Lesesirkelbøker 2012

Da var det avgjort hvilke 1001-bøker vi skal samlese i 2012. Jeg hadde store ambisjoner om å lage en liste med upåklagelig kjønnsbalanse fra fire århundrer, hvor minst seks språkområder var representert og det totale antall sider var en smal sak å komme gjennom. Men det lot seg dessverre ikke forene med ønsket om at alle som har foreslått og stemt skulle få oppfylt minst ett bokønske, og at bøkene med flest stemmer skulle vinne. Ti av tolv bøker er derfor skrevet på engelsk, en er fra Russland og en fra Frankrike. Fire kvinner og åtte menn. To er utgitt før 1800, fire er fra 1800-tallet og seks er fra 1900-tallet. De tre bøkene som fikk flest stemmer er selvsagt med på listen, ellers måtte jeg velge mellom bøker som hadde fått like mange stemmer. Bøkene vi skal lese har et gjennomsnittlig sideantall på 540 sider, så her er det bare å sette i gang!

De tolv heldige utvalgte er:

 1. Charles Dickens: Store forventninger
 2. Stella Gibbons: Cold Comfort Farm
 3. Victor Hugo: Ringeren i Notre Dame
 4. Wilkie Collins: The Moonstone
 5. Irvine Welsh: Trainspotting
 6. Leo Tolstoj: Anna Karenina
 7. Donna Tartt: The Secret History
 8. John Steinbeck: Vredens druer
 9. Toni Morrison: Elskede
 10. John Galsworthy: Forsyte-sagaen
 11. Ann Radcliffe: The Mysteries of Udolpho
 12. M. G. Lewis: The Monk

Jeg synes det er en kjempefin liste, og har lyst til å lese alle bøkene. Og det er jo en stor fordel, siden jeg som lesesirkelarrangør og -entusiast er programforpliktet til å lese dem alle. Slik det ser ut nå, skal bøkene leses i den rekkefølgen de er nevnt. Jeg har prøvd å tilpasse listen slik at den passer til året. Den korteste boken skal leses i den korteste måneden. Korte bøker er dessuten lagt til de travle månedene september og desember. Spenningsbøker er lagt til påskemåneden og sommerferien. Og de to lengste romanene, Anna Karenina og Forsyte-sagaen, er lagt til juni og oktober, slik at det er mulig å starte lesingen noen måneder i forveien.

7. februar 2012 er det 200 år siden Charles Dickens ble født. Derfor har jeg lagt Store forventninger til siste helg i januar, slik at vi kan innlede feiringen av Dickens-året 2012 en drøy uke i forveien. Flere av dere foreslo å lese Bleak House, men jeg tenkte det kunne være en god idé å avvente den nye norske oversettelsen som kommer i 2012. Jeg vet av erfaring at Dickens’ mursteiner kan være vanskelige og tidkrevdende å komme gjennom på originalspråket, selv om man er vant til å lese på engelsk. Men jeg kan røpe at et av mine lesemål for 2012 er å lese tre Dickens-romaner – Store forventninger, Bleak House og Pickwick-klubben – og hvis det er flere som ønsker å lese disse bøkene i 2012, kan vi kanskje gjøre det noenlunde samtidig utenom lesesirkelen.

Litt praktisk info må til:

Nytt for 2012 er at deltakere som blogger om alle tolv lesesirkelbøker får en premie. Størrelsen på premien avhenger av om det er en eller femten som fullfører, og jeg har ikke bestemt meg ennå for hva den kommer til å inneholde. Men den blir fin! Jeg ønsker også å premiere ett innlegg pr lesesirkelbok. Kriteriene for premier er forskjellige. De som vil være med i trekningen av månedens premie må blogge om boken på selve bloggdatoen. For å få premie ved årets slutt, trenger du derimot ikke å ha blogget om boken på selve bloggdatoen. Du kan legge ut innlegget på etterskudd, så lenge det legges ut innen 31.12.12. Enkelte deltakere kan ha lest noen av bøkene allerede. For å være med i trekningen av premie ved årets slutt, kan du enten reposte bokomtalen hvis du tidligere har blogget om den, eller du kan benytte anledningen til å skrive omtale selv om det er en stund siden du leste den. Et eksempel på et slikt innlegg finner du hos Boktanker, som blogget om Karen Blixens Den afrikanske farmen selv om hun ikke rakk å lese den på nytt.

Jeg har åpnet en egen side på bloggen hvor du kan lese omtaler fra 1001-boken av alle lesesirkelbøkene, og finne ut hvilke du vil være med å lese. Det er ingen frist for påmelding, og den er selvfølgelig ikke bindende. Det tar litt tid å skrive om alle bøkene, så foreløpig har jeg bare rukket å skrive om de fire første. På siden finner du dessuten bloggdatoene, en oversikt over alle påmeldte, samt generell informasjon om lesesirkelen. Du kan melde deg på bøker i kommentarfeltet både på den nye bloggsiden og i kommentarfeltet i dette innlegget. Jeg regner alle som stemte på eller foreslo titler som påmeldt til den aktuelle boken. Unntaket er de som bare nevnte at de ønsket å lese noe av Charles Dickens eller Bleak House, for jeg vet ikke om dere vil være med å lese Store forventninger. Sjekk listen og se om dere står oppført der dere ønsker.

OBS! For at jeg skal klare å holde styr på alle innleggene deres med tanke på både lenker og premier, ber jeg om at dere legger igjen link til omtalene deres på lesesirkelsiden underveis i 2012.

Jeg håper at så mange som mulig har lyst til å lese så mange som mulig av de tolv bøkene! Jo flere som blogger om bøkene, desto mer får vi ut av dem. Jeg skulle gjerne avsluttet med et entusiastisk «»Let the games begin!», men innser at det fremdeles er to hele, lange, travle måneder igjen av 2011. Likevel må det være lov å si…

Dette blir gøy!!

44 kommentarer til “Lesesirkelbøker 2012”

 1. Å fy som eg gleder meg!!! Går ikkje an å beskrive gleden min akkurat nå! Minst halvparten av lista er eg defintivt med på, og den andre halvparten går nok unna den og:-) Eg har og lyst til å lese «Bleak House» fordi serien med Gillian Anderson er så nydelig, så den blir nok og lest i løpet av 2012.

  1. Så bra at vi er flere som gleder oss!! Jeg tror det blir kjempemoro, og har allerede begynt å skaffe meg bøkene:-) Bare gi beskjed om hvilke bøker jeg skal sette deg opp på. Foreløpig er du påmeldt Anna Karenina, Forsyte-sagaen og The Mysteries of Udolpho i tillegg til Gibbons og Hugo. Jeg elsker Bleak House-serien, og har lyst til både å lese boken og se serien på nytt!

   1. Får tidsnok sjå hvilke bøker eg er påmeldt når du skriver om bøkene etterhvert. Den første boka, Store forventninger, kan du setta meg opp på med ein gong:-)

 2. Dette innlegget har jeg gått og ventet på 🙂 Og til min lommeboks store lettelse har jeg ikke mindre enn 8 av bøkene på listen stående i hyllen. Vet du om Forsyte – sagaen er oversatt til norsk og mulig å få tak i?

  Jeg blir forøvrig gjerne med å lese mer Dickens, om jeg får tid til det.

  1. Det passet jo bra, da får du kombinert lesesirkel med «off the shelf»:-) Det ser ut til at Forsyte-sagaen er oversatt til norsk og utgitt på 1950-tallet. Det var bra du nevnte det, for nå fikk jeg tak i den i ti bind på et antikvariat! De har flere igjen på andre antikvariater, og prisen er slett ikke verst:-)

   Jeg har meldt deg på syv av bøkene (1, 4, 8-12), skulle du være med på åtte av dem?

   1. Jeg tror jeg skal være med på 10 av bøkene. Trainspotting har jeg lest, og har ingen store ønsker om å lese den igjen 😉 Skal se litt mer på de andre bøkene først.

    Takk for tips om Forsyte – sagaen, fikk ordnet den på samme måte selv. Men er det 10 bind vi skal lese????

   2. Jeg fant en komplett versjon av sagaen på engelsk, og da var den på 912 sider. Alminnelig murstein, med andre ord:-) Jeg skal hente mine ti bind i dag, og tror de kan være utgitt på den måten for å øke lesbarheten. Det håper jeg i hvert fall! Sagaen består av tre bøker, og man kan sikkert lese kun den første hvis man vil det. Men ifølge 1001-boken er det hele sagaen som er nevnt, så jeg skal forsøke å lese hele. Jeg tenkte på det da dere stemte frem boken, at dere må være gærne! Men som demokratisk lesesirkelarrangør må jeg selvfølgelig bli med på galskapen;-)

   3. Jeg skal være med på Charles Dickens: Store forventninger, Victor Hugo: Ringeren i Notre Dame, Wilkie Collins: The Moonstone, Leo Tolstoj: Anna Karenina, Donna Tartt: The Secret History, John Steinbeck: Vredens druer, Toni Morrison: Elskede, John Galsworthy: Forsyte-sagaen, Ann Radcliffe: The Mysteries of Udolpho og M. G. Lewis: The Monk.

    Trainspotting har jeg ikke lyst til å lese igjen, og Cold Comfort Farm skal jeg lese litt mer om først. Henger meg sikkert heller med på noen flere Dickens bøker. Har mange av dem i hyllen, og der har de støvet ned altfor lenge.

 3. Jeg har nå lest første kapittel av Great Expectations og synes dermed jeg har fått en god start 😉

  Til min store glede oppdaget jeg at boken er ca. samme størrelse som The Shining, med omtrent samme skriftstørrelse, og den var 50 sider lenger enn Dickens. Jeg ble jo ferdig med The Shining på relativt kort tid. Så jeg er med andre ord optimist, den første skal leses ut før november er over. Complete and unabridged. Boken har jeg for øvrig analysert både på vgs og på språkreise i Oxford, så jeg kjenner historien fra før. Men jeg har, som sagt, aldri lest en fullstendig versjon.

  Jeg gleder meg til å lese mer av Victor Hugo og John Steinbeck. Galsworthy, Lewis, Radcliffe og Collins blir spennende nye bekjentskap (selv om jeg har lest 1/3 av en Radcliffe-bok tidligere, men jeg tror ikke det var hennes beste). Welsh og Gibbons aner jeg ingenting om, men jeg er spent på å finne ut hva bøkene handler om. Trainspotting, er ikke det en film?

  Anna Karenina og The Secret History har jeg lest tidligere. Begge er på favorittlisten min. Sistnevnte leser jeg igjen med glede, det er nok den mest fengende boken jeg noensinne har lest, og selv om det ikke vil være mer enn to år siden jeg leste den sist når vi skal lese den i 2012, gleder jeg meg som en liten unge til den skal leses. Anna Karenina er jeg ikke hundre prosent sikker på at jeg vil lese om igjen. Eller, jeg vil, men det føles feil når det er flere andre Tolstoy-bøker jeg ikke har lest. Men jeg vil jo, så jeg gjør det nok likevel. Med mindre jeg finner ut at 2012 blir året jeg skal lese War and Peace.

  Den eneste boken jeg ikke er begeistret for er skrevet av Toni Morrison. Jeg har gitt den et forsøk tidligere, og det var håpløst. Julie skrev nettopp en omtale som bekreftet mitt syn på boken. Hun kom seg gjennom den, men ikke egentlig, for hun fikk ikke med seg så mye. Jeg ser for meg at den boken blir 2012s Marguerite Duras.

  Hvis jeg ikke klarer 12 bøker i 2012 blir det nok Morrisons feil, og kanskje også Anna Kareninas feil. Men jeg går for gull og håper jeg kommer meg gjennom alle.

  Det er rart at den boken jeg gruer meg mest til sikkert er en av de korteste.

  Uansett, super lesesirkel. Jeg har gått og ventet på denne listen i hele dag. Nå sikter jeg inn på 2012 (så får vi se hvordan det går ut over resten av 2011).

  1. Wow, du er kjapp! Store forventninger er blant de kortere Dickens-romanene, så den bør være grei å komme gjennom. Min norske utgave er på «bare» 500 sider, men jeg tror den også er komplett. Jeg synes de lange versjonene alltid er de beste, for bøkene mister hele særpreget og stemningen når deler kuttes ut. Ikke blir de noe lettere å lese heller.

   Trainspotting er en kultfilm fra 90-tallet, og den er basert på boken vi skal lese. Både den og Cold Comfort Farm skal være veldig morsomme bøker, om enn på forskjellig måte. Kan du ikke bli med på Anna Karenina i år, og så leser vi Krig og fred i 2013? Den tror jeg ikke jeg tør å begynne på alene, i hvert fall:-)

   Så pussig med Morrison, for jeg har lest Sula av henne og syntes den var enkel både å lese og forstå. Leste du på norsk eller engelsk? Jeg har den på norsk, og håper det hjelper. Men du har rett i at den er kort, min versjon er på 279 sider. Jeg håper i det lengste at jeg liker den og at den er helt, helt annerledes enn fryktelige Duras:-)

   1. Hvis du lover at vi leser Krig og Fred i 2013 er jeg med på Anna Karenina i 2012. Deal?

    Great Expectations fenger så til de grader. Det var nok en meget god ide å lese den fullstendige versjonen. Dessuten er det faktisk syv år siden jeg leste en forkortet versjon, så da gjør det ingenting å friske opp hukommelsen og få med meg de delene av historien som var kuttet ut i boken jeg leste for syv år siden. Jeg har også lyst til å lese mer av Dickens, men jeg er veldig usikker på hvilke bøker det skal bli. David Copperfield står høyt på listen, det samme gjør The Pickwick Papers og The Old Curiosity Shop (jeg kjøpte mange klassikere i billigversjoner på engelsk da jeg var i slutten av tenårene, det er derfor jeg refererer til de fleste titler på engelsk, og leser de fleste klassikere på engelsk).

    Jeg leste Morrison på engelsk. Låner boken av mamma, som hadde den på pensum et semester. Hun får den ikke igjen før i oktober neste år 😉 Satser på at jeg kommer meg gjennom den også.

    Det jeg er mest spent på er hvordan dere andre liker The Secret History. Om det bare er jeg som har sær smak, eller om andre syns den er like fantastisk som jeg syns.

   2. Det høres ut som en veldig god deal! Krig og fred har jeg hatt lyst til å lese i mange år nå, og det er ingen grunn til å utsette den så veldig mye lenger. Jeg har dessuten fått smaken på mursteiner igjen etter Dumas-suksessen, så nå har jeg store planer om å fortsette med flere av de store klassikerne. Neste år blir det mye Dickens, men kanskje skal 2013 bli året hvor jeg leser russiske klassikere?

    Jeg synes også Dickens’ romaner er fengende, og har inntrykk av at man godt kan lese dem flere ganger i løpet av livet. Ved nærmere gjennomgang har jeg de fleste av bøkene hans, og det er kun på grunn av størrelsen at jeg har ventet med å lese dem. Men det skal jeg forandre på i 2012.

    Jeg leste Morrison på engelsk forrige gang, men kanskje var det en enklere bok. Det hjalp nok at jeg hadde den på pensum, for kompliserte bøker blir unektelig mye lettere å forstå når man diskuterer dem på seminar med innspill fra en professor. Vi får prøve å bruke lesesirkelen på samme måte hvis vi blir stående fast i Elskede. Tartt har jeg hørt veldig mye bra om! Senest i helgen diskuterte jeg den med tanten min, som syntes den var kjempegod. Jeg vet også at Norunn i Biblioteker og Labyrinter har den som en av sine favoritter. Så jeg tror ikke du har sær smak:-)

 4. Jeg vil være med, og i mye større grad enn i år 🙂 Jeg må være med på Donna Tarts The Secret History – men den har jeg på norsk, Ellers så er det flere som er interessante, men du må vel ikke ha alle man ønsker å delta på sånn med en gang?

  1. Så bra, Silje! 🙂 Du kan tenke så lenge du vil på hvilke bøker du vil være med å lese. Bare legg igjen kommentar på siden når du har bestemt deg. I mellomtiden er du påmeldt Donna Tartt:-)

 5. labben: Det er godt det ikkje bare er eg som ønsker meg fleire timer i døgnet når eg held på med bøker;-)

  Silje: Eg har hoppa av lesesirkelbok ei veke før den skulle blogges om, og det er klart at du kan bestemme deg dagen før neste månad begynner om du vil vera med:-)

 6. I’m in – på de aller fleste. Har som Labben ikke samvittighet til å gå på AnnaK en gang til. Jeg skal gjøre mitt ALLER beste – for i 2012. klarer vi alt. ALLE lesemål – også 100% omtalerate.

  1. Klart vi gjør, 2012 blir et fabelaktig lese-, blogg- og kulturår. Vi får sannsynligvis ikke gjort annet enn å være inspirerte og kulturelle! Skal jeg melde deg på noen av de aller fleste bøkene, eller vil du sitte på gjerdet en stund? Nå har jeg overtalt Labben til å bli med på Anna K likevel, så jeg skal se om jeg ikke får overtalt deg til i det minste å omtale boken fritt etter hukommelsen:-)

   1. Jeg sitter på gjerdet – men den første Dickens kan du godt sette meg opp på – den har jeg ikke lest, og det er på tide. Godt det er en stund til 2012 for jeg er litt småsvett allerede med tanke på hvor inpirert kulturelle vi skal være – notat-blokk-på-kino-kulturell -))

   2. Dickens skal bli! Er du riktig heldig, vinner du Gibbons i premie og da har du det gående. Det jeg har lært av mine enorme, urealistiske forventninger for 2011, er at livet er best når man lever i fremtiden. Hva du enn gjør: Lev aldri i nuet! Carpe Diem er for de ambisjonsløse med tomme bokhyller. Når det går opp for oss at 2012 blir et nytt 2011, er det allerede på tide å planlegge 2013. Notatblokk på kino er fint, da kan vi skaffe oss sånn penn med lommelykt og se strengt på alle som hoster og ler for høyt.

 7. Først, takk for Biblioteket som kom i postkassa mi i går. Har ikke fått lest så mye i det enda da gårdagskvelden gikk bort til å sove bort migrene, men har det med nå på seminar:-) Moro å se sine egne innlegg på trykk. Og super forside, den er bare helt fabelaktig…

  Jeg har lyst til å være litt med på lesesirkelen i 2012. Datt litt av etter Chandler og den evige søvnen eller hva det nå var, i tillegg til at det ble litt mye lesesirkler etter den nordiske reisen på vinteren. Jeg ble derfor veldig glad da jeg så at Cold COmfort Farm står på listen fordi den har jeg lenge hatt lyst itl å lese. SÅ den er jeg med på. Ellers skal man ikke se bort i fra at jeg skal prøve de fleste, bortsett fra de jeg har lest, noe som ved nærmere ettertanke er bare Anna Karenina…

  1. Håper du synes at Biblioteket er like bra inni som utenpå! Og ikke minst at formen er bedre. Jeg slapp såvidt unna migreneanfall selv i går, takk og pris. Jeg setter deg opp på Gibbons, og så gir du bare nærmere beskjed hvilke andre bøker du eventuelt vil være med på:-)

   1. Usj, migrene er fælt. På en møte er det alltid greit å vite noen som har det på samme måte, samtidig ønsker man jo ikke at noen andre har migrene heller.

    Men til et lystigere tema, ja til Gibbons, så får jeg se hva som skjer videre. Jeg har vært misunnelig på alt dere har lest nå i år.

   2. Har vi lest så mye, da? Du leste jo også Elskeren, Den lange søvnen og Den afrikanske farm. Bare tre bøker du mangler i lesesirkelsammenheng, men du har nok lest noen andre 1001-bøker istedet. Skryt avskrives dermed som ufortjent;-) Uansett håper jeg du har tid å være med på flere i 2012, for du skrev så gode omtaler av de du leste.

    Jeg håper du har bedre migrenemedisiner enn meg, for jeg kan ikke lenger ta mirakelkuren Ibux og må heller ta nedsløvende dop som egentlig ikke hjelper. Migrene er noe djevelskap.

  1. Håper det blir morsomt å lese innleggene selv om du ikke blir med på bøkene! Tre av dem er forresten ikke klassikere riktig ennå, for bøkene av Morrison, Welsh og Tartt ble utgitt i perioden 1987-1993.

 8. Oi! Dette så superspennende ut, jeg må være med 🙂 Det gleder meg å se at Anna Karenina er med på listen, jeg er veldig spent på hvordan den blir mottatt av mine medbloggere. Jeg var ihvertfall over meg av begeistring 🙂

  Kjempebra initiativ!!

 9. Dette blir det veldig spennande å følgje med på. Det er fleire av bøkene på lista, eg tenker at eg skulle ha lese.

  Eg har lova meg sjølv at eg ikkje skal sette meg så mange mål for leseåret 2012 at det heile bare blir masete, så eg henger meg med på dei bøkene eg har lyst til å lese, dersom det passar seg slik.

  1. Det høres ut som en god plan! Hvis det passer dårlig å lese samtidig som oss andre, kan det jo hende du blir inspirert til å lese bøkene i etterkant? Eventuelt stå over, alt etter som. Du er uansett velkommen til å bli med når du vil:-)

 10. Morsomt prosjekt. Jeg har ikke egen blogg, men leser bokbloggene flittig (nyutdannet bibliotekar). Mulig jeg deltar på en eller flere bøker, må tenke litt på det. Men Forsyte-sagaen på en måned? 10 bøker?! Stemmer det?

  1. Jeg kommer aldri til å klare å lese hele sagaen på en måned, derfor satte jeg den opp i oktober. Det er mulig jeg begynner på den allerede i januar:-) Men de ti bindene er noe misvisende for størrelsen, for det er mulig å kjøpe hele sagaen i ett bind på engelsk, da er den på nesten tusen sider. Men lang, det er den!

   Hvis du ikke har egen blogg, kan du eventuelt delta ved å skrive hva du synes om bøkene i kommentarfeltet. Dersom flere bloggløse melder sin interesse, skal jeg forsøke å finne en løsning hvor det er mulig å legge ut omtaler på eget sted. For i så fall kan også bloggløse bidra med omtaler og være med å konkurrere om premie.

 11. Jeg har egentlig lyst å lese flere. Men får følelsen av at jeg ikke får tid til å lese annet enn klasikkere neste år da. Så derfor velger bare å lese forsyte sagaen siden jeg har trykte film versjonen til mitt bryst… Jeg har underkant av et år for å lese serien. Noe som jeg håper går greit. Men gruegleder meg litt. Jeg er litt redd for at det skal være litt tungt selv om filmen ikke var det i mine øyner. Jeg er også litt redd for at bok versjonen skal skuffe meg.

  1. Da anbefaler jeg deg å se om du får tak i sagaen på norsk, for den er nok mindre vanskelig å lese i flere bind på morsmålet. Jeg håper i alle fall den er lett å lese når man først kommer i gang med den, slik som så mange andre mursteiner. Andre lesesirkelbøker kan du jo heller vurdere når tiden nærmer seg:-)

 12. Åh, dette gleder jeg meg til! Skal prøve å få med meg så mange bøker som mulig i 2012 (i motsetning til i år, jeg har visst falt litt av)…

 13. Et lite tips: alle klassikerne fins hos Project Gutenberg (gutenberg.org) hvor de kan lastes ned i forskjellige formater, som til Kindle.

  Kjenner at jeg gleder meg 🙂

 14. Herlig!

  Satser på 11/12. Har allerede lest forventningene, og CD har strengt talt skrevet så mye fantastisk at jeg ikke har tid til re-lesning før jeg fyller 60. Hvis jeg får en raptus på nyttårsaften, og bestemmer meg for å faktisk begynne å bruke bloggen til å omtale bøker, så kommer jeg nok til å melde meg på 11. Enn så lenge satser jeg hardt på sniklesning, cheerleading og iherdig lesning av andres omtaler.

  1. 11/12? Det må jeg si! Du er virkelig gjennomført i det du gjør, enten det er deltakelse eller sniklesing. Cheerleading kommer vi uansett til å trenge, i hvert fall jeg etter at jeg hentet Forsyte-sagaen i ti bind på antikvariat i dag. Jeg har riktignok sett omfangsrike verker før, men ingen som kan få Robert Musils Mannen uten egenskaper til å rødme. I mellomtiden krysser jeg fingrene for raptus på nyttårsaften, selv om det skal sies at bloggen din er bra som den er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s