Uke 44

Dette fortjener nesten et eget innlegg: Jeg har bare hundre sider igjen av Nadine Gordimers Bevareren! Hvis jeg fortsetter i samme tempo som nå, er jeg ferdig med den i løpet av et par dager. Man må kunne si at Bevareren er lesesirkelboken fra helvete, tunglest og vrien. Jeg liker andre halvdel bedre enn første, sannsynligvis fordi jeg nå klarer å følge Gordimers stadige og brå perspektivskifter uten å falle helt ut. Men mest av alt liker jeg den bedre fordi boken nå nærmer seg slutten. Bevareren ligger godt an til å komme med på listen over årets tre dårligste leseropplevelser, sammen med Marguerite Duras’ Elskeren og Knut Hamsuns Rosa.

Noe annet som fortjener et eget innlegg er at jeg har møtt Silje fra Siljes skriblerier! Anledningen var Bookcrossing-møte på onsdag, og det var kjempegøy å møte Silje og Ingalill samtidig. Silje er en av mine favorittbloggere, fordi hun alltid skriver så gode, grundige og spennende innlegg. Ikke overraskende var hun like koselig på ordentlig som på nett, så dette prosjektet med å treffe bokbloggere på ordentlig er så langt en dundrende suksess. Dessuten er det flust av andre hyggelige bokelskende mennesker på møtene, og etter induktiv metode konkluderer jeg nå med at bokfolk er bra folk. Jeg og Ingalill har lagt en ambisiøs plan om å bli kulturkjerringer, og første mål på listen er å få med oss noe om Kina i forbindelse med kinesisk uke på Litteraturhuset neste uke. Hva vi får med oss, er mindre viktig enn muligheten til å notere på blokk. Forvent dere mange überkulturelle innlegg i tiden fremover.

Bøker har jeg selvfølgelig også fått siden sist, men denne gangen er det ikke snakk om hvilke som helst bøker. P. D. James har skrevet mordmysterium basert på Jane Austens Pride and Prejudice, og som blodfan av Austen og nokså stor fan av James, er jeg klar til å utrope dette til tiårets bokbegivenhet. P. D. James er sannsynligvis den eneste forfatteren som kan nok om Austen, er skarp nok og dyktig nok språklig til å kunne gjenskape stemning og karakterer fra Pride and Prejudice. Åpningssetningen er umiskjennelig austensk: «It was generally agreed by the female residents of Meryton that Mr and Mrs Bennet of Longbourn had been fortunate in the disposal in marriage of four of their five daughters.» Herlig, herlig! Dette blir årets juleferiebok, hvis jeg klarer å vente så lenge før jeg begynner. Bokbloggen Har du lest? har allerede anmeldt boken her.

De to andre nye tilskuddene på leselisten er Sue Monk Kidds Bienes hemmelige liv, som jeg plukket med meg fra Bookcrossing-møtet, og Maria Gripes Tordivelen flyr i skumringen, som ligger an til å bli julelektyre sammen med P. D. James. Det er i det hele tatt veldig mye spennende som skal leses så snart jeg er ferdig med Gordimer.

Ellers har jeg nå fått tilbake store deler av boksamlingen min fra langvarig eksil hos ekssvigers. Jeg har begynt å reorganisere bokhyllene i stua, «gjesterommet» og «kontoret» (egentlig roterom 1 og 2). I stua skal jeg bare ha uleste bøker, som en påminnelse om at jeg har mye godt i vente og at jeg ikke trenger å gå bananas på nett annenhver uke for å ha noe å lese. På gjesterommet skal jeg ha krimbøker og annen underholdningslitteratur. På kontoret skal jeg ha fagbøker og oppslagsverk. Jeg har en idé om at ryddige, velorganiserte boksamlinger på de respektive rommene kommer til å inspirere meg til å rydde og fikse resten av rommet. Vel, vel. Det er en grunn til at jeg ikke har interiørblogg, eller husmorpornoblogg, som jeg kaller det. Jeg hadde trengt både interiørarkitekt og hushjelp, men har ikke råd til noen av delene fordi jeg har kjøpt så mange bøker. Å være lidenskapelig bokelsker er et livsstilsvalg som innebærer store forsakelser. Men som de synger i pantreklamen: Det føles jo, det føles jo så bra.

God helg!

32 kommentarer til “Uke 44”

 1. Du fortjener en premie for å ha holdt ut med Bevareren så lenge som du har, og spesielt for å fullføre den. Hva med Hard Times? Den er ikke lang, men forhåpentligvis god. Eller har du alt av Dickens i hyllen fra før?

  Jeg ble fristet av omtalen til Clementine, så jeg må nok skaffe meg Death Comes to Pemberly jeg også. Jeg begynner å få en lang ønskeliste hos bookdepository, og kjenner det er på tide med ny bestilling snart =D Og det er jo fint!

  Jeg har funnet meg nok et mål for 2012 forresten (og tror det bør bli det siste målet for 2012), nemlig å lese halvparten av Dickens romaner. Hvis vi kun teller med en julebok (A Christmas Carol) har han skrevet 16 romaner, så da skal jeg altså lese åtte. Jeg er godt i gang med den første, og tipper at de to neste blir A Tale of Two Cities og David Copperfield. Men jeg ombestemmer meg ofte…

  Hvis jeg får problemer kan jeg alltids jukse og telle med de to bøkene jeg har lest tidligere. I så tilfelle trenger jeg kun å lese seks bøker. Men jeg går for åtte. Jeg har fått Dickens-kick ut av å lese Great Expectations.

  1. Det skorter i alle fall ikke på stahet og utholdenhet! Jeg trodde at jeg bare hadde halvparten av Dickens’ verker, men ved nærmere inspeksjon mangler jeg bare Nicholas Nickleby, Little Dorrit, Martin Chuzzlewit og Edwin Drood. Sistnevnte vet jeg for øvrig ikke om jeg vil lese, for jeg får angst av å lese uferdige bøker. Men resten skal leses. Jeg skal også ha et eget Dickens-mål for 2012, men mitt er mer beskjedent, for jeg skal «bare» lese tre (Forventninger, Pickwick og Bleak House). Jeg må jo spare noen til senere:-)

   James-romanen tror jeg blir en fest å lese, så den anbefaler jeg freidig uten å ha mer enn kikket i den. Apropos ønskeliste hadde jeg storopprydning i min i dag, og slettet 25 bøker som jeg ikke brenner for å lese. Det er altfor mye å velge mellom allerede, så fra nå av skal jeg være mer selektiv med hva jeg leser, kjøper og noterer meg bak øret. Ellers blir jeg gal! Neste år skal jeg bremse bokinnkjøpene kraftig. Men inntil det nye året ringes inn, fortsetter jeg i kjent stil:-)

  2. Eg har lest «A Tale of Two Cities» (min første Dickens i bokform), og den er bra. Eg vil og lesa Dickens i 2012, saman med Great Expectations må eg få med meg Little Dorrit, Our Mutual Friend og Bleak House, storfavoritter på film:-)

   1. Jeg har sett lite Dickens på film, men Bleak House-serien er fantastisk! Men jeg har mange på dvd og har lyst til å se flere av dem snart. Så 2012 blir nok et skikkelig Dickens-år:-)

  1. Det er et eget forum på Bookcrossing-nettsiden hvor slike ting står. Men fast møtetid er første onsdag i måneden kl 17 på Oslo S. Kjempehyggelig hvis du kommer en gang! Det er en god mulighet til å kvitte seg med overskuddslageret, og kanskje ta med seg noen bøker hjem i samme slengen. Ikke minst er det veldig trivelig:-)

 2. Death Comes to Pemberley byr på problemer for min del; skal jeg gi den i julegave til min Austen-elskende far eller min James-elskende mor? Akk, luksusproblem.

   1. I prinsippet en veldig god ide, men kjenner jeg mine foreldre rett kommer de bare til å begynne å krangel om hvem som VIRKELIG fikk boka. Ah, julefred. I fjor ga min far fire P.D James romaner til min mor, men så skrev han feil på gavelappen, og enten opp med å tro at gaven var til ham selv: – og deretter nekte å gi den til min mor.

   2. Jeg skulle gjerne vært flue på veggen når dere feirer jul, for den høres ut til å overgå litteraturens verden i spenstige krangler og overraskende vendinger. Er det slik å forstå at dine foreldre har hver sine boksamlinger med militærliknende vakthold? Eller er de bare nøye på å avklare eieforhold slik at et fremtidig skifte skal kunne gå knirkefritt? Men de skal ha rett i en ting: Ordnung muss sein!

   3. Min far har en stor boksamling som min mor har våte drømmer om å brenne, eller i det minste deportere til Timbuktu. Mens min mor har en bokhylle (Irving, James, Christie, Munro, Harry Potter + en og annet stykke arvegods), som hun anser som mye mer verdifull enn hele min fars samling. For å ikke snakke om at hun anser sin egen samling (og lesing) som mye mer ordentlig enn min fars. Mamma leser i tur og orden, etter system, sakte og ordentlig. Pappa kjøper ca tre ganger så mange bøker som han leser, og sortere ikke bokhyllene sine i det hele tatt. Dermed må eierskap avklares, i tillegg til at første-lese-retten nok følger eierskap, og min mor leser så sakte at førstegangslesning nok blir rundt neste jul… Lang kø å stå i for min far.

    (Jeg fikk ikke til å plotte inn denne kommentaren på riktig plass, tror wordpress misliker meg).

   4. (WordPress misliker alle som er sosiale på nett, fordi det er ment for nerdebloggere uten nettvenner.)

    Kan det være at jeg er din bortkomne storesøster? Det høres i alle fall ut som jeg er en salig blanding av foreldrene dine: Jeg leser i tur og orden, etter system, sakte og ordentlig, og kjøper tre ganger så mange bøker som jeg leser. Men dette med bokbrenning skjønner jeg ikke. Bortsett fra når det gjelder Mannen uten egenskaper. Din far burde trene opp ferdigheten å lese din mors bøker i smug. Kanskje med lommelykt under dyna. Det blir man bare aldri for gammel for.

 3. Gratulerer så mye med å være nesten ferdig med Gordimer!

  Det var kjempekoselig å møte deg og Ingalill, og ser frem til neste gang 🙂 Takk for komplimentet, forresten, du er en av mine favoritter også (men det håper jeg du vet :-))

  Jeg synes forresten kulturkjerring – opplegget deres bør være en fast post: Kulturkjerringene tester….

  Klem, klem

  1. Mange takk, det skal bli godt å få den boken unna! Kanskje det burde være en ny fast post. Jeg er bare redd for at Ingalill da får ideen om å fotografere oss i aksjon, slik hun dokumenterer joggingen. I så fall må jeg blakke meg på frisørtimer, tannbleking og ny graderobe;-)

 4. Du, Line, noe helt annet: Hvordan har du fått til bloggrollen på venstre side hvor de ulike bloggerne står med de tre nyeste postene? Det er veldig fint. Jeg har også wordpress. :o)

  1. Det er like lett som det er oversiktlig! Widgeten heter RSS. Når du har dratt den over til det aktive området, limer du inn bloggadresse, bloggnavn og angir antall innlegg den skal vise. Enkelt og greit! 🙂

 5. Altså Line, det er bare å smile med munnen lukket, eller bare skule, zoolanderstyle -). – skjønner forresten ikke hvor du har det fra at ladies of refinement og clulture er nyfrisert med amerikaglis?. Men det er klart det blir fast kulturkjerringpost, akkurat som med jogging og boklesing eksisterer ikke jobben hvis den ikke er dokumentert – på blokk.

  Synes det var fantastisk morsom med 2 bokbloggere på møte, Det er som bloggene får en ekstra dimensjon når man treffer hjernen bak,
  – og når det gjelder Nadine, gleder jeg meg til den nye omtalen – for du skal vel lage ny?

  1. Jeg siterer Gordimer-innlegget mitt: «Skulle det vise seg at jeg har tatt grundig feil av boken når jeg har lest den ferdig, får jeg heller oppdatere innlegget da.» I rest my case.

   Supert med tre bokbloggere samlet, og nå er Bokelskerinnen også på gli! Bra opplegg:-)

   Jeg tipper at du er en sånn fotograf som knipser i vei når man aner fred og ingen fare, og da hjelper det lite å smile med munnen lukket. Så jeg bare krysser fingrene for at du har tenkt å photoshoppe bildene rosablogg-style. Man trenger selvsagt ikke være nyfrisert med amerikaglis for å være refined og cultured ladies, MEN man trenger det når det skal dokumenteres på internettet. Djizus, leser du aldri Se og Hør??

   1. hmm, jeg bommet visst på plasseringen av den forrige kommentaren, var ment for labben, men det gjør ingenting -)
    Jeg går for alternativ 2, fremmede i vårt bilde.
    (har ennå ikke rukket å se på litt.hus.lista, kanskje i kveld/morgen, men ikke glem at jeg må betale for bib.bladet)

   2. Da var det bra du bommet, ellers hadde vi ikke fått en så genial idé:-) De kinesiske dynastiene er ikke før neste lørdag. Men da er du kanskje ute og renner barbeint i skogene? Og jeg hadde helt glemt betalingen.

 6. – se og hør? – da må man jo til tannlegen først.
  (noe jeg forresten uansett skal i desember, kanskje på tide å trekke røkla og sette inn pene skallfasetter ala – extreme makeover. Lista er høy for kulturkjerringer.

  1. Godt poeng, jeg glemte helt at man må til tannlegen for å lese. Da får vi improvisere inntil videre. Kanskje det finnes en extreme makeover-variant for bokbloggere med kulturelle ambisjoner? Kanskje vi kan få tips fra Jan Thomas og Vendela? De har jo utgitt bøker om temaet? Når jeg tenker meg om, er det kanskje bedre å være som man er. Ellers ender vi plutselig opp med botoxfjes, selvlysende glis og puertoricansk hudfarge.

 7. Jeg merker jeg blir misunnelig på møtene deres, samtidig som skrekken for å møte folk fra internett nesten gjør meg glad for å bo i Bergen. Det er motstridende følelser.

  Når det gjelder Dickens begynner jeg nok med de romanene jeg har i bokhyllen, og det inkluderer A Tale of Two Cities, Hard Times, The Old Curiosity Shop, The Pickwick Papers og David Copperfield. Ingen av dem er av de lengste han har skrevet (selv om de to siste sikkert er lange nok). Men jeg er ofte litt for lite beskjeden i min tro på hva jeg får tid til å lese. Det ender som regel med at jeg blir flau på grunn av alle målene jeg ikke når.

  Jeg støtter dokumentasjon i kulturkjerringpostene (eller eventuelt av Bookcrossingen). Nå har vi sett Kasiopeiia i videoomtale og Ingalill på joggebilder, så nå går turen videre til en annen blogger. Hvorfor ikke deg og Silje (og Bokelskerinnen hvis hun dukker opp på møte)? 😉

  1. Ingenting å frykte, vi er så koselige så! Du må ta deg en tur innom møte hvis du er i Oslo en gang:-)

   Når man rekker å lese hundre bøker i løpet av et år, er det ingen grunn til å være flau. Jeg kommer sannsynligvis aldri til å klare å lese så mye. Men jeg synes likevel det er fint å ha litt for ambisiøse mål for lesingen, for da har jeg noe å strekke meg etter. De årene jeg ikke har hatt spesielle lesemål har jeg lest mye mindre.

   Dokumentasjon skal bli, både av det ene og det andre, og videoomtale var da en fantastisk idé! Jeg tror kanskje jeg er for sjenert til å finne på noe sånt, men det hadde vært moro å prøve en gang. Så får jeg heller la være å legge det ut hvis resultatet blir for pinlig;-) Uansett skjønner jeg at det er på tide å lete frem kameraet!

 8. Kanskje eg skal prøve å få med meg eit slikt møte eg også, ein gong. Foreløpig er ikkje onsdagar kl. 17 beste tidspunktet, men når det nærmar seg starten på neste månad kan det kanskje gå.

  Gordimer si bok skulle eg også lese, men eg endte opp med å lese dei første sidene fleire gonger, før ho blei nedprioritert til fordel for noko anna. Eg har tenkt at eg skal ta fatt på ho igjen, fordi eg vil ha lese Gordimer, men kommentaren din var ikkje akkurat motiverande.

  Pemberly-boka til P.D. James derimot, den vil eg lese! Eg som er glad i både Austen og James, eg kjem vel anten til å bli overbegeistra eller skuffa. Det vil tida vise.

  1. Møtene pleier å vare noen timer, så det er fullt mulig å komme senere. Denne gangen satt de siste til sju-åtte, og så gikk vi videre for å drikke vin/øl. Veldig hyggelig hvis du har tid til å komme en gang!

   Gordimer-boken er ikke dårlig, men jeg tviler på at den er blant hennes beste. Tematisk sett er den interessant, men det er to ting som gjør den veldig tunglest. Det ene er at karakterene er ganske flate følelsesmessig, kombinert med at det skjer lite på handlingsplanet. Derfor blir hele romanen ganske flat og vanskelig å engasjere seg i. Det andre er de fortellertekniske bruddene som er vanskelige å følge. Mehring kan føre en indre monolog rettet mot sønnen, for plutselig å blande den med en samtale han har hatt med elskerinnen. Da faller man hele tiden av lasset, fordi det sjelden er tydelig hvem som sier hva. De Gordimer-bøkene jeg har hørt mest om er Burger’s Daughter og July’s People, og det blir nok dem jeg leser hvis jeg skal lese mer av henne senere.

   Jeg er så begeistret for James-prosjektet at det skal godt gjøres å skuffe meg. Men det kommer sannsynligvis an på hva man forventer, og ikke minst hvilket forhold man har til Pride and Prejudice.

 9. Den P-D-James boka skal jeg også lese! Var litt skeptisk men ble ganske beroliget da jeg leste Har du lest? sin omtale.

  Forøvrig må det jo være fint å få samlet boksamlingen sin. Store deler av min står fortsatt hos foreldrene mine, en dag… en gang..

  1. Jeg har bladd en del i boka og kan betrygge deg med at den oser av Austen. Men egentlig burde jeg vært mer skeptisk, for jeg husker ennå den voldsomme skuffelsen da jeg leste oppfølgeren til Tatt av vinden. Den var et skikkelig makkverk, og ikke i nærheten av Margaret Mitchells stil.

   Det er fint å ha alle bøkene samlet, men også ganske avskrekkende. Nå ser jeg hvor forferdelig mange bøker jeg har kjøpt siden jeg flyttet hjemmefra… Neste år må jeg innføre strenge sanksjoner (men ikke stopp).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s