Vårens ti på topp

Til tross for at jeg er veldig glad i lister, og spesielt lister over bøker, pleier jeg vanligvis ikke å lage lister over hvilke bøker jeg skal lese i nærmeste fremtid. Jeg har altfor mye spennende å velge mellom i mitt private bibliotek, og hvilke bøker jeg har mest lyst til å lese endrer seg så fort at slike lister blir ferskvare og utdatert så fort jeg har laget dem. Men de siste ukene er det noen bøker som har utmerket seg, som jeg stadig vender tilbake til i tankene mens jeg forsøker å konsentrere meg fullt og helt om boken jeg leser . Jeg får ikke ro i sjelen før jeg har laget en oversikt, og har lovet meg selv dypt og hellig at jeg skal finne tid. Veldig snart. Vårens høydepunkter. Listen er ikke i prioritert rekkefølge.

1. Birger Baug – Død sjel

Ok, litt prioritering likevel. Denne står absolutt høyest på listen, og jeg gratulerer meg selv med tålmodigheten jeg har vist ved å velge å lese ferdig andre bøker før jeg begynner å lese Død sjel. Ikke fordi jeg er så disiplinert, men fordi jeg ikke vil ødelegge leseropplevelsen med dårlig samvittighet over lesesirkelbøker som blir nedprioritert – igjen. Etter Baugs to første krimromaner deler han nå førsteplassen over mine norske krimfavoritter sammen med Jo Nesbø. Tykkelsen på boken lover meget godt. Baug er nemlig en krimforfatter som behersker spenningskurve og struktur der andre krimforfattere snubler og faller, og ut fra tykkelsen på boken å dømme har han nå tatt konsekvensene av dette og hevet ambisjonsnivået. Jeg gleder meg!

2. Julian Barnes – Fornemmelsen for slutten 

Tidligere i år etterlyste Cappelen Damm bloggere som kunne tenke seg å blogge om bøker, nærmere bestemt oversatt litteratur. Etter en kikk på listen deres fant jeg fort ut at det kunne jeg godt tenke meg. Den første boken jeg fikk var Nobelprisvinner J. M. G. Le Clézios Sultens refreng. Den sparer jeg til jeg har tenkt ut hva mitt fremtidige Nobelprosjekt skal gå ut på, og hvilken ende jeg skal begynne i. Forrige uke fikk jeg en bok jeg har vært svært fristet til å lese helt siden Labbens Booker-samlesing i høst, nemlig Bookerprisvinneren selv, Julian Barnes. Labben skrev så overbevisende om boken at jeg har hatt den i bakhodet siden, og nå skal den endelig leses. Hvis de første to bøkene jeg har mottatt er representative for hvilke bøker jeg får i fremtiden, blir dette en stor suksess.

3. Philippe Claudel – Brodecks rapport

Enda en bok jeg leste om første gang hos Labben, og som jeg etterpå har sett anbefalt hos Aroundbooks og Clementine også. Tre bloggere som leser veldig mange bøker jeg er interessert i, og som jeg derfor mer enn gjerne følger anbefalingene til. Ny Claudel-bok kommer i norsk oversettelse i løpet av våren, og jeg håper at jeg rekker denne først.

4. Aina Basso – Inn i elden

Jeg ble interessert i Bassos bøker da hun i fjor skrev en artikkel om historiske romaner for Tidsskriftet Biblioteket. Basso diskuterte hva som kan være grunnen til at historiske romaner har lavere status enn andre romaner, noe jeg i så fall ikke forstår. Jeg kan gjerne tenke meg å lese flere norske historiske romaner, og har tenkt å starte med forfatteren som ga meg ideen – Basso selv. Hun utga sin tredje roman og andre ungdomsroman for kort tid siden, og det jeg har lest om den så langt virker veldig lovende.

5. Leif G. W. Persson – Grisefesten

Jeg har store krimabstinenser for tiden etter å ha nedprioritert krim altfor lenge. I tillegg til å ha lest altfor lite krim de siste årene har jeg dessuten lest altfor lite svensk krim, og det savner jeg. Det siste svenske jeg leste var Camilla Läckberg for to år siden, og den var ikke engang spesielt god. Nå blir det andre boller, og Persson er første krimforfatter ut etter Birger Baug.

6. Stieg Larsson – Jenta som lekte med ilden

Larsson er svenske nummer to. Jeg har inntrykk av at jeg var en av få krimelskere som ikke falt for Menn som hater kvinner, men derimot syntes den var noe langtekkelig og derfor lite engasjerende. Dermed har de to siste bøkene i Millennium-trilogien aldri fristet. Men etter at jeg så de to siste delene av tv-serien forrige fredag, kom jeg på bedre tanker. Tv-serien klarte å fange alt det jeg likte ved historien, og utelot det jeg slet med. Og da kom inspirasjonen til å begynne på andre bok, så fort jeg får tid.

7. Agatha Christie – Snikende død

Som sagt, jeg har krimabstinenser. Det inkluderer også utfyllende dagdrømmer om fråtsing i krimromaner. Påsken nærmer seg dessuten med stormskritt, og det er høytiden da forholdsvis store mengder av bevisstheten min skal rettes mot min største krimhelt, Hercule Poirot.

8. S. J. Watson – Before I Go to Sleep

En krimroman jeg ikke hadde hørt om før jeg fikk den i premie av Bokelskerinnen i hennes debutantutfordring i fjor. Kanskje ikke så rart, i og med at boken fortsatt er ganske ny. Min mor – som er en meget erfaren krimleser – leste denne da hun var på besøk i oktober. Hun ble oppslukt etter noen få sider, og la den ikke fra seg igjen før den var lest ferdig. Det høres ut som en krimroman etter mitt hjerte.

9. Dennis Lehane – De gales øy

Fra krimroman til spenningsroman. Jeg så filmversjonen Shutter Island før jul, og ble fascinert av både historien og de narrative grepene. Nå som jeg kjenner slutten, vil jeg underveis i lesingen kunne fokusere mer på hvordan Lehane forteller historien og lurer leseren. Akkurat det en passe nerdete litteraturviter synes er gøy.

10. Susan Hill – The Woman in Black

Fra krim via spenning til grøsser/skrekkroman. Spøkelser og grusomme hemmeligheter, ensomme advokater og dødsbo. Jeg har utsatt denne fra julegave i mørkredde desember til nettene blir lysere. Nå er de snart lyse nok.

Det var listen over bøkene jeg vil få lest så fort som mulig. Hvis jeg klarer halvparten før sommeren, skal jeg si meg godt fornøyd. Men det spørs hvor mange som lar seg kombinere med Anna Karenina, som er lesesirkelbok i juni og som jeg snart må begynne på for å komme i mål. Men, men. Den tid, den sorg.

Hvilke bøker gleder du deg mest til å lese? Noen innspill på hva jeg bør lese først?

23 kommentarer til “Vårens ti på topp”

 1. Hurra for Claudel og Barnes! Jeg gleder meg også til å lese din omtale av Persson-boken. Vi selger mye av ham, uten at jeg har hørt annet enn det noe vage «hvis du liker krim så liker du Persson». Jeg så ham på Skavland, og syns egentlig det er ganske utrolig at den mannen fungerer, for ikke å snakke om at han får til å gi ut tilsynelatende gode bøker.

  Shutter Island var ikke verst. Jeg tror jeg ble lurt. Hvis ikke jeg husker helt feil, men jeg ville vel husket det hvis jeg var smart nok til å skjønne tegningen før slutten?

  Er du ferdig med Store Forventninger nå? =) Jeg er fremdeles helt oppslukt av Ringeren, selv med alle avsporingene til Hugo – og det er mange av dem. Kun en gang har jeg opplevd å bli utålmodig, og det var i kapittel to, bok tre. Om Paris. Siste halvdel av kapittelet skummet jeg. Og jeg pleier ikke å skumme bøker. Synd, egentlig, for resten av boken er så god! Pittelitt redigering kunne den nok tålt, men jeg tipper den havner på favorittlisten likevel.

  1. Lovende påstand om Persson, og det kommer sikkert av at han skriver det jeg tenker på som klassisk svensk krim – som rett og slett er blitt synonymt med krim i manges hoder. Det virker som han skriver med humor, og det har jeg sansen for. For mye alvor i krim kan bli for mye av det gode. Men nå ble jeg nysgjerrig på hvorfor han ikke skulle fungere? (Google, google…) Fant dette sitatet: «Man blir så jævla pigg når man er edru. Jeg jobber som en idiot. Så da må jeg begynne å drikke igjen, bare for å få ro i hodet.» Haha!

   Ut fra filmen Shutter Island tror jeg det skal et usedvanlig kløktig (evt paranoid) hode til for å skjønne tegninga før avsløringen. Lehane skjuler sporene altfor godt. Selv da jeg så filmen for andre gang strevde jeg med å holde orden i trådene.

   Jeg ble ferdig med Store forventninger forrige mandag! 🙂 Og har skrevet ferdig halve innlegget ca, så det er underveis. Ringeren har jeg ikke lest i på et par dager, må bli ferdig med The Marriage Plot først. Men jeg skal lese på spreng i helgen, og håper at jeg liker den like godt som deg! Da blir det mye morsommere å lese den ferdig.

 2. Jeg er helt enig med deg ift «Menn som hater kvinner». Jeg synes også den var langtekkelig, og likte den ikke.»Jenta som lekte med ilden» er mye, mye bedre. De to kan ikke sammenlignes.

  1. Gode nyheter! Da krysser jeg fingrene for at jeg liker andreboka like godt som deg. Jeg så filmen da den kom, og syntes den var veldig spennende. Kanskje boken fenger mer når jeg allerede kjenner plottet.

 3. ahhh, jeg nileste Menn som hater. Den sendt meg ut i en svenskekrimbøle som førte til manisk serielesing av Marklund og Lackberg Kanskje ikke det beste utfallet i verden, men jeg har ihvertfall lest dem og kan nå uttale meg skråsikker om… svensk seriekrim?

  Birger Baug skal jeg med tiden krimkongelese og Persson hører jeg på akkurat nå. Olof Palme trioen. Mine første Persson og jeg vet ennå ikke helt hva jeg synes, men mer usmakelige politimenn er det sjelden man møter. også er han jo morsom. Også skal jeg begynne på Mons Kallentoft. Eneste problemet er at de er så tjukke, får tennisalbue bare ved å se på bøkene.

  , og den Claudelboka begynner jeg å innse jeg skulle sveipet ned i sekken når ingen så på. – den har jeg aldri sett – .

  1. Overrasket over at Larsson førte deg til Läckberg men ikke Mankell. Etter å ha lest kun første Läckberg slår jeg allerede fast at Mankell er hundre ganger bedre. Morsom er mitt inntrykk av Persson også, vurdert ut fra tilfeldige avsnitt. Usmakelig politimann passer kjempefint etter Baug, for hans helt er svært sympatisk. Og deretter Mikael Blomkvist. Det blir en herlig vår!

   Claudel-boka kan du få overta etter meg. Men jeg har fortsatt ikke fått mitt eksemplar, så det blir en stund til. Du rekker å lese Berlinerpoplene først:-)

   1. Da har jeg blandet sammen, trodde det var Claudel du tok med deg hjem fra bookcrossinmøtet. Popler? Skjønner ikke hva du snakker om. Plutselig slo det meg at jeg ennå ikke har hørt et ord om at du er ferdig med Catch22. Det kan vel ikke stemme, har jeg hoppet over et innlegg?

    Når vi først snakker om krim, fikk jeg overraskelsespakken min fra cappelen idag. Førstebok i en ny svenskeserie (yay) og
    ,,,,, holder du pusten? ….. Kepler nr3.

   2. Hehe, det er godt du har selektiv hukommelse. Catch22 er lang nok til at den blir et prosjekt i seg selv. Først må jeg komme i gang med/fullføre Anna Karenina og få stillet krimabstinensene. Men hvis den er så morsom som du skal ha det til (og som sikkert stemmer, kjenner jeg deg rett), tipper jeg at den kan være en bra sommerbok når jeg ligger i vater og griller meg i solen.

    Haha, så bra at du fikk Kepler!! Da vet vi at de ikke sjekket bloggen din før de sendte pakken. Jeg synes du bør lese den. Enten blir den en positiv overraskelse, eller så kan jeg glede meg til nok en frydefull slakt. Jeg leser fortsatt Kepler-innlegget ditt når jeg trenger noe å le av, så sånn sett kan du regne det som en god gjerning.

   3. Nå er jeg veldig spent på hvor denne kommentaren havner for det var ikke noe svarknapp der jeg helst ville ha det plassert.
    Skal jeg lese kepler3, må jeg jo lese kepler2 først, og det sverget jeg på å aldri gjøre. Hele min troverdighet står i fare. De har nok ikke gått så veldig langt tilbake i arkivene Cappelen, men de skal ha for at de har fått med seg det enorme mengden skandiakrim jeg har fortært de siste årene. Serie på serie. Så det skal de ha pluss for.

   4. Må du lese Kepler 2 før 3? De er da ikke knyttet sammen? Som Tillers Skråninga og Innsirkling? Min mor hoppet forresten over Hypnotisøren og gikk rett på Paganini, og hun syntes den var veldig spennende. For ordens skyld: Hun holdt ikke ut mer enn et par Läckberg. Sånn. Da var troverdigheten din fikset. Bare si at «jammen, Line sa at moren hennes syntes det var en god bok, og det visste jeg jo ikke da jeg lovte aldri å lese den» osv.

    Gøy at du kommer til å få krim, mens jeg får Nobelprisvinnere og 1001-listeforfattere. Det kommer jeg til å angre på når jeg ser hvor mange morosame bøker du får lese. Men du kommer nok til å angre, du også, når du ser hvor mange kryss jeg får i boken.

   5. Jeg trodde keplerbøkene var en serie. Har jeg misforstått alt? Jeg legger den ved senga – eller gir den bort på påskeferie. Tilfeldigheter hele veien. Kjenner allerede misunnelsen bre seg over alle kryssbøkene dere kommer til å få, kanskje jeg også burde ta en titt på cappelenlista og velge målrettet? Må tenke på det.

    (leser jeg kepler kommer jeg GARANTERT til å skyld på deg og mora di)

   6. De er sikkert en slags serie, på krimseriemåten. Men det er ikke alle som gjør som Läckberg og skaffer seg lesere ved to be continued-trikset. Mamma leste som sagt nummer to uten å ha lest eneren, og det bød ikke på noen problemer. Men det må sies, i rettferdighetens navn, at min mor ikke lider av tvangskronologisme. Jeg synes uansett du skal kikke nærmere på oversatt-listen, for jeg er helt sikker på at Cappelen gir ut mye prisvinnende myrstrå-litteratur. For min del venter jeg nå i spenning på 2012-versjonen av 1001-listen. Så får vi se hvor mange listekryss det blir av dette til slutt.

 4. Så spennende liste:) Her var det mye jeg ikke har lest, de noterte jeg flittig ned:) Basso og Persson må jeg få lest:) Anbefaler Before I Go to Sleep, syntes den var kjempebra, en skikkelig leseropplevelse:)

  Leser på impuls for tiden, ikke alltid lurt, leser for mange bøker om gangen og lesesirkel boken har havnet lenger bak i køen. Blir nok ikke ferdig i tide, men jeg liker den så langt:) Ble lettere å lese etter jeg gikk over til norsk utgave, ble for vanskelig på engelsk. Har også hvert helt oppslukt av de to siste hunger games bøkene:) Har forresten giveaway på bloggen min, som det bare å hiv seg med på. Gir bort krimbøker. Hvis du/dere ikke har hvert der alt:)

  Ha en fin onsdagskveld:)

  1. Så bra! Before I Go to Sleep rykker stadig fremover i køen etter hvert som flere skryter av den. Kanskje rekker jeg den allerede i påsken? Det virker som en bra påskekrim.

   Jeg skulle gjerne ha lest Ringeren på norsk, men den er så forkortet sammenliknet med originalen at det blir nesten som å lese halve boken. Jeg og Labben kikket på den i et antikvariat for et par uker siden, og den virket betraktelig lettere å lese enn den engelske/franske. Men jeg skal nok komme gjennom den engelske til slutt.

   Hunger Games-bøkene har jeg fått med meg er oppslukende lesning, og jeg tror jeg skal prøve å få sett filmen. Tror det kan være en spennende film. Alt som heter give away må jeg stå over i denne omgang, for nå har jeg så mye å lese allerede at jeg må begrense tilførselen. Men da blir det flere bøker på de som trenger påskelektyre:-)

   Ha en fin kveld, du også!

  1. Sånt liker jeg å høre! Død sjel er absolutt førsteprioritet, men Before I Go to Sleep rykker stadig fremover i køen. Det virker som om alle som har lest den er veldig begeistret – et godt tegn.

 5. Spennende liste, Line! Her er det flere som jeg også har lyst til å lese, Julian Barnes «får» jeg fra Bokklubben etterhvert, og The Woman in Black står i hylla og kikker nifst, men forlokkende på meg. Birger Baug og S.J Watson er jeg nysgjerrig på 🙂

  Ellers så er det blitt forferdlig lite lesing på meg i mars – men jeg har i allefall fått fordypet meg i Torbjørn Egner! Nå braker det snart løst med storstilt Egner – forestiling 😀

  1. Kanskje vi skal manne oss opp og lese The Woman in Black samtidig? Det blir neppe mindre skummelt av den grunn, men da er vi i alle fall to:-)

   Hvis jeg klarer å fullføre bøkene jeg har begynt på, blir mars den så langt beste lesemåneden min i år. Hurra! Men det er ikke så rart at du ikke har rukket så mye, så travelt som du har hatt det med oppgaver. Du får ta det igjen i påsken! Lykke til med Egner – han liker jeg:-)

  1. The Woman in Black er en spøkelseshistorie som er filmatisert to ganger. Jeg og Silje ble veldig skremt av filmen som liten, og jeg fikk boken til jul. Jeg skrev litt om den i det siste ukesinnlegget i fjor, arkivert under kategorien Ukenytt!

 6. Fin liste. Blir rent inspirert av alle listene, tror nesten jeg må lage en egen en. Gleder meg til å høre hva du synes om GW Persson, så jeg kan sammenligne det med hva min mor synes (sånn går det når man knappt leser kirm selv, men leser og hører veldig mye om krim). Lurer på om jeg skal være mainstream og lese krim hele påsken, blir en utfordring å finne nok lesestoff i så fall.

  1. Ja, lag en egen liste! Nå gleder jeg meg både til å lese Persson og til å sammenlikne notater med deg om din mors meninger om Persson. Det er altfor sjelden man får diskutert litteratur via stedfortreder.

   Det blir neppe et problem å få tak i krim, men det er alltid en utfordring å finne krim som passer perfekt for anledningen. Det er derfor jeg tviholder på Agatha Christie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s