Krise, bursdag og en anbefaling

Jeg kan like gjerne bryte sammen og tilstå først som sist: Jeg har ikke kjøpt en eneste bok siden sist. Ikke en eneste. Og nå begynner jeg å tvile på at det er tilfeldigheter ute og går. Jeg mener, det pleier jo ikke å kreve anstrengelse å få bøker i hus? Ellers dukker de jo bare opp i postkassen helt uten videre? Men altså ikke nå lenger. Jeg må virkelig gjennomgå bestillingsrutinene mine på nytt, for her er det noe som ikke stemmer.

Det mest umiddelbare tiltaket jeg har iverksatt, er en panikkbestilling jeg sendte av gårde i dag tidlig; tre bøker fra bokklubben som forhåpentligvis kan fylle det gapende kapitalisteksistensielle tomrommet i sjelen min. Tre bøker som jeg må ha for at det skal bli sommerferie, og for at jeg skal føle meg levende igjen. Leveringstid er 4-7 dager (takk og pris!), så neste uke bør jeg være i rute igjen.

Forresten, når jeg tenker meg om henger mangelen på bokkjøp kanskje sammen med mangelen på entusiasme over litteratur generelt for tiden. Jeg kommer liksom ikke videre i noen av bøkene jeg leser, og da frister det ikke spesielt mye å utvide boksamlingen heller. Hva er vitsen, liksom? Jeg er desillusjonert og forvirret. Men Ingalill nevnte i dag at hun bare leser om vampyrkrigersex for tiden, så kanskje det kan være en måte å komme over kneika på.

Men. Nå på søndag skal det blogges om første bok av de 1001 bøkene, Marguerite Duras’ Elskeren. Så hvis du har glemt det, er du herved påminnet. Neste bok ut er Raymond Chandlers krimroman The Big Sleep/Den lange søvnen, med bloggdato 19. juni. Det er fortsatt ikke for sent å samlese noen av bøkene, for begge er korte.

Siden jeg ikke har noen nye kjøp å boltre meg med denne uken, tenkte jeg å gjøre alvor ut av ideen min fra forrige uke om å skrive om bøker jeg eier allerede, selv om de har stått i bokhyllen en stund. Jeg kombinerer det med en oppfordring om å bli med i samlesingen av lesesirkelens tredje bok, Louis de Bernières Señor Vivo and the Coca Lord. Romanen er nummer to i en trilogi fra et fiktivt land i Sør-Amerika, og etter min mening burde trilogien hatt navnet “The Wonderful Title Trilogy”, siden første og tredje bok heter henholdsvis The War of Don Emmanuel’s Nether Parts og The Troublesome Offspring of General Guzman.

Señor Vivo and the Coca Lord har følgende baksidetekst:

Dionisio Vivo, a young South American lecturer in philosophy, is puzzled by the hideously mutilated corpses that keep turning up outside his front door. To his friend, Ramon, one of the few honest policemen in town, the message is all too clear: Dionisio’s letters to the press, exposing the drug barons, must stop; and although Dionisio manages to escape the hit-men sent to get him, he soon realizes that others are more vulnerable, and his love for them leads him to take a colossal revenge.

Dette høres kanskje ut som en beskjeden bok, men ikke la deg lure av baksideteksten. Boken er fenomenal, jeg bare vet det. Selv om mange av trilogiene på 1001 bøker-listen ikke anbefales lest i sin helhet av redaktørene, anbefaler jeg at du leser alle disse bøkene likevel. Man bør starte med The War of Don Emmanuel’s Nether Parts før man starter på bok nummer to. Allerede den første karakteren man møter i Señor Vivo and the Coca Lord er blitt introdusert i første bok, og det kan være greit å ha lest den for å henge med. Men den viktigste grunnen til å lese boken, er at det er fantastisk god litteratur. For en mer detaljert anmeldelse av The War of Don Emmanuel’s Nether Parts henviser jeg til Labben, som med rette ga den terningkast seks. Vanligvis anbefaler jeg bøker med forbehold, men denne kan jeg anbefale helhjertet til alle. Du kommer neppe til å angre.

Og før jeg glemmer det: Jeg har bursdag i dag!! Hurra for meg!!

17 kommentarer til “Krise, bursdag og en anbefaling”

 1. Gratulerer med dagen!
  Du bør da kanskje belønne deg selv med Wards første bind. Det heter Dark Lover og er nesten gratis på play.com. Det er ikke den beste boka (unbelievable at jeg sier det da alle er kliss like -)
  Enten liker du den ellers er det absolutt ikke for deg.

  Skjønner ikke hvordan jeg skal få tid til Chandler og Gordimer.
  Jeg har jo ennå 4 krigere igjen.
  (Berniere har jeg forresten investert i – Captain Correlli.)

  1. Tusen takk! Det var igår, jeg var bare så treig med å legge ut innlegget… Men idag har bloggen min bursdag, og det er desto viktigere å feire! Med et bokkjøp, selvfølgelig, noe annet ville jo vært helt meningsløst.

   Dark Lover? For en tittel. Lover gull og grønne skoger (og rødming?). Hvilken er den beste, da? Må man ha lest den første for å skjønne resten av bøkene? Du skal ikke se bort fra at jeg vil like den. Jeg liker mye rart.

   Chandler tror jeg er lettlest, og det er jo en hel måned til vi skal ha lest begge. Når det er sagt, begynner jeg å få det travelt selv – vampyrkrigersex eller ikke.
   (Kaptein Corelli er den beste! Godt kjøp:-)

 2. Hurra for deg!!! Gratulerer med dagen =D

  Husk at det er lov å legge vekk bøker som ikke fenger. Du vil kanskje like dem bedre på et annet tidspunkt. Finn deg en bok du kan bli oppslukt i, utsett de andre til den er ferdiglest.

  Jeg gleder meg vilt til vi skal lese Senor Vivo. Så langt har jeg hatt negative opplevelser med samlesningsbøkene (Vågen, som jeg aldri leste ferdig, Buddenbrooks og Elskeren, som jeg ikke er altfor begeistret for). Forhåpentligvis får jeg en eller to positive opplevelser før vi skal lese Louis de Bernieres, men jeg vet i det minste at den kommer til å innfri. Det har jeg ikke en eneste tvil om.

  Kos deg på bursdagen din =)

  1. Tusen takk, Labben!! 😀

   Og takk for gode råd, du har selvfølgelig helt rett. Jeg har bare oppdaget at det egentlig ikke er noen spesiell bok jeg vil lese for øyeblikket, og da kan jeg like gjerne fortsette med de jeg allerede har begynt på. Imorgen er det derfor tid for å fullføre Elskeren, som jeg har holdt på med altfor lenge. Jeg er ikke begeistret for den, selv om jeg heller ikke er udelt negativ. Det blir spennende å se hva andre mener om boken!

   Jeg leste første side av Senor Vivo da jeg skrev innlegget, og jeg lo høyt for meg selv. Herregud, for en forfatter den mannen er! Det blir helt fantastisk å lese boken, og jeg gleder meg også vilt! Det blir en fin sommerbok, tror jeg; det var derfor jeg satte den opp i slutten av juli. Helt perfekt. Men hvordan skal vi få alle disse andre bokbloggerne til å skjønne at de også MÅ lese denne boken? Hva skal man gjøre når ord ikke strekker til? 😉

 3. Gratulerer med gårsdagen (og dagen i dag for bloggen, da)! 🙂
  Jeg pleier å «ta pause» i bøker som ikke fenger meg. Noen leser jeg ferdig etter en stund, andre sånne pauser har vart i noen år nå, for å si det sånn, men det er jo greit nok. Jeg kommer aldri i gang igjen hvis jeg først mister bokleselysten, så jeg prøver å bli flinkere til å ta «pauser», eller legge boka helt bort hvis jeg virkelig misliker den.

  1. Tusen takk! 🙂

   Jeg har også noen bøker som jeg har «tatt pause» fra i en god del år, og som jeg har innsett at jeg neppe kommer til å lese ferdig. Det med å miste lysten til å lese bøker skal man ta på alvor, for en dårlig leseropplevelse kan ødelegge for mange andre, potensielt gode, leseropplevelser. Jeg skal prøve å bli flinkere til å legge vekk bøker, men – kanskje enda viktigere – skal jeg bli flinkere til å la være å kjøpe bøker som jeg innbiller meg at jeg bør ha lest, selv om jeg egentlig ikke vil.

 4. Gratulerer med dagen i går:-)

  Bøker fra utlandet er som Ingalill sier «nesten gratis» – fantastisk begrep. Selv har jeg handlet en del bøker denne uken – og håper det fortsetter slik. Nå gleder meg til å høre hva slags bokkjøp en kjøper ved bloggjubileum:-)

  Jeg går tydeligvis mot straumen, jeg legger nesten aldri fra meg bøker. Er jeg ferdig med første kapittel er det gjort, da skal den leses ferdig uansett. Noe den nordiske samlesningen til de grader bevisste. Sta – neida…

  1. Tusen takk! 🙂

   Jeg legger heller nesten aldri fra meg bøker, så vi er nok like sta. Derfor er jeg veldig glad for at jeg ikke var med på den nordiske samlesningen. Grøss! For noen bøker.
   «Handlet en del bøker» sier du? Det er musikk i mine ører enten de er nesten gratis eller det jeg kaller «gode investeringer». Hvilke gullfunn en bokbloggjubilant skaffer seg er en godt bevart hemmelighet til de ligger i postkassen, men jeg kan avsløre såpass at jeg er meget godt fornøyd;-)

 5. Gratulerer med gårsdagen!

  Eg støtter Labben. Bøker som ikkje fenger, må ikkje alltid lesast ferdig. Sjølv om det ofte kjennest sånn.

  Er eg den einaste som likte Elskeren? Eg skjønner at søndag kan bli ein spennande dag i bloggsfæra.

  1. @Bai: Tusen takk! Jeg tror ikke at du er den eneste som likte Elskeren, for jeg har hørt mye positivt om den fra før. Men søndag blir uansett en spennende bloggdag, og jeg gleder meg til å se hva folk trekker fram som bra og mindre bra ved boken. Jeg må likevel innrømme at jeg neppe hadde fullført Elskeren hvis jeg hadde hatt lett for å legge fra meg bøker som ikke fenget:-)

   @Silje: Jeg er enig i at språket er veldig flott i boken, men det var for mye annet som ødela for meg – dessverre. Hva det er, kommer jeg tilbake til på søndag! Kanskje du og Bai hadde et mer likt inntrykk av boken? 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s