Mailesning

Min personlige tidsregning er i ulage for tiden. På mandag lovte jeg et nytt innlegg dagen etter med leseplaner for mai, og plutselig er det fredag og fire maidager er somlet bort på ikkebloggrelevante aktiviteter uten at leseplaner er iverksatt eller behørig dokumentert. Og jeg har heller ikke rukket å kåre månedens lesesirkelvinner ennå. Forhåpentligvis rekker jeg det før jeg kommer til slutten av innlegget.

Riktignok har jeg ikke bokblogget denne uken, men jeg har truffet andre bokbloggere, og det får være nært nok. På onsdag var jeg boksosial med book crossing-møte på Oslo S, etter at jeg og Ingalill hadde spist en bedre middag i maisolen på en indisk bule på Grønland og fått opp promillen såpass at det gikk an å snakke meningsfylt om bøker, ullstilongser eller joggebukser?, friskuser og hvorfor dietter=antikrist. Deretter møtte vi Silje på BC-møtet, og fikk lurt henne med oss ut i maisolen atter en gang for mer utepils. Silje og Ingalill måtte stå for bokpraten denne gangen, for jeg var mer interessert i å snakke om andre ting, f.eks. astrologi og offentlig byråkrati. Jeg lider under dilemmaet allsidige interesser vs ensporet blogg.

Apropos ensporet blogg: I mai har Lines bibliotek toårsjubileum, og i år husket jeg det tidsnok til at jeg kan markere det på bloggen. 16. mai er den store bloggfeiringsdagen. 17. mai feirer vi fedrelandet og grunnloven. 18. mai har jeg bursdag. Med tre dager på rad å feire, må det nesten bli stor festivitas her på Lines bibliotek. Den beste måten å gjøre det på, er å gi bort bøker. Og siden jeg først er i siget, kommer jeg til å gi bort flere – både splitter nye og lite pent brukte. Detaljer kommer når det nærmer seg.

Men jeg satser på at jeg også får lest noe innimellom all feiringen. Jeg prioriterer å få lest noen av leseeksemplarene jeg har mottatt i det siste. Blant dem er forfattere jeg lenge har hatt lyst til å lese noe av, blant annet Julian Barnes og Philippe Claudel. Denne gangen skal jeg starte på lesesirkelboken tidsnok til å bli ferdig, selv om Irvine Welsh slitsomt nok har slått et slag for skotsk engelsk i Trainspotting og jeg kan komme til å angre prioriteringen før jeg er kommet halvveis i boken. Jeg får prøve å balansere det hele med en norsk lyriker som fatter seg i symboltung korthet. Større ambisjoner har jeg ikke denne måneden. Jeg må spare krefter til den dårlige samvittigheten jeg får når jeg ikke har rukket å lese ferdig Anna Karenina siste søndag i juni.

Da jeg stengte avstemningen over lesesirkelboken for april 2013, var det uavgjort mellom Frankenstein og Northanger Abbey. Som lesesirkelarrangør og avstemningsadministrator måtte jeg velge en av dem for å kunne legge ut ny avstemning. Jeg valgte Northanger Abbey av tre grunner.

1) Det var den korteste boken, og derfor en bok flere deltakere vil kunne gå løs på med håp om å fullføre.

2) Vi leser Ann Radcliffes The Mysteries of Udolpho i november, en bok Austen parodierer i Northanger Abbey.

3) Rent egoistiske grunner. Jeg har ikke lest noe av Jane Austen på over ti år, og nøler ikke med å dra flere med meg i dragsuget.

De nye kandidatene dere kan stemme på er alle hentet fra 1800-tallet. Det er russiske Ivan Turgenjevs Fedre og sønner (1862), franske Émile Zolas Thérèse Raquin (1867) og svenske August Strindbergs Det røde rommet (1879). Alle bøkene er overkommelig i lengde, ingen av dem er mursteiner (bedømt ut fra tykkelsen, jeg har ikke sjekket skriftstørrelsen). Hvordan innholdet er, gjenstår å oppdage. Dere kan stemme i hele mai.

Der rakk jeg jammen å kåre en lesesirkelvinner også. Den heldige vinner ble Bente Bing! Bente: Send meg en mail med postadresse og hvilken av de neste lesesirkelbøkene du ønsker deg i premie, så bestiller jeg.

God helg så lenge!

Reklamer

16 thoughts on “Mailesning”

 1. Når og hvor foregår disse bookcrossingmøtene? Det hadde vært trivelig med nye bekjentskaper og kanskje jeg endelig får sluppet fri den boka som jeg har tenkt i 2 år.

  Jeg er glad det ble Northanger Abbey! Men det er mest siden jeg har lest Frankenstein. Begynner å få det luksusproblemet at jeg har lest de fleste alternativene.

  Og ja, jeg gruer meg til skotsk i Trainspotting.

  God helg 🙂

  1. Book crossing-møtene skjer på Oslo S hver måned, på kafeen La Baguette, som regel første onsdag i måneden kl 17. I juni er møtet imidlertid flyttet til andre onsdag, altså den 13. Jeg anbefaler deg å ta turen innom, for det pleier å være veldig hyggelig. Man får dessuten kvittet seg med bøker, og eventuelt tatt med seg noen nye hjem.

   Hvis du har lest de fleste alternativene allerede, er det bare å foreslå andre du kunne tenke deg å lese. Og Trainspotting blir en utfordring for oss alle. Vi får bare se frem til standard engelsk i Northanger Abbey.

   God helg, Monika:-)

 2. Takk for sist! Jeg satt stor pris på å bli «lurt» ut i det fine været – kjempekoselig 😀 Jeg har registrert meg på BC- siden, så neste gang skal jeg slippe noen bøker fri på ordentlig.

  Jeg leste Trainspotting på norsk da den kom på 90 – tallet en gang, men jeg er ikke helt sikker på hvor den er blitt av. Sikkert i en eske hos mamma, der er nok alle bøkene jeg ikke finner her (er jo bare1,5 år siden vi flyttet hit, så man kan ikke forvente at alt er på plass ennå;-) Jeg må ha mer hyller!).

  Hurra for tre dagers feiring av deg og blogg 😀

  1. Godt å høre! Jeg er blitt relativt frelst på å slippe bøker ut i det fri, så det anbefales å gi det et ordentlig forsøk. Det letter på samvittigheten når køen av nye bøker vokser seg vel stor.

   Vi bokbloggere må alle ha flere hyller, slik andre mennesker trenger oksygen for å overleve. Hva syntes du om Trainspotting? Ingalill kunne ikke gi store referatet etter å ha strevet seg gjennom bare første kapittel.

   Og hurra for feiring! Men jeg har plutselig begynt å lure på om ikke bloggen har bursdag 19. istedenfor 16. Tre dager på rad er det, men nå ble jeg usikker på rekkefølgen. Jaja, feiring blir det uansett!

   1. Jeg leste Trainspotting etter at jeg hadde sett, og likt, filmen. Husker jeg at jeg likte filmen bedre – kan ha noe med at det var Ewan McGregor og musikken i filmen – men samtidig får vi mer innblikk i livene til disse dopkompisene i boka – tror det er flere historier som fortelles gjennom øynene til flere av personene, ikke kun Ewan (husker ikke hva karakteren het) synspunkt- som det er i filmen. Dette ble rotete… Siden jeg leste den på norsk, så sleit jeg ikke med å komme igjennom den, men jeg skjønner at det er vanskelig å lese skotsk dialekt!

   2. Musikken, ja, jeg har faktisk soundtracket. Jeg elsker Underworld, tror det er derfor. Kan sette den på i bakgrunnen mens jeg leser for å komme i riktig stemning. Det stemmer at perspektivet veksler mellom flere karakterer i boken, det står i hvert fall i 1001-boka. En ting jeg og Ingalill lurte på med oversettelsen som kanskje du kan svare på: Hvordan løste de den skotske dialekten på norsk? Ingalill var redd de hadde brukt Fredrikstad-dialekt, og nå ble jeg også bekymret.

 3. Gleder meg til tredagers!

  Er usikker på om jeg skal lese Trainspotting på norsk eller engelsk, er ikke akkurat stødig i skotsk. Samtidig som tanken på oversatt litteratur fremdeles er litt vond. Vanskelige. Selv om noe sier meg at problemet kommer til å løses veldig glatt – ved at jeg ikke får lest boka i det hele tatt.

  1. Unngåelse er en undervurdert måte å løse problemer på. Når det er sagt stiller du sterkere enn meg, som kan finne på å lese sakte selv på et engelsk som dronning Elizabeth kunne ha stått inne for. Jeg vedder på at originalen er bedre enn oversettelsen, siden det krever en unaturlig språkbegavelse for å klare å oversette junkieskotsk og slippe unna med det i tillegg. Og: Godt å vite at sniksamlesingen fortsetter.

 4. Fra sengen gjenoppstanden.
  Jeg makter ikke å tenke en eneste fornuftig tanke om bøker, men slår fremdeles et slag for at ullstilongs er mer estetisk enn joggebukse – ihvertfall i de timene før det blir rumpe og knær, kanskje etterpå også, for joggebukser får vel også knær?

  1. Du har vært syk, du også? Selv holder jeg på å forgå av tette bihuler, overdrevent inntak av nesespray og smertestillende i alle former – og ikke minst kjedsomhet. I kveld skal jeg begynne på Marriage Plot-innlegg, det regner jeg med at lesedoktor Ingalill støtter som en oppbyggelig aktivitet?

   Ikke alle joggebukser får knær, og man må ha brukt dem en stund før det skjer. Så jeg går fortsatt for joggebukseestetikken.

   1. Regner med at mangelen på MPinnlegg betyr at du fremdeles ligger og klamrer deg til nesesprayen? Som miserykompanjong kan jeg da skape balanse i din lidelse med min egen sykehistorie = lite bedring, null trening, bittelitt lesing og min første innkjøpte non-allergi nesespray, + brusetabletter for slim, div hostesafter, et fjell av painkillers – og ullstilongsen og skibuke er nå det eneste jeg får på meg. Føler du deg bedre nå?
    Ruinert av doktor og medisinutgifter og med ruvende dødsangst etter å ha lest om bivirkningene på de ulike medisinene. Nå føler du deg ihvertfall bedre! Da anser jeg min lesedoktorgjerning som over.
    – bortsett fra: på retur fra apoteket stakk jeg innom biblioteket og plukket opp Cocka Hola.
    (godt misjonsarbeid!) – og god bedring!

   2. Nei, det ga seg endelig i går morges, så nå er jeg fyllesyk istedet etter all feiringen. I morgen skal jeg begynne et nytt og bedre liv, bli avholdsmenneske og trene hver dag. I dag, derimot, blir det pølsefest og krim-Persson på sofaen. Er det doktor Mengele du har besøkt? Så mange sykeord i en og samme setning kan ikke være bra. Men hurra for misjonsarbeid! Hvis du ikke blir frisk av å lese om pornoguttene til Faldbakken, er det stor sannsynlighet for at du ligger for døden. Det kan vi ikke ha noe av, så les for harde livet! Og god bedring!

    Jeg har sloss med Eugenides hele uken. Jeg har lyst til å si noe om hvordan boken handler om å lese bøker, men det har vist seg å være mye vanskeligere enn jeg trodde. Men innlegg kommer, kommer…

 5. Jeg stemmer på Émile Zola! 🙂
  Det er så flott å lese disse innleggene dine som inneholder litt av hvert. Stilen din er morsom og fin og jeg blir bittelitt misunnelig 🙂
  Ha en riktig fin torsdag!

  1. Tusen takk, så hyggelig at du liker dem:-) Jeg er litt uinspirert for tiden, og da hjelper det med fine tilbakemeldinger for å komme i skrivemodus igjen.

   Husk bare å stemme ved å trykke på avstemningsboksen, for til og med jeg har bare lov til å legge inn én stemme. Jeg stemmer forresten også på Émile Zola:-)

   Ha en fin torsdag, du også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s