Julilesning

Endelig sommerferie! Sabeltann, katten jeg aldri har trengt å blogge om siden han sjelden går langt fra jaktmarkene i bakgården, ga meg en liten presang i dag tidlig for å markere starten på ferien: En død spurv til frokost. Vi har bodd sammen i over tre år nå, men han har ennå til gode å forstå at jeg foretrekker bøker. Mannfolk! Han lever i det minste opp til navnet sitt.

Jeg har forsøkt å lese litt på sofaen for å komme i riktig feriemodus, men det ble vanskelig med til sammen ni kilo katt på brystet. Mine store leseambisjoner for ferien får vente til i morgen. Men store er de, virkelig store. Med listene jeg har laget meg (joda, det er flere) ser det ut til at jeg har tenkt å lese ca halvannen bok pr dag. Selv om jeg går hele ferien uten å snakke med et annet menneske og sover ca fire timer hver natt, blir dette vanskelig å få til. Likevel føles det som om planene er mer oppnåelige enn å lese hele Anna Karenina på én måned, så vi får se hvordan det går.

En moderert og litt mer beskjeden versjon er: Jeg skal lese fem 1001-bøker i juli, og alle skal være korte. Hvis jeg er riktig flink jente, kommer disse bøkene i tillegg til Donna Tartts Den hemmelige historien, som er lesesirkelboken i juli, og Karen Blixens Den afrikanske farm, som jeg nå er halvveis i. Kan det bli hele sju 1001-kryss i juli? I så fall mangler jeg bare sju til for å klare årets mål om tjue. Da er jeg i mål og vel så det om jeg leser ferdig samtlige av årets lesesirkelbøker.

De heteste kandidatene er med ett unntak forfattere jeg ikke har lest noe av tidligere, og det i seg selv er motiverende.

 • John Steinbeck Om mus og menn
 • Graham Greene Brighton Rock
 • Joseph Conrad Mørkets hjerte
 • Louisa May Alcott Little Women
 • Michel Houellebecq Utvidelse av kampsonen
 • Guiseppe Tomasi di Lampedusa Leoparden
 • Margaret Atwood Surfacing
 • Heinrich Böll Katharina Blums tapte ære
 • Herbjørg Wassmo Huset med den blinde glassveranda
 • Kazuo Ishiguro Kunstner i den flytende verden
 • Aravind Adiga Hvit tiger
 • Mark Haddon Den merkelige hendelsen med hunden den natten

Joda, fem av disse skal jeg klare. Så får vi se om det blir tid til mer klassisk ferielektyre; krim eller lettleste og morsomme saker jeg er avhengig av hvis temperaturen blir særlig mye høyere enn 20 grader og kognisjonen begynner å svikte. Dessuten blir det nok lyrikk denne måneden også. Og jeg MÅ prøve å få lest noen av leseeksemplarene jeg har siklet på i flere måneder nå: Julian Barnes, Aina Basso, Philippe Claudel og Benedicte Meyer Kroneberg. Det er med andre ord bare å forberede seg på en sommer hvor jeg ikke snakker med noen og sover svært lite. I år lar jeg meg ikke begrense av flyselskapets smålige regler for bagasje og sender like gjerne bøkene i posten. Jeg tar minibiblioteket på ryggen og kan føle meg hjemme overalt. Smartpost er virkelig smart.

Det sier seg kanskje selv, men blogging vil neppe bli høyt prioritert i juli. Helt bloggfri blir det sannsynligvis ikke, men for tiden har jeg mer lyst til å lese enn jeg har til å skrive. I juli skal jeg fylle opp hjernen til bristepunktet og heller se hva som sitter igjen når høsten kommer og skrivetrangen melder seg.

Jeg har lagt ut nye alternativer for lesesirkelbøker dere kan stemme på. Neste sommer tenkte jeg at det burde være en morsom bok man kan ta med seg på ferie, og jeg landet på tre bøker som ifølge 1001-boken skal være kjent for sin fortreffelige humor. Det ble ingen mursteiner denne gangen heller; er det ferie, så er det ferie!

Vinneren i lesesirkelen i juni ble Elida – gratulerer så mye! Send meg ditt bokønske på mail, så bestiller jeg.

Ha en riktig god sommer alle sammen! Hva skal dere lese i ferien?

16 kommentarer til “Julilesning”

 1. God ferie, Line, og nyt den til fulle. Gler me til evt blogginnlegg når hauststormane inntreffer;-)

  Så kjekt å vinne, tusen takk!

  1. Det var skikkelig lyn og torden-vær tidligere i dag, så det var vel da jeg burde ha skrevet innlegg:-) God ferie til deg også, Elida! Og på tide at du vant, du som har deltatt så mange ganger.

 2. Dette klarer du lekende lett!

  Little Women og Den Merkelige Hendelsen er særdeles lettleste bøker. Begge er fornøyelige, spesielt den siste. Om Mus og Menn og Hvit Tiger er korte, gode bøker som også går kjapt å lese. Mørkets Hjerte er kort men tung. Det er likevel fint mulig å lese den ferdig på et par dager, men velg dager der konsentrasjonsnivået er høyt. Ishiguro er alltid god han, så der tror jeg neppe man kan trå feil. Sier jeg uten å ha lest boken på listen din. Resten av bøkene vet jeg lite om, men jeg kan være heiagjeng uansett!

  Jeg innbiller meg at Echo ikke er særlig større enn en katt, men han er ni kilo helt på egenhånd. De korte bena gjør dog at det er lett å tro at han veier mindre.

  1. Det er godt du har troen på meg, da føles det som om halve jobben er gjort allerede:-)

   Det er meldt fint lesevær neste uke, sol men ikke for varmt, og da pleier jeg å få lest en del. Jeg leste første del av Heart of Darkness mens jeg studerte, så jeg husker at den var krevende. Men denne gangen prøver jeg på norsk istedet, og jeg brukte ikke altfor lang tid på første del sist gang. Resten av bøkene tror jeg går kjappere. De fleste er gamle hovedbøker fra Bokklubben, og de har en skriftstørrelse som gjør dem eksepsjonelt lette å lese. For ikke å glemme at jeg gleder meg til innholdet, da, hehe.

   Heldigvis blir det litt lettere når vekten fordeles på to, en på magen og en på brystet. Sabeltann liker å ligge som en levende pelskrage over halsen min, luringen, og sånn sovner han. Veldig koselig, men fy fader så tungt det er.

 3. Leseferie er bra. Jeg minnes feriene i min ungdom, før jeg begynte å jobbe om sommeren, hvor jeg slukte en bok per dag og jeg satt i den samme stolen og kikket på regnet (regner alltid på vestlandet om sommeren så det var ikke så mye annet å gjøre). Når jeg leste om bøker som blir sendt med posten minner det i et lite øyeblikk meg om Bridget Jones som sender kofferten sin med bud (eller noe) da hun skulle på weekendtur:-) Får håpe pakken dukker opp i allefall:-) God sommer, gleder meg allerede til neste innlegg!

  1. Karin, du har gjennomføringsevnen som skal til for å nå mine mål. Hvis jeg hadde kunnet lese en bok pr dag i ferien ville det blitt 30 bøker – mer enn jeg har lest hittil i år. Det høres fantastisk ut. Hehe, jeg kan godt være bokverdenens Bridget Jones! Men blir pakken borte, bryter helvete løs. Da blir det ingen innlegg fra meg på et halvt år, minst, mens jeg leter land og strand rundt etter de forsvunne bøkene. Grøss, for en tanke.

 4. God sommer og ferie fra meg også. Noe merkelig har skjedd med pc-en min iløpet av flyturen så tasting er en pine, utsetter derfor egen oppsummering til imorgen – kanskje – hvis jeg får lurt meg unna resten av familien. Når skal de forstå at ferie er for lesing – and that’s it.
  Det jeg egentlig ville si – (bortsett fra gratulerer med formidabel innsats i juni) – var noen år om Donna Tartt og at jeg overlevde flyturen. Jeg plukket med meg Secret History og åpnet den på flyet til Frankfurt. Utgaven jeg fikk av deg (thankyou) – og fikk litt hakeslepp over tykkelsen på sidene – de var bibeltynne – og det var nesten 700 av dem. Boka er jo en hemmelig murstein. Visste du det? Mer om det senere. Tastaturet lagger så mye at jeg nå har skrevet denne kokmmentaren 3 ganger. Plutselig befinner musa seg midt i kommentaren og plutselig har jeg visket ut halve ord.
  Resten av kveldens datatid vies til geekgoogling og dataproblemer.
  Håper det er sommer i nordnorge.

  1. Takk, det samme! Så flott at du overlevde reisen denne gangen også. Jeg ser frem til Ingalill på nett til underlige tidspunkt hele sommeren. Min pc har fått trolldom eller magi kastet over seg, for jeg kommer nesten ikke inn på wordpress eller gmail. Fortsetter det sånn blir det bloggferie på meg enten jeg vil eller ikke til det går over. Ja, jeg var klar over mursteinstørrelsen til Donna Tartt, men Sleipe-Sara valgte å ikke nevne det til deg i tilfelle du skulle ombestemme deg. Min norske er på stusselige 580 sider, og dermed mindre fryktinngytende. Liker du den så langt? Jeg begynner på den neste uke, men først skal jeg lese noe kort som gir kryss. Steinbeck, sannsynligvis. God ferie så lenge!

   1. SleipeSara så sannelig – men jeg tilgir deg for boka er god og jeg henger med ennå (nettopp passert 400s). Merkelig å surfe rundt å skrive i vakum, mens alle sover. Psst, som superseriøs og treffansvarlig konsulent kan man skrive opp nyinnkjøpte pc-er som livsviktig skattefri utgift.
    God ferie selv – sa hun sære som allerede savner kalde lyse netter.

   2. Utmerket! Jeg tror jeg skal lure mamma til å lese den først, og vurdere spenningsnivået ut fra hvor raskt hun leser den. Klarer hun den på én dag, skal jeg kaste meg over den umiddelbart. Klart man kan skrive av pc (og bøker også, for den saks skyld) som superseriøs konsulent, men jeg håper da virkelig at denne holder noen år til. Jeg liker elektronikk som tåler litt (dvs. mye). Nå skal det soves på denne delen av verden, hvis det er mulig i dagslyset. Til jul ønsker jeg meg blendingsgardiner.

 5. Forresten – jeg har glemt å betale bokbloggtreffet – hvis det betyr at jeg ikke får bli legger jeg ned bloggen.
  (ok falsk trussel – men plz si at det ikke er for sent hvis jeg får gjort det liløpet av uka!!)

 6. Gratulerer til vinneren!:) Flott liste med bøker du har ordnet deg, håper de faller alle i smak. Har selv ikke lest noen av de:) Ønsker deg en god lesesommer! Kos deg masse!:)

 7. God ferie, og støtter tanken om bloggfri. Det kommer noen sporadiske innlegg fra meg i månedene, men jeg styrer bloggen med halvt gir nå. Tror ikke det gjør noe. Jeg har alltid merket at det er mindre lesere i juni og juli, folk er ikke så opptatt av å sitte foran datamaskinen og lese da. Aina Basso kan du glede det til, hvis det er Inn i elden er det en nydelig roman som jeg tror du vil like.

  1. Jeg har også lagt merke til at det er færre lesere nå på sommeren, og det er jo ingen vits i å blogge for arkivets del. Da er det bedre å ta igjen noe av lesingen, og heller skrive hvis trangen skulle melde seg. Jeg gleder meg veldig til Bassos bok, jeg har bare hørt bra ting om den så langt. God ferie til deg også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s