Tatt av vinden

Tatt av vinden av Margaret Mitchell er en makeløs roman fra borgerkrigstidens USA. Romanen er bredt anlagt med et stort persongalleri og nøyaktige beskrivelser av krigens utvikling og gradvise ødeleggelser, både for soldater og sivile. Likevel er det den bortskjemte rikmannsdatteren Scarlett O’Hara på plantasjen Tara i Georgia som står i sentrum for handlingen. Scarlett er en uforglemmelig heltinne, udødeliggjort av Vivien Leigh i filmen fra 1939. Hun går ikke av veien for å lyve og manipulere for å få det som hun vil, og hun er hissig, forfengelig og beregnende. Samtidig er Scarlett virkelig en krigens heltinne som ikke lar seg lamslå av død og ødeleggelser, og som har et medfødt talent for å håndtere uforutsette problemer. Vant som hun er med vakre kjoler, full oppvartning døgnet rundt og å spille rollen som den hjelpeløse vakre kvinnen, er hun likevel i sitt ess når hun kjemper for å overleve i de krigsherjede Sørstatene.

Romanen er kjent for sin kjærlighetshistorie, men det er i seg selv ikke noe romantisk over karakterene Scarlett O’Hara og Rhett Butler. Rhett er en mann uten overbevisninger; en krigsprofittør som tjener store penger på andres ulykke. Mens mer rettskafne menn ofrer livet for Gud og fedreland, står en glisende Rhett i bakgrunnen med en sigar i hånden og humrer over andres tåpelige idealisme mens han teller penger. Rhett vet fra begynnelsen av at Scarlett er mer lik ham enn hun har lyst til å innrømme, og at de er som skapt for hverandre. Scarlett er imidlertid fast bestemt på at den romantiske idealisten Ashley Wilkes er mannen i hennes liv, og hun bruker mesteparten av boken på å prøve å ødelegge for ham og sin egen kusine Melanie Hamilton. Ashley og Melanie er den rake motsetningen til Rhett og Scarlett; hederlige, omtenksomme og godtroende mennesker som gladelig ofrer livet for det de tror på, enten det er hverandre, venner, familie, fedreland eller Gud. Scarlett dras mellom Ashleys rettskaffenhet på den ene siden, og Rhetts kynisme på den andre siden.

Tatt av vinden er imidlertid veldig mye mer enn en kjærlighetshistorie. Romanen skildrer på enestående vis livet i de amerikanske sørstatene før, under og etter borgerkrigen som for ettertiden kanskje er mest kjent for å ha avskaffet slaveriet. Margaret Mitchell gjorde et fenomenalt forskningsarbeid forut for boken, og leseren får detaljerte beskrivelser av krigens faser. Romanen har alltid vært kontroversiell på grunn av dens perspektiv på slaveriet. I denne romanen blir ikke avskaffelsen av slaveriet sett på som noe positivt; tvert imot får frigjøringen av slavene langt på vei skylden for både grunnleggelsen av Ku Klux Klan og de hatefulle rasekonfliktene i Sørstatene etter krigen. Mitchell skjønnmaler slavenes situasjon før krigen, og fremstiller forholdet mellom husslaver og plantasjeeierne som noe mistenkelig likt en stor, lykkelig familie. Likevel er romanen svært overbevisende i sin fremstilling av frigjøringen som altfor rask, dårlig planlagt og kunnskapsløs. Tatt av vinden er en murstein av en roman, men den er virkelig verdt å lese. Og, nei: Det holder ikke å se filmen!

3 tanker om “Tatt av vinden”

  1. Jeg har snoket i arkivet ditt ^^ Måtte bare legge igjen noen ord her, selv om det er et år på etterskudd. Tatt av vinden er nemlig en av de virkelig store (store!) leseopplevelsene mine. Jeg var tolv år og veldig bokfrustrert, jeg skulle liksom lese barne- og ungdomsbøker, men følte meg mest av alt veldig utilfredsstilt. Litt på trass gikk jeg og tok ut den tjukkeste, mest kompromissløst utseende boka jeg kunne finne i pappas bokhyller. Tatt av vinden. Folk lo jo litt av meg, men jeg ble fullstendig oppslukt og fullførte den iløpet av etpar uker. Jeg tror opplevelsen (og etpar andre da jeg var på ca samme alder) fortsatt huskes som veldig spesiell fordi det er sjelden man leser såpass voksne og komplekse bøker med en sånn barnlig fascinasjon og innlevelsesevne. Har ikke lest den igjen i voksen alder, men anmeldelsen din fikk det virkelig til å krible litt 🙂

    1. Jeg var hakket eldre enn deg da jeg leste Tatt av vinden, jeg gikk på videregående. Men det var en så stor leseropplevelse og jeg levde meg sånn inn i boken at jeg var trist etter at den var avsluttet. Jeg hadde på følelsen av at jeg hadde lest en av de beste bøkene i verden i altfor ung alder, og hva i alle dager skulle jeg lese etterpå? Heldigvis begynte jeg på Kristin Lavransdatter samme høst og fikk gjenopprettet troen på at jeg hadde flere fantastiske bøker i vente. Tatt av vinden er storslagen, og det er så synd at Mitchell ikke fikk skrevet fortsettelsen. Jeg leste Scarlett, den autoriserte oppfølgeren, noen år etter og den var ingen god erstatning. Noe man strengt tatt heller ikke kunne forvente.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s