Februarstatistikk

Dagene går så fort at jeg blir helt skremt, og jeg rekker ikke engang å lese halvparten av bøkene jeg i all beskjedenhet har satt meg fore å lese. Heldigvis betyr det at våren snart er her med sol og varmere dager, og da kan man jo ikke klage likevel. Det er på tide med en oppsummering av årets korteste bokmåned. Jeg sier bokmåned istedenfor lesemåned, for med alle salgene som har vært denne måneden, har jeg nesten ikke rukket å lese noe så opptatt har jeg vært av å gjøre gode kjøp. Mer om det etter hvert.

Dette har jeg lest i februar:

 • Inger Hagerup Videre
 • Øystein Wingaard Wolf Brighton Blues
 • Stella Gibbons Cold Comfort Farm
 • Charles Dickens Store forventninger (halvveis)
 • Jennifer Egan A Visit from the Goon Squad (halvveis)
 • Federico García Lorca Sigøynerballader (påbegynt)

Jeg holdt meg bare delvis til planen jeg laget i begynnelsen av måneden: Gibbons er lest, jeg har begynt på Lorca og holder fortsatt på med Dickens. Kun to bokinnlegg er skrevet, men pluss for kulturinnlegg og nypløyd mark.

Hva synes jeg?

Om jeg ikke leser så mange bøker, leser jeg fremdeles veldig gode bøker. Brighton Blues var en nydelig liten bok, et forfriskende pust i bakken mellom lengre og mer tungleste bøker. Cold Comfort Farm var en annen opptur, en snerten og vittig bok jeg kom fort inn i og vegret meg for å legge fra meg. Store forventninger har jeg lest et par hundre sider av siden sist, men jeg merker at lesingen går treigere etter hvert som Pip roter det til for seg selv. Tålmodigheten min er begrenset når det gjelder villfarne mannlige karakterer, jf. Hamsuns Sult og Dostojevskijs Forbrytelse og straff. Kanskje er jeg mer lik Gibbons’ Flora Poste enn jeg liker å innrømme, for jeg merker at jeg generelt er glad i ordnede litterære forhold og blir irritert av for mye rot og dumme valg. Av både karakterer og forfattere.

Lorcas Sigøynerballader (1928) er spansk litteraturs mest populære diktsamling i moderne tid. Min utgave fra Bokklubbens verdensbibliotek innledes av et svært godt forord av oversetteren/gjendikteren Kari Näumann. Hun plasserer Lorcas gåtefulle dikt i en sammenheng som gjør at jeg får mye mer ut av dikt jeg ellers ville strevd med å forstå. Det er en kjærkommen forandring å lese dikt fra Spania, siden jeg fikk litt nok av norske forhold etter tre Hagerup-samlinger på rad. Jennifer Egans bok vant Pulitzerprisen i fjor, og den er en annerledes og god bok jeg blir stadig mer oppslukt av.

I forbindelse med lesesirkelen 1001 bøker på søndag skrev ti bokbloggere om Stella Gibbons’ Cold Comfort Farm. Lenker til omtaler finner du på lesesirkelsiden her. Hvis du er på utkikk etter overbevisende anbefalinger om en veldig morsom bok, bør du kikke på noen av innleggene. Moshonista vant månedens premie, og får bok i posten så fort hun klarer å bestemme seg for hva hun vil ha.

Status lesemål:

Jeg henger fortsatt etter med målet om å lese 52 bøker på 52 uker, men det gjør jeg alltid. Intet nytt fra østfronten, med andre ord. Både Dickens og Lorca er kjøpt før 2009, så jeg ligger ikke så verst an med off the shelf-målet så fort jeg får lest ut bøkene. Snart har jeg lest tre 1001-bøker i år, og det er jeg også fornøyd med. Jeg henger litt etter med å lese en lyriker pr måned, men bare med noen dager. Sakprosa, skuespill og noveller forbigår jeg i all stillhet denne måneden også.

Lesesirkel avstemning:

Dere har stemt på hvilken lesesirkelbok vi skal lese om ett år, og vinneren ligger an til å bli Irène Némirovskys Storm i juni som leder med over 50% av stemmene. Med mindre det hagler inn med stemmer på de andre kandidatene i løpet av kvelden, er det den vi skal lese neste februar. I morgen legger jeg ut tre nye kandidater dere kan stemme på i mars.

En bokshopoholikers bekjennelser:

Det startet så bra i januar. Det kunne ikke vare. Ikke med alle salg, vårlister og fristelser hvor man enn snur seg. Men på mandag ble jeg sitert i Aftenposten med at Mammutsalget er som julaften, og da tenker jeg vi sier at det er greit. En ting er å stå frem offentlig i bloggland, men å stå frem offentlig på trykk innebærer et visst ansvar for å leve opp til bildet man har skapt av seg selv utad. Jeg har likevel forsøkt å forvirre dere litt om hvor mange nye bøker jeg egentlig har fått i februar, ved å dele det opp i flere innlegg og håpe på at dere mister oversikten i Mammuttåken. Komplett liste er helt uaktuelt, der går grensen. Istedet deler jeg selvangivelsen opp i kategorier etter hvilke (unntaks)regler bøkene hører inn under:

 • Leseeksemplarer (5 – gratis, teller ikke)
 • Mammutsalg (4 – teller som 1 pga pris)
 • Bokklubbsalg/tilbud (6 – teller som 1 pga pris)
 • 1001-bøker (2 – teller ikke pga jobb som lesesirkeladministrator)

Hah! Har du sett, det ble bare to likevel. Og to er som sagt grensen. Jaja, da holdt jeg meg innenfor grensen likevel denne måneden, selv om det var noen øyeblikk hvor jeg trodde at jeg hadde gått litt for langt. Det viser bare at man aldri skal stole på magefølelsen; hold deg til det de kalde, harde faktaene viser på skjermen. Statistikk lyver aldri.

Det var min litterære februar. Jeg var på flere bokarrangementer, blant annet på en temakveld om Sigmund Freud på Litteratur på Blå forrige tirsdag. Dessuten to arrangementer på Litteraturhuset, som jeg skrev om tidligere i februar. Tre på en måned er ikke verst.

Apropos innlegget mitt om Anna Karenina og Charles Dickens på Litteraturhuset, hvor jeg etterlyste en smule nyansering i utroskapsdebatten. Jeg har alltid trodd at det som oppegående menneske er mulig å diskutere problemstillinger som ikke nødvendigvis involverer en selv og eget liv. Ikke minst siden mulighetene for diskusjon ville blitt sørgelig små og nokså kjedelige hvis man bare kunne diskutere ting som angikk en selv direkte. Men jeg ble litt i tvil om dette kanskje er en sjelden innstilling da jeg noen dager senere fikk en epost som skamløst reklamerte for en datingtjeneste for gifte og samboende mennesker som gjerne vil ha noen på si; folk som aktivt planlegger å være utro, men trenger hjelp til å finne noen å være utro med. Mottoet var: «Gjør livet levende, ha en affære!»

Excusez-moi?! Jeg er sjokkert over at folk faktisk trenger assistanse til å være utro. Og jeg er dobbelt fornærmet over både å bli vurdert som potensielt utro av fremmede mennesker, og samtidig bli vurdert som en person som er for tafatt til å klare å være utro helt på egenhånd uten å måtte betale noen for å lede meg inn i fristelse. Jeg har aldri hørt maken til frekkhet. Kan man formode at dette var en ren tilfeldighet og at alle dere andre bokbloggere fikk samme epost? Eller er denne utroskapstjenesten min hittil minst kritiske leser? Jeg har nå en hypotese om at Anna Karenina passer best nettopp for de menneskene som ikke leser den. Jeg vurderer i alle fall å sende utroskapstjenesten et eksemplar, og markere slutten med rød tusj og mange utropstegn. Gi dem et og annet å tenke på der de skor seg på andres sidesprang.

Nå ble jeg så indignert at jeg må gå og spise et eple og telle til ti. I mellomtiden håper jeg dere andre kan si noe om hvordan bokmåneden deres har vært? Eller skal vi kanskje heller si… salgsmåneden?

23 tanker om “Februarstatistikk”

 1. Jeg er fan av ditt kjøpssystem. Med din tellemetode kan til og med jeg klare å nå mål om å kjøpe færrest mulig bøker. Mitt mål er for øvrig fem bøker på en måned, og klarte det fint denne måneden hvis man ikke teller med mammut. Eller boken som kom i posten fra Schibsted i dag.

  Jeg fikk forresten også utroskapsmail, på Valentines Day til og med. Ble like fornærmet som deg.

  Litt kort varsel, men jeg kommer til Oslo på søndag. En venninne fortalte meg i dag at hun skal intervjue tre lærere i Oslo neste uke, og ble glad da jeg foreslo at jeg kunne være med. Blir til onsdag kveld. Tror du det finnes en mulighet for å få treffe noen bokbloggere mens jeg er der? Vet du om det finnes noen spennende kulturarrangementer jeg bør få med meg mens jeg er i byen? Jeg tror jeg må skaffe meg et kart over Oslo å begynne å markere hvor alle de beste bokbutikkene er, antikvariatene, litteraturhuset og andre viktige litteraturrelaterte steder.

  1. Å, så gøy med Oslo-besøk! Bokbloggertreff på sparket må gå an å få til, jeg er i hvert fall ledig. Jeg har ikke oversikt over om det foregår mye spennende på kulturfronten, men det er quiz på Litteraturhuset på tirsdag. Og så er det book crossing-møte på Oslo S onsdag ettermiddag (kl 17), hvis du ikke reiser tidlig på kvelden til Bergen. Da kommer Ingalill og Silje (tror jeg). Og så har jeg fri på tirsdag hvis du trenger litterær Oslo-guide:-) Bare å si fra!

   Jeg ble oppriktig glad for å høre at flere enn meg fikk utroskapsmail. Jeg sjekket etter at jeg skrev innlegget og så først nå at den kom fra Cision. Kanskje kunden tror at topp ti-bloggerne blir så høye på pæra etter kåringen at hverdagslivet blir for kjedelig? Og så på Valentines Day, da. Snakker om timing.

   Mitt kjøpssystem fungerer perfekt så lenge jeg klarer å knipe igjen øynene for bunken på skrivebordet. Da ser det ut til å være litt flere enn to. Men Mammut er ekstraordinært og teller ikke. Fikk du også Perla?

 2. Quiz hadde vært gøy. Tror du vi hadde klart å samle et lag? Har du anledning til å være med? Bookcrossingmøte akkurat den onsdagen jeg er i Oslo, det er ikke verst. Flyet mitt går ikke hjem igjen før klokken 22.00, så jeg rekker å bli med før jeg må avgårde til Gardermoen =D

  Bokguide vil jeg gjerne ha. Ingenting er bedre enn å slippe å finne frem til alle de beste stedene selv, og i tillegg være med en som har tålmodighet når jeg skal kikke i hyllene. Jeg kjenner egentlig ingen med slik tålmodighet.

  Jeg fikk også Perla, ja. Jeg har fått mange bøker fra Schibsted som jeg har gitt vekk til andre, men Perla tror jeg at jeg vil lese. Bokelskerinnen skrev en overbevisende omtale, og i tillegg er Argentina et land som fascinerer meg, som jeg har lest og skrevet mye om på Universitetet. Har du planer om å lese den? Jeg er litt nervøs for at den minner for mye om en «dameroman», ala Cecilia Samartin, men Bokelskerinnens entusiasme gjør at jeg tør å gi den et forsøk.

  1. Jeg er gjerne med på quiz! Hvis vi ikke klarer å få tak i flere bokbloggere på kort varsel, kan jeg eventuelt sjekke med noen av mine litteraturkompetente bekjentskaper. Perfekt at du kan være med på book crossing-møte, det pleier å være kjempehyggelig! Masse folk som elsker å lese, og masse gratis bøker – bedre kan det ikke bli:-D

   Tålmodighet blir neppe noe problem, jeg er jo ikke helt fremmed for å kikke i hyller selv. Men jeg må øve meg på «bare se, men ikke røre». Jeg er heldigvis flinkere live enn på nett, så jeg slipper å ruinere meg helt.

   Jeg hadde heller ikke bedt om Perla, men vurderer å lese både den og Det usynlige fjellet på grunn av alle anbefalingene. Jeg har fått inntrykk av at hun skriver i samme stil som Isabel Allende. Allende skriver ikke det jeg vil kalle dameromaner, hun har fokus på samfunn og skriver frodige fortellinger med store linjer. Men det er selvfølgelig mulig at de er blitt sammenliknet som et salgstricks, og at det egentlig ikke stemmer. I så fall er det jo bare å avbryte (for de som klarer det:-).

  2. labben: Perla er ikke en dameroman lik Samartin og andre. Den er mer i arven etter Isabel Allende. Den er dyp og har et språk som gjør at jeg ikke tror den vil treffe like bredt som dameromaner. Det usynlige fjellet har også sterkere kvaliteter enn en rekke dameromaner. Språket er en av forfatterens styrker.

 3. Da satser vi på quiz på tirsdagen. Regner med at jeg får venninnen min med på det også. Hun er stort sett opptatt på dagtid, men quizen er vel på ettermiddag eller kveld. Hvor skal det være quiz? Og er det en litteraturquiz, allmennquiz eller noe annet? Siden jeg skal på bookcrossing-møte må jeg pønske ut noen bøker jeg kan ta med til dere =)

  Haha ja, for de som klarer å avbryte. Heldigvis er jeg en av dem. Jeg tror Perla var litt kortere enn Det Usynlige Fjellet, så jeg begynner med den.

  1. Så flott! Quizen er kl 19:30 på Litteraturhuset, og det står at det er en litteratur- og underholdningsquiz. Den burde vi klare, med mindre det blir fryktelig mange spørsmål om Johnny Halberg og Hanne Ørstavik. Gleder meg til å se hvilke bøker du tar med deg. Jeg må også begynne å lete litt i bunkene. Du rekker nok Perla før meg med svært god margin, så da venter jeg i spenning på hva du synes. Og så blir det stor stas endelig å møtes! Jeg gleder meg:-)

 4. Jeg har ikke lest noen av de bøkene du nevnte angående villfarne mannlige karakterer, men synes jeg kjenner det igjen fra en del norsk samtidslitteratur også, først og fremst av mannlige forfattere. Ofte unge menn som roter det til for seg, og i disse bøkene er de gjerne ganske tafatte i tillegg. Jeg fikk helt nok en periode da jeg leste flere bøker av denne typen og merker at jeg fortsatt er skeptisk og som deg har jeg ikke den største tålmodigheten. Også i krimlitteraturen finner du ofte disse mennene, gjerne litt senere i livet og ofte med et eller flere samlivsbrudd bak seg.

  Jeg har forresten ikke fått denne e-posten;-)
  Quiz er gøy:-) Lykke til!

  1. Takk, Silje! Jeg får trøste meg med at Labben også fikk mail, i det minste:-)

   Det er MANGE villfarne mannlige karakterer i norske romaner, både krim og ikke, og det er en av grunnene til at jeg er nokså kresen på hva jeg bruker tid på av norsk samtidslitteratur. Er de tafatte i tillegg, blir det bare tull. Lars Saabye Christensen har jeg hørt er eksperten på slike, og derfor har jeg ligget unna bøkene hans så langt. I krim kan jeg tåle dem så lenge de kommer seg på arbeid og ikke er for treige.

 5. Jeg skjønner heller ikke hvor februar er blitt av, måneden har bare flydd. Har også gått på en skikkelig kjøpssmell, skal legge noe, men ikke alt, ut for offentlig skue om noen dager.

  1. Da ser jeg frem til å ta fangsten din nærmere i ettersyn! Det er nesten like morsomt å se hva andre har funnet som å beundre egne bunker med nye bøker. Ehhh… Bunken med kun TO bøker, selvsagt.

 6. Leste posten din igår men ble så sjalu pga Sigmund Freud og litt.quiz at jeg måtte gå å legge meg. NÅ mens jeg har sittet å stirret på blåskjerm så tilsynelatende har forsøkt å innstallere oppdateringer i 2t, har jeg roet meg ned. Har til og med lest 50s i Mesteren og M. og er steamende amper på Pilatus.

  Onsdag er jeg i Oslo, sannsynligvis lenge før fem.
  – forresten jeg fikk ikke noe utroskapsmail, heldigvis, de må sett på mengden litterær sex jeg har fortært de siste ukene og antatt at jeg var fullt ut istand til å iverksette kreativ synding på egenhånd -)
  Nå skal jeg på bib.lesesirkel om Utrenskning.

  1. Sigmund Freud var ikke mer spennende enn at vi gikk før det var ferdig for å spise middag. Men quiz, derimot, det kommer til å bli kjempekjempegøy!! Kommer du på Krimfestivalen i morgen eller lørdag? (Kom, kom)

   Sint på Pilatus, ja, Det gir seg nok, skal du se. Men det møtet mellom ham og Jesus… Jeg blir fortsatt skjelven ved tanken, en av mine favorittscener fra boken – og litteraturen generelt. Både du og Labben leser Mesteren nå, for en opptur. Da kan vi diskutere den på onsdag – LIVE! Hehe, ja, etter de dampende vampyrinnleggene ++ lurer nok disse utroskapsfolkene heller på om de skal tilby deg jobb som rådgiver.

   Nå ble jeg misunnelig på lesesirkel om Utrenskning, som jeg først leste som «Bibel-lesesirkel om utrensking» og ble usikker på hva dere egentlig driver med på bygda. Jeg starter kronologisk med kyrne i sommer en gang.

   1. En bibelsirkel om Utrensking er så overveldende at jeg ikke har fantasi til å tenke ut hva der kunne skje – kommer det noe sånt opp på kulturlista er det obligatorisk, for ALLE bloggere. Man burde miste sin publiseringsrett hvis man holder seg unna -)
    Akkurat nå løper du vel rundt på krimfestival (eller sitter hjemme og pugger til quiz) og jeg velter meg i distriktsblues. Jeg forventer at dere alle er fylt til randen av anekdoter come onsdag!

   2. Niks, ingen krimfestival her. Da jeg gikk programmet nærmere etter i sømmene for å finne noe interessant å gå på, så jeg at det var de samme navnene som gikk igjen overalt. Med så mange norske krimforfattere å velge mellom burde det være mulig å få i stand noe mer variert enn som så. Jeg ble hjemme med bok istedet. Distriktsblues dermed overflødig:-)

    Kanskje alle bibelsirkler handler om utrensking? Jeg har aldri vært på en, så for alt jeg vet snakker de ikke om annet.

 7. Jeg er imponert over måten du regner ut antall kjøpte bøker på, med slike økonomiske egenskaper må jo livet være en lek. Nå begynner det å virke som om alle andre enn meg har fått utroskapsmail, så jeg velger å bli fornærma over at det antas at jeg er så tafatt at jeg ikke en gang ville ha klart å være utro MED hjelp.

  (Forøvrig akutt misunnelig på alle som bor i umiddelbar nærhet av Oslo. Jeg vil også på quiz.)

  1. Hmmnja. Det er rart med det, men Skatteetaten insisterer på at jeg må regne ting på en litt annen måte, tro det eller ei, så jeg får dessverre ikke praktisert egenskapen andre steder enn i bokspørsmål. Veldig synd. Du har selvfølgelig ikke fått utroskapsmail fordi du har stått frem som nakensovingsmisjonær, og utroskapstjenesten frekt antar at du er EN AV DEM.

   (Det er mange gode grunner for å komme til Oslo. Quiz er bare en av dem.)

 8. Ja, jeg tenke spesielt på Lars Saabye Christensen. Jeg er også kresen på norsk samtidlitteratur og har derfor satt meg mål i år om at en tredjedel av det jeg leser skal være norsk. Jeg ligger veldig dårlig an så langt. De fleste på leselisten min er uansett kvinnelige forfattere for de er jeg mindre skeptiske til;-)

  1. Siden jeg er kresen på norsk samtidslitteratur, har jeg som målsetning å lese MINDRE av det i år. Mye mer passende:-) Så skal jeg heller være mer nøye på hvem som blir de heldige utvalgte. Krim unntatt, for der er det ikke like stor forskjell på norsk og oversatt som i andre romaner.

 9. Jeg synes jeg har et visst ansvar som skolebibliotekar å følge litt med på norsk litteratur, men på den annen side så er det nok av norsklærere som følger med, så kan forsvare det med at jeg må følge med på annen litteratur:-) Nei, jeg håper jeg skal få øynene opp for norsk litteratur og det er derfor jeg har dette som mål i år, og en og annen klassiker blir det nok tid til og. Jeg er forøvrig enig i at livet er for kort til å lese mer av det man ikke liker:-)

  1. Det synes jeg var et godt poeng, for norsklærere har jeg inntrykk av leser mye samtidslitteratur. Og man kan holde seg orientert om hva som skjer i norsk litteratur selv om man ikke leser alt man kommer over. Det er det jo uansett få som rekker. Men noe bra utgis det mellom alle frustrerende mannsskikkelser, det gjelder bare å finne frem til de forfatterne man liker!

 10. Herlig! Som alltid er innleggene dine fornøyelig å lese:-) Jeg har funnet også løsning på at for mange bøker kommer i hus. Jeg går på salg flere ganger og handler ikke sååå mange bøker hver gang, da blir det ikke så mange. For å handle en eller to bøker teller jo, det er jo som å kalle det å kjøpe brød og melk for shopping. Shopping/handling da er man oppe i større kvantum, ergo – jeg bare handler det nødvendigste.

  1. Tusen takk, Karin! Som alltid like fornøyelig å ha deg på bloggbesøk:-) Og det er den hittil aller beste måten å forholde seg til bokshopping på jeg har hørt. Bare det nødvendigste… Det verste er jo at det er helt sant! Jeg kjøper bare de bøkene jeg virkelig ikke kan klare meg uten, resten får stå i fred. Man skal jo ikke overdrive, heller.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s