Jeg har fått en award

Jeg har fått en flott og rosa award fra Bokelskerinnen! Det synes jeg er veldig stas, og jeg satte særlig stor pris på å få den fra en av mine favorittbloggere. Tusen takk! På Bokelskerinnens blogg finner jeg alltid mye interessant stoff om bøker, og jeg har lagt meg flere av hennes anbefalinger på minnet.

For ikke å gjenta meg selv når det gjelder yndlingsforfattere og -bøker, starter jeg med en favoritt som jeg ikke tror jeg har nevnt tidligere, nemlig Margaret Atwood. Den første boken jeg leste av henne var Lady Oracle, som handler om en kvinne, Joan Foster, som iscenesetter sitt eget selvmord og flykter til Italia. Joan er en tafatt og usikker kvinne som aldri har tatt et standpunkt i sitt liv, men latt andre bruke henne som de vil. Den dramatiske flukten står i en noe lattervekkende kontrast til kvinnens unnvikende personlighet, og Atwood skildrer både henne og livet hun har levd med et fandenivoldsk glimt i øyet. Boken er en perfekt kombinasjon av humor, innsikt og skarpe observasjoner.

Charles Dickens er en annen stor favoritt. Jeg er ikke spesielt glad i korte romaner, fordi jeg aldri rekker å leve meg ordentlig inn i boken før den er ferdiglest. Dickens er derfor herlig å lese, siden mursteinene hans føles som om de aldri vil ta slutt. Romanene har en helt særegen atmosfære, og karakterene hans er uforglemmelige. Bleak House er regnet som en av de beste bøkene han skrev, også av meg, selv om jeg riktignok bare har sett tv-serien – foreløpig. Den vrimler av de sære og forunderlige bifigurene som Dickens er så kjent for, og har flere mindre plott som tangerer hovedplottet. Charles Dickens er en av de få forfatterne jeg vet om som klarer å beskrive regnet i Londons skitne gater på en så levende måte at jeg lengter etter å oppleve det.

Louis de Bernières har jeg nevnt flere ganger allerede, og fremfor Kaptein Corellis mandolin vil jeg derfor heller trekke frem debutbøkene hans – en trilogi fra et fiktivt land i Sør-Amerika. Bøkene har helt fantastiske navn, og er like fargerike som titlene antyder: The War of Don Emmanuel’s Nether Parts, Señor Vivo and the Coca Lord og The Troublesome Offspring of Cardinal Guzman. Louis de Bernières har et eget talent for å skrive episke skildringer fra land i krig hvor både de store «offisielle» historiene og de små hverdagslige fortellingene fra vanlige mennesker får like stor plass og settes i sammenheng med hverandre. Romanene er brutale, sentimentale, komiske, absurde, ironiske og tragiske på en gang, og han formidler en innsikt i mennesker og samfunnsmekanismer som er utrolig fascinerende. Jeg lærer alltid noe nytt av å lese bøkene hans, og føler at det er lærdom for både hjerte og hjerne.

Jeg begrenser meg til å gi videre tre awards, men tar det igjen ved å begrunne valgene. Disse tre bloggerne skriver ofte om bøker som jeg enten har lest, eller har på skal lese-listen min.

1. Ellikkens bokhylle (stort pluss for humor, begeistring og innlevelse)

2. Migrating Coconuts (stort pluss for innlegg om klassikere, som jeg synes det er altfor lite av ellers)

3. Fløy en liten blåhval (stort pluss for lange, grundige innlegg og nydelige bilder av utrolig skjønn kattunge)

6 kommentarer til “Jeg har fått en award”

 1. Tusen takk =)

  Nå fikk jeg veldig lyst til å lese Dickens. I min les-en-bok-fra-hvert-tiår utfordring har jeg lest en fra før 1800 og to fra 1900-tallet, så jeg tror 1800-tallet står for tur. Bleak House har jeg faktisk ikke i hyllen, men jeg skjønner jeg bør vurdere å skaffe meg den. På vent står både David Copperfield, The Pickwick Papers, A Tale of Two Cities og The Old Curiosity Shop.

  Louis de Bernières har jeg lest en bok av og den var herlig. Jeg skal lese mer av ham.

  1. Bleak House er kjent for å være litt dystrere enn de andre bøkene hans, og fenger nok derfor en moderne romanleser bedre. A Tale of Two Cities var ikke god, syntes jeg (men fortsatt verdt å lese). The Pickwick Papers skal jeg lese snart, for den tror jeg er glitrende morsom. Godt å høre at det er flere enn meg som har ulest Dickens i bokhyllen.

   Louis de Bernières er virkelig en herlig forfatter! Jeg pleier å anbefale ham i øst og vest, fordi jeg har oppdaget at lesere med vidt forskjellige litterære preferanser faller pladask for ham. Jeg har ikke lest Notwithstanding ennå, men den står på listen min. Gleder meg til å lese hva du synes om neste bok av ham.

 2. Jeg sier takk her også, jeg 🙂 For utmerkelse og fine ord, og for å ha vist vei til enda flere fine bokblogger! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s