet med deg og mange andre blir dette en gylden mulighet:-) Bra jobbet fine komitebloggere!

  1. Takk for det, Silje! Det er ingen fare å finne på ting fra komitéhold når dere er så utrolig positive! Så takk til dere for det:-) Jeg gleder meg stort, og tror dette blir veldig moro.

 7. Nok et glimrende tiltak som resultat av at kloke bokbloggerkvinnehoder rotter seg sammen! Dette blir kjekt, og jeg er selvfølgelig med. 15 norske bøker sålangt ser jeg når jeg teller opp, med sørgelige kun 3 som er utgitt i 2013… Jeg leser også eldre bøker, ser jeg, og koser meg med dem. 3 norske bøker utgitt i år, 2 krim + forfatterkjerringa til Loe. Det er ihvertfall en start! Nuh skal resten av Stormfulle Høyder til pers sammen med noe god rødvin! Because I deserve it! På forhånd! For imorgen er det mitt aller første sykkelritt, og det ligger an til striregn og kuling fra nordvest. Jadda… :-/

  1. Takk, Marianne! Det er så hyggelig at våre kloke hoder fant på noe som dere likte! Det er ennå litt tidlig på året til at man har noe særlig å velge mellom fra det norske bokåret 2013. Det blir noe helt annet når bokhøsten er i gang. I mellomtiden leser jeg fjorårets debutantprisvinner Stasia, for å komme i riktig stemning. Jeg har en del norske bøker fra i fjor liggende (og selvfølgelig mange langt eldre bøker) som jeg tenkte å lese når jeg først er i siget. Jeg er så glad for at jeg endelig har funnet påskuddet jeg trengte for å lese dem i stedet for klassikere. Apropos det: Stormfulle høyder var ikke noe for meg. Jeg slet meg gjennom den på grunnfag i litteraturvitenskap, og kjedet meg halvt i hjel. Så jada: God rødvin har du da absolutt fortjent i det selskapet! Håper du overlevde på sykkelen;-)

 8. Bra insj! Jeg er dårlig på å lese norske bøker, og spesielt nye. Men jeg skal lese de som havner på shortlista. Gleder meg 🙂

  1. Hurra, Monika! Jeg skal velge mine titler i år med omhu, sånn at jeg har noen å nominere. Utover det har jeg også tenkt å lese alt på shortlisten. Det blir så bra! 🙂

 9. Høres veldig gøy ut! 🙂

  Vi finske bokbloggere stemmer i 3 ulike kategorier: 1) finsk litteretur, 2) utenlandsk litteratur (som har kommet ut på finsk i år) og 3) barn- og ungdomslitteratur.

  I fjor vant Gaute Heivolls «Før jeg brenner ned» den utenlandsk kategorien. 🙂

  1. Ja, jeg gleder meg allerede! 🙂 Vi tok en grundig gjennomgang av hvilke kategorier vi skulle bruke, og det kan godt hende at vi endrer eller utvider neste år. Spørsmålet er om kategoriene skal speile det bloggerne allerede leser, eller inspirere alle til å utvide horisontene. Vi landet på det siste, og da ble kategoriene deretter. Før jeg brenner ned har jeg veldig lyst til å lese, og jeg tror at Gaute Heivoll er midt i blinken for meg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s