D. H. Lawrence – Mannen som elsket øyer

«No man is an island, entire of itself» skrev barokkpoeten John Donne, en linje D. H. Lawrence må ha hatt i bakhodet da han skrev «Mannen som elsket øyer». Tolket i lys av sitatet over, fungerer novellens tittel både metaforisk og bokstavelig. Hovedpersonen ønsker seg vekk fra andre mennesker, og han kommer seg vekk ved å flytte til en øy.

«Det var en mann som elsket øyer. Han var født på en, men den passet ham ikke, for det bodde altfor mange andre mennesker der. Han ville ha en øy helt for seg selv – ikke nødvendigvis for å være alene på den, men for å skape en verden som var helt hans egen.»

Mannen flytter i novellens første del til en liten øy med sin tjenerstab og noen fastboende arbeidsfolk. Øya skal være hans paradis, og de skal alle bli så lykkelige. Prosjektet lykkes ikke, og mannen gjør et nytt forsøk på en mindre øy med færre folk. Her blir han fanget i et forhold til en kvinne han ikke elsker, noe som gjør det umulig å leve slik han ønsker. I tredje og siste del stikker han seg derfor vekk på en øde øy i havgapet, uten annet selskap enn en saueflokk og noen fugler.

For hovedpersonen er «altfor mange andre mennesker» et stadig mer relativt begrep. Det begynner som en slags flukt fra den folksomme sivilisasjonen, men ender som en flukt fra skuffelser, krav og ydmykende intimitet. Det økende og etter hvert sykelige behovet han har for å være alene er fascinerende å følge. På et punkt slår særegenheten over i særhet, og denne gradvise utviklingen er svært godt skildret av Lawrence. Mannen er over gjennomsnittlig følsom for sine omgivelser allerede i begynnelsen, men blir til slutt frastøtt av ethvert nærvær av liv.

«Han ville bare høre den hviskende lyden av sjøen og måkenes skarpe skrik som kom til ham fra en annen verden. Og best av alt var den store stillheten. Han bestemte seg for å bli kvitt sauene når båten kom. De var vant til ham nå og stod og glodde så uforskammet på ham med de gule eller fargeløse øynene at det nærmet seg ren spott. De var åpenlyst uanstendige. Han kunne ikke fordra dem. Og når de gjorde sine brå hopp mellom klippene og hovene traff fjellet med en tørr og skarp lyd, mens ullen slang om de ugrasiøse bakpartene, syntes han de var motbydelige og at de fornedret ham.»

Men novellen er intet kritisk portrett av en enstøing. D. H. Lawrence er kjent for å utforske mellommenneskelige relasjoner i det moderne industrialiserte samfunn, og resultatet er sjelden oppløftende. Av sin samtid ble han stemplet som pornograf på grunn av sine skildringer av seksuelle forhold mellom mann og kvinne; et stempel som en moderne leser neppe kan si seg enig i. I denne novellen blir hovedpersonen viklet inn i et seksuelt forhold nærmest mot sin vilje. Forholdet byr ham imot, og avslører en betydelig konflikt mellom basal kjønnsdrift og idealer. Mannen vil enten oppleve «et sant og forfinet begjær», eller være begjæret foruten. «Et mekanisk seksualliv ødela ham og gjorde ham død innvendig».

Det falske ved relasjonen blir så kvelende for ham at han heller oppsøker den totale ensomheten, hvor han går til grunne. Selv om løsningen er drastisk, er dilemmaet reelt nok. Tilsynelatende er det et valg mellom to onder hvor begge uvegerlig fører til en meningsløs og nedbrytende tilværelse. Mennesket er ingen øy, komplett i seg selv, men åndelig fellesskap er ingen automatisk konsekvens av verken samliv eller samfunn. Mellom de to ondene står den fjerne tredje muligheten av sant fellesskap og ekte tilknytning; en verden hvor man ikke nødvendigvis er helt alene, men hvor man kan leve helt etter eget hode.

D. H. Lawrences har et skarpt blikk for nyansene i de mer subtile menneskelige konflikter, indre såvel som ytre, og skildrer dem med pinefull presisjon. Det tjener til forfatterens ære at novellen ikke tilbyr noen entydige svar på en kompleks tematikk.

«Mannen som elsket øyer» er oversatt fra engelsk av Helge Hagerup og er utgitt i novellesamlingen Karavane.

7 kommentarer til “D. H. Lawrence – Mannen som elsket øyer”

 1. Jeg misunner deg novellesamlingen Karavane. Vet du om det finnes andre slike samlinger med noveller av store forfattere? Jeg har tidligere sjekket om det er mulig å få tak i Karavane via jobben, men den kan ikke bestilles lenger. Antikvariat eller nettet er vel eneste mulige løsning.

  Fin omtale! Sær, men interessant novelle – jeg likte sitatene.

 2. Det var kraftig kost for en morgenstund. Montro det er denne som ligger til grunn for Hornbys bruk av samme (eller lignende sitat), skrekkeskempelet for hva som vil skje med hans romankarakterer hvis de ikke umiddelbart innlemmer seg med andre mennesker.

  Ok, da er det klart for dagens andre runde med snømåkking.
  – etter en kaffekopp.

 3. @Labben: Nå ble jeg veldig overrasket, for jeg var sikker på at samlingen fortsatt var å få kjøpt. Men de har et rimelig eksemplar hos antikvariat.net, hvis det hjelper? Jeg har ikke hørt om andre slike samlinger på norsk, men du bør kunne finne noe liknende på engelsk. Prøv klassikerforlagene Penguin og Wordsworth. De lager ofte slike samlinger beregnet på undervisning, så Norton har sikkert laget en egen short fiction-antologi. Si gjerne fra hvis du finner noe spennende:-)

  @Ingalill: Hehehe, ja, denne novellen tror jeg er egnet for å skremme livet av Hornby-karakterer. Jeg skal holde utkikk etter referansen når jeg leser Hornby neste gang, for belest brite som han er, har han helt sikkert lest novellen en gang. Og brukt den. Andre runde med snømåking? Hva gikk galt i første runde?

 4. Jeg gambler på at den fremdeles er å finne på antikvariat.net i januar. Jeg har bokkjøpstopp ut året på grunn av min mangel på begrensning i november. Hvis ikke jeg tar helt feil tror jeg at jeg må ha kjøpt nærmere 20 bøker. Det er litt ekstremt, til og med for meg. Mange var fra bookdepository og derfor ganske billige heldigvis, men likevel…

  Jeg gleder meg helt enormt til jeg får tid til å lese igjen. Skolearbeidet holder på å ta knekken på meg nå. Men jeg sniker meg til noen avslappingsminutter med Henry James og Charles Dickens innimellom. Jeg har brukt over en uke på The Turn of The Screw og er ikke kommet lenger enn halvveis. Den er på 120 sider og kan egentlig leses på en kveld. Nei, statistikkhelvete er ikke noe for meg. I romjulen skal jeg lese masse. Dickens, Kafkanovellen du skrev om tidligere, Anthony Trollope og masse mer. Det skal bli deilig!

  Hvordan er julen for deg? Travel, eller egentlig ganske behagelig? =)

  1. Hvis noen kjøper den før januar, kan du være sikker på at de får inn flere eksemplarer før eller senere. Jeg kjøpte den som hovedbok i Bokklubben i sin tid, og da er den trykket i mange tusen eksemplarer. Jeg har bokkjøpstopp selv for tiden, men har ønsket meg så mange nye bøker i julegave at det ikke hjelper stort. Derfor har jeg bestemt at jeg i januar ikke skal dra inn en eneste ny bok i hjem, uansett hva som skjer.

   Nå er det ikke lenge igjen til juleferie, så du får bruke adventskalenderen som påminnelse om at det snart er over. Men det er så typisk at studietiden aldri er så travel som når man trenger ferie mest, og at man er stuck med pensum man egentlig ikke liker. Du får trøste deg med at det blir desto bedre når du endelig tar ferie! De tre siste årene har jeg vært så utslitt når julen kom at jeg knapt har orket å lese en bok hele julen. I år skal jeg ta igjen det tapte og lese masse. Kanskje jeg begynner på Store forventninger tidlig, men Forfengelighetens fyrverkeri er førsteprioritet pga lesesirkelen. Så det blir nok en meget behagelig jul på meg:-) Lykke til i innspurten! Jeg krysser fingrene for deg.

 5. Gurimalla, jeg har vært her før, uten å huske annet enn Nick Hornby og Islandsitatet. Vel, denne gangen traff du meg hardere, så straks jeg er ferdig med dagens første hundetur blir det kindleklikking der jeg forventer at denne er klassikergratis. Noe annet ville vært uanstendig (som saueøynene).
  Jeg tror denne, er det virkelige ei novelle, er skrevet spesielt for meg!

  1. Mulig det er farlig å oppsøke gamle innlegg på denne måten. Du blir påminnet om tiden som går og alt som forsvinner. Jeg blir påminnet om min evne til å skrive lettglemte anbefalinger. Før vi vet ordet av det har vi flyktet til en øde øy UTEN å ta med bøker. Eller kanskje det bare er mandag? Jeg vet ikke om den er klassikergratis, men den er i alle fall bare ei novelle som er skrevet spesielt for deg:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s