Januarstatistikk

Januar har gått unna i et forrykende tempo, og jeg har gjort mitt beste for å lese like fort. Kalde vintermåneder foran peisen er som skapt for å fordype seg i en bok, og jeg har hatt flere lesestunder enn jeg ellers pleier å ha tålmodighet til. Min årelange plan om å bruke søndagen til å lese er endelig blitt en realitet. Nå når kattene igjen er fulltallige i heimen har jeg dessuten en fin unnskyldning til å tilbringe mye tid i sofaen, for ellers fryser vel de stakkars små pelskledde ihjel? Mesteparten av æren for min nye tålmodighet er det imidlertid visse forfattere som skal ha. De fleste vil være enige med meg i at det er langt bedre å lese velskrevne bøker av intelligente forfattere, enn middelmådige bøker av merkelige forfattere. Dagens visdomsord.

Dette har jeg lest i januar:

 • Tom Wolfes Forfengelighetens fyrverkeri 
 • P. D. James’ Death Comes to Pemberley 
 • Inger Hagerups Videre (påbegynt)
 • Charles Dickens’ Store forventninger (påbegynt)

Jeg byttet ut Shakespeares Macbeth med Hagerups diktsamling, siden lyrikkmålet er viktigere for meg å prioritere i år enn skuespillmålet. Ellers har jeg lest det jeg planla første januar, om enn ikke blitt helt ferdig, selvsagt. Fire bokinnlegg er skrevet, så jeg ligger et bittelite skritt foran skjema. Klapp på skulderen.

Hva synes jeg?

Tom Wolfes roman var det absolutte høydepunktet. Forfengelighetens fyrverkeri var ikke lettlest, men den var så intelligent, velskrevet og morsom at tyngden aldri ble frustrerende. Etterpå har jeg tatt meg i nesten daglig å tenke på en av Wolfes utallige smarte observasjoner og finurlige formuleringer, og jeg mistenker mannen for å ha endret mitt verdensbilde i en ikke ubetydelig grad.  P. D. James’ kriminalroman basert på Jane Austens Pride and Prejudice bød på en lykkelig gjenforening med karakterene i en av mine favorittklassikere. Jeg lot meg imponere over James’ behandling av Austens roman, og ikke minst over at hun faktisk klarer den nesten umulige oppgaven det er å skulle gjenskape Elizabeth Bennet (nå Mrs Darcy) og Mr Darcy, Jane og Mr Bingley, Mr Wickham og Lady Catherine de Bourgh som autentiske Austen-karakterer. En veldig god roman jeg nikoste meg med. Inger Hagerups tredje diktsamling var mye bedre enn den jeg leste rett før jul, men jeg merker at jeg nå har lest meg mett på diktene hennes i denne omgang. Neste måned skal jeg lese en lyriker jeg aldri har lest noe av før.

I alt tolv bokbloggere skrev om Charles Dickens’ Store forventninger i går i forbindelse med lesesirkelen 1001 bøker, den samlede listen over lenker til omtaler finner du her. Det var morsomt med så mange deltakere, og mange interessante og fine innlegg å lese. Isabella vant månedens bokpremie, og Victor Hugos The Hunchback of Notre Dame er på vei i posten. Jeg var forsinket på grunn av sykdom, og har ikke rukket å lese mer enn en fjerdedel av boken ennå. Men boken fenger som bare det, og er en kjempefin start på Dickens-året 2012. Det er en fornøyelse jeg føler for å gjenta med Pickwick-klubben og Bleak House senere i år.

Etter å ha lest James’ og Dickens’ bøker med handling lagt til England på 1800-tallet, har jeg oppdaget hvor mye jeg har nedprioritert slike bøker de siste årene, og hvor mye jeg har savnet det. Før denne måneden hadde jeg faktisk ikke lest noen bøker fra England i gode, gamle dager etter at jeg begynte å blogge i mai 2010. Jeg føler meg ofte mer hjemme i bøker hvor a coach and six er et adelsmerke, og karakterer er very much obliged, gir sine evinnelige compliments, og lar seg ryste av alt inappropriate, enn jeg gjør i moderne romanunivers. Sånn kan det gå når man bruker store deler av studiepoengene på å fordype seg i eldre engelsk litteratur. Mer Dickens har jeg allerede tenkt å lese i år, men det spørs bare om ikke jeg må prøve å finne tid til Jane Austen, Elizabeth Gaskell, Henry Fielding og/eller en Brontë-søster eller to også.

Alt i alt ble januar en fin påminnelse om at jeg i fjor prioriterte relativt nye norske romaner mye mer enn jeg egentlig har interesse av, norsk krim unntatt. I år blir det forhåpentligvis litt mindre norsk, og mye mer litteratur fra det store utland. Engelskspråklige bøker er førstevalget, men jeg leser gjerne flere franske og tyske bøker, og bøker fra mer eksotiske land. Oversatt, selvfølgelig, jeg har fortsatt ingen planer om å lære meg koreansk eller punjabi.

Status lesemål:

Jeg ligger foreløpig dårlig an med målet om å lese 52 bøker på 52 uker, men slik må det bli når to av fire bøker så langt i år har vært mursteiner. Jeg ligger derimot suverent godt an når det gjelder målet om å lese ti bøker kjøpt før 2009, og hente annenhver bok fra 1001-listen. To av fire på begge punkter er en strålende start. Jeg er også i gang med målet om å lese tre Dickens-romaner i år, og har lest den første av tolv lyrikere. Sakprosa, skuespill og noveller er blitt nedprioritert, men jeg kommer sterkere tilbake en annen måned.

Lesesirkel avstemning:

Dere har stemt fram hvilken lesesirkelbok vi skal lese om ett år, og den soleklare vinneren ble Haruki Murakamis Kafka på stranden som fikk hele 70% av stemmene. Nå har jeg lagt ut tre nye kandidater dere kan stemme på i februar, alle tre er skrevet av kvinnelige forfattere på fransk og er relativt nye utgivelser (i 1001-sammenheng riktignok). Dere kan melde dere på Murakami-boken så fort jeg har somlet meg til å oppdatere deltakerlisten øverst i arkfanen. Stem, godtfolk, stem! (Enten dere skal være med å lese eller ikke.)

En bokshopoholikers bekjennelser:

Dette målet må nesten få sin egen overskrift, for vi er utallige bokbloggere som planlegger å skjerpe inn bokkjøppraksisen betraktelig i år. Målet mitt er å kjøpe kun to bøker pr måned, anmeldereksemplarer og gaver ikke medregnet (fordi stikkordet er kjøpt), men jeg hadde bestemt meg for ikke å skaffe meg en eneste bok i januar.

Under over alle under: Jeg klarte det!! Jeg klarte å motstå salg i Bokklubbene, tilbud på John Irving-pocket i bokhandelen, min stadig voksende ønskeliste, og en telefonselger fra Tanums bokklubber som ville lede meg bort fra den smale sti med alskens gratis fristelser. Jeg takket faktisk høflig nei før hun rakk å komme nærmere inn på hva jeg kunne velge mellom. Det kaller jeg selvinnsikt!

Meeeen… Hvor lenge var Adam i paradis? Forrige uke var det slutt på disiplinen. Nå venter jeg på anmeldereksemplarer fra både Schibsted og Samlaget (fortsatt ikke kjøp, men det gjør jo ikke leselisten noe kortere av den grunn), og Bokklubbene fikk endelig has på meg ved hjelp av et gavekort som måtte brukes innen i dag. Man kaster jo ikke penger ut av vinduet, sant? Derfor skriver jeg følgende oversikt over månedens nyanskaffelser med andakt, for det blir nok lenge til den blir så oversiktlig og nett igjen.

 • Candace Bushnells Sex in the City (julegave som måtte byttes)

Det var min litterære januar. Bokarrangementer ble det dårlig med, bortsett fra det nå obligatoriske book crossing-møtet. Men allerede denne uken slår jeg til med hele to litterære arrangementer, og det blir to neste uke også. Mer om det i morgendagens innlegg, der februar skal planlegges.

Hvordan har deres januar vært på bokfronten?

15 tanker om “Januarstatistikk”

  1. Vet ikke om jeg mener at Austens heltinner er spesielt giftesyke, det er vel snarere omgivelsene deres som er besatt av ekteskap. Men jeg blir utrolig glad for å få anbefalt en bok jeg allerede eier! 😀

   1. Eg syns at det blir litt for mykje giftesyke blant Austen, og storkoste meg når eg leste North and South. Den er og btw filmatisert som serie, og Richard Armitage og Daniela Denby-Ashe gjer ei glimrande tolkning som John Thornton og Margaret Hale 🙂

 1. Flott oppsummering, og du har vært superflink! Ingen bøker kjøpt i januar!!! Strålende 🙂

  Jeg hadde store planer om å lage oppsummeringsinnlegg i dag, men det kommer i morgen i stedet. Jeg har forresten planer om å komme på bokcrossingsmøtet neste gang, hadde ikke tid sist.

  Kos deg masse med bøker og begge (!) pusene 🙂

  1. Ja, jeg har virkelig overgått meg selv denne måneden, og er svært imponert over meg selv! Så imponert, faktisk, at jeg innledet dagen med å gå amok på nettsalg;-) Men enkelte tilbud er bare for gode til at sjansen kan gå fra en. Gleder meg til din oppsummering, for i januar har jeg bare fått med meg andres innlegg stykkevis og delt, og jeg har null oversikt.

   Da sees vi på BC-møtet i mars! Jeg måtte dessverre avlyse møtet i dag, men kommer neste gang.

 2. Hvordan kan det være tid for januarstatistikk allerede, og hvorfor tar det så lang tid å lese bøker. Jeg er fremdeles utmattet etter gårsdagens Dickenskjør, og føler meg litt overveldet over alle bibliotekfristene jeg sjonglerer. Aldri har jeg levert tilbake så mange uleste bøker som de 2 siste månedene.

  Det gleder meg at det blir mer klassikere og mer engelsk. Det er så beroligende når dramtatikken flyttes til språket, når alle krangling foregår høflig og veltalende skjult, slipper man bekymre seg over mord og blåveiser.

  Jeg stemte forresten på Amelie – hvor henne og boka har jeg aldri hørt om.
  Irene er long overdue hos meg. Jeg tenker på labben hver gang jeg ser navnet hennes. – og fantastisk at bookcrossingmøte nå er obligatorisk!
  Jeg kommer i morgen.

  1. Huff, ja, book crossing-møte… Her er det tårer og tenners gnissel fordi jeg måtte avlyse i siste liten. Men neste måned lover jeg å bli til både forrett, hovedrett og dessert, og da er forhåpentligvis alt glemt. Amelie tror jeg er en morsom bok ut fra omtalen i 1001-bibelen. Kort er den også, hvis det kan interessere noen. Jeg skal uansett lese alle tre bøkene, spørsmålet er bare rekkefølgen det skal gjøres i, og om det skal skje i 2013 eller 2048. Man må ha perspektiv på ting, jf. hvor lang tid det tar å lese bøker.

 3. Jeg har ikke kjøpt en eneste bokside i hele januar, og det har jeg tenkt å skryte av i et eget blogginnlegg 😉 *kvinner seg opp til å kveste ut av seg noen ord*

  Men atte motstå John Irving pocketsalg? Woah, du ER sterk!

  1. Hurra for oss!! Men jeg sprakk idag og bør kanskje ikke rope så høyt. John Irving-salget var en prøvelse; korttidslogikk vs langtidslogikk er en kjedelig sak hvor alle taper til slutt. Gleder meg til oppsummeringen din!

 4. Jeg synes du har vært kjempeflink til å motstå fristelser, og som sagt anmeldereksemplarer teller ikke. Jeg er egentlig mer usikker på om gavekort gjelder, for det er jo per definisjon noe man kjøper noe for selv om det ikke er for mine egne penger.

  I februar blir det litt bokarrangementer her også. Carolina de Robertis (Det usynlige fjellet og Perla) skal bokbades på Litteraturhuset har jeg fått høre og da må jeg jo dit. Men jeg tror mars blir den store bokarrangements – måneden for meg: Krimfestival arrangert av Cappelen Damm i starten av måneden og i slutten av måneden skal Bærum bibliotek arrangere krimfestival. Det er forøvrig foredrag med Tore Renberg om Dickens til helgen på litteraturhuset. Jeg jobber selvsagt den dagen og kommer glipp av det 😦

 5. Jeg synes ikke gavekort skal gjelde, for det skal da ikke straffe seg at folk lar deg velge bokgavene dine selv? Nei, kun egne penger gjelder, og ikke noe annet:-)

  Krimfestival hos Cappelen Damm må jeg også være med på! Kanskje det endelig blir anledning til å møtes da? Kanskje det er flere bokbloggere som skal dit? Det er Tore Rem som holder foredrag, og jeg og Ingalill skal dit og lære masse. Synd du ikke kan, men jeg skal prøve å få lagt ut de viktigste punktene i et innlegg etterpå.

  1. Det hadde vært morsomt om vi kunne få til et møte med flere bokbloggere, jeg skal helt sikkert i hvert fall. Det står på hjemmesidene at de legger ut endelig program mandag 6. februar:
   http://www.krimfestivalen.no/
   Kanskje man kunne tatt en tur på kafe i forkant eller etterkant av et arrangement?

   Det hadde vært supert om du kunne skrive litt fra foredraget 🙂

   1. God idé! Når programmet er lagt ut og det nærmer seg, klarer vi nok å finne flere som kunne tenke seg å komme. Jeg skal legge massivt press på Ingalill og Silje, og nevne det i et innlegg i februar.

    Oppsummering fra foredraget skal bli, jeg var på et arrangement i går også som jo må dokumenteres.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s