Februarlesning

Årets korteste måned burde sannsynligvis inneholdt årets mest forsiktige ambisjoner. Men så enkelt kan man ikke gjøre det for seg selv tidlig på året, mens nyttårsløftene fremdeles er nyklekket og søte. Første halvår kan man godt være overmodig, og så får ydmykheten heller melde seg utpå høsten en gang når man for syns skyld må ut og ro med knekte årer. Jeg har funnet frem en liten stabel bøker jeg planlegger å lese så snart jeg har lest ferdig Charles Dickens’ Store forventninger og Inger Hagerups Videre, som jeg allerede har begynt på. Siden begge bøker er et etterslep fra januar, har jeg tenkt å lese ekstra mye i februar for å ta igjen det tapte. Ingen mursteiner, med andre ord, og for Guds skyld ingen modernistisk radbrekking av spåket.

Førsteprioritet er Stella Gibbons’ Cold Comfort Farm, som er februarbok i lesesirkelen og ifølge omslaget «probably the funniest book ever written». De av dere som har lest boken allerede har i kryptiske ordelag fått meg til å forstå at dette er en bok man svært gjerne leser, kanskje opptil flere ganger, så i tillegg til å gi 1001-poeng til årets lesemål, arkiverer jeg denne umiddelbart under kategorien lystlesning. Tillit til medbloggere og bokelskende medmennesker er en grunnleggende fin ting.

Jeg bestemte meg i går for å pløye ukjent mark med neste måneds lyriker, og har funnet frem en diktsamling som i mine øyne er så obskur at den ikke engang er registrert som en del av boksamlingen min. Også en bokelsker kan ha Stasi-arkiver. Federico García Lorcas Sigøynerballader er ikke desto mindre en off the shelf-bok, og handler ifølge forfatteren «ikke om sigøynerne, om flamenco eller om det pittoreske, men om det usynlige Andalucía, hvor det ikke finnes mer enn én eneste stor person, som er Smerten, den store Smerten, filtrert gjennom margen i knoklene og saften i trærne.»

Hvis ikke det er poesi, så vet ikke jeg. Solgt!

Neste bok er overført mål både fra i fjor og fra januar: Shakespeares Macbeth. «Vi befinner oss i overtroens Skottland, der høvdingen Macbeth blir spådd av tre hekser at han skal bli konge. Lady Macbeth nører opp under hans ambisjoner, og på deres vei mot makten går de også over venners lik. Hans motstandere samler seg etter hvert til opprør, mot en tronrøver som tror seg uovervinnelig».

Verdens morsomste bok, den store Smerten, og en tronrøver med ond kjerring. Hva kan toppe dette, tro?

Utvilsomt Gail Carrigers Soulless, som jeg fikk i julegave av snille Silje. Jeg vil gjerne oppholde meg så lenge jeg kan i 1800-tallets England, men dette er Victoria-tiden with a twist: «Alexia Tarabotti is laboring under a great many social tribulations. First, she has no soul. Second, she’s a spinster whose father is both Italian and dead. Third, she was rudely attacked by a vampire, breaking all standards of social etiquette. Where to go from there? From bad to worse, apparently, for Alexia accidently kills the vampire – and then the appalling Lord Maccon (loud, messy, gorgeous, and werewolf) is sent by Queen Victoria to investigate.»

Etter slik fråtsing i fargerik og dramatisk litteratur, trenger jeg en 1001-bok som kan runde av kalaset. Jeg skummet første kapittel av indiske Aravind Adigas Hvit tiger tidligere i dag, og ble overbevist av dette: «Av respekt for den kjærlighet til friheten som det kinesiske folk legger for dagen, og dessuten i tro på at verdens fremtid hviler i den gule og den brune manns hender, nå som vår fordums herre, den hvithudede mann, har ødslet sine ressurser på sodomi, mobiltelefonbruk og narkotikamisbruk, tilbyr jeg meg, helt gratis, å fortelle Dem sannheten om Bangalore. Ved å fortelle Dem min livshistorie.»

Får jeg tid (noe jeg neppe gjør) etter all denne herligheten, skal jeg lese ferdig Karen Blixens Den afrikanske farm, lesesirkelboken jeg ikke fikk lest tidligere i høst da katten min forsvant. Men jeg begynte på den, jeg likte den godt, og nå er pus hjemme igjen. Dessuten er den både 1001-bok og off the shelf-bok, og det burde være ekstra motivasjon til å komme så langt i løpet av måneden.

Men det spørs hvor mye jeg rekker å lese, for i februar skal jeg plutselig på mange litteraturarrangementer. I morgen er kjærlighet og utroskap tema på Litteraturhuset, hvor Riksteatret byr på en smaksprøve fra deres oppsetning av Tolstojs Anna Karenina. På lørdag skal jeg og Ingalill bli klokere på Dickens når Tore Rem holder foredrag. Neste uke er det nytt Dickens-arrangement på Litteraturhuset, og deretter lanseringsfest for ny nettantologi.

Neste år ønsker jeg meg en februar måned med flere dager. Og før jeg glemmer det: Jeg mistet sans og samling på nettsalg i dag, og gjorde et så godt kjøp at jeg skjemmes av størrelsen på pakken som ikke kan havne fort nok på posthuset. Men det snakker vi ikke mer om før om fire uker. Jeg var tross alt meget flink i januar.

Ha en fin og varm lesemåned!

15 kommentarer til “Februarlesning”

 1. Så flink som du var i januar, så har du fortjent en stor bokpakke i posten, spør du meg. I tillegg så har jo Scarlet kommet hjem, og det må også feires med – – – bøker selvfølgelig 🙂 Jeg kan komme opp med flere grunner, så det er bare å si i fra.

  Det ser ut som en spennende leseplan for februar; jeg håper du skriver litt om Macbeth og Sigøynerballader. Og omtalen til Cold Comfort Farm gleder jeg meg stort til; jeg har sett en filmatisering flere ganger og den er morsom – nå er jeg litt fangirl her (jeg har lært meg et nytt ord) – den er med Ian McKellen og alt den mannen gjør er bra – enkelt og greit 😀

  Også gleder jeg med til å høre hva du synes om Soulless – jeg håper du finner den like festlig som jeg. Ønsker deg en riktig god lesemåned.
  Narnia hilser til Scarlet og Sabeltann, og håper de holder seg mest mulig innendørs i dette kalde været. 🙂

  1. Nå blir det mange bokpakker i posten fremover, det har jeg sørget for:-) I tillegg til salg blir det en del anmeldereksemplarer, så jeg skal nok klare å holde meg noenlunde innenfor grensen likevel. Jeg visste ikke at Cold Comfort Farm var filmatisert, men den skal jeg prøve å få sett en gang. Innlegg om alt skal bli:-)

   God lesemåned til deg også, hils tilbake til Narnia fra to rampete småtroll, de slåss som bare det så lenge det er for kaldt til å leke ute!

 2. Ja du quisling. (psst, når det gjelder mobiltelefoner befinner jeg meg på motorolastadiet og besvarer alle sms-er på epost, sist jeg hadde splitterny mobil var da man trengte egne vesker for å bære dem -)
  Montro om jeg så deg på postkontoret idag?
  Idag kan du forresten angre deg at du ikke kom for jeg hadde med min kinabok fra taiwan som er hjerteskjærende og full av gjemte teoretiske referanser – hemmelige Barthes utdrag uten kreditering, slik at du må lete de opp selv, noe jeg selvfølgelig ikke er i stand til.
  Cold Comfort Farm hadde jeg i veske ifall jeg ble ferdig med mesterverket.

  Ser ut som du får en svært travel februar.
  Jeg som ikke aner når jeg skal få tid til januarinnlegg lever fremdeles i den villfarelsen at året har tjuvstart og 150 bøker går glimerende med 5 pr.mnd.
  Hvit Tiger har jeg hørt er fantastisk.

  1. Din konservative mobilbruk gleder meg, selv kjøper jeg alltid de billigste og mest primitive telefonene jeg finner. Hadde du med kinabok i tilfelle jeg mangler lesestoff? 🙂 Som du ser, skal jeg klare meg likevel denne måneden. Februar blir svært travel, men så bikkjekaldt som det er ute nå kan man ikke bedrive stort annet enn innendørs intellektuelle aktiviteter mens man venter på varmere tider.

   Haha, det regnestykket har jeg sansen for! Du får lete frem alle hundresidersbøker som finnes, og la mursteiner og alt over to hundre sider ligge i år. Advarsel: Jeg begynner å bli syk, så du bør kanskje ta med deg gassmasken din imorgen. Og: Du skulle vært der igår, Vigdis var ballets dronning:-)

   1. Skal du ikke skrive kulturinnlegg snart (så jeg slipper?-)

    Kinaboka var bare for å vise fram og – nå har jeg også funnet løsningen på regnestykket, magien som skal få meg over 150 bøker, egentlig er det rart at ingen har tenkt på det før. 150s = 1stk bok.
    Da får jeg ca 6 ut av fyrverkeriet. Genialt!

    Nå skal jeg lese om Octaviainnlegget og se på snøværet til jeg har hypnotisert meg selv til fysisk aktivitet.

   2. Kulturinnlegg skal bli, jeg rotet meg bare inn i et veldig langt innlegg om Mesteren og Margarita på søndag, og har foreløpig ikke klart å rote meg ut igjen.

    Åhh! Jaa! FOR EN GENIAL IDÉ!! Neste år skal jeg bytte ut målet om 52 bøker med et bestemt antall sider! Da kan man jo lese så mange mursteiner man vil og fortsatt komme i mål! Av alle brilliante tanker du har hatt, slår denne alt. Made my day.

    Les Octavia, men hvorfor fysisk aktivitet? (Rister uforstående på hodet)

 3. Skriver ned min februarliste, sånn at du kan føle deg mye mer optimistisk angående din egen liste:

  – Julian Barns: England, England (100 sider igjen, til sammen kun 266)
  – Carsten Jensen: Vi, De Druknede (829 sider)
  – Mikhail Bulgakov: The Master and Margarita (448 sider)
  – Charles Dickens: The Old Curiosity Shop (608 sider)
  – Connie Willis: To Say Nothing of the Dog (512 sider)
  – Fyodor Dostoevsky: The Brothers Karamazov (960 sider)
  – Andrew Miller: Pure (352 sider)

  Haha jeg kan bare glemme å kalle dette en februarliste. Legg til Victor Hugo så har vi nok marslisten også. Mulig det blir påske før jeg blir ferdig med alt. Tror jeg kan glemme målet om 100 bøker i året hvis jeg skal lese så mange tjukke bøker.

  Hvit Tiger er forresten veldig god, tror du vil like den. Det var en av de første bøkene jeg leste i fjor =)

  Kos deg med februarlesingen!

  1. Haha, det var litt av en liste! Nå føler jeg meg veldig mye bedre, tusen takk:-) Men du skal jo lese mange gode bøker da, så de er nok verdt å bruke litt tid på. Jeg skjønner heller ikke hvordan jeg skal klare 52 bøker i år, med Anna Karenina, Forsyte-sagaen og to Dickens-romaner til å lese. Men det får gå som det går.

   Apropos Dickens: Nå skal jeg på foredrag med Tore Rem, Ingalill er allerede på plass. Jeg har nettopp hentet Karavane + fem bøker til på posten, og sett årets Mammut-katalog. Det blir en herlig lørdag!

   God lørdag, og god lesemåned!

   1. Jeg visste det skulle være noen kulturarrangement som handlet om Dickens, men jeg håpet på at de skulle være litt senere enn starten av februar. Tenker meg til Oslo i mars en gang, og ville veldig gjerne få med meg noe slikt. Jeg får heller prøve å finne noe annet spennende å få med meg når jeg drar. Regner med at dere skriver detaljerte referat!

    Jeg har akkurat laget årets mammutliste (for ikke å snakke om at jeg har priset… mammutprising er ingen spøk). Min ønskeliste ble på 1471 kroner. Minus rabatter så var det likevel i overkant av 1000 kroner. Må nok finne noen steder å kutte =(

    52 bøker klarer du, forutsatt at du liker Anna Karenina og Forsyte-sagaen. Liker du dem ikke kan det bli et hardt år, for du nekter vel å avbryte?

   2. Jeg nekter plent å avbryte, ja, da skal det være forferdelig ille. Men Anna Karenina tviler jeg på at jeg kan mislike. Kanskje blir den ingen stor favoritt, men at den overhodet ikke fenger, det får jeg meg ikke til å tro. Jeg er altfor glad i store fortellinger, lange romaner, 1800-tallet og europeiske klassikere til at det kan være en mismatch. Håper selvfølgelig at Forsyte-sagaen er i samme gate.

    Synd du ikke var her til Dickens-arrangementene. Foredraget idag var veldig spennende, og kunne gjerne vært dobbelt så langt for min del. Innlegg kommer. Jeg må nesten ta en mastergrad i engelsk en gang, for Dickens er blant emnene man kan velge mellom, med Tore Rem som foreleser. Du sier vel fra i god tid før du kommer, slik at vi får samlet troppene? Anna Karenina settes opp på Nationaltheatret i disse dager, så det kan jo være et aktuelt arrangement.

    Min mammutliste er også fryktelig lang, men jeg synes det er ok så lenge det er bøker jeg uansett har tenkt å kjøpe. Så får jeg heller kutte ut bøkene som frister kun på grunn av nedsatt pris. Jeg endte opp på 1340 kr, og må nok kutte litt jeg også.

 4. Du kan ta et helt fag som kun handler om Dickens? Hadde ikke hatt noe i mot det. Mamma tar master i engelsk (lektorutdanning), men slike fag får ikke hun velge. Dere har nok litt flere valgmuligheter i Oslo.

  Jeg syns forresten at dette så gøy ut:
  http://www.litteraturhuset.no/program/2012/03/quiz.html

  Et lag med bokbloggere burde vel kunne vinne en slik quiz, eller hva sier du? 😉 (så forresten nå at vi må kunne svare på sportsspørsmål og diverse annet også, men jeg tror fremdeles det er mulig å stille med et sterkt bokbloggerlag).

  Jeg skal gi beskjed, selv om jeg fremdeles er en smule skremt ved tanken.

  Håper alle skriver et mammutinnlegg når den tid kommer. Det er fint å kunne vise samboeren at det ikke bare er meg som kommer hjem med flere poser fulle…

  1. Et helt fag, ja, ti (eller tjue) studiepoeng. Jeg tror det kommer an på hva de vitenskapelige ansatte har spesialkompetanse i, og dermed blir tilbudet forskjellig mellom universitetene. Vi burde kunne vinne en slik quiz, med mindre alle er like uvitende om sport som meg!

   At du er skremt ved tanken er neppe et dårlig tegn, og husk at vi trenger i hvert fall ikke å bekymre oss for ikke å ha noe å snakke om:-) Du kan regne med et mammutinnlegg fra min side som kan skremme livet av hvem som helst når den tid kommer. Ingalill prøvde å mane til dårlig samvittighet over dagens bokpakke, og jeg tør ikke å tenke på formaningene jeg kommer til å få fra den kanten når mammutpakken kommer… Jeg skal tenke ut noen gode forklaringer og unnskyldninger vi alle kan bruke i rettferdighetens navn;-)

 5. Montro om jeg ieg må bytte tilbake eget kommentarfelt til standard, for jeg skjønner aldri hvilken svarknapp jeg skal trykke på med dette systemet – og jeg ser også ut til å være den eneste som sliter.

  Octavia: Litt av et sammentreff med boka og katta. Det betyr jo bare at den må bli lest. Er lånetilbudet fremdeles på bordet?
  (psstt, jeg kommer ikke til å lese Mesteren&M innlegget før jeg er ferdig med boka (og omtalen) – hilsen blank-canvas-inga.

  1. Kommentarfelttrøbbel? Boka og katta? Huh? Lånetilbud er fremdeles på bordet, eller du kan få den til bursdagen slik at du nådeløst kan bookcrosse ditt eget eksemplar og ikke mitt:-)

   Jeg kommer til å avsløre så mye om Mesteren og Margarita at du gjør lurt i å lese boka først. Men jeg gjør det med verdens beste samvittighet, for de som allerede har lest boka vil nok ønske seg et mer detaljert innlegg, og de som bare har vage planer om å lese den, vil ha glemt alt innen de kommer så langt. Og innlegget blir så langt at de færreste vil orke å lese hele. Komplekse saker; en slik bok hvor alle studiepoeng/vekttall i litteraturvitenskap viste seg å være nyttig likevel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s