Ti bøker alle andre enn meg har lest

Inspirert av Migrating Coconuts, som igjen var inspirert av en annen bokblogg, har jeg satt opp en liste over ti bøker alle andre enn meg har lest. Det vil si, i de fleste tilfellene ble det forfattere, ikke bøker, siden jeg er ganske sikker på at jeg har lest alle enkeltbøker alle andre har lest med mindre jeg har noe personlig imot forfatteren bak enkeltbøkene. Altså: Enten har jeg lest boken, eller så vil jeg ikke lese boken. Lenge leve selvbedraget.

 

1. Agatha Christie – Ti små negerunger

Jeg har lest over tredve bøker av Agatha Christie, og kan ikke fatte at jeg fortsatt har til gode å lese boken alle regner som hennes beste. Jeg har alltid skyldt på at jeg fikk avslørt hva som er tvisten i plottet allerede som tenåring, og dermed måtte vente med å lese den til jeg hadde glemt avsløringen. Dessverre har jeg klisterhjerne, og husker det fortsatt. Samtidig er det bare tull. Jeg kommer ikke til å vite hvem som har gjort det før sistemann er død, og da er jeg likevel snart ferdig med boken. Så dette er det mest plagsomme punktet på listen.

2. Harry Potter-bøkene    

Alle har lest Harry Potter-bøkene minst to ganger. Jeg har bare lest De vises stein, en bok jeg likte uten å bli frelst. Kanskje var det forventningspresset på forhånd som gjorde det, men jeg har fortsatt ikke følt behovet for å plukke opp andre bok. Det kommer til å skje en dag, men det er mange bøker som frister mye mer.

3. Stieg Larssons Millenium-trilogi 

Jeg hadde også store forventninger til krimbøkene som var alles favoritt en periode. Men da jeg hadde begynt på Menn som hater kvinner trodde jeg lenge at jeg aldri skulle bli ferdig med boken. Den var langtekkelig, uengasjerende og lite spennende. Jeg blir fort lei av krim hvor alt har skjedd i fortiden og ingenting skjer i nåtiden, og dette er noe svenskene har en forkjærlighet for. Da Larsson endelig somlet seg til å komme til saken, hadde jeg pønsket ut langt fiffigere hypoteser enn ham, og jeg ble kjempeskuffet over løsningen. Som hevn har jeg aldri somlet meg til å lese Jenta som lekte med ilden og Luftslottet som sprengtes.

4. Khaled Hosseini – Drageløperen

Jeg har boken, jeg har hørt mye bra om den, men likevel har jeg aldri blitt tilstrekkelig nysgjerrig på den til faktisk å lese den. I motsetning til alle andre.

5. Carl Frode Tiller – Skråninga, Innsirkling og Innsirkling 2        

Jeg har Skråninga og har lest mange lovord om de andre to romanene. Men har jeg lest dem? Nei. Har jeg lyst til å lese dem? Nei. Hvorfor? Aner ikke. Kommer jeg til å gjøre det likevel? Sannsynligvis. Kommer jeg da til å skjønne at alle andre hadde rett og at jeg tok feil? Helt sikkert.

6. Kate Morton

En forfatter jeg har så lite lyst til å lese at jeg kjøpte en av bøkene hennes på salg og endte med å gi den videre i gave uten å tenke meg om. Og jeg har ikke angret. Jeg liker underholdningsromaner veldig godt, og er sånn sett positivt innstilt til konseptet. Men familiehemmeligheter som avsløres og ting som hører fortiden til, synes jeg høres gjespende kjedelig ut. Jeg har nok lest for mye svensk krim, og klarer ikke å tro at graving i fortiden blir noe mer spennende av å flyttes fra en romansjanger til en annen.

7. Cecilia Samartin

En forfatter jeg har enda mindre lyst til å lese enn Kate Morton, dog av helt andre grunner. Med Kate Morton har jeg inntrykk av at bøkene er gode nok, tjener sin hensikt og gleder sitt publikum. Med Cecilia Samartin stinker det reklamepenger, markedsføringsstunts og bedriten litterær kvalitet på lang avstand. Jeg vil gjerne la meg underholde, men ikke manipulere. Cecilia Samartin kan jeg godt leve uten å ha lest noe av, selv om alle andre har gjort det.

8. Haruki Murakami

Jeg har noe ufrivillig kjøpt Trekkoppfuglen og Kafka på stranden fordi de har vært hovedbøker i Bokklubben. Men foreløpig har jeg ikke følt meg kallet. Jeg kommer sannsynligvis til å lese dem likevel, fordi det er kjedelig ikke å kunne diskutere med Murakami-tilbedere når de får stjerner i øynene og salige smil rundt munnen og forteller henført om hvor fantastisk gode bøkene er. Det skal vi nå se på.

9. Ian McEwan

En forfatter jeg neppe ville lagt særlig merke til hvis jeg ikke levde i Blogglandia, for jeg kjenner ingen som har lest noe av ham. Men siden alle på internettet sverger til bøkene hans (i hvert fall noen av dem), skal jeg lese ham likevel. En vakker dag.

10. Agnar Mykle – Sangen om den røde rubin

Denne vet jeg med sikkerhet at alle andre enn meg har lest, i hvert fall alle norske boklesere over 18 år. Boken står på «off the shelf»-listen min for i år, men har kommet helt i skyggen av Knut Hamsuns brede skuldre og store ego. Det får bli prosjekt 2012 istedet. Ellers risikerer jeg kanskje å bli fratatt mitt norske statsborgerskap.

Knausgård skulle hatt en plass på denne listen, hadde det ikke vært for det faktum at det er mange, mange flere enn meg som ikke har lest noe av ham og fortsatt får dagene til å gå på et vis.

Jeg merker forøvrig at jeg blir mutt og fiendtlig avvisende når jeg skriver om bøker alle andre enn meg har lest. Uten tvil en barnslig forsvarsmekanisme fordi jeg vet at alle andre leser mye morsommere bøker enn meg, og at jeg går glipp av alt som er gøy. Hvis det derfor skulle vise seg at heller ikke du har lest alle forfattere/bøker på listen, blir jeg glisende glad. Og spent på om jeg kanskje har lest noen av dine ti svin på skogen.

23 tanker om “Ti bøker alle andre enn meg har lest”

 1. Eg har lest både Kate Morton og Harry Potter, og enkelte dager er det herlig å synka ner i sofaen med ei bok som ikkje krever for mykje av ein. Cecilia Samartin har eg delte meiningar om, men eg har lest bøkene:-)

 2. Kate Morton bør du prøve deg på, Line, de er gode høstbøker som man bare kan synke inn i. Ellers så har jeg også Kafka på stranden og Trekkoppfuglen i hylla… kanskje en gang,,,,,

 3. Jeg har lest 1, 2, 4 og deler av 5, 7 og 9. Les Harry Potter (LES HARRY POTTER!). Les Ian McEwan (men velg bok med omhu), hopp over Samartin. Tiller var grei, men ikke fantastisk. Du har ikke gått glipp av noe stort. Jeg har kun lest en novellesamling av Murakami, men det var nok. Har ikke lyst til å lese mer. Det var ikke en dårlig novellesamling, men fristet ikke til videre lesing.

 4. Jeg hadde samme opplevelse av Larsson som deg, men jeg hadde vært så dum å kjøpe alle tre bøkene i en smekk så jeg ga etter for presset og fortsatte på bok 2 og bok 3. De var mye, mye bedre. Bok 2 klarte jeg ikke å legge fra meg.

  Sangen om den røde Rubin var bra. Husker jeg leste denne som ungdom, og forventet meg noen skikkelig saftige scener siden den i sin tid hadde blitt forbudt. Jeg ble meget skuffet, men samtidig oppløftet over at boken var veldig bra.

 5. Hihi, du kan stryke med sikkerhet på punkt 10, i hvert fall… ingen Mykle lest her i gården! Du kan stryke den andre norske forfatteren også, og svaret blir vel at denne kommentaren kommer fra den eneste norske bokbloggeren som aldri leser norske forfattere…;)

 6. Jeg bare kopierer fra Labben og skriker:
  LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!

  (Og Murakami, tar et par bøker å komme inn i stilen). Samartinadora-dama skal du få slippe (har aldri lest og vil aldri lese).

 7. Vidunderlig liste.
  Bortsett fra Cecilia og Skråninga er jeg fulldekket, Kate Morton hører jeg på akkurat nå, så du har nok helt rett, disse bøkene har ALLE lest bortsett fra deg! (vel nesten alle ihvertfall -))

 8. Skal vi se; du må lese Harry Potter – men du kan alltids vente til du en gang kanskje får egne barn. Ti små negerbarn kan du jo vente med å lese til du eventuelt har blitt senil, og ikke lenger husker tvisten?

  Nr 3, 4 og 5 kan du godt la være å lese – sånn at jeg slipper å bli den eneste som ikke har lest dem.

  Jeg håper forøvrig at du får lest noe av Murakami en gang. Ikke for din egen skyld, men for min; jeg klarer ikke for mitt bare liv å bestemme meg for hva jeg virkelig mener om Murakami. Altså; er jeg for dum til å skjønne at han egentlig er et geni – eller er han virkelig en ren underholdningsmaskin? Regner med at du uansett gjennomskuer mannen i løpet av fem sekunder, slik at jeg slipper å gruble mer over saken.

 9. LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!LES HARRY POTTER!

  Da var det aller viktigste sagt;). Jeg har lest Harry Potter bøkene og ei Kate Morton bok. De var fantastisk på hver sin måte<3. En svunnen tid var ikke langt unna for å bli ei favoritt bøker. Men flere av de du nevner er bøker jeg selv føler alle andre har lest utenom meg og som jeg vil lese..

  Så takk for kommentar til innlegget mitt om den første arvesynd boka. Den ene grunnen til at jeg synest den er langtekkelig er fordi man er så opptatt av beskrivelser og informasjon om alle slags mulig ting istedfor for å ha fokus på relasjoner. Men den er nok også litt langtekkelig fordi jeg har lest det før og vet alt som skjer. Serien blir mye bedre etterhvert mi mening.

 10. Skal vi se… Da har jeg funnet ut at jeg:
  1. Må lese Harry Potter (men takk, Haruhi, for at jeg ennå har mange år på meg!)
  2. Slipper unna Cecilia Samartin, now and forever. Gudskjelov!
  3. Kan se frem til Agatha Christies beste når jeg er senil.
  4. Kan se frem til en Larsson i bedre form neste gang jeg prøver meg.
  5. Må lese Murakami – fordi alle andre gjør det. Pokker!
  6. Fortsatt er skeptisk til Kate Morton, noen særheter må man ha.
  7. Skal lese Mykle, neste år.
  8. Skal lese Tiller, en annen gang.
  9. Skal lese McEwan, nøye utvalgt bok.
  10. …ikke er den eneste som ikke har lest Drageløperen.

  Dette var jo veldig nyttig! Ti på topp-lister er altså måten å gjøre det på:-)

 11. Genial svarkommentar! For å hjelpe deg med den nøye utvalgte boken: Les Sementhagen eller Ved Chesil Beach. Begge er korte, begge er gode og begge er ekle. På hver sin måte. Jeg følte meg ganske skitten etter å ha lest dem begge.

  Jeg har forresten lest Drageløperen. Den var god, men ikke fantastisk. Du overlever nok uten å ha lest den. Min utgave havnet på Fretex etter endt lesning.

  Når det gjelder Morton og Murakami er jeg mest skeptisk til sistnevnte. Jeg innbiller meg at jeg kunne likt Morton hvis jeg kunne fått henne i et format som ikke irriterer vettet av meg. Murakamibølgen hopper jeg over. Uten å helt vite hvorfor. Jeg har rett og slett ikke blitt engasjert, nysgjerrig eller noe annet man trenger for å plukke opp en bok.

  Får vi en ny topp ti liste av deg i morgen? =)

 12. Haha, hele 8 av 10 hadde sannsynligvis havnet på min versjon av lista også, og dette skal gjøres noe med! Jeg anbefaler selvsagt som andre å lese HP, men hva gjelder Stig Larsson så holder egentlig filmene for min del!

 13. @Labben: Ja, kanskje det blir enda en liste i dag? Jeg er jo fryktelig glad i lister, og særlig lister over bøker, så jeg bør benytte anledningen når jeg har en unnskyldning:-) Med McEwan blir det en av de to bøkene jeg har skaffet meg allerede, Om forlatelse eller Ved Chesil Beach, slik at jeg ikke går amok og skaffer meg mange bøker jeg kanskje ikke vil lese når det kommer til stykket. Som jeg vanligvis gjør. Nå ble jeg nysgjerrig på hva som er ekkelt ved bøkene, det blir spennende å finne ut av. Murakami har jeg det ikke travelt med, og kommer nok ikke til å få det før han har støvet ned i bokhyllen en god stund til;-)

  @Bipling: Jeg har sett to av Stieg Larsson-filmene og likte dem godt. Kanskje fordi det var de to siste filmene, og plottene er mer interessante enn i første bok/film? Ellers godt å høre at jeg tok feil da jeg trodde at alle andre hadde lest disse forfatterne/bøkene!

 14. Hei, snublet over bloggen din og må bare legge inn kommentar. Jeg tror jeg må være den eneste i hele verden som ikke har lest Harry Potter.( Og heller ingen av Ringenes Herre bøkene. Ingenting av Tolkien faktisk.) Og de eneste bøkene på listen din jeg har lest er Ti små negerunger (da jeg var ung – lenge siden det nå…..) samt at jeg har sett drageløperen på dvd. Har ikke lest boken selv om jeg har den i bokhyllen. Så jeg tror jeg er elendig på å lese bøker som alle andre leser og liker.

  Kan legge til at jeg heller ikke har lest Anne B. Ragde sine bøker og heller ikke Knausgård. Bare sånn off the record… 😉

  1. Tolkien har jeg lest tre bøker av; Hobbiten, Ringens brorskap og To tårn. Når jeg en dag fullfører siste bok i Ringenes herre, har jeg fått min dose Tolkien. Jeg liker bøkene, men synes de er så tungleste at det er vanskelig å glede seg ordentlig over dem. Her foretrekker jeg filmene fremfor boken. Ikke fordi de er bedre, men fordi de er mindre omstendelige.

   Fordelen med ikke å ha lest bøkene alle andre har lest er at man forhåpentligvis istedet har lest noen skikkelig gode bøker andre ikke har lest:-)

 15. Jeg har ikke lest Sangen om den røde rubin, men Lasso rundt fru Luna som jeg likte veldig godt. En bok av Samartin og det holdt i bøtter og spann. Drageløperen, likte den godt og kom i inn i en stim av bøker fra Iran, India og Afghanistan bl. a. Spikerskrift, som dessverre fikk ny og antakelig mer salgbar tittel Min fars notatbok. Morton er lest og likt alle tre og jeg har vel vært borti de andre forfatterne som skriver serier, uten å ha lest alt. Ian McEwan har jeg prøvd meg på, men vi fant ikke helt tonen, så jeg skal nok gjøre et forsøk til, en gang. Jeg har bare lest Kafka på stranden av Murakami, men den førte til at jeg nok tilhører fansen – skal lese mer av ham etterhvert. Hørte at det spekuleres i om han får Nobelprisen i litteratur??? I morgen får vi svaret!

  1. Jeg må si jeg blir litt overrasket dersom Murakami får Nobelpris, og håper vel at den går til en forfatter som er mindre hypet. Fint å høre at ikke alle har falt pladask for McEwan. I tilfelle jeg heller ikke blir overbegeistret er det greit å vite at jeg ikke er alene i verden:-) Jeg har også flere bøker liggende fra landene du nevner, og tenkte jeg skulle lese dem samlet. Når man først kommer inn i den eksotiske verden, kan det være spennende å utforske den ordentlig! De andre jeg har liggende er bl.a. Huset ved moskeen, Bastarden fra Istanbul, The Yacoubian Building, flere av Mahfouz, og et par fra India.

 16. Nå kjenner eg meg som «alle andre», bortsett frå at eg heller ikkje har lese – eller har intensjonar om å lese – Samartin. Eller Kate Moss, etter å ha lese 98 sider av den eine boka med ein port og mange buskar på framsida, som eg ikkje hugser kva heiter. McEwan har eg bare lese ei bok av,Lørdag og eg blei på ingen måte inspirert til å lese meir av han heller.

  Men Murakami! Les Murakami! Eg meiner det!

  1. Tilbake til Riverton? Det var den jeg ga bort ulest. Du er den første jeg har hørt om som har avbrutt boka, og jeg har fortsatt like lite lyst til å lese. Jeg leste en skeptisk omtale av Saturday hos Beate, og jeg tror ikke den er blant McEwans sterkeste. Jeg skal i hvert fall styre unna den til jeg har lest noe annet av ham. Murakami skal jeg lese, men ikke med det første. Bøkene hans er så tykke at jeg er redd jeg skal bruke evigheter på å slite meg gjennom dem.

   1. Murakami tar tid. Eg har brukt all lesetida mi i september på 1Q84. Men det var verdt kvart minutt. For sjølv om bøkene er tjukke, er det ei heilt spesiell lesaroppleving.

 17. Virker som om vi har omtrent nøyaktig det samme forholdet til Millennium-bøkene, Kate Morton, Samartin, Drageløperen og Murakami. Sistnevnte har jeg i bokhylla og dessuten en viss lyst til å ta fatt på en gang, de første prøver jeg bare hardt å ignorere når jeg får dem kastet på meg i bokhandelen og i bokklubbene og overaltellers. Harry Potter-bøkene var jeg så heldig å lese da de kom ut, og jeg var tilfeldigvis på akkurat samme alder som Harry selv er i bøkene, så det klaffet fantastisk bra 😀 Ian McEwan har jeg bare lest noveller og den aller første boka (Sementhagen) av. Resten har liksom aldri fristet så innmari :/ Jeg er ganske flink til ikke å tvinge meg selv til å lese eller like bøker som alle andre leser og liker, men det hender jeg får meg noen støkker når jeg oppdager hva jeg nesten kunne gått glipp av også. Alt i alt tror jeg man får de beste leseopplevelsene ved å følge magefølelsen. Det fine med bøker er at det ikke er verken usunt eller umoralsk å la seg friste 🙂

 18. Så sant, så sant:-) Jeg tror at jeg foreløpig har holdt meg unna både Murakami og McEwan fordi jeg aldri har fått helt taket på hva det er de egentlig skriver om. Jeg er forholdsvis plottorientert når jeg velger bøker, og da hjelper det lite hvis baksideteksten/omtalen er veldig nøytral og ubestemmelig. Samtidig liker jeg å gjøre meg opp en egen mening om hva «alle andre» liker, for jeg kan både falle pladask for store bestselgere, og stille meg helt uforstående til hvorfor andre liker dem. Det gjør lesingen litt mer spennende når man har hørt mye om boken/forfatteren allerede. Og noen ganger blir man veldig positivt overrasket:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s